Što ste videli, videli ste: Hrvatski dragulj uvodi zabrane

Dubrovnik će drastično smanjiti ulazak posetilaca u stari centar grada, otkrio je gradonačelnik Mato Franković za britanski Telegraf.

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

13:25

Što ste videli, videli ste: Hrvatski dragulj uvodi zabrane
Foto: Thinkstock

Novo ograničenje pratiće Uneskovu preporuku, pa će tako odsad gradske zidine, umesto dosadašnjih 12.000, moći da poseti samo 8.000 turista.

Ograničenje, koje će trajati dve godine, takođe će se odnositi na broj turista koji se iskrcavaju iz kruzera.

"Nisam tu da uveseljavam ljude, već da kvalitet života u gradu učinim boljim. Neki vlasnici kruzera se neće složiti sa mnom, ali moj glavni cilj je da boravak turista u Dubrovniku učinim što kvalitetnijim. To se, međutim, neće dogoditi ukoliko situacija ostane onakva kakva jeste", rekao je Franković.

U gradu će biti postavljene CCTV kamere, putem kojih će se nagdledati prolazak turista kroz tri glavne kapije.

"U naredne dve godine, koliko će trajati ograničenje, izgubićemo mnogo novca - u pitanju su milioni - ali ćemo u budućnosti zaraditi znatno više. Zaslužujemo da budemo top turistička destinacija", dodao je gradonačelnik.

Franković ne želi da Dubrovnik doživi sudbinu Venecije i Barselone, gde je masovni turizam poprimio tolike razmere da dovodi u opasnost infrastrukturu i kulturno nasleđe grada, a građani počinju da ispoljavaju neprijateljstvo prema posetiocima.

Poređenja radi, 2014. godine u grad je pristiglo 463 kruzera, naredne godine 475, a 2016. se 799.916 gostiju iskrcalo iz 529 kruzera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: