Queensland, Australija

Australijska država Queensland je sjajna destinacija za svako doba godine. Predstavljamo naš izbor najboljih mesta duž obale.

World Travel Guide

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

17:42

Default images

Druga po veličini država u Australiji, Queensland je najpopularnija destinacija u zemlji. Obala je duga 1,700 km i prostire se od Brizbena na jugu do grada Cairns na severu. Na obali se nalaze i glavne turističke atrakcije – netaknute tropske šume, peščane plaže, i prelep podvodni život.

Brisbane (Brizben)

Australijski grad koji se najbrže razvija, Brizben je živopisno mesto. Čak i tokom zime ovde ima više sunca nego što ćete poželeti – čak sedam sati dnevno. Najpopularnije mesto u gradu je veštačka laguna Southbank Parklands. Vikendom je puna turista, pre svega porodica sa decom koje tu dolaze da se bućnu u toplo more i izležavaju na peščanoj plaži.

Kad obiđete lagunu, uzmite feribot i obiđite Lone Pine Koala Sanctuary, omiljeno mesto za mlade. Na ručak možete otići do hotela Breakfast Creek, koji je već postao institucija, jer se tu služe najveće šnicle u gradu.
U Brizbenu se nalazi i pivnica Castlemaine Brewery u kojoj se proizvodi čuveno australijsko pivo XXXX (Four X). Obavezno ga naručite uz ručak!

Posle klope možete se relaksirati u gradskoj botaničkoj bašti Mt Coot-tha koja ima zadivljujuću kolekciju suptropskih drveća i biljaka.

Noosa

Poznata po predivnom okruženju, Noosa je oduvek privlačila bogate i poznate. To je jedno od najpoznatijih turističkih centara australijske Sunshine Coast, a pre svega po odličnom surfingu, privlačnim prodavnicama, i dobrim restoranima.

Jedna od atrakcija je i Noosa nacionalni park, jedan od najposećenijih u Australiji. U blizini je Crocodile Park Stiva Irvina – 20 hektara netaknute vegetacije i 750 primeraka divljih životinjskih vrsta... Krokodile da ne pominjemo.
Fraser Island

Najveće peščano ostrvo na svetu, Fraser Island je i jedno od retkih mesta gde možete na slobodi videti australijske divlje pse dingo. Iznajmite džip i provozajte se po 120 km dugoj plaži, ili skrenite ka nekom od nekoliko slatkovodnih jezera.

Ostrvo je pod zaštitom UNESCO, a na njemu živi više od 350 vrsta ptica.

Bundalberg

Ljubitelji životinja ne smeju da propuste Bundaberg gde mogu da vide spektakl netaknute prirode. Svake godine između novembra i marta ovde na plažama gnezde kornjače. Posmatrajte ih u sumrak kako jaja koja su izlegle zakopavaju u pesak. Sedam-osam nedelja kasnije, sićušne kornjače će se uputiti ka okeanu i započeti sopstveni životni ciklus.
Great Barrier Reef (Veliki koralni greben)

Ne postoji osoba koja ne zanemi od lepote i veličine Velikog koralnog spruda, jedne od nazanimljivijih svetskih prirodnih lepota. Prostire se 2,000 kilometara duž obale Queenslanda, i predstavlja najveći koralni ekosistem na svetu, toliko veliki da se može videti iz svemira.

U ovom jedinstvenom okruženju živi 400 vrsta korala, 1,500 vrsta riba i 4,000 vrsta mekušaca. Od ajkula i raža do šarenih papagaja, od morskih kornjača do morskih zvezda, tople vode Koralnog spruda obiluju morskom faunom.
The Whitsundays

Ako biste radije da vreme provodite na vodi, a ne u njoj, odvojite vreme da istražite the Whitsundays, par exellence destinaciju za jedriličare. Obiđite neka od 74 netaknuta ostrva, od kojih je najpoznatije Whiteheaven Beach.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: