Izvor: B92

Ako vam je dosta gradske vreve, pravac u automobil i na neku od ovih bliskih, ali fantastičnih lokacija u prirodi.

Viminacijum

Dunav u toku ka Rumuniji bio je domaćin mnogim civilizacijama, posebno rimskoj, pa upravo u ovom nizu postoji veliki broj arheoloških ostataka koje treba videti. Prvo ćete naići na antički grad Viminacijum, koji se nalazi tačno na pola puta između Smedereva i Golubačke tvrđave, na ušću Mlave u Dunav kod Starog Kostolca. Tu možete videti ostatke rimskog javnog kupatila, amfiteatra i mauzoleja u kojoj je navodno sahranjen car Hostilijan, ali videti i ogroman skelet mamuta starog milion godina. Radno vreme tokom letnjih meseci je od 09 do 19 časova svakog dana u nedelji.

Golubaèka tvrðava / thinkstock photo

Golubačka tvrđava

Krenete li još niže stižete do Golubačke tvrđave koja vas pozdravlja sa svojih 10 kula pravo sa reke. Bila je svedok mnogih civilizacija i ratova, a trenutno se obavlja njena najveća rekonstrukcija, pa ćemo uskoro imati prilike da se popnemo i zakoračimo u antičko zdanje, te iskusimo impresivan pogled na Dunav kao što su to kroz istoriju činili njeni domaćini.

Ðerdapska klisura / thinkstock photo

Đerdap

Na kraju, konačno stižete do Nacionalnog parka Đerdap, gvozdenih vrata Dunava, odnosno do čuvene klisure. Tu se nalazi i ribarsko naselje Lepenski Vir staro sedam hiljada godina koje je stvoreno u izazovnom okruženju. Male skulpture sa kamenom glavom poput ribe poznate su širom sveta, a nastaju upravo ovde.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.