Izvor: B92, pun kufer

Svi smo nestrpljivi i jedva čekamo da izolacija prođe da bi mogli ponovo da putujemo. Ako vas nekako put navede na Albaniju iskristite priliku da se zaustavite u glavnom gradu i upoznate ga.

Tirana ima zanimljivu istoriju, kulturu i hranu, a u njoj ima i ostataka Berlinskog zida.

Kako od aerodroma do centra?

Aerodrom Tirana International Airport Nënë Tereza glavni je aerodrom Albanije i ime je dobio po misionarki i časnoj sestri Majci Tereziji. Od same Tirane udaljen je 7 kilometara, a do centra će vam od njega biti potrebno svega pola sata vožnje. Dostupan vam je šatl autobus koji ćete platiti 3 evra. Naravno, možete da unajmite i automobil i do samog centra dođete unajmljenim vozilom.

Kako se kretati po gradu?

Prva opcija za kretanje po gradu je lokalni autobus koji ćete u jednom smeru da platite 30 centi. Ide od 6 sati ujutro sve do 23 sata i vozi na više od 20 destinacija. Možete da se vozite vozom, a ako vam ni jedno prevozno sredstvo ne odgovara, odaberite taksi. Možda je ipak najbolje unajmiti automobil, pa razmislite i o tome.

Zanimljive činjenice o Tirani

Tirana je zaista zanimljiva, a možemo reći da stanovnici Tirane imaju i jedan zanimljiv običaj koji je vezan ni više ni manje nego za šetnju. Naime, svake večeri izlaze na ulice i šetaju. Običaj čak ima i svoj naziv – xhiro, a služi kako bi se ispružile noge i popričalo sa komšijama. Smatraju je najzelenijim gradom u jugoistočnoj Evropi, a govori se i da ovde autobusi nemaju red vožnje, već da kreću kad su puni.

Foto: depositphoto/bloodua

Šta videti u Tirani?

Ako ste u Tirani, polazišna tačka biće vam glavni trg Scanderbeg square. Naziv je dobio prema nacionalnom junaku Gjergju Kastrioti Skënderbeu, albanskom plemiću i vojnom zapovedniku koji je vodio pobunu protiv Osmanskog Carstva u današnjoj Albaniji. Prošetajte centrom i upoznajte lepote ovog grada.

S trga krenite prema Nacionalnom istorijskom muzeju koji slovi za najvažniji muzej države. U njemu ćete upoznati turbulentnu istoriju, ne samo Tirane, već i cele Albanije. Za ulaznicu treba da platite 3,9 evra, a određene dane u godini ulaz u muzej je besplatan.

Svakako se isplati da vidite i džamiju Et'hem Bey, čija je gradnja započela 1790. godine i trajala sve do 1820. godine. Bila je predmet brojnih sukoba, a za javnost je ponovo otvorena 1990. godine pobunom više od 10.000 vernika koji su u nju ušli bez dozvole vlasti.

Prošetajte i do Sat kule, koji su izgradili Osmanlije u islamskom stilu sa zvonikom iz Venecije sa satom koji zvoni svakog sata. Sastoji se od 90 stubova i visok je 35 metara. Da biste saznali kako izgleda iznutra, treba da izdvojite nešto manje od evra.

Kako je Albanija najpoznatija po bunkerima, bilo bi super da izdvojite deo vremena i saznate zašto su važan deo albanske istorije. Zaputite se i prema četvrti Ish-Blloku, koja je od samog centra Tirane udaljena 15 minuta hoda. Dočekaće vas bunker kao simbol komunizma, pa čak i deo Berlinskog zida. Ako se zaželite prirode, prošetajte do jezera u blizini navedene četvrti ili krenite automobilom do planine Dajti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.