Outback, Australija

Mnogi će vam reći da je unutrašnjost Australije – taj dugi pojas kopna od krajnjeg juga kontinenta, do Darvina, koji je na krajnjem severu – jedan od najjalovijih i najnapuštenijih delova zelene planete Zemlje. I biće u pravu.

Kompilirao Uroš Veličković (Izvor: Lonely Planet, Wikitravel )

Izvor: B92

Petak, 22.06.2007.

23:22

Default images

Krenite pravac kroz autoput Stuart Highway (ili The Track, kako ga na rečima štedljivi lokalci zovu), od Port Auguste, do Darvina na samom kraju kontinenta u zalivu Carpentaria. Proći ćete kroz ogromno prostranstvo pustinje Simpson okruženi peščanim dinama, videćete planinski venac Mc Donnell od kojeg zastaje dah, kao i deo velike i žbunovite pustinje Tanami.

Osim peska u pustinji Simpson i grimizne zemlje planinskog venca McDonnell, ostatak se manje više sastoji od niske trave, plavog neba, i nedostatka živog čoveka. To je mesto koje je i bog zaboravio, napuštena zemlja na kojoj je sniman Mad Max III. Često se ovde čuju samo vrane čiji neprijatni i melanholični krici kao da prizivaju smrt.
Ali upravo vanzemaljska tišina i praznina čine ovo okruženje nezaboravnim iskustvom. Posle izvesnog vremena provedenog ovde, monotonija i dosada indukuju mentalnu prazninu - gotovo meditativnu nirvanu.

I pored toga, ovde ima šta da se vidi. Posetite podzemni rudarski grad Cooper Pedy, opalsku prestonicu sveta; okupajte se u kristalno čistoj vodi Mataranka Springs, provedite nekoliko dana u Alice Springsu, ne propustite stenu Uluru, kao ni obližnje kanjone planina McDonnell Ranges.

Ako razmišljate gde da pobegnete od vreve velikog grada, nema boljeg mesta od Centralne Pustinje. Iznajmite džip i uputite se u divljinu i provodite noći ispod zvezda južne hemisfere.
U Australiji samo 10% stanovništva živi izvan nekoliko velikih gradova na obali. Uprkos tome, istorija istraživanja oblasti Outback puna je mitova i priča o swagmenima, skvoterima, buš-rendžerima, odmetnicima, i narodnim herojima od kojih je najpoznatiji australijska legenda Ned Kelly. Najpoznatija australijska tradicionalna pesma Waltzing Matilda govori upravo o njima.

Naselja u unutrašnjosti Australije toliko su udaljena jedna od drugih, kao i od svih većih centara, da je svakodnevni život njenih stanovnika u mnogo čemu autentičan. Deca su do skoro pohađala nastavu u glavnom preko radio veze, a danas uz pomoć interneta. Zbog izolovanosti naselja, 1928. godine uveden je tzv. 'Flying Doctor Service' kojim se ljudima koji ne mogu da dođu do bolnice pruža pomoć na licu mesta. Lekari dio udaljenih naselja i danas stižu avionom, a pomoć pružaju u specijalno za tu svrhu sagrađenim klinikama, štalama, pa čak i ispod avionskih krila.
Uluru
U centralnom delu zemlje nalazi se nacionalni park Uluru-Kata Tjuta, i ikona tog područja, ogromna peščarska formacija crvenkaste boje, stena Uluru ili Ayers Rock. Uluru je visok 346 metara i dugačak više od 8 km, a u toku dana menja boju u zavisnosti od odsjaja sunca. U glavnom je boje rđe koju dobija zbog oksidacije. U retkim kišnim periodima Uluru je srebrno sive boje, prošaran crnim kanalima kojima se sliva kiša.

Postoji više obeleženih staza i maršruta. Osnovna šetnja oko Ulurua je 9 km duga, i može se prevaliti za 2 do 4 sata. Imajte u vidu da aboridžanska zajednica insistira da se odre]eni delovi ne fotografišu.
Penjanje na Uluru je napopularnija turistička aktivnost, iako aboridžanska zajednica to smatra ozbiljnim skrnavljenjem stene. Uspon nije lak i može da potraje nekoliko sati. Najbitniji je tajming jer je zbog vremenskih prilika osoblje često prinuđeno da park zatvori ranije.

Uluru se nalazi 440 km jugozapadno od Alice Springsa. Najlakše je doći avionom – nacionalna kompanija Qantas ima redovne letove od Sidneja, Melburna, Cairnsa i Perta. Let od Sidneja do Uluru traje 3 i po sata, a karta je od $300. Postoji i autobus od Alice Springsa, vožnja traje 4 sata, a karta je $85.

Trodnevna ulaznica za Nacionalni park košta $25. Unutar nacionalnog parka ne postoji smeštaj, a hoteli su u obližnjem gradiću Yulara.
Alice Springs
Drugi po veličini grad u saveznoj državi Northern Territory, među lokalcima poznat je samo kao "The Alice". Nalazi se skoro u samom geografskom centru Australije, a svetsku slavu doživeo je pre svega bog blizine monolitskoj steni Uluru, ali i zahvaljujući naslovu knjige Nevile Shute "Grad kao Elis" (A Town Like Alice).

Osnovan je šezdesetih godina 19. veka kao sedi[te telegrafske stanice, a danas je sa 25,000 stanovnika ključno mesto u centralnoj Australiji. Nacionalna kompanija Qantas ima svakodnevne letove iz svih većih gradova, ali pravo uživanje je do Alicea stići vozom. Čuvena železnička linija Ghan notorna je maltene koliko i Orient Express, a 2004. je završena i deonica do Darvina na krajnjem severu zemlje. Voz saobraća dva puta nedeljno od Adelaide do Darvina.

Zbog blizine australijsko-američke satelitske stanice Pine Gap, u gradu živi gotovo 2,000 američkih državljana, i njihov uticaj je relativno prisutan, naročito kad slave svoje praznike kao što su Halloween, Independence Day, i Thanksgiving. Oni su u centralnu Australiju doneli i američke sportove poput bejzbola i američkog fudbala.

U gradu ima nekoliko dobrih hotela, i pregršt barova sa hladnim australijskim pivom.

Ukoliko se obrete u Alice Springsu ne propustite atrakcije kao što su Wildlife Park koji se nalazi u neposrednoj blizini grada, telegrafsku stanicu Alice Springs Telegraph Station, muzej reptila Reptile Centre, muzej avijacije, i čuvenu pijacu Alice Springs Market.
Kata Tjuta (The Olgas)
Ova grupa ogromnih stenovitih formacija nalazi se nešto manje od 400km jugozapadno od Alice Springsa, i zajedno sa obližnjim Uluru predstavlja glavnu atrakciju nacionalnog parka Uluru-Kata Tjuta.

Ime Kata Tjuta potiče iz aboridžanskog jezika Pitjantjajara, što znači 'mnogoglavi', a sama 500 metara visoka planina ima čitavih 36 kupola.

Do Olgi se najlakše dolazi avionom – Ayers Rock Airport udaljen je samo 55 km. Ulaznica u nacionalni park košta 25 australijskih dolara.

Do Alice Springsa ima nepunih 5 sati vožnje autom.
Coober Pedy
Na autoputu Stuart Highway, 850 km severno do Adelaide, nalazi se grad od 3,500 stanovnika, opalska prestonica sveta. Najskuplji opali na svetu vade se ovde, a ime gradu dali su Aboridžini – kupa piti, što znači 'beli čovek u rupi'. Ovde je sniman Mad Max III.

Coober Pedy se nalazi na granici Outbacka, na samom severu Južne Australije. Stotinama kilometara unaokolo nema nijednog naselja - Coober Pedy je potpuno izolovan. Rudari uglavnom žive po 'stanovima' uklesanim u okolnim stenama – standardan stan sa tri spavaće sobe, dnevnom sobom, kuhinjom, i kupatilom moguće je izdrilovati u steni, a cena je skoro ista kao i za kuću na površini zemlje. Razlika je jedino u tome što u podzemnim kućama temperatura ostaje ista tokom celog dana, dok je za stanove na površini neophodan klima uređaj.

Obiđite rudnike, groblje, kao i čuvenu underground crkvu.
Nacionalni Park Kakadu
Preko 200 kilometara dug i 100 km širok, Kakadu je jedan od najvećih nacionalnih parkova na svetu – sa skoro 20,000 km2 dostiže veličinu Izraela.

Kakadu se nalazi na krajnjem severu Severne Teritorije, oko 150 km istočno od Darvina. Ovo je jedno od najstarijih naseljenih područja na svetu – Aboridžini ovde žive u kontinuitetu skoro 40,000 godina. Danas u Parku živi oko 500 Aboridžina.

Poslednjih godina Kakadu Park je postao turistička atrakcija – ovde je moguće videti predivne vodopade, reke, i klance, ali i tragove aboridžinske umetnosti. Za ljubitelje ptica ovo mesto je pravi raj – 30 odsto svih australijskih ptica živi upravo ovde.

U Kakadu parku je sniman film Crocodile Dundee, a ogromni krokodili kojima je do nedavno pretilo istrebljenje danas ponovo dominiraju životinjskim svetom. Budite oprezni prilikom kupanja – napadi krokodila su česti, i obično se završavaju fatalno.

Parče civilizacije nalazi se u središtu Parka. To je selo Jabiru u kojem možete naći pristojan smeštaj, supermarket, mini bolnicu, banku, ribarnicu, kafić, kiosk sa hranom, i jednu pekaru.

Kako stići
Postoji pregršt organizovanih tura do australijskih zabiti; ipak, veliki broj turista odlučuje se da na put pođe samostalno. Imajte u vidu da su samo pojedini putevi asfaltirani i obeleženi, i da će vam u slučaju da pođete samo biti potrebni džip, zalihe hrane i vode, i dobra koncentracija. Potrudite se i da nađete društvo za vašu pustolovinu - lokalne vlasti poručuju turistima da u zabačene delove zemlje obavezno idu u koloni od više vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: