Salou - rajsko mesto za odmor i uživanje

Salou, turistička prestonica španske Kosta Dorade. Na bilo kojoj tački obale da se zaustavite, nećete pogrešiti i svuda ćete biti dobrodošli. Na glavnom šetalištu Paseo Maritimo uvek je praznična atmosfera.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2017.

08:25

Salou - rajsko mesto za odmor i uživanje
Foto: Thinkstock

Piše: Danijela Kljajić

Izvor:
novosti.rs

Duge peščane plaže sa peskom zlatastog sjaja, čisto more, miris borovine i pitoreskni gradovi koji u palmama ukrašenim avenijama i atraktivnim kafeima žive 24 sata, prva su slika Kosta Dorade. U prevodu to bi značilo Zlatna obala, a Katalonci ponosno vole da kažu da ova regija u svakom smislu opravdava svoj naziv.

Oblast iz koje potiče slavni Antonio Gaudi važi za prestižnu destinaciju: pokriva 800 hektara španske obale, smeštena je na samo stotinak kilometara od Barselone, godišnje je poseti više od tri miliona turista i ima blagu mediteransku klimu i s njom - dužu sezonu. Ime je dobila po boji peska: sa katalonskih planina, koje se pružaju paralelno sa obalom, sliva se mineral minka dajući pesku zlatni sjaj. Na bilo kojoj tački obale da se zaustavite, nećete pogrešiti, svuda ćete biti dobrodošli, jer je geslo ljudi koji žive ovde: fijesta (praznovanje, uživanje), sijesta (odmor) i - dobra hrana. I, da, prvo što će vam reći jeste da je sve "trankilo" - opušteno... a već posle dan-dva uverićete se da je zaista tako.

Uvek u duhu praznika

Foto: Thinkstock
Turistička prestonica regije je letovalište Salou gde ćete, čim raspakujete kofere, osetiti duh fijeste. Na glavnom šetalištu Paseo Maritimo uvek je praznična atmosfera: povorke maškara, malih bubnjara ili "plamenih" životinja mališanima dele slatkiše, magične fontane fascinantno spajaju svetlost i muziku, a ispred čuvene "Kuće iluzija" proteže se red... Sa svih strana dopiru zvuci flamenka, na licima prolaznika osmesi zadovoljstva. Na pitanje šta se zapravo slavi, meštani veselo kažu: "Život!" I tako svake večeri. Preko dana u Salou nikako ne treba propustiti obilazak tvrđave Tore Vela, nekadašnjeg bedema odbrane od osvajača, Crkvu Santa Marija del Mar, spomenik i aveniju kralja Haumea Prvog, pod kojim je Katalonija u srednjem veku doživela ekspanziju... Ljubitelji umetnosti, arhitekture i šopinga moraju obići rezidencijalni deo ovog grada, a kraj nekih luksuznih vila od kojih zastaje dah osetićete se kao u bajci.
Foto: Thinkstock
Atrakcija ove regije, na samo dva kilometra od centra mesta, jeste i Port Aventura, jedan od najvećih zabavnih parkova u Evropi. Podeljen je na nekoliko tematskih celina "Mediteran", "Polinezija", "Kina", "Meksiko", "Divlji zapad", "Ferari lend" i nikog ne ostavlja ravnodušnim. Za ovaj adrenalinski izazov po osobi treba izdvojiti od 50 do 100 evra, a uz hranu i piće u kompleksu, ako se ostaje nekoliko sati, i dvostruko više! Ipak, za razliku od ovog, malo skupljeg užitka, Salou, koji i kod Španaca slovi za "fensi" odredište, može se pohvaliti pristojnim cenama. Tako je espreso s mlekom od 1,5 do 2 evra, veliko točeno pivo 1,5 evra, sokovi od 2 do 2,5 evra, bejlis 5 evra, kokteli od 6 do 9 evra, domaće "kava" penušavo vino, tradicija ove regije, od 3 do 4 evra. U restoranima za glavna jela treba izdvojiti od 6 do 10 evra, a na svakom koraku su promocije: pola pečenog pileta 5 evra, dnevni meni (predjelo, glavno jelo, desert) 9-15 evra. Ako ste prvi put u Španiji, probajte paelju (jelo sa pirinčem i - povrćem, mesom ili morskim plodovima) i tapas, njihovo "meze" koje se, verovali ili ne, naplaćuje po - broju čačkalica koje ostanu posle obroka! Bilo za šta da se odlučite, porcije su izdašne, miris opojan, a ukus neponovljiv. Kako i ne bi bio, kad Španci naprosto uživaju u svemu, pa i u hrani!

A post shared by Oksana Saar (@oksannas) on

Osim širokih šetališta, prvo što vidite na slikama Saloua jesu duge i prostrane peščane plaže. Zauzimaju 14 kilometara obale, a 34 imaju plavu zastavu, priznanje za kvalitet vode. Potvrda za to je i činjenica da većina najmlađih posetilaca gotovo ceo dan provede brčkajući se u moru. Najduža plaža je Levant, smeštena u srcu grada, a nedaleko od nje ređaju se Ponent, Kapelans, Larga. Zahvaljujući borovima i uvalama, prirodne hladovine ima napretek. Inače, iznajmljivanje ležaljki (5 evra) i suncobrana (7 evra) nije obavezno, jer Katalonci smatraju da plaže pripadaju svakom ko ih poseti, da nisu ničija lična svojina. I tu se oseti nenametljiva srdačnost domaćina, pa se već posle dan-dva i vi osetite kao kod kuće. Verovatno je zbog toga pedesetak Srba koji žive u Salou i odlučilo ovde da ostane, a neki od njih imaju "staž" dug čak 20 godina! Raduje što su našli svoje mesto pod suncem, jer pojedini uspešno vode svoje prodavnice i restorane. Špansko, a - naše... u hladu borova.

Španska sveta gora

Foto: Thinkstock
Salou je dobra baza za izlete: do Barselone se stiže za sat, a povratna autobuska karta je od 20 do 55 evra, u zavisnosti od programa koji izaberete. U vožnji do Barse može se videti i moderna staklena građevina - kuća fudbalera Mesija. Tri i po sata vožnje i 40 evra vam treba za izlet do Valensije ili države - grada Andore, a sat i po i od 25 do 40 evra do čudesnog manastira Monserat na vrhu istoimene planine, koje vernici nazivaju katalonska Sveta gora. Priča se da je čuvena operska diva Monserat Kabalje po ovom svetilištu dobila ime: njena majka je, dugo želeći potomstvo, tu u molitvama provela neko vreme. Kada su joj molitve uslišene, odlučila je detetu da da ime Monserat.

Čarolije Taragone i Reusa

Foto: Thinkstock
Na 14 km od Saloua nalazi se Taragona, centar istoimene provincije, koji je do danas očuvao istorijska svedočanstva iz rimskog doba: forum, amfiteatar, akvadukt, nekropolu iz 3. veka i katedralu, koja je ponos grada. Glavna atrakcija je kula koju "grade" žitelji za lokalne fijeste, a centralnu ulicu krasi istoimeni spomenik. Grad Reus, katalonska prestonica kulture za 2017. godinu, osnovan je u 12. veku, a od Saloua je udaljen 10 km. Male uske ulice sa kaldrmom i zelenilom, a iza svakog mesta trg ili fontana. Grad razglednica! Reus je i rodno mesto arhitekte Antonija Gaudija (autora Sagrade familije), čiji je muzej smešten u centru grada i fudbalera Barselone Serhija Roberta. Reus je i kolevka vermuta, pa ne propustite jedinstven ukus ovog pića za svega 3,5 evra u velikoj čaši... Svaka od destinacija je raj za šopingholičare, a sniženja dostižu i neverovatnih 70 posto! Samo ne zaboravite zlatno pravilo s početka priče koje Španci strogo poštuju: sijesta, vreme odmora, traje od 14 do 17 časovaj i tada je većina prodavnica zatvorena.

Najbolji sladoled u Kambrilsu

Foto: Thinkstock
Salou je gotovo spojen, prostorno povezan sa mestima Kambrils, nekadašnjim ribarskim seocetom čiji su zaštitni znak divna marina, kuće poput hacijendi i najbolji domaći sladoled u regiji, i La Pineda, mirnim letovalištem sa prostranim golf terenima. Na koju god stranu da krenete, kartu u gradskom prevozu plaćate 1,5 evra, ako kupite 10 ili 20 odjednom, što je isplativije, ili 2,1 evro - u vozilu. I ne pokušavajte da se švercujete, kontrola je stroža nego u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: