Pogled na Katmandu: foto-zapis

Ova serija odabranih fotografija iz Katmandua, glavnog grada Nepala, ima za cilj da čitaocima omogući malo neposredniji doživljaj ovog drevnog grada i doline Katmandu u podnožju Himalaja. Foto-reportaža je napravljena neposredno pre skorašnjih demonstracija u Katmanduu koje su dovele do ponovne uspostave demokratskih institucija a posle dugog perioda apsolutističke vladavine kralja Gjanendre. Ovo romantično kraljevstvo već izvesno vreme gori usled sukoba kraljevske vojske i maoističkih pobunjenika koji faktički kontrolišu 90% teritorije Nepala, sa izuzetkom samog glavnog grada i istoimene doline, kao i pojedinih provincijalnih centara. Kao i u drugim sličnim sukobima u svetu, najveće žrtve su civili koji ne vide pravu alternativu ni u jednom političkom rešenju. Turizam, jedini značajan izvor zarade u Nepalu, polako presušuje i stoga ova amaterska foto-reportaža želi da dâ skromnu podršku brojnim prijateljima u toj lepoj zemlji koji u ovom trenutku ne vide perspektivu i gube nadu u sopstvenu budućnost.

Fotografije i tekst: Olivera Burgess

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2006.

13:39

Default images

.
Trg Patan Durbar, jedan od tri drevna trga u Katmanduu.
.
Svakodnevni život se odvija u srcu grada-muzeja.
.
Detalj kraljevske palate na trgu Katmandu Durbar. Prefinjeno rezbarenje u drvetu na potpornim stubovima i prozorima je karakteristièno za arhitekturu u Nepalu iz XV i XVI veka.
.
Hindu ‘sadu’ (sveti èovek) u prolazu kroz Katmandu, na putu ka jednom od brojnih svetilišta u Himalajima.
.
Još jedan sadu – sledbenik boga Hanumana (bog-majmun).
.
Jedan od tipiènih izloga zubnih ordinacija u Katmanduu.
.
'Reklama' za zubne proteze u istom izlogu.
.
Tih praznièni dan u starom gradu.
.
Budistièka stupa nedaleko od trga Durbar u centru grada.
.
Èitav Nepal ukrašen je raznobojnim zastavicama koje u vetar šalju budistièke molitve.
.
Stare Tibetanke u trenutku molitve.
.
Još jedan budistièki manastir na ivici grada.
.
Detalj iz budistièkog hrama Suajambu koji se nalazi na brdu zapadno od Katmandua i koji se smatra najstarijim naseljem u dolini.
.
Monasi u trenucima odmora.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: