Izvor: Autor: Dušan Obradoviæ

Autor: {"id":237496,"id_news":846731,"name":"","surname":"Autor: Du\u0161an Obradovi\u00e6"}

Po dolasku u Malme, ne treba lupati glavu kojoj ulicom poći, dovoljno je preći mostić i ulica vas sama vodi ka prekrasno očuvanom starom delu Malmea.

Ako je grad na obali mora, sa železničkom stanicom u centru, zabavnim parkom i restoranom Hercegovina, prekoputa, teško da biste mogli da pretpostavite da je reč o dopisnici iz glavnog grada jedne skandinavske zemlje, ispresecanog kanalima i ulicama punih beskrajno ljubaznih, tolerantnih i otvorenih ljudi koji voze sve vrste bicikala (solo, tandem, sa prikolicom za bebu, malu decu, blizance, namirnice).

Radi se, naravno, o Kopenhagenu, severnoj Veneciji, u kojoj očuvana železnička stanica u centru grada nikome ne smeta, a za znatiželjne putnike zabavni park Tivoli je prekoputa.

Šetnju kroz Kopenhagen ostavićemo drugima, a mi ćemo za tri sata biti u dva grada, dve zemlje i jednoj apoteci. Potrebno je samo se spustiti na podzemni peron i uhvatiti voz kome treba oko 30 minuta da pređe most između Danske i Švedske, odnosno Kopenhagena i Malmea. Po dolasku u Malme, ne treba lupati glavu kojoj ulicom poći, dovoljno je preći mostić i ulica vas sama vodi ka prekrasno očuvanom starom delu Malmea, u kome dominira glavni gradski trg iz 1538. godine sa fontanom i Gradskom kućom, odakle subotom izlaze zagrljeni, nasmejani i sretni, tek venčani parovi, ali bez onog ‘kume, izgore ti kesa’ i muzikanata okolo.

Na trgu, ako je sunčan dan, teško možete naći mesto u osunčanim delovima bašti kafića, ali ono što će te na obodu trga svakako primetiti, je pomalo starinski izlog apoteke ‘Lejonet’ (lav). Ovaj živi, neverovatno očuvani, muzej farmacije i deo istorije grada Malmea smešten je, nećete verovati, od 1898. godine u palati Teš, koja po arhitekturi, podseća na francuski zamak, kako to vole da kažu u Malmeu. Za razliku od naših starih apoteka, čija se adaptacija uglavnom zasniva na izbacivanju nameštaja, stojnica i drugog apotekarskog pribora za rad, apoteka u Malmeu, kao što joj ime govori, lavovski se izborila da preživi više od jednog veka od otvaranja. Kada sam kročio u apoteku, nisam izdržao da ne pitam, valjda je to normalno za jednog farmaceuta, kako su uspeli tako da je očuvaju ?

Ljubazne švedske koleginice provele su me kroz apoteku koja i danas ima kasirku na ulazu, prekrasan luster i tavanicu, besprekorno čiste drvene police i fioke sa signaturama u prizemlju i na galeriji i onda kao ‘so na ranu’ moje farmaceutske tuge, zbog uništavanja naših apoteka, nasmejana švedska koleginica mi je uručila brošuru o istoriji apoteke ‘Lejonet’ koja danas radi kao i pre 116 godina kada je otvorena. U okviru apoteke, početkom prošlog veka, postojala je i galenska laboratorija za izradu lekova. Fascinaciju ovom živom istorijom farmacije na jugu Švedske, potvrdile su reči švedskih koleginica, koje su mi, ne bez ponosa, rekle da je njihova apoteka jedna od najočuvanijih, radno sposobnih, muzeja farmacije u Evropi.

Posle ovoga jedino Vam preostaje da na nekom od trgova u Malmeu, u toploj čokoladi, kafi ili pivu utolite svoju tugu ili požurite natrag za Kopenhagen i po dolasku odete u Tivoli do straobalnog ringišpila od koga na mah staje dah, ali Vas od tog gušta, želja za još jednim adrenalinskim krugom nikako ne napušta.

Izvor: Danas

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.