Izvor: B92

Jezero Međuvršje u Ovčarsko - kablarskoj klisuri, pravi je turistički biser čačanskog kraja. Međutim, ono što kvari njegovu lepotu ali i predstavlja ekološku opasnost za okolinu jesu velike količine otpada koje se nagomilavaju na njegovoj površini.

Radnici Turističke organizacije u Čačku pokrenuli su akciju čišćenja i za samo četiri sata uspeli ručno da prikupe na desetine kesa smeća. Akcija je prva ove godine, ali svakako ne i poslednja, pa se naredna očekuje za desetak dana.

Plutajući otpad u jezero Međuvršje donose reke koje se ulivaju u Zapadnu Moravu. Neke od njih protiču i pored sanitarnih deponija tako da gomila smeća završi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Ovčar banji.

Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačak kaže da su ove godine imali obilnu vodu 23. i 24. juna.
"Kada krenu te vode ono što reka donosi iz gornjeg sliva to je jeziva slika. Onda u nekim trenucima imamo pojavu da je gotovo ceo tok reke preplavljen otpadom koji pluta", ističe Nikolić.

Najveći deo tog otpada "na sreću" prosledi se dalje, pređe rekom, ali ono što ostane u kišnim delovima reke to je ostaje, kako je dodao, njima da "teškom mukom prikupe".

"To je jeziva slika. Imamo pojavu da je gotovo ceo tok reke preplavljen plutajućim otpadom"

Pronašli čak i plinsku bocu

Foto: Printscreen / Prva

15 radnika Turističke organizacije u Čačku i građani koji ovde imaju vikendice odlučili su da zavrnu rukave i krenu u akciju čišćenja jezera Međuvršje.

Za četiri sata prikupljeno je oko 80 vreća 120 litara, punih komunalnog otpada.
"Osim toga bilo je dosta plastičnih burića, plinska boca i druga čuda", dodao je.

Izvukli 300 kilograma otpada: Ružna slika jedne od najposećenijih destinacija u Srbiji FOTO

Usled epidemije korona virusa Ovčar banja je imala dosta posetilaca i zato je jako važno da one koji se odluče da provedu odmor ovde, ne naiđu na otpad.

U video - materijalu pogledajte kako je izgledao proces čišćenja:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.