Izvor: B92

Proleće je stiglo kalendarski, turistička sezona u ski centrima privodi se kraju, ali jedna planina u Zapadnoj Srbiji tek sad je zasijala pravim sjajem. Na Goliji koja važi za jednu od šumama najbogatijih planina u Srbiji trenutno vlada prava snežna idila, put ka vrhu planine je prohodan što privlači veliki broj domaćih turista da još uvek uživaju u čarima najhladnijeg godišnjeg doba.

"Ovde je zaista fantastično, osećam se kao da nisam u Srbiji. Vazduh je fenomenalan i diše se punim plućima na ovoj nadmorskoj visini. Ono što nas je oduševilo jeste što je divlja priroda na dohvat ruke, jedna od retkih planinskih lokacija koja nije u velikoj meri urbanizovana. Ovde je pravi raj za nas kojivolimo duge šetnje po snegu", kaže za RINU Aleksandra iz Beograda koja je vikend sa porodicom odlučila da provede upravo na Goliji.

Ono što je najvažnije za sve posetioce jeste prohodnost puteva, jer se upravo na ovoj teritoriji nalazi jedna od najrizičnijih trasa u Srbiji. Put Preko Brdo - Odvraćenica usled jakog vetra i snežnih nanosa dugo je bio blokiran za saobraćaj.

Foto: RINA

"Uz veliku upornost putara i uz pomoć teške mehanizacije uspeli smo da pročistimo put koji je zadavao velike probleme. Deonica se nalazi ispod najvišeg vrha Golije, Jankovog kamena, duvaju jaki vetrovi sa Peštera i zato je ovo deonica na kojoj tek pročišćen put može biti ponovo zavejan u roku od samo nekoliko minuta. Nadamo se da više neće biti velikih snežnih padavina, ali ovde je situacija neizvesna sve do letnjih meseci, a službe putara ažurne i u aprilu i maju", izjavio je Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti planina Golija upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija postaje jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koja pruža kvalitetan ali pre svega bezbedan boravak i odmor.

"Zimska sezona na Goliji je pri izmaku, mi uveliko prepremamo letnju koja će biti prema našim očekuvanjima znatno bolja u odnosu na prethodne godine, na osnovu interesovanja koje je do sada pokazano, rezervisanog smeštaja i najava. Golija je naš favorit upravo u letnjem periodu jer su mnogi njeni lokaliteti koji su veoma atraktivni i lepote divlje planine dostupniji kada se sneg otopi", istakao je Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Najposećenije lokacije su planinska jezera, takozvano Nebeska suza, koje nema pritoke i potoke, već se puni iz pukotina planine koje zemljotres pogodio pre više od pedeset godina, kao i Košaninova jezera. U zimskim uslovima je teško doći do njih, zato je leto pravo vreme.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.