10 stvari koje su moguće samo u Zemlji izlazećeg Sunca

Kad neko spomene Japan, prvo na šta se obično pomisli su tačnost, preciznost, tehnologija i automobili.

Izvor: B92, Punkufer.hr

Četvrtak, 09.11.2017.

21:12

10 stvari koje su moguće samo u Zemlji izlazećeg Sunca
Thinkstock

Ipak, to je zemlja prepuna bizarnosti! Ovo su samo neke od tih stvari koje su moguće samo u Japanu:

1. Inemuri

Zamislite da zaspite na radnom mestu. Kada bi vas nadređeni video, verovatno bi se izvikao na vas. U Japanu se šef neće zbog toga buniti, već će mu, vrlo verovatno, biti drago zbog toga.

Zašto? Zato što je jasno da ste u tom slučaju radili naporno i teško i da ste dali sve od sebe, pa ste u jednom trenutku otišli na zasluženi počinak. Ta praksa naziva se "inemuri".

2. Srkanje

Koliko puta ste, još od najranijeg detinjstva, dok jedete supu, od majke čuli: "Ne srči!"? E, pa, da ste rođeni u Nagasakiju, Jokohami ili bilo kom japanskom gradu ili selu, i da jedete popularne nudle, majka bi vas za srkanje pohvalila.

U Japanu ono znači uživanje u hrani i znak poštovanja prema kuvaru, pa kada jenom odete Japan, naručite nudle i dajte sebi oduška.

3. Soine - ja

Prevod bi glasio "spavajte zajedno". Prvo takvo mesto otvoreno je pre tri godine u Tokiju, a u njemu je dozvoljeno muškarcima da, uz novčanu naknadu, spavaju pored ženske osobe.

Posebni zahtevi, kao što su "zaljubljeni pogledi" i milovanje kose dodatno se plaćaju. Ako biste pomislili da odete korak dalje, seksualne usluge se ne pružaju.

4. Festival golih

Hadaka Matsuri je ime festivala na kome se takmiče hiljade skoro potpuno golih muškaraca, koji golotinjom i "sportskim" igrama pokušavaju da oteraju zle duhove i tako obezbede sreću.

5. Mr. Kanso

Zamislite restoran koji nudi samo hranu u konzervama. Verovatno biste se okrenuli za 180 stepeni, proglasili vlasnika ludakom i pobegli glavom bez obzira. S druge strane, u Japanu takav restoran postoji, gosti biraju konzerve i uživaju u posluženoj hrani.
Thinkstock
6. Hoteli sa kapsulama

Verojatno najpoznatija stvar na ovom spisku su hoteli-kapsule. Prvi je otvoren u Osaki, a trend se kasnije proširio širom zemlje.

Kapsule su zapravo soba u koju teško da može da stane išta osim vas samih. Bez obzira na to, takvi hoteli i dalje uspešno opstaju na tržištu.

7. Božić u KFC-u

Iako Božić u Japanu nije nacionalni praznik a samo jedan odsto stanovništva se izjašnjavaju kao hršćani, Božić slavi veliki broj Japanaca.

Nekad davno, u božićno vreme, stranci su imali problema da pronađu ćurku, pa je još sedamdesetih godina KFC napravio kampanju kojom je pozivao ljude da dođu na mesto gde mogu da je nađu. Danas je odlazak u KFC božićna tradicija, a lanac brze prehrane poziva goste da rezervišu svoje mesto čak dva meseca unapred.

8. Aparati

Aparati iz kojih možete da kupite vodu, poslastice i slično nisu neuobičajni nigde u svetu, ali u Japanu su neuobičajena mesta na kojima se oni nalaze.

Tako ćete iz njih moći da kupujute na planini Fudži i pored istorijskih hramova. U njima ćete moći svašta da pronađete, od jastoga pa do donjeg veša.

9. Otvaranje poklona

Kad dobijete poklon, običaj nalaže da ga ne otvorite sve dok vas osoba koja vam ga je poklonila ne zamoli da to učinite.

U prošlosti Japanci nisu nikada otvarali poklone pred onima od kojih su ih dobili, ali su vremenom ipak "ublažili" pravila. Također, vrlo je važno da ne cepate papir prilikom otvaranja, pošto se to smatra nekulturnim.

10. Papuče za WC

Prilikom dolaska u japansku kuću izuvanje je obavezno. Ali kada u toj istoj kući idete na toalet, verovatno ćete ispred njegovih vrata pronaći papuče u kojima ulazite unutra.

Papuče su tu da bi se ne bi bilo kontakta između poda u WC-u i čistog poda u ostatku kuće.
Thinkstock

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: