Šarm el-Šeik, ronjenje i paket aranžmani

Zbog tirkiznog mora i živopisnog podmorja, Šarm el-Šeik je omiljen i među roniocima, i među paket aranžman turistima. Česti gosti su i bogati mladi Egipćani, s brzim kolima i debelim novčanicima.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2009.

06:00

Default images

Šarm el-Šeik, izuzetno popularna i poznata turistička destinacija smeštena na južnom delu Sinajskog poluostrva, svake sezone privlači sve više turista.

Samo Sinajsko poluostrvo predstavlja spoj planinskih i pustinjskih predela i ovakva kombinacija je svakako predivan prizor.

Šarm (kako ga još zovu) je jedan od najposećenijih turističkih mesta Arabije.

Uz predivne plaže i bezbrižno izležavanje pod suncem, još jedna stvar privlači ljude ovom gradu. Šarm predstavlja jedno od najboljih i najlepših mesta za ronjenje i nudi nezaboravne ekskurzije u pustinji. Ovo mesto se može pohvaliti i prelepim peščanim plažama, egzotičnom i bogatom florom i faunom.
Photo: jedle
Do skoro je Šarm bio malo ribarsko selo sa svega stotinak stanovnika. Tek nakon migracije i kasnije emigracije Izraelaca on doživljava turistički procvat.

U ovaj grad dolazi i bogata mladež iz Kaira kako bi se s vremena na vreme razbacivala novcem i pokazivala svoje skupe automobile. Ono što najčešće šokira turiste jeste njihovo bahato ponašanje, neumereno korišćenje droge i alkohola (po principu – može mi se, tata mi je bogat) kao i neretko trkanje automobilima kroz prometne ulice.

Šta videti

U okolini Šarma nalaze se manastir Svete Katarine, planina Sinaj, Petra, Kairo, Luksor, Jerusalim. Redovno se organizuju i safari ekskurzije, u ponudi su i sportovi na vodi i ronjenje.

Vredi posetiti i stari grad do kojeg se može stići taksijem ili lokalnim autobusima.
Photo: pixel0908
Jedna od nezaobilaznih aktivnosti je i obilazak pustinje, pri čemu se obilaze i Beduini i Obojeni kanjon.

Oni skloniji avanturama mogu unajmiti privatnog vodiča koji će ih povesti put višednevnog obilaska pustinje na kamilama.

Ono što Šarm odvaja od drugih mesta je čak 250 prelepih koralnih grebena i preko 1000 vrsta riba. Za ljubitelje vodenog sveta i života ovo je definitivno pravo mesto.

Šta raditi

Ronjenje – Predstavlja glavnu zanimaciju u Šarmu. Jedna od najboljih mesta za ronjenje su grebeni Tirana i Ras Muhameda. Do njih možete stići brodićem i put ne traje duže od 2 sata. Zbog visoke koncentracije planktona u ovim vodama broj riba koje tu žive je neverovatan. Jedina loša strana je ta da, zbog popularnosti ovih mesta, broj ronilaca može da dostigne i do 50 što onda stvara veliku gužvu i užitak ne može biti potpun.

Oni malo iskusniji rezervišu ronilački safari i na taj način izbegnu gužve.
Photo: jon hanson
Jahanje – Preporučuju se štale hotela Sofitel. Osoblje je jako prijatno i spremno da pomogne, a pomoćna oprema (šlem, jahačke čizme i sl.) je uključena u cenu.

Quad bike (terenski motocikl na 4 točka) - Za one koji požele da se oprobaju u ovoj aktivnosti – par mera predostrožnosti kako se ne bi vratili razočarani. Preporučuje se nošenje majice sa dugim rukavima, takođe patike su po pravilu udobnije i poželjnije od sandala/papuča. Očekujte da nakon vožnje od glave do pete budete prekriveni sivkastom prašinom.

Za amatere su 2 sata vožnje sasvim dovoljna. Idealno bi bilo započeti vožnju od 4 sata popodne ili kasnije kako bi se uhvatio zalazak sunca a opet izbegle velike vrućine.

Tiba Safari – izlet koji nude brojne agencije. U ponudi je 15-20 quad bike-ova. Ovakav izlet košta oko 15-25 evra, u zavisnosti od agencije i imajte na umu da su lokalne agencije dosta jeftinije.

Para sailing – Svakako je zagarantovan dobar provod ali i dosta skup; za nekih 5 minuta plaća se i do 220 funti.

Jahanje kamila – Najbolje mesto za ovaj vid aktivnosti je Sinajska pustinja. Nakon jahanja možete predahnuti uz sveže spremljen obrok pod zvezdanim pustinjskim nebom.
Photo: And all that Malarkey
Jedan od najpopularnijih izleta je jednodnevni izlet do Kaira i obilazak piramida. Autobusom se putuje oko 6 sati, zato ovi izleti počinju noću (najčešće oko 2 – 3 sata). Uključena je poseta Nacionalnom muzeju sa preko 120 000 izloženih artefakata, zatim obilazak piramida i sfingi. Zbog loših uslova unutar piramida, ulazak je dozvoljen samo u određenim časovima pa se pre izleta dobro raspitajte o tome. Nakon obilaska, organizuje se ručak u nekom od obližnjih restorana koji imaju pogled na piramide.

Pred polazak, imaćete priliku da pazarite suvenire na pijacama Kaira, gde cenjkanjem možete dobiti neki proizvod za smešne pare ukoliko vam navalentni trgovci ne budu previše naporni.
Photo: berdoszpaposz
Plaže u Šarmu su mahom privatne i vlasništvo su raznih hotela ali za određenu novčanu nadoknadu možete koristiti i plažu hotela čiji niste gost (naravno ukoliko ne uspete da se provučete a da ne platite). More je izuzetno bistro i dosta toplo.

Izlasci

Na’ama Bay je centar noćnog života. Većina Šarmovih klubova, kafića, restorana i prodavnica se nalazi upravo tu. Ulaz u klubove se naplaćuje od 20 funti pa na dalje.

Brojni kafići u ponudi imaju i nargile, što je tokom proteklih godina postao pravi hit među turistima.

Šta kupovati

Za kupoholičare tu je veliki tržni centar sa prodavnicama lokalne i strane robe uključujući i nezaobilazan nakit, predmete od kože, odeću, grnčariju. Neki od standardnih suvenira su srebrni nakit i brojna obeležja starog Egipta poput raznih figura piramida, faraona, Tutankamonove maske. Naravno, kod lokalnih trgovaca cenjkanje je pod moranje, i uvek se nađe nešto u ponudi za specijalnu cenu (special price for you my friend).

Interesantno je da se cene abnormalno razlikuju od radnje do radnje. Primera radi, u jednoj prodavnici suvenir možete kupiti za 10 egipatskih funti, dok u nekoj drugoj taj isti suvenir stoji tri puta više, tako da slobodno obilazite i birajte i ne posustajte ako prodavac navali da je baš taj proizvod poseban i baš za vas ako to ne želite.

Šta piti

Svež sok od guave ne smete zaobići, a ima ga u ponudi svakog kafića.

Pri naručivanju alkohola budite naročito oprezni, neretko se dešava da su cene znatno više u poređenju sa evropskim tako da uvek prvo pogledajte cene pre nego što naručite da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja kad stigne račun.
Photo: Dominic Sayers
Poseban oprez imajte sa pijaćom vodom. Mnogi od evropskih turista imaju stomačnih problema upravo zbog vode na koju njihov organizam nije navikao. Takođe oprezno i sa svežim voćem i povrćem – uvek ih dodatno properite flaširanom vodom koja bi stalno trebalo da vam bude pri ruci.

Gde jesti

Beirut Bay
Fawanes Cafe
– restoran libanske kuhinje
Safsafa – jedan od najboljih ribljih restorana
Tempo Cafe
Maharaja
– restoran indijske kuhinje

Cene obroka po restoranima se kreću od 40 funti pa na više, zavisno od mesta gde ste odabrali da jedete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: