Izvor: B92

Njujork je i svetska prestonica muzeja, muzičkih i pozorišnih događaja, pozornica biznisa i visoke mode, filmske i svake druge umetnosti, kosmopolitski centar sa sadržajima i ponudom koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Karakter i atmosferu ovog megapolisa koji sa svojom Statuom slobode predstavlja simbol demokratije za ceo svet, zapravo je teško opisati. Baš zbog toga ga treba doživeti. Makar i na nekoliko dana. Agencija Big Blue upravo vam nudi takvu mogućnost po najpovoljnijioj mogućoj ceni (od 627 evra). Reč je o jednom od jesenjih hit putovanja ili letovima ”preko velike bare” od 1.oktobra ove do 1.aprila naredne godine.

Odlazak je četvrtkom a povratak utorkom po ubedljivo najpovoljnijoj ceni (od 627 evra) uz uslov da osim avio-leta putnik koristi i usluge hotela iz ponude Agencije Big Blue (Hotel Park Savoy 2*).

Jasno je, naravno, da se za šest dana (četiri noćenja) ne može videti baš sve u Njujorku, ali da se može obići ono što Njujork čini Njujorkom – Peta avenija, Menhetn, Bruklin, Vol strit, Kip slobode, Tajms skver, Central park…

Njujorčani se ponose i podatakom da je njihov Central park po površini veći od Monaka, takođe i činjenicom da se uz sva druga dešavanja na ulicama njihovog grada godišnje snimi više od 250 filmova…

Njujork je i megapolis, jedan od najuzbudljivijih i najatraktivnijih gradova sveta. Nekadašnju prestonicu SAD, Njujork je to bio od 1789. do 1790, godišnje poseti 45 miliona turista koji potroše 25 milijardi dolara. Danas je to najveći američki grad u kome više do 26.000 ljudi živi na jednom kvadratnom kilometru. Sastavljen je od pet odvojenih oblasti - Bruklin, Bronks, Kvins, Stejten Ajlend i Menhet - povezenih u celinu. Najstarija oblast je ostrvo Menhetn koje je holandski istraživač Peter Minuit 1626. godine kupio od Algonkvin plemena za đinđive u vrednosti od 24 dolara.

Uz to što je grad demokratije, bezgraničnih sloboda, centar mode i umetnosti, kao i još mnogo čega drugog, Njujork je i finansijski centar sveta. Dokaz: banka federalnih rezervi na njujorškom Vol stritu ima podzemne prostorije na 25 metara dubine u kojima se čuva oko 25 odsto svetskih zlatnih poluga...Danas u Njujorku posluje oko 800.000 svetskih kompanija.. Ulicama grada svakodnevno saobraća više od 12.000 taksista. Sva taksi vozila u Nujorku su žute boje zato što je Džon Herc, osnivač kompanije, smatrao da je žuta boja najuočljivija za oko. Bio je u pravu...

Njujork ima i podzemnu železnicu koja svakog dana u proseku preveze skoro pet miliona ljudi. Sistem podzemne železnice sastoji se od 26 trasa i 6.200 vagona koji se zaustavljaju na 468 različitih stanica. Uprkos svemu, Njujorčani svakodnevno do posla putuju u proseku 40 minuta…Vama do njihovog grada, od Beograda, treba malo više od devet sati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.