Mladi diktiraju turističke trendove

Turizam sve više zavisi od jačine WiFi signala, stručnog kadra i udruženog kreiranja turističkog proizvoda, rečeno je na konferenciji "Inovacije u turizmu - IT Zlatibor 2017".

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2017.

17:43

Default images
Foto: Thinkstock

Zaključak skupa je i da Y, Z i Alfa generacije donose nove turističke trendove, saopštili su organizatori konferencije koja je okupila inostrane i domaće eksperte iz turističke privrede Srbije i zemalja regiona.

Generacija Y i Z odrastaju uz najnoviju tehnologiju i verovatno nikada neće moći zamisliti kako su odrastali i živeli njihovi roditelji, dok svi rođeni nakon 2010. godine spadaju u Alfa generaciju.

Svake nedelje širom sveta se rodi oko 2,5 miliona pripadnika te nove generacije. Oni će odrastati uz tablete i pametne telefone u ruci i biće im "prirodno" neku misao prilagoditi internetu u roku od par sekundi.

Prema rečima, Bora Bogojevića iz TR Services Srbija nije tajna da oni već sada hotele biraju na osnovu internet podataka i komentara o jačini WiFi signala. Prednost je ako hoteli imaju i adekvatne aplikacije koje gostima mogu pomoći da se prijave, odjave, poruče sobnu uslugu, rezervišu mesto u okolnim restoranima, turističke ture i slično. Sa druge strane, hotelijeri danas značajno ulažu u ovu vrstu usluge, ne samo da bi odgovorili na zahteve gostiju, već i da bi se razlikovali od konkurencije i pružili modernu sliku o svom hotelu.

Sa stanovišta on-line marketinga i tehnologije, za hotele je danas važno da se predstave sa HD fotografijama i video sadržajem, da koriste alate prilagođene mobilnim uređajima i da imaju pre svega dobar CRS (Central Reservation System) kanala i sistema, ali i sopstveni Booking Engine (WBE 4.0), koji će hotelima povećati udeo on-line rezervacija na sopstvenoj web stranici.

Internet mogućnostima treba dodati i osmeh jer, kako kaže jedan od najpoznatijih svetskih konsultanata u oblasti turizma i turističkog menadžmenta Andreas Voegl, Srbija ima velike potencijale za kreiranje raznovrsnih turističkih proizvoda, ali turistički radnici u Srbiji moraju konačno da shvate da je ovo uslužna delatnost.

Andreas ističe da svrha turističkog biznisa ne sme biti profit već zadovoljan korisnik. Srbija je idealna za razvijanje rečnog, planinskog i banjskog turizma, avanturističkih doživljaja, biciklističkih i šetačkih tura, raftinga, kanjoninga, planinarenja, posete pećinama, džip safarija, kao i degustacije nacionalnih specijaliteta i vina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: