Kingston, Jamajka: sirene i haos

Neprekidna vreva na ulicama, zvuci policijskih sirena i saobraćajni haos, tipična je scena u Kingstonu, urbanom centru Kariba.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2009.

07:00

Default images

Sasvim različit od turističkih kompleksa na brošurama o Jamajci, Kingston privlači one koji žele da osete pravi duh reggae kulture i urbanih Kariba. Kingston je i najveći grad južno od SAD u kojem se govori engleski jezik.

Turisti koji odlaze na Jamajku na odmor redovno zaobilaze Kingston, jer važi za opasan grad u kojem vlada haos i saobraćajni kolaps, uz neprekidne zvuke policijskih sirena. Retko ko ostavi dovoljno vremena da obiđe Kingston i shvati da on ima mnogo toga da ponudi.

Iz Kingstona potiču neki od danas poznatih reggae i dancehall muzičara, kao što su Buju Banton i Beenie Man, a u Kingstonu su živele i legende Bob Marley, Peter Tosh, i Lee Scratch Perry.
Photo: Bernie Frankl
ORIJENTACIJA

Kingston se nalazi na jugoistočnoj obali Jamajke, i smešten je u prirodnoj luci, zaštićen od pučine dugim peščanim sprudom, poznatim kao Palisadoes (reč je portugalskog porekla). Sprud Palisadoes povezuje Kingston sa lukom Port Royal, koja je u 17. veku bila notorno utočište pirata sa Kariba.

Na polovini spruda nalazi se međunarodni aerodrom Norman Manley. Pored ovog velikog, postoji i manji, lokalni aerodrom, Tinson Pen.

Parohija Kingston je relativno mala i obuhvata samo istorijski centar downtown i luku Port Royal, ali se vremenom grad spojio sa velikom parohijom St. Andrew, u kojoj živi više od pola miliona ljudi.
Photo: W. Harris / Wikimedia Commons
Grad je podeljen na dva glavna sektora: downtown, i uptown, koji se još naziva i New Kingston.

Downtown je istorijski deo grada, odmah pored mora. Glavne arterije paralelne sa obalom Ocean Blvd, Port Royal St, i Harbour St. Najšira ulica koja ih seče, od mora ka naviše, je King St.

Uptown Kingstona je deo grada gde žive bogatiji, i gde je bezbednost na znatno višem nivou.
Muzej Bob Marley / Photo: Dubdem e FabDub / Flickr
ATRAKCIJE

Bob Marley Museum, muzej Boba Marlija, 56 Hope Road. Najpopularnija turistička atrakcija u Kingstonu, muzej je smešten u kući u kojoj je Bob Marley živeo, i gde je istovremeno bila Marlijeva diskografska kuća Tuff Gong. Ulaz je 20 US$.

Weddy Weddy Wednesday su žurke koje se svake srede održavaju u prostorijama diskografske kuće Stone Love, u ulici Burlington Ave. Dancehall muzičari Sean Paul i Elephant Man ovde regularno nastupaju.

Passa Passa je nastavak žurke Weddy Weddy, kada se oko 1 ujutro posetioci i izvođači sele na ulicu. Passa Passa traje do jutra, često i do 8-9 pre podne.

Port Royal, notorno sklonište pirata sa Kariba iz 17. veka, od kojih su najpoznatiji bili Crnobradi i Henry Morgan. Danas je u ruševinama, usled razornog zemljotresa 1692, kada je čitavo mesto potonulo u more.

Devon House, 26 Hope Road, Tel: +1 876-926-0815. Klasična jamajkanska palata iz 19. veka, koju je podigao prvi crnački milioner George Stiebel. Danas je pretvorena u muzej, a u dvorištu su otvoreni restoran i nekoliko prodavnica sa rukotvorinama. Tu se može kupiti i sladoled koji važi za najbolji na Jamajci. Ulaz US$6.
Photo: Bernie Frankl / Pijaca u Kingstonu
PLAŽE

Lime Cay, plaža najbliža centru grada, nalazi se na ostrvcu naspram obale Port Royale. Preko vikenda tu se održavaju žurke i u glavnom je gužva i glasna muzika. Radnim danima je polu-prazno, idealno za one koji žele mir i tišinu, i odmor od vreve centra Kingstona.

