Everest možda više nije isti kao pre

Nepal je najavio da će u naredne dve godine ponovo premeriti najviši vrh sveta Mont Everest, kako bi utvrdili da li je na njegovu visinu uticao veliki zemljotres iz 2015. godine.

Izvor: Klix.ba

Ponedeljak, 19.06.2017.

18:18

Everest možda više nije isti kao pre
Foto: Thinkstock

Nepalci će merenja obaviti samostalno, iako kineske, indijske i druge institucije nude pomoć i saradnju.

Rezultati merenja pružiće im važne informacije o efektima klimatskih promena na slavni planinski vrh.

Prošle nedelje je grupa tehničara već započela pripremne radove u distriktu Udajapur, a ove godine merenja će se obavljati i u Basgariju i Lukli.

"Uključićemo međunarodne stručnjake i naučnike", najavili su iz Nepala. Tehničku podršku pruža im Međunarodno udruženje geometara.

Visina Everesta je 8.848 metara, a satelitski snimci radara Sentinel-1A pokazuju da je posle zemljotresa iz aprila 2015, najviši vrh sveta sada nešto niži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: