Izvor: Sunèica Nešiæ

Autor: {"id":114200,"id_news":559743,"name":"","surname":"Sun\u00e8ica Ne\u0161i\u00e6"}

Još uvek nije počela novogodišnja euforija, ali je najluđa noć mnogo bliže nego što vam se čini. Šarenolika ponuda turističkih agencija koje organizuju putovanja za mlade govori da ovu Novu godinu nikako ne smete provesti kod kuće.

Evropske prestonice su uvek dobar spoj zabave i kulture, a za Novu godinu svaka od njih se potrudi da na poseban način dočara praznični duh najveće zabave na svetu. Bilo da imate ludu ekipu ili želite romantiku u dvoje, sugurno ćete uspeti da pronađete mesto za sebe.

Budimpešta

Foto: Aloa/Flickr

Ako ne želite da putujete daleko, Budimpešta je sigurno pravi izbor. Dočekajte ponoć na Trgu heroja uz spektakularan vatromet. Prestonica i najveći grad Mađarske, ima skoro 2.000.000 stanovnika. Podeljena je na tri oblasti –Buda, Obuda i Pešta – koje su 1873.godine ujedinjeni u Budimpeštu kojoj je 1950. pridodato još par oblasti.

Budimpešta je jedan od najlepših gradova Evrope. Kroz čitav grad struji duh ove istorije koji je oličen pre svega u arhitekturi. Preko Dunava se prostire 9 mostova i 6 glavnih ostrva. Najpoznatija atrakcija Budimpešte i simbol grada je Trg Heroja. Projektovan je kao znak hiljadugodišnjice od dolaska mađarskih plemena na ovo područje.

U centru trga je spomenik Milenijum – Arhangel Gabrijel koji nosi u ruci krst i Svetu mađarsku krunu. Iza se nalaze statue konjanika i sedam mađarskih vođa kroz basen Karpata 896.godine. U centru trga je i Grob neznanog junaka.

Jedna od najlepših administrativnih zgrada u Evropi je Mađarski Parlament. Izgradnja je počela 1885.godine, a zgrada je otvorena 1986, tačno na hiljdugodišnjicu mađarskog dolaska u basen Karpata. Na ovom gradnioznom delu je radilo više od hiljadu ljudi. Zgrada je u gotičkom stilu. Brojke koje izražavaju količinu materijala, veličinu dvorana i druge detalje su stvarno impozantni.

Najveća crkva u Budimpešti je bazilika Sv. Stefana. Može da primi 8.500 ljudi. Izgradnja crkve je trajala od 1851 do 1905. Crkva ima duboke podrume koji joj pod zemljom daju skoro istu veličinu kao i nad njom, a ovde se čuva i mumificirana ruka prvog hrišćanskog mađarskog kralja. Kupole crkve, do kojih se dolazi modernim liftom, pružaju prelepu panoramu na čitavu Budimpeštu.

Četiri dana, odnosno 2 noćenja sa doručkom u hotelu, uz autobuski prevoz u agneciji Jungle tribe košta 90 evra, dok Puzzle group svojim putnicima nudi aranžman od 6 dana (4 noćenja) sa doručkom u hotelu sa 3 zvezdice po ceni od 109 evra, uz mogućnost fakultativnog izleta do Beča.

Beč

Foto: Cha già José/Flickr

Ako u Beču želite da provedete malo više vremena, doček Nove godine u jednoj od najstarijih evropskih prestonica može biti sjajna ideja.

Brojni klubovi i kafići nalaze se u centralnom gradskom jezgru, a u novogodišnjoj noći stari deo Beča se pretvara u jednu ogromnu proslavu - vrhunska zabava počinje kod Rathaus-a pa Novogodišnjom stazom nastavlja kroz uske ulice i vodi do centra grada.

Na tom putu, uživaćete u brojnim gastronomskim užicima i punču a oko 70 postavki garantuje odličan provod uz šou programe, valcere, operetu, pop-rok i nezaobilazne DJ majstore.

Bečka škola nudi kratak kurs valcera, a na vama je da zaplešete u ritmu optimističnih nota pod sjajem ogromnog vatrometa iznad Pratera – tačno u ponoć.

Trg Marije Terezije okružen je Umetničko-istorijskim i Prirodnjačko-istorijskim muzejima koji čuvaju jedne od najvećih svetskih zbirki. Katedrala sv. Stefana, zgrada bečke Opere, crkva sv. Karla Boromejskog, carski kompleksi palata Belvedere i Šenbrun samo su neke od atrakcija koje će upotpuniti vaš boravak u austrijskoj prestonici.

Preko Jungle tribe-a 6-odnevni aranžman košta 180 evra. U cenu su uključeni autobuski prevoz i 3 noćenja sa doručkom u hostelu u centru grada. Sobe su četvorokrevetne i šestokrevetne, a za dvokrevetnu je potrebno doplatiti još 30 evra.

Krakov

Foto: bazylek100/Flickr

Jedna od najpopularnijih destinacija u prethodnih nekoliko godina je Krakov.

U gradu u kom zabava traje 365 dana, Nova godina zaista mora da bude nešto posebno. Grad u južnoj Poljskoj, leži na obalama reke Visle, najstariji je i drugi po veličini, kulturni je, gospodarski, komunikacijski, administrativni i turistički centar regije.

Krakov se smatra poljskom “kulturnom prestonicom”. U Krakovu jednostavno ne možete pobeći od istorijskog uticaja. Tu se čuvaju istaknuta umetnička dela poput Da Vinčijeve Dame s hermelinom u Czartoryski muzeju.

Vavel brdo je prirodno krečnjačko brdo koje je niklo iz ravnice pored reke Visle. Legenda kaže da je pohlepni zmaj živeo u pećini ispod brda i terorisao lokalno stanovništvo dok se preduzimljivi obućar po imenu Skuba nije dosetio i „servirao“ mu da pojede zaklane ovce napunjene sumporom od čega je zmaj izgoreo.

Prva kamena katedrala sagrađena je ovde oko 1000. godine nove ere, a nekih 300 godina kasnije krunisani su prvi poljski kraljevi u Vavelu. Negde otprilike u to doba započet je rad na izgradnji sadašnje katedrale i palate, iako najveći broj vidljivih obeležja potiče iz 16. veka. Pozicija Vavela u poljskoj istoriji je osigurana kao dom kraljeva i mesto sahrana mnogih poljskih heroja.

Agencije nude 6-odnevne aranžmane, po veoma sličnim cenama.

Puzzle group organizuje 3 noćenja u hostelu, hotelu sa 2 zvezdice ili apartmanima, pa u zavisnosti od vašeg izbora uz autobuski prevoz aranžman košta od 119 evra.

Preko Jungle tribe-a takođe birate između hostela i hotela. Cena je 130 evra, ali za veći komfor, odnosno dvokrevetnu sobu u hostelu treba doplatiti 20 evra, a za hotel 40. Ovde su uračunati i prevoz i doručak u odabranom smeštaju.

Sličnu ponudu ima u Go2travelling gde za 109 evra dobijate 3 noćenja sa doručkom u višekrevetnoj sobi u hostelu, a za 20 evra više privatnost dvokrevetne sobe ili hotel sa 2 zvezdice u širem centru grada.

Nikako ne smete propustiti fakultativne izlete u najozloglašeniji logor na svetu - Aušvic, zatim logor Birkenau gde je sniman film Šindlerova lista, kao ni rudnik soli Wieliczka koji jedini na svetu radi bez prestanka još od srednjeg veka.

Cene fakultativa se kreću između 20 i 25 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.