Kamperom kroz sneg Evrope (4)

Zima, odnosno temperatura ispod nule ima jedno nezgodno svojstvo – mrzne vodu. Postoje kamperi koje reklamiraju kao „opremljene za zimu“. To znači, između ostalog, da se zagreva rezervoar otpadne vode koji se zbog stabilnosti nalazi na samom dnu vozila, dakle spolja. Ako se ta otpadna voda ne bi zagrevala (otprilike do temperature od +4ºC), smrzla bi se i ne bi mogla van, što bi bilo baš nezgodno.

Autor: Srđan Kusovac
Izvor: b92

Izvor: B92

Četvrtak, 04.05.2006.

05:42

Default images

Problemi i Marfijevi zakoni na delu

Zima, odnosno temperatura ispod nule ima jedno nezgodno svojstvo – mrzne vodu. Postoje kamperi koje reklamiraju kao „opremljene za zimu“. To znači, između ostalog, da se zagreva rezervoar otpadne vode koji se zbog stabilnosti nalazi na samom dnu vozila, dakle spolja. Ako se ta otpadna voda ne bi zagrevala (otprilike do temperature od +4ºC), smrzla bi se i ne bi mogla van, što bi bilo baš nezgodno.

Problem ume da nastane ako iz bilo kojeg razloga glavnim prekidačem isključite struju čitavom vozilu što sam ja jednom uradio kako bih proverio zašto mi se čini da se akumulator ne puni. Dovoljno je bilo da na velikoj hladnoći sve bude isključeno, a to znači da bude isključen i grejač rezervoara otpadne vode, nekih desetak minuta, da se u tom rezervoaru smrzne najgori mogući deo – ono malo kondenzovane vode oko plovka koji pokazuje nivo otpadne vode u tada inače skoro potpuno praznom „crnom tanku“. Inače, da je bila velika količina vode, ne bi se tako brzo smrzla.

Kada sam sve uključio, računar je ispravno zaključio da se plovak „crnog tanka“ ne pomera, a ne pomera se jer se smrzao. Ali računar to nije znao, nego je zaključio da se plovak ne pomera jer je rezervoar otpadne vode pun-prepun. Kada je samo „pun“, a ne „pun-prepun“ onda je plovak na vrhu, još uvek se malo pomera, lepo to čujete unutra, čujete i bućkanje, pa vam računar signalizira povremeno, recmo svakih desetak minuta, tako što pusti nekakav kratak pisak tek da vas podseti da bi trebalo isprazniti „crni tank“.

A kada je rezervoar pun-prepun, zapravo kada računar „misli“ da je rezervoar pun-prepun, onda pišti stalno ko blesav i to nekim neverovatno odvratnim zvukom i tolikom silinom da ne možete da ga slušate. A zvučnik ili ta pištaljka, šta li, negde tu pred vama - u instrument tabli. Naravno, prvo što ćete uraditi, staćete bilo gde da pustite makar malo vode da prestane ta dreka. Otvorite ventil, ali ništa ne curi. Vode nema. Pa naravno, zato što rezervoar uopšte nije pun-prepun.

Nije čak ni „samo pun“ nego je gotovo prazan. Inače se ne bi smrzlo to oko plovka. Krenete onda da pustite malo vruće vode iz slavine unutra kao da otopi taj led. Ali računar uopšte ne da da pustite vodu. Normalno kad je, zaključuje on, rezervoar pun-prepun. Onda uzmete bocu mineralne vode, pa je zagrejete na šporetu, sipate unutra, pa skačete po kamperu da ga malo ljuljate i ta toplota ode levo-desno. Svašta čovek nauči tako.
Voda koju ste upravo napunili nestala je. Gledate šta se dogodilo, ne shvatate. Zona sumraka? Nađete ponovo mesto na kojem možete dopuniti vodu, krenete da punite i vidite da voda curi vani. Zašto? Zato jer je u jednom momentu temperatura u kamperu bila pala ispod +4ºC. Kada se to dogodilo, automatski se otvorio ventil rezervoara vode kako bi ona iscurela vani, odnosno kako se ne bi smrznula u rezervoaru i crevima i širenjem uništila instalaciju.

Naravno, u normalnim okolnostima, kada kamper koristite, temperatura svakako neće pasti ispod tačke najveće gustine vode. To se neće desiti čak ni ako vozilo ostavite parkirano neko vreme, pošto će grejač dogrevati vodu dok ima struje. Ali se može desiti da, recimo, izađete iz neke garaže i da relativno naglo padne temperatura dok grejač još ne stigne da zagreje vodu. Ako se to dogodi, ispustićete usput vodu, a da to ni ne znate. Kad vam voda zatreba, neće je biti. Rešenje je da u takvim okolnostima bacite pogled najpre na termostat plinskog grejača koji je, doduše, zavučen u orman. Ako je u donjem položaju, podignete ga, sačekate nekoliko minuta da se voda malo zagreje i onda nema više opasnosti od automatskog pražnjenja.
Unutrašnjost kampera počela je da plavi voda, po podu krpe ko u novogradnjama iz vremena socijalizma. Pokušavam da lociram „izvor“. Džabe. Prodire negde iz poda WC-a. Otvaram sve što postoji, zadižem naslonjače, zavirujem svuda. Ne vidim ništa neobično. Onda voda prestane. Posle nekoliko sati pojavljuje se ponovo. Zaključujem da ne dolazi spolja. Ima neke veze sa puštanjem vode u kupatilu (u umivaoniku i tuš-kabini). Ali ne pojavljuje se odmah kad pustite vodu, nego kasnije, i to ponekad.

Slučajno primećujem da ako je kamper nagnut na levu stranu, voda curi vani. Ako stoji ravno ili je nagnut na desno, curi unutra. Potrošio sam sate tražeći mesto odakle ta voda curi. Džabe. Varijante su bile: tražiti servis (naravno, u skladu sa starim dobrim Marfijem - bilo je vreme božićnih praznika), vratiti se skoro 1.000 km i uzeti drugo vozilo (i to za koji dan kad prođe Božić, Marfi, Marfi); pokušati lociranje mesta odakle curi voda odnosno uzroka curenja; ili se pomiriti sa odmorom koji podrazumeva krpe po podu i gaženje po barama. Žena u očajanju predlaže: „Otvori prostor kasete WC-a, možda to ima veze“.

Očajan poslušam. Otvaram, voda pokulja ka meni. Otkud voda tu? Vidim dva razdvojena parčeta nekakvog creva. Sastavim ih. Curenje vode prestaje. Zaključujem da sam malo snažnije izvukao kasetu hemijskog WC-a i razdvojio crevo koje sprovodi otpadnu vodu iz umivaonika i tuš-kabine u „crni tank“. Spoj je logično ostavljen tu – u jedinom otvoru koji se spolja nalazi standardno na levoj strani kampera kako bi se, u slučaju da neko crevo pukne, predupredilo eventualno skidanje oplate čitavog vozila. Crevo je bilo razdvojeno, voda je curila u prostor u kojem je kaseta. Kada ga je ispunila, tražila je put dalje - vani ili unutra zavisno kako je kamper bio nagnut. Zaključak: nežno sa fekalijama.

GPS podesite „kao za kamion“, a ne „kao za automobil“. Ako to ne napravite, može vas uputiti, kao mene jednom, u nekakve kaldrmisane sokake starih delova nekog grada odakle ćete se teško iščupati.

I konačno, poslednji, ali svakako najvažniji od problema koje valja preduprediti i najgori od mogućih Marfijevih zakona koji mi se dogodio na delu.
Ključevi koje dobijete kad iznajmite kamper zapravo su dva različita ključa – jedan otvara vozačka i suvozačka vrata i poklopac rezervoara za benzin, dakle sve ono što je isporučio proizvođač podvozja, a drugi, malo drugačiji, otvara sve ono što je nadograđeno – ona vrata za ulazak direktno u prostor za stanovanje, „garažu“, vrata prostora u kojem su boce plina i vratanca prostora u kojem je kaseta hemijskog WC-a. Dobili ste, dakle, jedan komplet ključeva. Drugi je zadržala čarter kompanija, vlasnica vozila. Za desetak dana otključavali ste se mnogo puta, ali su prilikom otključavanja donje brave garaže počeli da se javljaju problemi – otključavanje i zaključavanje je išlo sve teže.

Nije bilo tehničkih razloga ni za kakav kvar. Vozilo sam preuzeo potpuno novo. Ali od vožnje u zimskim uslovima, ta donja brava koja nije baš na najsrećnijem mestu, punila se otopinom soli kojom su posipani putevi. Bravu sam špricao redovno WD-om, ali se ipak u jednom momentu dogodilo ono što se kad-tad moralo dogoditi. Ključ se u toj bravi polomio. Ne samo da položaj te brave nije bio dobro rešen, nego je i vrsta brave bila takva da ključ za nju nije bio onako deblji i robustniji kakvi su obično ključevi vozila, nego tanak i uzak, izuzetno nežan, skoro kao ključ poštanskog sandučeta.

Bez garaže bih lako izdržao preostala dva dana odmora tj. do vraćanja vozila. Ali, taj isti ključ otključava prostor za pražnjenje kasete hemijskog WC-a i prostor u kojem su plinske boce. Nisam imao predstavu koliko plina još ima. Ali ključ se slomio dok je kaseta WC-a bila relativno puna, tj na samom mestu uz „ormanče“ kad sam krenuo redom da obavljam poslove uobičajene za takva mesta. Nije bilo druge nego krenuti natrag i vratiti kamper ranije. Zaključak: kad iznajmite kamper, napravite odmah rezervne ključeve.

Korisna iskustva, preporuke i linkovi

Potpuno novo vozilo može biti prvi problem sa kojim se možete suočiti već prilikom iznajmljivanja kampera: Meni se jednom dogodilo da sam dobio baš takvo vozilo. Sve miriše na novo, ali to netaknuto dobro je samo na prvi pogled. Nema, naravno, bojazni da nešto neće funkcionisati, sve je to provereno, ali će vam činjenica da je to sve novo zagorčavati život prvih nekoliko dana. Najpre, ako je vozilo novo, znači da ni jednom nije prošlo ceo proces punjenja i pražnjenja akumulatora, a to dalje znači da akumulator (ne onaj za motor, nego onaj za kamper) neće trajati koliko je uobičajeno nego kraće jer mu treba nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja da proradi kako treba, punim kapacitetom.

Dalje, novo vozilo je na svakom mestu puno nekakvih zaštitnih premaza i masti pa ćete stalno morati da nosate krpu sa sobom i brišete večito masne ruke ko da ste automehaničar. U vozilu koje niko pre vas nije koristio nisu podešene razne korisne stvarčice tipa kada da se uključi i isključi grejanje, nisu memorisane korisne radio-stanice sa uputstvima za vozače itd. Sve to, naravno, nije naročit problem, ali je bolje ako vozilo nije baš potpuno novo.

Pogrešno vozilo možete dobiti, a da pri tome nema nikakve vaše krivice. Čarter kompanije generalno imaju tipske ugovore kojima su se obezbedile da vam, ako nema vozila koje ste naručili (najčešće zato što se neka budala koja je iznajmila vozilo pre vas nije vratila na vreme), obezbede „zamensko vozilo najsličnije onom koje ste rezervisali“. Nekada to može da bude samo neprijatnost tipa da ste, recimo, umesto vozila sa jednim dvostrukim ležajem i dva obična, dobili vozilo sa dva dvostruka ležaja, a ekipa koja se spremila na odmor je takva da nije baš zgodno da dve osobe koje su planirale da spavaju odvojeno sada spavaju zajedno.

Ali pravi problem može da nastupi ako vam daju vozilo koje ne smete da vozite. Naručio sam najveći mogući kamper ukupne dozvoljene mase do 3,5 t. Čak tri puta sam, znajući da ljudska glupost nema granica, proveravao koje su vozilo pripremili, objasnio da nemam dozvolu „C“ kategorije, dakle da vozilo ne sme da bude ono ukupne dozvoljene mase do 3.850 Kg. Upravo takvo vozilo dočekalo me je na parkingu. Ostala su bila konzervirana jer je bila zima, dakle period van sezone. Nemajući kud, uzeo sam kamper. Sreća da policiju koja me zaustavljala krasi dosta sličnosti sa policajcima iz viceva. Važno im je bilo da li je plaćena vinjeta za auto-put za vozilo iznad 3,5t, čak su me i na kamionsku vagu vodili, ali nisu, siroti, shvatili da vozačka dozvola koju su držali u rukama uopšte ne važi za vozilo koje sam vozio.

Dobar deo kampova je van sezone zatvoren čak i u zemljama tipa Austrije ili Švajcarske u kojima je turizam zimi izuzetno popularan. O razlozima bi se dalo raspravljati, ali to je jednostavno tako. Štaviše, zatvoreno je i mnogo parkirališta za kampere. Čak su zapečaćeni i mnogi „ormančići“. Nije, naravno, problem ići na odmor kamperom i zimi, ali valja pred put potrošiti malo više vremena na internet traganje za onim što radi čitave godine.
Plin kojim ste snabdeveni gledajte da dokupite u istoj zemlji u kojoj se iznajmili kamper. Nikako nemojte mešati propan i butan, tj. ako je vaš kamper predviđen za propan, nemojte koristiti butan i obrnuto. Gorionici su potpuno različiti i pogrešan plin mogao bi da bude veoma opasan. Budući da se u normalnim zemljama koristi ista ili veoma slična vrsta plina, to ne bi trebalo da bude problem.

Ali problem bi mogla da predstavlja činjenica da u državama članicama Evropske unije još uvek ne postoji standardizovana, dakle jedinstvena plinska boca. Plin kupljen u jednoj zemlji ponekad nećete moći da priključite na instalaciju kampera iznajmljenog u drugoj. A čarter kompanija svakako neće prihvatiti nestandardnu bocu iz druge države.

Pražnjenje kasete hemijskog WC-a ume da bude nezgodno ako je prošlo nedovoljno vremena između upotrebe WC-a i momenta pražnjenja. Naime, hemikalija jeste moćna, ali joj ipak treba vremena da čvrsti sadržaj pretvori u tečni. Ako hemikalija to nije uspela, deo sadržaja kasete će biti vrlo teško isprazniti, kasetu će biti nemoguće isprati, onda naredna doza hemikalije neće uspeti da ukloni neprijatan miris itd.

Kovanice su vam uvek potrebne. Skupljajte ih. Negde ćete novčićima od 1€ platiti „ormanče“, u kampovima vam trebaju centi za mašine za pranje i sušenje rublja itd.

Deca će u kamperu uživati i jedva će čekati da ponovo otputujete na taj način. Ipak, kao i kod svakog dužeg putovanja, valja im naći zanimaciju. Ako kamper ima televizor ili ako imate mobilni DVD player, možete računati da će neko vreme biti mirni. Onda im morate izmišljati zabavu – od bojenja, crtanja, do nekakvih igara. Generalno lakše podnose kamper nego običan automobil što je i logično.

Vremenska prognoza je, ako planirate odmor, prilično važna. Korisno je na nekom od sajtova globalne prognoze potražiti prognozu za period u kojem planirate na odmor i za područja u koja nameravate da idete. Onda možete u skladu sa prognozom planirati putovanje tako što cete izbegavati kiše i područja lošeg vremena.

Nošenje ogromnih količina odeće zaista nije potrebno. Uvek možete stati u kamp i oprati odeću. Ako kamper uzimate, recimo, na dve sedmice, možete računati da je u tom periodu optimalno da jednom ili dva puta noćite u kampu i to vreme iskoristite za dopune i pranje i sušenje odeće.

Iako na osnovu ovih tekstova može izgledati da ja o odmoru u kamperu znam poprilično, priznajem da sam tu ipak novajlija. Internet je ovde moćna stvar. Odgovore na sve što vas zanima negde ćete sigurno pronaći. Naravno, iskustvo je najvažnije, ali dobro istraživanje pre putovanja je nužno.

Evo nekoliko internet sajtova koje toplo preporučujem.

http://www.eurocampingcar.com/

Ovo je potpuno fantastična stranica sa mnogo korisnih informacija. Ima i spisak mesta sa „ormančetom“, ali to, naravno, nisu sve lokacije.

http://www.ukmotorhomes.net/campsites.shtml

http://www.gbruckhoff.de/Stellplatztips/stellplatztips.html

http://www.vorsorgeshop24.de/CC/Camping_und_Caravaning.html

http://www.wohnmobilpark.com/indexeng.htm

http://www.wildcamping.co.uk/

http://www.gocaravanning.com/

Nažalost, ovde nema apsolutno najbolje internet stranice koju sam do sada pronašao. Neki Britanac drži najveću količinu pametnih saveta, preporuka i objašnjenja. Na tu stranicu nabasao sam jednom pripremajući se za prvi odmor kamperom. Gde je i kako nestao taj bookmark nemam pojma. Pred pisanje prvog teksta proveo sam nekoliko sati pokušavajući da pronađem tu stranicu, ali nisam uspeo.

Ako pretražujete internet korisne ključne reči su:
motorhome(s), camper(s), reismobil(e), wohnmobil(e) itd.

(Tekst je napisan 2006. godine)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: