Gosti ocenili Srbiju: Petica za osmeh, jedinica za đubre

Bezbednost, gostoljubivost i gastronomija su tri glavna aduta srpskog turizma, prema oceni turista koji su prošle godine boravili u Beogradu.

Izvor: Novosti

Nedelja, 05.03.2017.

20:20

Default images
Foto: Thinkstock

Piše: A. Mikata

Izvor:
novosti.rs

Istraživanje zadovoljstva gostiju, koje je sproveo Centar za istraživanja hotelijerstva i turizma, pokazalo je zanimljive podatke koji mogu da pomognu turističkim radnicima da isprave greške i obogate ponudu. Najzanimljiviji je podatak da je najviše stranih turista u Srbiji starosti od 35 do 64 godine, koji su stigli avionom, dobro zarađuju i mnogo troše.

- Posebno raduje podatak da je 40 odsto ispitanih već bilo u Beogradu, ali i da je 61 odsto turista došlo prvi put, zahvaljujući dobroj promociji ili preporuci prijatelja - kaže dr Georgi Genov, direktor HORES-a. - Istraživanje je ukazalo i na problem da turiste koji su privatno rezervisali smeštaj na aerodromu niko ne obaveštava da će morati da se prijave, jer će na odlasku imati problema. Najpozitivniji komentari stigli su na račun gostoljubivosti, ponude restorana, prihvatljivih cena, dobrog noćnog života i velikog broja parkova.

Turisti nisu zadovoljni ponudom izleta i turističkim informacijama, a (ne)čistoća je nervirala gotovo sve ispitanike. Pored razbacanog đubreta, mnogi su naglasili da ih šokira što Beograđani koji šetaju pse ne nose kese da pokupe đubre svojih ljubimaca. Većina je dala visoku ocenu za bezbednost, ali su mnogi naglasili da im je neprijatno što se u centru grada nalazi veliki broj izbeglica (migranata) koji najviše šetaju noću.

Svaki drugi ispitanik je boravio u hotelu, a ostali kod prijatelja, u hostelu ili u privatnom smeštaju. Najniže ocene za smeštaj dali su oni gosti koji su boravili u hotelima sa jednom, dve i tri zvezdice, ali i oni koji su noćili u hostelima. Gosti hotela visokih kategorija i privatnog smeštaja bili su veoma zadovoljni smeštajem. - U Beogradu samo dva hotela nisu renovirana, "Beograd" i "Bristol", što znači da je 92 odsto soba u kojima spavaju turisti modernizovano - napominje Genov. - Gosti su beogradskim hotelima izuzetno zadovoljni, što nije uvek slučaj sa Srbijom. Prestonica nudi kvalitetne hotele, ali i dalje nam nedostaju dobri hoteli sa tri zvezdice i deluks sa pet, koji mogu da prime svetske zvezde, predsednike i kraljeve.

Ipak, ukupna ocena čitavog boravka u Beogradu nije loša - prestonica je dobila jaku četvorku. Zanimljivo je da su zadovoljniji turisti iz zemalja EU nego gosti iz Srbije. Čak 88 odsto putnika iz zemalja EU preporučiće svojim prijateljima da obavezno posete našu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: