Izvor: B92

Polazak je 7. novembra 2016. Cena aranžmana – već od 1.383 evra po osobi.

Na programskoj mapi su: Singapur, Džakarta, Java, Surabaja, Komodo, Lombok, Bali i na kraju opet Java s buđenjem iz sna ulepšanog milion i jednim doživljajem.

Ime programa: Krstarenje ostrvima Indonezije. Brod MS Volendam Holland celoj priči daruje dimenziju više. Znan je kao ploveći hotel ali i kao mesto dobre zabave. Pozorište, bioskop, diskoteka, barovi i zabavne aktivnosti samo su deo ponude kojom možete ispuniti slobodno vreme dok plovite.

Malo je onih koji znaju poreklo reči Indonezija. Ima grčkolatinske korene i znači Indijska ostrva. Reč je zapravo o arhipelagu sa 17.580 većih ili manjih ostrva od kojih je samo oko 6.000 naseljeno. Između ostalog, ovo je jedan od izazova krstarenja na kojem dobijate i mogućnost da otkrijete ponešto od onoga što se teško može i naslutiti.

Sve počinje u Singapuru. Oblakoderi na korak od neba, ukusna hrana nastala mešavinom kineskog, indijskog i malajskog podneblja, sjajan šoping i uzbudljiv život čine Singapur više nego poželjnom destinacijom. Osim što je uistinu “lavlji grad”, Singapur popularno još nazivaju i “mikrokosmosom Azije”. Stara je istina da ova ostrvska država zarad svojih kontrasta, rigoroznih pravila ali i mesta za maksimalno uživanje, oduševljava svakog posetioca.

Džakarta

Na ovom putovanju čeka vas susret i sa još jednom prestonicom - Džakartom, glavnim gradom Indonezije. Smeštena je na severozapadnoj obali Jave. Nastanjena je još od 4. veka. S obzirom da se nalazi uz sam Sundski moreuz, bila je idealno mesto za trgovinu jer su kroz moreuz prolazili brodovi na putu od Indijskog okena do Javanskog mora.

Dokazi o kolonijalnoj prošlosti Džakarte vidljivi su možda i najviše na Imanuelovoj crkvi, zdanju koje turisti ne zaobilaze. I Kineska četvrt je jedno od omiljenih svratišta, baš kao što je to i muzej na otvorenom Taman Indah s primerima tradicionalne arhitektrure. U zgradi starog Vrhovnog suda nalazi se Muzej lepih umetnosti i porcelana, dok je u staroj gradskoj skupštini Muzej Džakarte…

Java

Jedna od atrakcija ovog krstarenja je bez dileme, ostrvo Komodo. Ime je dobilo po gušteru, čudu prirode. Čudu, pre svega zato jer oni najkrupniji primerci ove zaštićene životinjske vrste koja ima stanište na Komodu dostižu dužinu i do tri metra. Njihovo oružje je snažan rep kojim s lakoćom onesposobljavaju neprijatelja. Ali i čeljust. Od 26 enzima, koliko sadrži njihova pljuvačka, jedan je smrtonosan. Najbolji način da se sačuvate sigurne i bolne smrti jeste da se posle ujeda odseče onaj deo tela koji je bio u dodiru s ovom životinjom nalik na krokodila... Naravno, ovo je priča ali i detalj s krstarenja ostrvima Indonežanskog arhipelaga, odnosno trenutak vašeg maksimalnog adrenalinskog naboja.

Kruna ovog putovanje je susret s ostrvom Bali, jednim od najlepših na svetu. Bujna vegetacija, beskonačna pirinčana polja, vulkani i planine su samo deo panorame jednog od najraskošnijih ostrva arhipelaga Indonezije. Upečatljivog po lepoti, različitog od drugih jer je samo na njemu dominantna religija hinduizam, zanimljivog između ostalog i zbog verovanja da na planinskim vrhovima žive glavni bogovi hindu mitologije…

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.