LOKALNI SPECIJALITETI

Jerk, najpoznatiji jamajkanski specijalitet, meso uvaljano u smešu začina Jerk, koju čine tri osnovna sastojka: pimento i Scotch bonnet (dve vrste čilija) i timijan (majčina dušica). Postoje bezbrojne varijante ovog začina u koji se pored ova tri sastojka mogu dodati oraščić, cimet, žalfija, karanfilić, i crni ili beli luk.

Red snapper na kokosovom mleku i limeti – red snapper je riba koje nema u jadranskom moru, i najsličnija je arbunu. Od začina se još najčešće dodaju korijander, kim i kurkuma.

Banane prelivene sosom od rastopljenog putera, pavlake, bibera i ruma.
Jerk, Lokalni specijalitet / Photo: stu spivack / Flickr
KLIMA

Kingston ima tropsku klimu, a temperatura je preko cele godine vrlo stabilna i kreće se oko idealnih 27˚C. Kad spadne na 25˚C, lokalci govore o zahlađenju, a kad skoči na 30˚C, to se smatra vrelim talasom.

Kišni period traje od maja do novembra, kada su česti uragani. Suvlji period nastupa u decembru i traje do aprila, i tada nema dugih kiša, već češćih i kratkih pljuskova s grmljavinom.

Ipak, za razliku od ostataka Jamajke, u Kingstonu pada prilično manje kiše, jer je zaklonjen prirodnom barijerom, planinama Blue Mountains.
Photo: Bernie Frankl
STANOVNIŠTVO

Većina stanovnika su crnci, ali u Kingstonu živi i veliki broj Latino Amerikanaca, Kineza, Indijaca, i Britanaca.

Za vreme građanskog rata u Libanu, u Kingston se doselio i priličan broj hrišćana iz Libana i Sirije.

MEDIJI

Jamajka je među karipskim zemljama poznata kao zemlja slobodnih medija, koji često i otvoreno kritikuju vlast.

I elektronski i štampani mediji su u glavnom u privatnim rukama. Najčitanije novine su Jamaica Gleaner i Jamaica Observer.

ISTORIJA

Kingston počeo da se razvija nakon zemljotresa 1692. kada je stecište pirata Port Royal potonulo u more. Preživeli zemljotresa su na obali preko puta podigli izbeglički kamp, a do tada je zemljište na mestu današnjeg Kingstona korišćeno u poljoprivredne svrhe.

Već 1716, Kingston je postao najveće naselje na Jamajci, i glavni trgovci su biznis počeli da premeštaju tamo. Ubrzo je 1729. osnovana prva slobodna škola i sagrađeno pozorište u ulici Harbour Street koje postoji i danas, a 1755. je prestonice premeštena iz mesta Spanish Town u Kingston.

Novi zemljotres pogodio je grad 1907. kada je poginulo 800 ljudi, a početkom 1930ih dolazi do socijalnih nemira i stvaranja radničkih sindikata.

Najveću popularnost Kingston je stekao nastankom reggea muzike 1960ih, a tada kreće i njegov ubrzani razvoj.

SMEŠTAJ

U Kingstonu nema klasičnih jeftinih hostela, a spavanje u bezbednim delovima grada je minimum US$40 za noć.

Preporučujemo:

Indies Hotel, 5 Holborn Road, Kingston 10, Tel: (876) 926-2952. Mali dvospratni hotel sa 15 soba u centru New Kingstona. Sobe su dobro opremljene, dvokrevetna je US$80.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: