Firenca: novogodišnja magija prestonice renesanse

Iako su mnogima sinonimi za Italiju Venecija, kao jedinstveni grad na svetu i Rim, prestonica, “večni grad”, ima i nas ljubitelja umetnosti i romantike, koji smo jedva dočekali da neka turistička agencija napravi turu u samu Firencu, kolevku renesanse.

Izvor: B92

Petak, 18.11.2011.

12:09

Default images

Naime, u većini aranžmana se Firenca obilazi u prolazu, na dan-dva, što znatno umanjuje doživljaj i ne ostavlja dovoljno prostora da se grad sagleda u svom punom sjaju koji pleni vekovima. Turistička agencija Jungle Tribe je napravila presedan i povela grupu mladih ljudi u avanturu po ovom predivnom gradu.

Cena sasvim pristojna, smeštaj u luksuznom hostelu sa bazenom i saunom u samom centru grada, nadomak pijace San Lorenzo i oduševljenju kompletnom ponudom nema kraja.

Na putu ka Firenci obišli smo Beč, habzburšku prestonicu. Kontrast između klasičnog, hladnog i snegom prekrivenog Beča i romantične, renesansne i sunčane Firence. U Beču smo imali neobično razgledanje grada , sa čašama kuvanog vina u rukama i interesantnim pričama našeg vodiča. Videli smo sve značajne atrakcije ,ali smo uslikali i neke skrivene kadrove koji se ne obilaze prilikom klasičnih turističkih tura. Naš nasmejani Jungle vodič se potrudio da nam dočara pričom i kadrovima slike davnih vremena, ali i na to da stavi paralelu sa modernim Bečom. Dan je proleteo kao i put do Firence kojim smo se nakon razgledanja Beča zaputili .

Dočekala nas je kiša u Firenci, ali znatno toplije vreme. Istorijski centar grada Firence 1982. uvršten na UNESCO listu svetske kulturne baštine. Procenjuje se da se otprilike 60% od ukupne svetske kulturne baštine nalazi u Italiji od čega se polovina nalazi u Firenci.

Onda je jasno zašto smo se sve vreme osećali kao das mo u nekom filmu. Grad je prosto nestvaran, u njemu se oseća duh vremena u kome su stvarali veliki umetnici, pre svega jedan od najblistavijih umova koje je svet video – Leonardo da Vinči.
Santa Maria Novela, Foto: Around Tuscany/Flickr
Smestili smo se u hostel i odmah krenuli u razgledanje grada sa lokalnim vodičem , ženom koja vec godinama živi u Firenci i koja se potrudila da nam sve predstavi na najbolji mogući način. Krenuli smo od Plazza della Stazione, trga na kojem se nalazi glavna autobuska i železnička stanica.

Na trgu dominira prelepa crkva Santa Maria Novella građena u XIII I XIV veku u gotičkom stilu sa umetničkim delima neprocenjive vrednosti.
Santa Maria del Fiore, Foto: fabricio de Paula/Flickr
Pored trga San Lorenco i živopisne pijace koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizni, spustili smo se do trga Duomo (Piazza del Duomo). Jedan je od najpoznatijih trgova u Italiji, ali nije nalik trgovima kakve smo viđali do sada.

Naime, čitava Firenca je splet uskih krivudavih ulica koje ostavljaju prostora samo za pešake, a trgovi su dosta mali. Za sve nas bilo je zaprepašćenje kada smo stigli do trga Duomo i ispred sebe ugledali grandioznu katedralu koja je zauzimala čak 70% trga.

To je katedrala Santa Maria del Fiore, za mnoge najlepša katedrala na svetu , sa njenom nadaleko poznatom kupolom specifičnom za vreme i uslove u kojima je građena.

Preko od katedrale nalazi se Battistero, koji je jedna od najstarijih građevina Firence poznata po veličanstveno ukrašenim zlatnim vratima. Kraj njega je Kampanile di Đioto (Campanile di Giotto) - toranj katedrale, popločan belim, zelenim i nežno roze mermerom.
Ponte Vekio, Foto: Maarten/Flickr
Uskim ulicama, popločanim još u srednjem veku, spuštamo se do reke Arno. Na ovom mestu susrećemo se sa “morem ljudi” koji su, kao i mi, došli da obiđu ovaj divni, topli i romantični grad uoči Nove Godine. Atmosferu nadrealnom čine i brojni ulični umetnici okruženi svojim šarenim delima. Uz reku Arno možete naći radnje sa raznim keramičkim, uglavno ukrasnim, posuđem i drugim materjalima koji su karakteristične za Firencu.

Kada se nagnete uz bedeme reke Arno videćete brojne mostove, a najlepši od njih je svakako Ponte Vechio. Most Vekio je jedan od simbola Firence, koji nije oštećen tokom Drugog svetskog rata.

Kada je bio izgrađen u XIV veku, na mostu su se nalazile mesare, kožare i kovačke radionice. Međutim, zbog neprijatnih mirisa koji su se širili sa mosta već u XVI veku ih je proterao Vojvoda Fernando I i doveo najpoznatije zlatare iz čitave Italije na trgju na tom mestu.

Do danas ostao je isti - preko čitavog mosta su jedna do druge zlatare, ali se sa njega pruža divan vidik.
Palata Piti, Foto: HarshLight/Flickr
Drugog dana u Firenci nas je vodič lokalnim autobusom proveo kroz čitavu Firencu. Videli smo neverovetne parkove i deo grada sa druge strane reke koji vas ne može ostaviti ravnodušnim.

Autobusom smo išli do Trga Mikelanđelo sa nalepšim pogledom na Firencu. Ljubičasto nebo, 15ak stepeni i savršeni kadrovi za fotoaparate. Sa trga smo se spustili lokalnim putevima, kraj vinograda i parkova da palate Pitti.

Palatu Piti je za svoje potrebe gradio bankar Luka Piti, ali već u XV veku kupuju Medičijevi i enterijer uređuju po svom ukusu.

Postoji više muzeja u okviru današnje palate, ali su ulaznice dosta skupe - ulaz je 8,5€, a ukoliko želite da posetite prelepe vrtove Boboli izdojićete dodatnih 6 evra. Mi smo se odličili za vrt, jer nam je vodič rekao da je jedan od najlepših u Italiji i zaista smo ostali bez daha.
Galerija Ufici, Foto: xiquinosilva/Flickr
Inače što se tiče ulaznica za kulturno istorijske spomenike, u čitavoj Italiji se popust odobrava za studente, ali samo iz zemalja EU. Budžet nam je uskratio ulaz za par palata , ali ne i za galeriju Uffizi , za koju smo prethodni dan rezervisali kartu preko Interneta. Na taj način rezervacija ulaznice se dodatno naplaćuje par eura, ali pošteđuje vas višečasovnog čekanja u redu.

Galerija Uffizi se nalazi uz reku Arno pored trga Della Signoriia.
Pjaca dela Sinjioria, Foto: Giam/Flickr
Trg Dela Sinjoria (Piazza della Signoria) je jedan od najlepših i najvećih trgova Firence i jedan od retkih trgova u pravom smislu te reči. Brojni restorani, kafići sa baštama mesta su na kojima cene nisu za naše džepove. U Firenci kao i u drugim turističkim centrima važi pravilo da se ne jede na glavim trgovima, već u malim zabačenim ulicama nedaleko od njih. Ali

Firenca jeste specifično skup grad što se hrane tiče, jer je kod njih u kulturi ostao običaj predjela i glavnog jela. Ako želite da probate nešto od njihovih nadaleko poznatih testenina, poslužiće vam kao predjelo i to vam izneti oko 10 eura. Postoje na trgu Della Signoria i restorani - menze sa odličnim testenimama za koje treba izdvojiti manje novca.

Galerija Uffizi nam je orjentir za snalaženje u gradu i mesto sastanka grupe za obilaske narednih dana. Jedna od najpoznatijih galerita istorije umetnosti u svetu u kojoj možete pogledati neka od najvećih dela Botičelija, Karavađa i Da Vinčija.

U Firenci svako može naći kutak za svoju dušu - od skupih suvenira do onih jeftinih kineske proizvodnje, od luksuznijih restorana do fast food-a…Cela Italija je idealno mesto za kupovinu cipela, haljina i šešira. Ista priča je i u Firenci.

Šarenolika ponuda od najekskluzivnijih prostora, u glavnim ulicama , do asfalta obojenog raznovrsnim kolekcijama jeftinije proizvodnje.

Mnogo kontrasta, a samo jedan šmek renesansne lepotice na Arnu - Firence.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: