Izvor: B92

Odabrali smo nekoliko lokacija u Srbiji na kojima je odmor zagarantovan, a neće vas skupo koštati.

Retki srećnici imaće priliku da "spoje" uskršnje i prvomajske praznike, ali ako i niste među njima, do ovih odredišta lako je stići i, što je mnogima od značaja, na ovakvom odmoru nećete mnogo potrošiti.

Ovčar banja

Smeštena je na Zapadnoj Moravi, usred jednog od naših najraskošnijih predela - u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Poznata po svojim termo-mineralnim izvorima lekovite vode u najlepšem, šumovitom delu klisure, sa dva svoja veštačka jezera pravo je utočište za beg od gradskog sivila. Ovo rajsko mesto netaknute prirode posetiocima nudi bogatstvo flore i faune, a smeštaj je lako prilagoditi svakom džepu, jer su u ponudi i hotelski, smeštaj u motelu, a za ljubitelje avanture i auto-kamp, kao i noćenje u planinarskim kućama.

U ovoj vikend-avanturi planinskim stazama se može do Ovčara i Kablara, a preporučujemo i vožnju meandrima Morave, kao i obilazak manastira po kojima je ovaj kraj takođe prepoznatljiv.

Foto: depositphotos/florin1961

Đerdapska klisura

Ljubitelji krajolika istočne Srbije, kao i zaljubljenici u istoriju i tradiciju, dobro znaju da je biser ovog dela zapravo sam Đerdap, na kojem posetioci najviše vole da odsednu. Ali bili smešteni na samom Đerdapu - koji od 1974. godine ima status nacionalnog parka, ili pak u nekom od većih mesta - u Donjem Milanovcu ili Kladovu, ovde ćete imati priliku da odmorite sva čula, ali i da naučite nešto o drevnoj civilizaciji sa ovog prostora. Tu su, naime, smešteni arheološki ostaci jedne od prvih evropskih civilizacija, kao i vredni spomenici koji datiraju još iz doba rimskog carstva, kao i iz srednjovekovnog perioda.

Lepenski vir nezaobilazna je stanica posetilaca Đerdapske klisure, gde se mogu pogledati ostaci neolitske civilizacije, od kojih su mnogi jedinstveni na ovom području, a nedaleko je i Golubac, čuven po svojoj tvrđavi.

Foto: depositphotos/JohnnyAdolphsonPhotography

Deliblatska peščara

Ova još nepopularna destinacija idealna je za zaljubljenike u prirodu. Zgodna je za pešačke ture - popularni „hajking“ - pred lepotom netaknute flore i faune ostaćete bez reči. Smeštena je u jugoistočnom delu Panonske nizije, u Južnom Banatu. Ovo je najveća evropska kontinentalna peščara, nastala je od nanosa Dunava u vremenu ledenog doba. Udomljuje oko 1.000 biljnih vrsta, od kojih je većina netipična za naše podneblje, s obzirom na specifičnosti ovog tla, pa se može reći da je ovaj predeo prava egzotika na našem prostoru, a poznata je i po tome što ovde raste čak 20 različitih vrsta orhideja.

Smeštaj se može naći u selu Deliblato, kao i u Alibunaru, u nekoj od šumskih kuća.

Foto: depositphotos/ht:darezare

Palić

Nadomak Subotice, poznat po istoimenom parku prirode, koji je, inače, zaštićeno područje 3. kategorije, smešten je na samom Palićkom jezeru. Veliki, kako ga meštani zovu „Muški štrand“ predstavlja dugačak drveni mol na kome se možete u miru osunčati uz jezero, a gde je „muški“, tu je i „Ženski štrand“ - mesto za uživanje. Predstavlja veliki drveni objekat na vodi, namenjen za uživanje i ispijanje dugih kafa na samo 50 centimetara iznad površine samog jezera, o čijoj čistoći govori to da je jedno od najbogatijih ribom na teritoriji naše zemlje. Važno je napomenuti: bez pecaroške dozvole nemojte da vam ova aktivnost pada na pamet, jer su s lepim vremenom stigle i pojačane kontrole. Ovde su smešteni i termalni bazeni koji se nažalost ove godine renoviraju, pa nisu u upotrebi, ali je nedaleko smeštajni kompleks sa istim sadržajem, pa onaj ko se na putovanje uputio sa idejom da se i okupa, ipak može to da izvede.

Foto: depositphotos/rasica

Stari Slankamen

Na samoj tromeđi Srema, Banata i Bačke, idilično je mesto za odmor netaknute prirode, na samom ušću Tise u Dunav - kako legenda kaže, baš ovde je sahranjen Atila - Bič Božji. Ovo mesto krase prelepa obala, peščane plaže i ade, a pecaroši dobro znaju – odavde se bez ulova ne ide kući. Pokraj Starog Slankamena nalazi se seoce Zagrad, nekadašnje ribarsko naselje. Na području Starog Slankamena nalazi se izvor lekovite mineralne vode „Slanača“ - jedan od svega nekoliko izvora slane vode u celoj Vojvodini.

Ostaje da se spakujete i čim poslednjem radnom danu „odzvoni“, zaputite se u malu avanturu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.