Izvor: Autorka: Svetlana Ivanoviæ

Autor: {"id":224207,"id_news":817088,"name":"","surname":"Autorka: Svetlana Ivanovi\u00e6"}

Sama pomisao na Maroko budi asocijacije na Orijent, na Šeherezadu, na magične i tajanstvene priče iz hiljadu i jedne noći.

Marakeš, jedan od četiri marokanska kraljevska grada, upravo odgovara tom opisu. Ima tu neke tajanstvene sile koja te privlači i koja putovanje na ovo mesto čini neponovljivim. Doduše i organizator putovanja se potrudio da sve bude kako treba, a ja sam se šetala, fotografisala, uživala.

Nisam jedina s obzirom na to da ovaj grad poseti preko dva miliona turista godišnje. Ime ovog grada na berberskom jeziku predstavlja „božiju zemlju“. Ovaj egzotični grad nalazi se u podnožju planine Atlas, na samo nekoliko sati vožnje udaljen od legendarne pustinje Sahare. Tradicija i folklor se izuzetno čuvaju i neguju, a stanovnici Marakeša ponosni su na njegovu jedinstvenu arhitekturu.

Foto: martinvarsavsky / Flickr.com

Grad je osnovao Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062. godine. Stari grad (Medina) je na spisku svetske kulturne baštine Uneska od 1985. godine. Najveće atrakcije u Marakešu su istorijski trg Džema el Fna, džamija Kutubija, koja datira iz 1162. godine i više vrtova (Park Agdal, Park Menara, Botanička bašta Mažorel).

Stolećima je Marakeš bio poznat po svojih „sedam svetaca“. Naime, kada je sufizam bio na vrhuncu popularnosti, za vreme vladavine Mulaj Ismaila, festival sedam svetaca je osnovao Abu Ali al-Hassan al-Jusi na zahtev sultana. Grobnice nekoliko poznatih osoba su se preselile u Marakeš privukavši hodočasnike.

Foto: martinvarsavsky / Flickr.com

Sedam svetaca (sebaatou rizjel) sada je čvrsto uspostavljena institucija koja privlači posetioce iz celog svijeta. Sedam svetaca su: Sidi Bel Abbas (zaštitnik grada), Sidi Muhamed al-Jazuli, Sidi Abu al-Kasim al-Suhajli, Kadi Ajad ben Musa, Abdelaziz al-Tebaa i Abdulah al-Gazuani.

Najprijatnije vreme za odlazak u Maroko jeste period od oktobra do decembra i od marta do maja, kada se prosečna temperatura kreće oko 24 stepena Celzijusa. Leti se prosečna temperatura u Marakešu i Fezu kreće oko 38 stepeni, što i nije toliko prijatno.

Izvor: Danas.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.