Izvor: B92

Ljubiteljima lepih putovanja KonTiki u novembru daruje posetu Madridu.

Reč je o direktnom čarter letu do prestonice Španije s polaskom 9. novembra.

Smeštaj je u hotelima sa tri i četiri zvezdice, lociranim u centru ili neposrednoj blizini centra Madrida na bazi noćenja sa doručkom. Cena aranžmana je već od 479 evra.

Španija je apsolutno posebna a Španci strastvena nacija, čija se uzavrela krv i južnjački temperament vidljiv na svakom koraku. Ponosna je na lepote koje ima, tradiciju, istoriju i još puno, puno toga što je čini magnetno privlačnom za turiste iz celog sveta. Za mnoge od njih Madrid je magija. Zašto, najbolje je da se uverite sami. Petodnevni aranžman s četiri noćenja koncipiran je tako da oni koji žele da vide nešto više imaju i priliku da odu na jednodnevni izlet do Toleda i poludnevni do Segovije. Istinska preporuka je da se obavezno ode na fakultativni izlet s obilaskom madridskog muzeja Prado pod čijim krovom su remek-dela El Greka, Velaskeza Goje…

Madrid je i geografski, ali i administrativni, politički i kulturni centar Španije i treći je najveći grad u Evropskoj Uniji. Nalazi se na 665 metara nadmorske visine, što ga čini najvišom prestonicom u Evropi. Osim španskog kralja u Madridu žive i katolički biskup i mnogi važni državnici. U gradu se nalazi čak šest univerziteta, mnoštvo pozorišta i muzeja, a Madrid je i jedan od gradova sa najvećim prostorom pod zelenom površinom u Evropi. Za nas je možda interesantan i ovaj podatak: Madrid ima dve Beogradske ulice! Jedna se nalazi u prigradskom naselju Las Rosas u blizini nekoliko ulica evropskih gradova. Druga Beogradska je takođe daleko od centra grada, u naselju Mehorada del Kampo.

Mnogo je toga što u Madridu treba posetiti. Na prvom mestu su, bez dileme čuvene ulice Paseo del Prado i Gran Via. Deo folklora ali i znamenitosti prestonice Španije su i božanstveni trgovi. Onaj s čuvenom fontanom zove se Sibeles. Vredna pažnje je i Plaza Espanya, poznata po tome što njom dominira spomenik Miguela Servantesa. Ostaćete zadiviljeni i pred leptom Trga Mayor odnosno Orinete sa kraljevskom palatom neobične a već prepoznatljive arhitekture. Za katedralu Almudena kažu da je jedna od najmlađih katerala u Evropi ali uprkos tome zaslužuje da je posetite. Ono što je pod obevezno da se vidi kada ste u Madridu su i Vrata Sunca (Puerta de Sol). Baš tu se nalazi i statua medvedice koja je simbol prestonice Španije. Ali u Madridu možete da vidite I puno toga što na rugim mestima nema. Evo i primera..

Dok šetate ulicom Uertas na pločnicima možete da čitate citate iz najvećih dela španske književnosti. Kada ih ugledate znaćete da ste u Kvartu knijževnih dela koji je dobio naziv po velikom broju zgrada u kojima su boravili ili živeli španski pisci, uključujući i zgradu gde je štampan Servantesov „Don Kihot“. Znalci će prepoznati da je na ovoj fotografiji prva rečenica tog remek-dela.

Ili...U Madridu je najstariji restoran na svetu. Na istoj je adresi još od 1725. – Ulica noževa (Calle de los Cuchilleros) ispod Trga Major. Od dana kada je otvoren radi u kontinuitetu, zbog čega je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.