Drevni grad Hefej danas je srce nauke i tehnike

U samom centru najmnogoljudnije zemlje na svetu, smešten između dve velike reke, sa skoro osam miliona stanovnika, Hefej je glavna turistička destinacija u provinciji Anhuej i idealno mesto u kom možete da se upoznate sa autentičnom kulturom ovog dela Kine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

08:25

Drevni grad Hefej danas je srce nauke i tehnike
Foto: YouTube Screenshot

Piše: Bojan Pavlović

Izvor:
nedeljnik.rs

Grad Hefej je prestonica centralne kineske provincije Anhuej i u Kini je poznat i pod imenom "srce Kine" pošto se nalazi u samom centru najmnogoljudnije zemlje na svetu. Smešten između dve velike reke, Jangcea i Huajhe, ovaj grad se prostire na površini od oko 7.300 kvadratnih kilometara i ima populaciju od skoro osam miliona stanovnika, od kojih blizu šest miliona živi u urbanom delu grada.

Hefej je glavna turistička destinacija u provinciji Anhuej i idealno mesto u kom možete da se upoznate sa autentičnom kulturom ovog dela Kine. Reč je o drevnom gradu koji je star više od 2.000 godina i koji je u prošlosti nosio i druga imena poput Ludžou i Lujang u vreme dinastija Ming (1368--1644) i Ćing (1644--1911). Od drevnih vremena grad je bio politički, ekonomski i kulturni centar Anhueja i važna trgovačka tačka u centralnoj Kini.

Danas Hefej predstavlja grad nauke i obrazovanja. U njemu se nalaze neke od najkvalitetnijih visokoškolskih ustanova u Kini. U ovom gradu je smešten Univerzitet za nauku i tehnologiju Kine na kom se školuju vrhunski stručnjaci na polju nauke i tehnologije. Najviše je studenata iz Kine, ali je veliki broj i talenata iz celog sveta koji se odlučuju na to da svoje znanje unapređuju upravo u ovoj instituciji. U Hefeju je smešteno i odeljenje Kineske naučne akademije, zbog čega je prestonica provincije Anhuej mesto gde možete susresti najtalentovanije ljude u celoj Kini. U ovom gradu je rođen i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Jang Džening.

Priroda u Hefeju je takođe impresivna. Na severu grad je oivičen rekom Huajhe, na jugu rekom Jangce, dok se na jugoistoku grada nalazi predivno jezero Čaohu nestvarno plave boje.

U Kini inače svaki grad ima svoje drvo i svoj cvet. Drvo ovog grada je julan, dok je cvet nara gradski simbol. Za sve one koji se odluče da posete Hefej neizbežna turistička atrakcija je i drevni grad Sanhe, čija istorija seže 2.500 godina unazad. Ovaj drevni grad nalazi se tridesetak kilometara od Hefeja i predstavlja tipičan priobalni grad u ovom delu Kine. Takvih naselja je u prošlosti bilo mnogo više, ali su ih potpuno ili delimično uništile reke koje u kišnim sezonama znaju da budu veoma surove.

Nešto slično je doživeo i drevni grad Sanhe, pa su neke ulice i kuće bile potpuno uništene nakon velike poplave, ali su ih gradske vlasti rekonstruisale kako bi iskoristile turistički potencijal koji ovo mesto ima.

Turistička organizacija Sanhea je takođe rekonstruisala unutrašnji izgled objekata kako bi dočarala posetiocima kako je izgledao život u drevna vremena, pa tako možete videti kako su pre dva i po veka izgledale tipične kuće, prodavnice, kafane, kovačnice, krojačke radnje, zlatare...

Zgrade u Sanheu su izgrađene u tipičnom stilu Ming i Ćing dinastija. Beli zidovi, sivi krovovi i ulice popločane uglačanim, plavim kamenjem otkrivaju jedinstven kolorit posetiocima. Iskustvo je posebno intenzivno ukoliko dolazite iz drugog dela sveta, kao što je bio slučaj sa mnom.

Za kraj bih izdvojio još jednu turističku atrakciju u ovom delu Kine. U pitanju je memorijalni hram Gospodara Baoa koji je bio visoko rangirani oficir u vreme Severne Song (960--1127. godine). Za svog života bio je veoma cenjen kako zbog izuzetne ličnosti, tako i zbog pravednog odnosa prema drugima, ali i zbog strogih porodičnih vrednosti koje je negovao, a koje su u Kini i tada, kao i sada, na ceni. Nakon njegove smrti izgrađen je veliki broj hramova u čast velikog Gospodara Baoa, a ovaj u Hefeju je svakako najpoznatiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: