Izvor: Izvor: B92

Autor: {"id":185328,"id_news":725665,"name":"","surname":"Izvor: B92"}

I pored uvođenja mera štednje na svim nivoima i niske kupovne moći stanovništva, i ove godine će više od milion građana Srbije letovati u inostranstvu.

Broj ljudi koji putuju ne menja se nekoliko godina unazad, samo što se sada više biraju jeftiniji aranžmani.

Para za more, mora da ima. I uprkos krizi očekivanja su da će kao i proteklih nekoliko godina milion turista iz Srbije ove godine letovati u inostranstvu.

"Kriza se odražava kad je reč o putovanjima na drugi način. Malo se više uplaćuju jeftiniji aranžmani malo se više putuje u predsezoni i postsezoni kada su ti aranžmani značajno povoljniji ali ne u većem broju, bar ne za sada", kažu u Juti.

I turističke agencije svoje ponude prilagodile su debljini srpskog novčanika..

"Mi evo konkretno za Tursku svake nedelje imamo akciju hotel nedelje koji je na popustu čitavih 5 dana, čitavu jednu sedmicu. Tu možete ustedeti 180 ili 200 evra. Tako isto i za druge zemlje imamo akcije dvoje putuje jedno plaća", kaže Danjela Pušara iz agencije Kon Tiki.

A, i građani kalkulišu kako jeftinije da odu na more. Na pitanje hoće li ove godine letovati i gde većina odgovara da će putovati u Grćku ili tursku a da na njihovu odluku utiče količina novca kojim raspolažu i obaveza na poslu i fakultetu.

Lepeza ponuda aranžmana šarenija je iz godine u godinu. Pored Grčke za koju se opredeljuje čak 60 odsto turista iz Srbije sve atraktivnija je i Turska.

"Ja moram da napomenem pre svega demonstracije koje su se dešavale u Turskoj dešavale su se u glavnom gradu i letovališta su potpuno bezbedna. Kontikiju zaista na prvom mestu sigurnost i bezbednost putnika, tako da letovališta od Antalijske reke, znači Bodrum Alanja Antalija i mnoga druga su potpuno bezbedna, mi imamo naše turiste dole, naš vodič se uključivao gde su turisti potpuno bezbedni kupaju se sunčaju i tako dalje" kaže predstavnica Agencije Kon Tiki.

Pored Grčke i Turske koje drže primat sve odnedavno u ponudi turističkih agencija je i Jordanska Akaba na Crvenom moru.

"Treća destinacija je godinama unazad bio Egipat, ali zbog političke situacije i problema koji se dešavaju na toj destinaciji ove godine Španija preuzima taj primat. Četvrta destinacija je Egipat zatim ide Tunis Onda se tu pojavljuju Crna Gora, Italija, Bugarska, Francuska" kažu u JUTI.

Iako jedna od najpoželjnijih evropskih destinacija, Hrvatska je i dalje najmanje privlačna za srpske turiste. Samo par stotina njih godišnje organizovano letuje na Hrvatskoj obali.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.