Izvor: Autor: Vesna Laæarak, Danas

Autor: {"id":245620,"id_news":868942,"name":"","surname":"Autor: Vesna La\u00e6arak, Danas"}

Kada je Bog stvarao Svet, darivao je predele lepotama i bogatstvima, zaboravio je deo gde je današnja Slovenija, pa je iz svoje torbe istresao sve što je ostalo.

Nagradio je ovu malu zemlju morem, planinama, ledničkim jezerima, brzim rekama, beskrajnim zimzelenim rastinjem i razasutim cvećem. Raj je stvoren. Zaista takav osećaj imate kada ste na Bledskom jezeru, smaragdno zelenilo oko vas se spaja sa plavom linijom neba, koju presecaju beli vrhovi Alpa.

Bled je mali grad, ali se začudo pretvara u megalopolis sa mnogobrojnim turistima koji dolaze iz čitavog sveta, pored radoznalih turista dolazi i značajan broj uglednih gostiju među kojima su mnogi strani državnici, diplomate i druge važne ličnosti, sa svih meridijana. Ponuda hotela je zaista velika i dobra, čak i onih sa pet zvezdica, kao što je Grand Hotel Toplice, koji je zadržao prepoznatljiv stil tridesetih godina prošlog veka. U hotelu se nalazi bazen za kupanje sa termalnom vodom u klasičnom stilu, specifičan po tome što termalna voda stiže neposredno sa izvora. Elegantno okruženje hotela je učinilo da ovo mesto postane popularno za brojne parove iz celog sveta, gde organizuju svoje romantično venčanje iz snova.

Bled je poznata destinacija u Sloveniji sa dugogodišnjim iskustvom u turizmu, koji se bazira na korišćenju svega onoga sa početka naše priče - bogatih prirodnih darova: izvora termalne vode, alpskog jezera i blizine nacionalnog parka Triglav. U prošlosti je Bled takođe bio atraktivno turističko odredište, u prilog tome govori činjenica da je kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević izabrao upravo ovo mesto za svoju letnju rezidenciju u periodu između dva svetska rata. Posle Drugog svetskog rata je za potrebe predsednika Tita na obali jezera sagrađena Vila Bled.

Tradicija banjskog turizma na Bledu vodi nas u 19. vek kada je švajcarski lekar Arnold Rikli među prvima opisao vrednosti jezerske i termalne vode, svežeg vazduha, klimatskih pogodnosti i povoljnog položaja Bleda, i počeo da afirmiše metod lečenja koji se zasnivao na kupkama u jezeru, sunčanju i šetnjama. Njegovo lečenje bilo je efikasno protiv mnogih bolesti, kao što su reumatizam, migrene, nesanice, histerije, malokrvnosti, loše cirkulacije i prekomerne težine. Pored pacijenata, Bled je počeo da privlači sve više onih koji su želeli da odmor provedu u zdravom, a pre svega u lepom okruženju. Bled tako postaje sve poznatiji kao banjsko mesto koje je moglo da zadovolji želje najzahtevnijih gostiju, a 1906. godine zvanično je uvršten u važna turistička mesta carske Austrije.

Današnji turizam je baziran na privlačnim welness programima, banjskom turizmu, organizovanju kongresa i naučnih susreta, golf turizmu, porodičnom odmoru i kampovanju.

Bled je odlična polazna tačka za šetnju oko jezera, planinarenje, izlete biciklom, vodene sportove, vožnju sankama na Straži, ukoliko ste hrabriji i želite avanturu.

Izvor: Danas
Foto: Vvillamon / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.