Izvor: Autor: Zoran M. Cvijiæ

Autor: {"id":275370,"id_news":945348,"name":"","surname":"Autor: Zoran M. Cviji\u00e6"}

Senegal ima više parkova - rezervata sa životinjama. To su zapravo ogromni zoološki vrtovi u kojima su uloge posetilaca i stanovnika vrta izmenjene u odnosu na naše evropske. Ovde, u Senegalu, životinje su slobodne, a posetioci ne smeju da izađu iz vozila u kojima obilaze rezervat.

Najbliži Dakru je nacionalni park Bandia. Zauzima prostor otprilike širok šest kilometara i isto toliko dug. U njemu turisti mogu da posmatraju vozeći se otvorenim vozilima: jelene, gazele, više vrsta antilopa, divlje bivole, nosoroge, žirafe, impale, majmune...

Mnogim životinjama, koje sam video, ne znam srpska imena, poput bivola (phacochère) koji uprkos vrlo kratkih nogu trči zadivljujućom brzinom. Zaštićen na visokoj platformi terenskog vozila, posetilac može da se uputi u jato znatiželjnih nojeva ili da posmatra, sa ivice bare, naizgled dremljive krokodile koji vrebaju plen. Jedino se hijene, najverovatnije zbog svoje agresivnosti prema drugim životinjama i kornjače, da bi njih zaštitili od predatora nalaze u ograđenim prostorima.

Obilazeći Bandiu privlači mi pažnju džinovsko drveće bez ijednog lista usred olistale šume. Taman pomislih da je to drveće uginulo zahvaćeno nekom bolešću, kad mi vodič reče da nije to po sredi. Ta vrsta drveta, baobab, ozeleni sa kišnim periodom, ubrzo potom procveta i razvije plod, a u sušnom periodu izgubi sve svoje lišće.

Baobab može da živi više vekova, a po neki čak i do dve hiljade godina. Najdugovečniji primerci imaju stablo koje doseže do 25 metara u obimu sužava se prema vrhu a pri zemlji se raspoznaju krupne grane korena. Rasprostranjen je po celoj Africi od podsaharskih oblasti sve do Bocvane i Južno afričke republike.

Ubrzo shvatih da moju pažnju neuporedivo više privlači baobab nego divlje životinje zbog kojih sam došao u Bandiju. Koleginica novinarka iz Francuske, koja je kao i ja u Senegalu na godišnjem skupu međunarodne Unije frankofonskih novinara, primećuje:

- Divlje životinje vidimo i u zoološkim vrtovima, baobab samo u Africi!

Čak i bez lišća, ogroman, daleko viši od okolne zelene šume i rašireniji od svakog stabla koja ga okružuju, baobab deluje impresivno, poput spomenika. U Africi je baobab svetinja, poseći ga se smatra za svetogrđe.

Najzad, ne treba smetnuti sa uma da se od njegovog jajastog ploda, veličine manje dinje, ceđenjem dobija vrlo ukusan sok, koji poput soka od pomorandže prijatno osvežava tropske večeri.

U najvećem rezervatu, Nioko-Koba, u središtu Senegala, većem od države Luksemburg, žive i lavovi, leopardi, slonovi, više vrsta majmuna. Ima i šimpanza, ali treba posvetiti dosta vremena i strpljenja kako bi se uočili. Ipak, Nioko-Koba me ne privlači, jer je otvoren za lov, za razliku od Bandie. Poslednjih godina što zbog lovaca, što zbog lovokradica broj nekih vrsta je u opadanju u Nioko-Kobi.

Izvor: Danas
Foto: laureperol / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.