Izvor: B92

Piše: Ešli Kolburn

S nekim mestima u Hrvatskoj osećam posebnu vezu. To je onaj osećaj kad ušetaš u grad i preplavi te osećaj uzbuđenja koji mami osmeh na lice. Tačno ovako se osećam svaki put kada dođem u Skradin, mali grad na ušću Krke, na mestu gde se more sudara sa svežom rekom.

Skradin je grad s dugom istorijom, mesto blagosloveno prirodom, nadomak nacionalnih parkova Krka i Kornati.

Kao takav, idealna je baza za turiste koji planiraju da istražuju dalmatinsku obalu.

Ima 470 stanovnika i 550 prijavljenih kreveta za turiste i baš uvek je živ. Ako vas zanimaju njegovi neolitski počeci, u gradskom muzeju izloženi su artefakti iz tog doba, a nakon šetnje Turinom, koja će vas vratiti u srednji vek, možete se spustiti na rivu u čijoj su blizini često privezane neke od najluksuznijih svetskih jahti.

foto: thinkstock

Skradin zaista na malom prostoru nudi sadržaje za sve vrste gostiju i šteta je kada kroz njega prođete autobusom ili brodom i ne zastanete kako biste doživeli neiskvareno iskustvo Jadrana iz prošlosti.

Znate ovaj tip gradića – gostoljubivi domaćini, uske i živopisne ulice, šarmantne terase kafića i mediteranska atmosfera.

Ako tražite jedinstveno gastronomsko iskustvo u Skradinu, preporučujem lokalne rakije kao aperitiv, pa skradinski rižoto u kojem (uglavnom) muški kuvari teletinu kuvaju punih 12 sati.

Ah, da, i desert – morate probati skradinsku tortu, kombinaciju čokolade i lešnika. Samo za odvažne – probajte jegulje, po njima je Skradin poznat.

Od stvari koje bi trebalo da obiđete preporučujem baroknu katoličku crkvu rođenja Blažene Device Marije iz 18. veka, pa ako su joj vrata otvorena - svakako zavirite, enterijer je pun fantastičnih murala. Na kraju glavne ulice je i pravoslavna crkva Sv. Spiridona iz 19. veka.

Naravno, nećemo zaobići Krku, nacionalni park sa sedam divnih vodopada, dva samostana, neverovatnim stazama za planinarenje, ostacima iz rimskog doba i još toliko toga. U Skradinu možete iznajmiti bicikle i krenuti prema gornjim jezerima i otkrivati lokacije koje ostali propuštaju jer dolaze peške.

Ljubitelje prirode oduševiće flora i fauna posebno na Prokljanskom jezeru, a najbolje plaže uglavnom su sve nadohvat jedne šetnje, pa osveženje u jedinstvenom miksu slane i slatke vode čeka na svakom koraku. Skradinski buk je jedini hotel u Skradinu, prošle godine je obnovljen, ima tri zvezdice i na sjajnoj je lokaciji. Odličan je za održavanje manjih događaja i festivala.

Kao stranac osećam da bi Skradin mogao dosta da profitira kad govorimo o turistizmu. Turisti dolaze, ali retko ostaju preko noći, a čak i da ostaju, ne bi se našlo mesta za sve njih. Dakle, treba investirati u hotele, jer Skradin je daleko više od destinacije za jednu noć. Ovo je gradić u kojem bi gost mogao da ostane i nedelju dana i pošteno se odmori. Trenutno najbolje čuvana tajna na Jadranu. Dočekaće vas otvorenih ruku i u pamćenje vam urezati sećanja za ceo život.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.