Nepal – čuvar najviših vrhova sveta!

Uklješten između najmnogoljudnijih zemalja sveta, Kine, komunističkog giganta i Indije, demokratske republike, a u posedu najviših vrhova sveta, među kojima je najpoznatiji Mont Everest, nalazi se Hindu kraljevina Nepal.
Piše Dragan Andrić, čitalac sajta B92.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

12:59

Default images

Ova zemlja je, kao i ovaj deo sveta inače, puna kontrasta, u kojima se prepliću siromaštvo, mistika, religija, duhovnost, umetnost i politika. Nepal je posle Butana, najsiromašnija zemlja sveta, ima jaku marksističko lenjinističku struju, verovatno pod velikim uticajem Kine. Ono što ipak dominira ovim azijskim prostorima je ta nadrealna prisutnost duhovnosti i religioznosti u svakodnevnom životu.  Ogroman broj velelepnih hramova i božanstava vas prate na svakom koraku.

Živopisna prestonica Nepala, Katmandu, je bio prva stanica na mom putovanju kroz Nepal i Indiju. Ime ovog grada je, oduvek, nekako magično odzvanjalo u mojim ušima, sublimirajući eho daleke i egzotične kulture.

Zanimljivo je da dok sam uzimao vizu u nepalskom konzulatu u Njujorku, službenik je videvši odakle sam, vrlo veselo započeo priču o …, kome drugom, nego o Titu i njegovoj nekadašnjoj poseti Nepalu. Eto i posle toliko godina njegov duh nas i dalje prati.

Najbolji period za posete ovim područjima je od novembra do februara, kada je temperatura najprikladnija, a nema ni monsunskih kiša. Svi preporučuju da se pre dolaska ovde dobiju određene vakcine, usled mogućih bolesti, koje u našem delu sveta nisu tako raširene. Treba paziti da se jede u sigurnijim restoranima i da se hrana ne uzima na ulici. Takođe preporučljivo je da se koristi samo flaširana voda, čak i za pranje zuba
Prvi susret sa Nepalom i Katmanduom bio je prilično šokantan. Iako sam na određeni način bio spreman na ono što me čeka, ipak je direktan kontakt sa realnim svetom, nešto što se teško može opisati. Neko reče  da “ovde sve trči prema tebi”. A to sve, su između ostalog, gomile ljudi, koje te saleću već na aerodromu, pri čemu trojica ubacuju kofer od 20 kila u taksi, ne bi li se ogrebali o napojnicu, pri tom se pored vozača smešta još jedan “padobranac”. Tada shvatam da je to tip iz neke agencije, koja se bavi iznajmljivanjem soba u hotelima, kao i organizovanjem drugih aranžmana vezanim za izlete van grada. I dok putujemo ka mom hotelu, deli vizit kartu i objašnjava gde se nalazi sedište agencije i ljubazno daje informacije o samom gradu.

Glavni utisak, pri prolasku gradom, je da veći deo grada podseća na siromašna, pretežno romska naselja u našim krajevima, sa trošnim kućama, udžericama. Odmah sam se upoznao i sa suludim saobraćajem u kojem se trubi na sve strane, brzo vozi i nekim čudom svi uspevaju da se izbegnu . Gomila rikši, motora, automobila, kombija, kamiona, bicikala, pešaka i sve to u jednom oblaku prašine, u uskim ulicama, bez jasno odvojenih trotoara, tako da se svi kreću zajedno i pešaci i sva moguća druga prevozna sredstva, računajući i svete krave, koje besciljno lutaju.

S obzirom da je Katmandu prava meta za turiste, kao prometna vazdušna luka i baza za mnoge dalje akcije ka planinskim vrhovima Himalaja ili Tibeta, prepun je hotela.

Grad se nalazi u dolini, odakle se pruža pogled na gorostasne Himalaje. Rano jutarnje Sunce čini dolinu i sam grad mistično bajkovitim. Dok se život budi, svetlost se prosipa po krovovima kuća i hramova, čije se religiozne konture naziru u jutarnjoj izmaglici izranjajući lagano na svetlo dana.  Pri tome ceo ambijent upotpunjuje galimatijas raznih zvukova, od sirena automobila, preko muzike iz hramova, graktanja ptica do vrisaka majmuna.

U Katmanduu zbog blizine Tibeta, ima dosta budističkih hramova i monaha, koji skladno egzistiraju sa hindu tradicijom. Do Lase, glavnog grada Tibeta, je nekih 900 km pri čemu se penjete i do visine od oko 5000 metara, sa spektakularnim pogledima na himalajski venac. Veliki broj tibetanskih budističkih sveštenika je  ovde u egzilu, pošto je Tibet zauzet od strane Kine još 1950. godine, a brojni sveštenicu su nakon toga morali da izbegnu iz zemlje, uključujući i Dalaj Lamu. Buda se u Hinduizmu smatra jednim od reinkarnacija Boga Višnu. Rođen je u Nepalu, u mestu Lumbini, blizu sadašnje granice sa Indijom, u kraljevskoj porodici. Sa 29 godina je napustio palatu i porodicu i krenuo u potragu za prosvetljenjem.
U gradu se nalazi i najveća budistička stupa na svetu (stupa je vrsta monumentalne budističke relikvije), Bodnat, koja fascinira svojom grandioznošću i jednostavnošću, sa očima Bude, koje gledaju na sve četiri strane sveta. Na jednom od brda u blizini centra grada nalazi se i čuveni budistički hram, koji se zove Hram majmuna, do kojeg se stiže tako što se uspenjete brojnim stepenicama, koje vode do vrha. Skulpture Bude u meditativnoj lotos pozi se nalaze u podnožju, a tipična budistička stupa, na vrhu odakle se pruža lep pogled na grad. Naravno u samom hramu, a i oko njega, muva se veliki broj majmuna. Jedno od Hindu božanstava je i Hanuman, čovek sa glavom majmuna, koji je veliki i hrabar ratnik.

Katmandu obiluje brojnim hindu hramovima, koji dominiraju gradskim trgovima. Mnogi hramovi su pod zaštitom UNESCO-a i predstavljaju remek dela hindu arhitekture. Većina je pravljena u pagoda stilu, na nekoliko spratova, sa rezbarenom drvenom fasadom.  Gde god se okrenete  susrećete se sa brojnim božanstvima iz hindu panteona.

Hindu mitologija bogova sadrži veliki broj likova, koji predstavljaju manifestacije, i reinkarnacije vrhovnih bogova. Od svih Bogova vrhunsku poziciju ima Brama, koji u stvari simboliše univerzalnu dušu. Višnu je jedan od centralnih Bogova u hindu panteonu i predstavlja Boga koji održava sve postojeće. Drugi značajan i prisutan Bog je Šiva, koji ima dva aspekta – kreator i rušitelj., zatim tu su još i Ganeš, čovek slon, koga je najlakše prepoznati i koji je najpopularniji (Šiva je njegov otac, koji mu je greškom odrubio glavu, a zatim je morao da je vrati, ali tako što bi to bila glava prve životinje, koja je naišla). Ganeš je simbol mudrosti i prosperiteta. Tu je i Krišna, koji svira flautu i igra. Muške bogove prati i veliki broj ženskih boginja, kao što su Parvati. Sarasvati, Kali, Durga itd. Kroz ceo Nepal i Indiju se prostire veliki broj svetilišta posvećenih ovim bogovima, sa njihovim skulpturama i simbolima, koji se poštuju i osveštavaju svakodnevno.

Gde su koreni ove jedinstvene i stare religije?

Jedna od najstarijih svetskih civilizacija je cvetala u dolini reke Ind, u današnjem Pakistanu, u periodu od otprilike 2600 do 1500 godine pre Hrista. Hiljadu i petsto godina pre Hrista, arijevska  nomadska plemena su zaposela prostor severozapadne Indije, donoseći sa sobom i Vede, koje čine jezgro Hindu religije i prihvaćene su kao sveti tekst i božansko otkrovenje. U početku su se prenosile samo usmeno i predstavljaju božanske himne. Kasnije su napisane Upanišade, zatim i čuveni epovi Mahabharata i Ramajana, u okviru kojih se izdvaja i Bagavad Gita, koja na neki način predstavlja Bibliju Hinduizma.

Hinduizam, tradicionalna religija Nepala i Indije predstavlja više filozofiju i način življenja nego dogmatsku strukturu. Centralni pojmovi su Darma i Karma. Darma se odnosi na unutrašnji moralni zakon, koji je u biti celog života i postojanja, a Karma je vezana za ciklus radjanja i umiranja. Verujući u reinkarnaciju, ponovno rađanje, u hinduizmu postoji i verovanje da čovek svojim dobrim ili lošim postupcima gradi svoju karmu i ponovo se rađa radi učenja lekcija i otplaćivanja svojih dugova, koje je napravio u prethodnom životu. Sve dotle dok ne postigne oslobođenje, odnosno potpuno stapanje sa univerzalnom dušom sveta.

Nakon tri dana, obilaska grada i hramova,  otišao sam na izlet i planinarenje do okolnih Himalaja. Posle prašnjavog, suludog i natrpanog Katmandua ovo je bila osvežavajuća promena. Prizori zalaska i izlaska Sunca iznad Mont Everesta i ostalih vrhova su veličanstveni i oduzimaju dah. Prolazeći kroz idilična nepalska sela, sa terasastim padinama, na kojima se obrađuju pirinač i ostale kulture, upija se neki zdravi prirodni ambijent i vedri duh. Utisak koji sam brzo stekao je da su Nepalke možda najlepše žene na svetu. U svojim koloritnim sarijima koje nose čak i kad rade na poljima, elegantne, dostojanstvene i čulne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: