Ukusna zimnica dovela posetioce u Koceljevu (VIDEO)

U opštini Koceljeva sedmi put organizovana je privredno turistička manifestacija „Festival zimnice”. Ovaj jedinstveni festival u Srbiji unapređuje proizvodnju, preradu voća i povrća, kao i plasmana zimnice iz domaće radinosti.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2015.

18:59

Default images
Tanjug / MGSI / Aleksandar Stojanoviæ

Šarenilu i ukusima ovde je teško odoleti. Vredne domaćice Posavotamnave i iz drugih krajeva Srbije donele su sve što su pripremale u tokom godine.

„Ajvar je 500 dinara, slatka su po 250, šumske jagodice 300, i veće teglice su po 300“, kaže Vidosava Mijailović.

Ove godine na festivalu učesvuje 156 proizvođača voća, povrća, meda i sakupljača šumskih plodova. Svaka od domaćica pripremi po nekoliko stotina tegli zimnice, i većinu proda.

„Ja imam naručenih 550 tegli. Mogla bih da prodam koliko god imam, ali ne mogu da pripremim toliko jer sam zaposlena“, kaže Spomenka Sofranić Stanojković.

Nakon obilaska štandova potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihailović istakla je da je ovo velika šansa za razvoj ženskog preduzetništva.

„Naš zadatak je da to proširimo. Da svaki grad u Srbiji ima Koceljevu. Da svaki grad ima preduzenice kojima ćemo pomoći jer nisam sigurna da možemo uspeti ukoliko nemam prostor za žene koje treba da rade“, kaže Zorana Mihailović.

To su u ovoj opštinio shvatili odavno, pa podstiču voćarstvo i povrtarsvo.

„Prva grana naše opštine je poljoprivreda i osim toga, ovo što vidite je ekonomski, podjednako važan deo“, kaže Veroljub Matić, predsednik SO Koceljeva.

Većina proizvoda pripremana je na tardicionalan način, od spostvene proizvodnje, pa je i to jedan od razloga zbog čega kupci ovde u nabavku dolaze iz cele Srbije.

„Moramo prvo da probamo, a onda sledi kupovina“, kaže Božić Anđelka.

Na Festivalu zimnice prodaju se proizvodi za svačiji ukus i džep.

„Ja ne pravim zimnicu, tako da je za mene ovo savršeno. Šaljem svojim prijateljima u celom svetu“, kaže Mira Džokić iz Beograda.

U kombinaciji mirisa i ukusa, uvek bude i inovativnih proizvoda i onih koji uvek imaju kupce kao što je ljubavni napitak.

„To je rakija sa 30 vrsta voća koje se ubacuje kada koje stiže. Posle se procedi i pije“, kaže Aleksandra Terzić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: