Izvor: Izvor: glassrpske.com, Danijela Stokaniæ

Autor: {"id":190934,"id_news":739237,"name":"","surname":"Izvor: glassrpske.com, Danijela Stokani\u00e6"}

Malaga je posle Sevilje drugi po veličini grad autonomne pokrajine Andaluzije i glavni grad provincije Malaga, a peti grad u Španiji po broju stanovnika.

Nazivaju ga obala sunca, a nalazi se na najjužnijoj i turistički najrazvijenijoj obali u Španiji, na krajnjem zapadu Mediterana, na nešto više od 100 kilometara od Gibraltara. Malaga je okružena planinskim vencima, a dve reke, Gvadalmendina i Gvadalorse, prolaze kroz grad i ulivaju se u Mediteransko more.

Oko 300 sunčanih dana godišnje, kilometri zlatnih peščanih plaža i prelepa luka, blaga klima i prijateljski karakter stanovništva glavni su razlozi zbog kojih je Malaga puna turista tokom cele godine i jedna od najpoželjnijih destinacija za letovanje.

To je rodno mesto slavnog slikara Pabla Pikasa, glumca Antonija Banderasa i naravno, sladoleda od malage.

Osim širokih avenija sa drvoredima palmi i parkova sa neverovatnim tropskim rastinjem, koje teško da se može videti bilo gde na tlu Evrope, Malaga ima neke od najsvetlijih primeraka stare arhitekture - od Rimskog amfiteatra iz prvog veka stare ere, preko mavarske tvrđave, do barokne katedrale.

Malaga ima mnogo znamenitosti iz raznih istorijskih perioda.

Grad ima sačuvane gradske zidine. Postoji arapska tvrđava Alcazaba. Značajna je i tvrđava na brdu Gibralfaro iz 14. veka, čiji temelji datiraju iz feničanskog doba. Značajna je katedrala i svetište Svete Marije od pobede.

Obavezno treba videti rodnu kuću i muzej Pabla Pikasa. Značajan je i moderni kongresni centar.

U okolini Malage nalazi se nekoliko pećina iz kamenog doba.

Turiste danas najviše privlače plaže na obali Kosta del Sol. Grad je poznat po mnogim festivalima.

Kad je u pitanju noćni život u Malagi, opcije su beskrajne. Bukvalno, postoje stotine barova, klubova i diskoteka u centru grada, kao i tradicionalnih tapas barova, podruma pića, “tablaos de Flamenco”, pozorišta, koncerata i još mnogo, mnogo toga.

Ova destinacija je, između ostalog, poznata i po dobroj hrani. Gde god da krenete, naći ćete najraznovrsnije lokalne specijalitete. Obroci se sastoje od mesa ili ribe, supa ili čak najrazličitijih slatkiša. Ponuda je takva da prosto nikada nećete stići da isprobate sve.

Istorija
Grad Malagu osnovali su feničanski moreplovci u osmom veku pre nove ere. Feničani osnivaju koloniju Malaka na ušću reke Gvadalorse u more. Feničanski period je trajao od 770. do 550. godine pre nove ere. Nabukodonosor osvaja feničanske teritorije oko 570. godine, pa Malaga prelazi u ruke Kartaginjana. Godine 711. na poluostrvu započinje dugačak period muslimanske dominacije.

Almoravidi 1089. otimaju vlast muslimanskim vladarima i ostaju u Malagi do 1143. godine. Fernando Katolički osvaja grad i proteruje Mavare 1487. godine.

USLUGE CENA

Smeštaj (devet noćenja) 400 evra

Avionska karta 250 evra

Ručak od 15 evra

Kafa od 1 evro

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.