Izvor: B92

Novi Sad posetioce privlači svojom uređenošću, sigurnom ukotvljenošću uz Petrovaradinsku tvrđavu – Gibraltar na Dunavu, različitim jezicima koje govore njegovi stanovnici, ritmom koji odudara od užurbanog, haotičnog gradskog vremena.

U okolini urbanog gradskog jezgra koje obeležavaju barokne, neorenesansne, klasicističke i bauhaus građevine su izletišta, očuvani eko sistemi i kompleks pravoslavnih manastira na prostoru Nacionalnog parka Fruška gora.

Salaši, čarde i vinski putevi na obodima Novog Sada posetiocima pružaju mogućnost da dožive svo bogatstvo gastronomije i seoskih običaja.

Novi Sad je grad koji svojim urbanim središtem i ruralnim okruženjem posetiocima nudi agendu neverovatne sadržajnosti. Svaki posetilac prema svom unutrašnjem osećaju za lepo i prijatno, atraktivno i veselo, korisno i pristupačno može stvoriti sopstveni ugođaj upoznajući sve slojeve prošlosti i sadašnjosti Novog Sada.

Novi Sad, grad na Dunavu, grad evropske istorije i tradicije i balkanske gostoljubivosti je iskustvo koje vam nedostaje.

Foto: Aleksandar Milutinoviæ

1. Šetnja starim gradskim jezgrom - Polazište mnogih novosadskih turističkih ruta je centralni gradski trg – Trg slobode. Među građevinama koje dominiraju ovim trgom su Gradska kuća i Rimokatolička Crkva Imena Marijinog. Ulice Zmaj Jovina i Dunavska, ispresecane pasažima u kojima je mnoštvo prodavnica, restorana, zanatskih radnji, muzeja i galerija, deo su uvek žive pešačke zone centalnog gradskog jezgra. Pašićeva ulica sa ulicama Zlatne grede, Grčkoškolskom, Miletićevom i Trgom Marije Trandafil predstavlja još jednu važnu zonu starog jezgra Novog Sada. Tu se nalaze: Saborna crkva Sv. Đorđa, Platoneum, zgrada nekadašnje Srpske pravoslavne gimnazije, Nikolajevska crkva, Matica srpska…. Jevrejska ulica, u kojoj je i markantna Novosadska Sunagoga istorijski i arhitektonski takođe pripada starom jezgru Novog Sada.

Obilazak Petrovaradinske tvrđave - Petrovaradinska tvrđava spada među najznačajnije, sačuvane, evropske fortifikacije. Pored toga što je simbol Grada, ona je svedok multikonfesionalne tradicije snažno oslonjene na evropsku kulturu, ali i najatraktivnija turistička zona Novog Sada. Danas je to prostor gde se nalazi oko stotinu umetničkih ateljea, zatim restorani, kafei, muzeji, galerije …. U podnožju Gornje tvrđave je Podgrađe – barokni Gradić, deo Petrovaradina gde se značajem izdvaja Rimokatolička crkva Sv. Juraja sa samostanom.

Foto: Dragan Kuruèiæ

3. Fruška gora - Nacionalni park "Fruška gora" osnovan je 1960. kao najstariji u socijalističkoj Jugoslaviji. Na površini od oko 25.000 ha, zaštićeni su jedinstveni pejzaži, vredne geološke i geomorfološke celine, retke biljne i životinjske vrste i šumski kompleksi. Sadržajnosti područja doprinose banje Vrdnik i Slankamen i jezera među kojima su za turizam značajna: Borkovac, Moharač i Međeš. Među najznačajniju materijalnu kulturnu baštinu koja se nalazi na prostoru Nacionalnog parka "Fruška gora" možemo uvrstiti kompleks srpskih pravoslavnih manastira, vredne prostorne kulturno-istorijske celine, primere narodnog graditeljstva, etnološko nasleđe, pojedinačne spomenike kulture i znamenita mesta među kojima se, kao turistički lokaliteti na teritoriji Novog Sada izdvajaju Petrovaradinska tvrđava i Mesto bitke kod Petrovaradina. Fruška gora je područje dobrih vina gde se izdvajaju sledeći vinski centri: Irig, Banoštor, Sremski Karlovci i Šid.

Iskoristite specijalnu ponudu za mesec jun koju je TO Novog Sada pokrenula sa novosadskim hotelijerima #Plati2NoćiOstani3 i odaberite smeštaj OVDE.

Takođe, TO Novog Sada napravila je i preporuke za izlete i kraće odmore u Novom Sadu i okolini. Predloge za mesec jun pogedajte OVDE.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.