Preplivali Mrtvo more: 7 sati agonije za istorijski poduhvat

Grupa hrabrih i izdržljivih plivača preplivala je Mrtvo more od Jordana do Izraela, što je prvi takav zabeleženi poduhvat.

Izvor: punkufer.hr

Petak, 18.11.2016.

08:35

Default images
Foto: Screenshot

Plivanje preko jezera organizovala je organizacija Eko pis s namerom da podstakne svest o tome da se najdublja svetska depresija svake godine smanjuje za oko jedan metar.

Dvadeset šest ekstremnih plivača iz celog sveta, opremljeni specijalnim maskama zbog izuzetno visokog saliniteta vode, preplivalo je Mrtvo more za sedam sati.

Udaljenost od obale do obale iznosi samo 15 kilometara, ali visok nivo soli u vodi čini normalno plivanje gotovo nemogućim. Mrtvo more je deset puta slanije od Sredozemnog, što znači da tela plutaju na površini i da su zaroni nemogući.

"Bilo je teže nego što sam očekivao", rekao je 40-godišnji Španac Semjuel Moran.

“Najgora je vrlo iritantna kombinaciija sunca i osećaja soli na koži. Sve vreme imate utisak da gorite", rekao je Moran i priznao da je nekoliko puta poželeo da odustane.

Kim Čejmbers s Novog Zelanda rekla je da je preplivavala ekstremne deonice u svim krajevima sveta, ali da je ovo bio jedinstveni napor.

"Čak i nekoliko kapi vode oseti se kao kiselina u očima, a gutljaj može da bude fatalan", rekla je.

Na Mrtvo more izlaze Izrael, Jordan i palestinska područja, a s 400 metara ispod nivoa mora, smatra se najdubljom depresijom na svetu. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo da presuši do 2050. godine.

Gidon Bromberg, direktor organizacije Eko pis za Bliski istok, rekao je da je plivanje organizovano "kao globalni poziv na spas tog fascinantnog mora".

Isušivanje Mrtvog mora počelo je šezdesetih godina prošlog veka kada su Izrael, Jordan i Sirija zbog navodnjavanja počeli da menjaju tok reke Jordan, njegovog glavnog izvora. Od tada je nivo vode u Mrtvom moru opao za 40 metara, rekao je hidrolog Ješjeli Jozef.

Razne kompanije takođe su crpile vodu kako bi iskoristile morske minerale, naročito u medicinske svrhe.

"Mrtvo more nestaje jer smo poremetili ravnotežu vode, a kad kažem 'mi', mislim na Izrael, Jordan i Siriju", rekao je Jozef.

Dodao je da su zbog loše političke klime između tih zemalja šanse za postizanje dugoročnih rešenja izuzetno male.

Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994, ali su odnosi dveju država ostali zamrznuti, dok je Sirija upala u građanski rat.

Jozef kaže da Izrael sebi može da priušti da ne uzima vodu, jer je unapredio postupke desalinizacije, dok u Jordanu to nije moguće.

"Nema pravog rešenja. Možda možemo da se dogovorimo o usporavanju, ali i to je vrlo teško", istakao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: