Kon Tiki: Poseti Andaluziju i zaljubi se

Poseti Andaluziju i zaljubi se. Na lepote ove južne španske regije „pao“ je i jedan Lorka, o njenim predelima i gradovima, koridama i ljudima, pisao je i Hemingvej, u Andaluziji su rođeni, da li slučajno, mitski ljubavnici Don Huan i prelepa Karmen... Doživećete još i šarm apsolutno očaravajuće Granade, Malage, Sevilje, Kordobe, Toremolinosa...

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2016.

09:00

Kon Tiki: Poseti Andaluziju i zaljubi se

KonTikijev direktan čarter let do Malage zakazan je za 28. maj. Tura traje šest dana s pet noćenja. Program obeležen brojem jedan predviđa uživanje na prelepoj sunčanoj obali, prestižnoj destinaciji s imenom Kosta del Sol, koju svake godine poseti preko devet miliona gostiju. Odredište je očaravajući Toremolinos s predivnim peščanim plažama i drugim brojnim zadovoljstvima.

Uz smeštaj u hotelu MS Amaragua (4*), na bazi polupnasiona, cena ovog aranžamana je 695 evra. Program putovanja s oznakom dva, na istom letu, za nijansu je skuplji - 715 evra. Reč je o kružnoj turi koja podrazumeva obilazak i doživljaj Malage, Sevilje, Kordobe, Teromolinosa, Granade i Malage sa smeštajem u hotelima s tri i četiri zvezdice.

Malaga

Kada je Andaluzija najlepša? Kažu da je to u proleće. Zato, ne propustite pirliku da direktnim čerter letom stignete tamo gde će svaki damar vašeg tela i duše osetiti lepotu neizmerong zadovoljstva. Saznaćete i podosta o istoriji ovog prostora za koji su se borili brojni osvajači. Samo da znate: punih 800 godina Andaluzija je bila islamska teritorija i centar umetnosti, nauke i kulture tadašnje Evrope. U Andaluziji je nastala i korida. Sezona u borbi matadora i bika je od Uskrsa do kraja oktobra. Stižete, dakle, u pravi čas... Kažu da je i flamenko nastao baš u Andaluziji kao narodna igra sa pevanjem. Preteča je pevanja „gana“ koji je oponašao mujezinov poziv na molitvu. Kasnije, Cigani u čergama uvode gitaru i tako nastaje kompletan zvuk jednog od najpoznatijih folklora na svetu...

Alhambra

Šta vas sve čeka? Gitare, flamenko, vino, masline i Lorka. Sve ono po čemu se prepoznaje Španija, što čini dušu Španije, naći ćete u Granadi, glavnom gradu istoimene provincije u pokrajini Andaluziji. Ali ona ima još nešto više od čuvenih andaluzijskih gradova Sevilje (prestonice Andaluzije) i Kordobe. U Granadi je Alhambra, biser srednjovekovne islmaske arhitekture i najznačajnija građevina iz doba kada su ovim delom Španije upravljali mavarski kraljevi.

Živopisni pejzaž Granade dopunjuju dva brdašceta koja gledaju na Alahambru. Albaisin je drevna mavarska četvrt s kaldrmisanim ulicama i omiljena kod umetnika, Na nju se nadovezuje Sakromonte, deo grada čuven po Ciganima koji su živeli u kućama pećinama ukopanim u brdo. Ta četvrt je danas centar flamenka, muzike andaluzijskih Cigana.

Granada

Granada je relativno mali grad sa oko 250.000 stanovnika. Univerzitet Granada, koji ima šest i po vekova tradicije, spada u tri najbolja u Španiji i ima čak 80.000 studenata. Na katedrali za slavistiku uči se i srpski. Raznolikost je glavna odlika Granade, koja je zgodno smeštena između snežnih vrhova Sijera Nevade, najviših na Iberijskom poluostrvu. Na svakom koraku se vidi da je to grad na granici dva kontinenta, Evrope i Afrike i dve civilizacije, hrišćanske i islamske. Granađani su prostodušni, vole da se druže i sede po kafićima i da rade da bi živeli, a ne obrnuto...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: