Izvor: Ivan Tanaskoviæ

Autor: {"id":70772,"id_news":347435,"name":"Ivan","surname":"Tanaskovi\u00e6"}

Gradić Nidri je odličan za odmor, ali i za umor. Dok su plaže u ovom mestu su OK, to kažem iz razloga što su ove ostale na drugoj strani ostrva fenomenalne. Može se sa plažama porediti sa Petrovcem. Restorana ima koliko vam je volja, a njihovi menadžeri će sve uraditi (u pravom smislu te reči) da sednete baš u njihom lokalu.

Autor: Ivan Tanasković

Prvobitno mi je bilo čudno kako i zašto ni jedna agencija ne daje aražmane na drugoj strani ostrva, gde su ujedno i najlepše plaže?! Ali u to se svi uvere kada tamo odu, jer je ostrvo toliko ne naseljeno da na celom ostrvu postoji samo 1 hotel ( Ionian Blue par km od Nidrija).

Gradić Nidri je odličan za odmor, ali i za umor. Dok su plaže u ovom mestu su OK, to kažem iz razloga što su ove ostale na drugoj strani ostrva fenomenalne. Može se sa plažama porediti sa Petrovcem. Restorana ima koliko vam je volja, a njihovi menadžeri će sve uraditi (u pravom smislu te reči) da sednete baš u njihom lokalu. Za one avanturiste koji vole sve da probaju, preporuka je sabljarka ;)

Za clubove zaista nismo imali snage, non stop smo lutali po ostrvu i obišli smo ga bar 3x! Što motorom, to i autobusom koji ide na drugu stranu ostrva, ali otom potom.

Plaže:


1. PORTO KACIKI
- Prvo pa najbolje. Raj na zemlji, stvarno mogu da se ponose ovom plažom! Beli šljunak, tirkizno more, ima dubine tako da nećete se smoriti da bi ušli u vodu. Iskreno ja ne volim ono da idem 1150m a voda do kolena, ne... Ovde je zaista raj na zemlji.

I da, ova plaža je ZVANIČNO najlepša plaža na Mediteranu! bar je bila pre godinu ili dve.

U prilog toj tvrdnji nekoliko godina za redom, reklame koje kruže stranim televizijama i internetom i koje su zvanične reklame Turističke organizacije Grčke, na prvom mestu prikazuju ovu plažu.

2. EGREMNI
- Po nekima ovo je najbolja plaža, ali ako mene pitate dolazi tek na 3. mestu. Veliki problem pretstavljaju stepenice i 350 ih je komada :D Mislite da nisam brojao?! Plaza ima oko 1km sigurno, i sve je u pesku! Ono što većini može biti važno to je da na ovoj plaži (ali i na ostalima) ima jako malo ljudi.

Prednost jeste taj mir i samoća... to što svi tragamo.

3. KATHIZMA
- Ovu plažu sam prvi put video, i na nju kada smo došli oduševili smo se činjenicom da na 2km plaže ima oko 100 ljudi. Tako da niko nikome na glavu ne seda!!! Ova plaža je po meni jedna od boljih!

Ovde, za razliku od večine drugih mesta, ima kafić na plaži tako da uz kafu ili sok, možete uzeti i slatko od trešanja koji je btw savršen ;)

4. AGIOS NIKITAS
- Malo preslatko seoce! Ono će se svako oduševiti! Slike seoceta obavezno pogledajte i ovde vredi doći i preko godine samo da vidim ko će da me vodi :) Glavna ulica sela, vodi baš na plažicu koja je oko 200 metara. Ima nekoliko kafanica na samoj plaži i kada se uzme plus povetarac koji non-stop pirka osećaj je… opušteno!

5. MILOS BEACH
- Plaža za koju se treba pomučiti. Da li vredi? Pretpostavljam da je to individualno, ali ako mene pitate - itekako!!! Dolazi se malom strmom stazom preko brda, iz Agios Nikitasa! Mnogo je lepo kada se popnete na vrh i kada sa jedne strane vidite seoce, a sa druge Milos plaža! Kada se popnete na vrh brda odjednom vam puca pogled na sve boje plavog. Talasi su ogromni, tako da je kupanje rezervisano isključivo za hrabrije.

Na prve dve plaže koje sam nabrojao, mora da se dođe brodom, autom ili pak motorom. Autobusi tamo ne saobraćaju, što nije i slučaj sa sledeće tri plaže! Autobusi vas dovoze do njih i za cifru od proseka 5eura po osobi obezbedili ste sebi povratnu kartu. Plaže su idealne.

Nas je isto tako oduševilo što su stalno veći talasi! Nemirno more… Pogotovu na plažama Milos i Katizma.

Nekoliko puta smo iznajmili motor, što nas je koštalo 20eura na dan. 12eura iznajmljivanje i oko 8eura gorivo i ulje!


KRSTARENJE

Okatizma (Photo: Ivan Tanaskoviæ)

Na ovo sam čekao ako ne celog života, onda definitivno poslednjih 5 godina. Krstarenje iz snova, kapetan broda IKAROS je započeo u 10h a završio oko 18:30h povratkom u Nidri. Zato je “iz snova” jer nas nije provozao krug oko otrva i vratio natrag, kao što je to nekada bio običaj.

Znači idemo redom…
Prvo smo obišli celo ostrvo i prošli pored svetionika na samom jugu ostrva, i došli do plaže Porto Kaciki. Tu je bilo zaustavljanje oko 1h za kupanje.
Posle se put nastavio do najlepšeg mesta koje sam video na ovom putovanju, reč je o malom mestu na obali ostrva Kefalonija, Fisikardo. Znaci sve je malo, slatko, obojeno u čudne boje, i celo mesto je zalivčić mali. Predivno. Ima nekoliko restorana i kafića, veliki broj gift shopova koji, ruku na srce, uopšte nisu jeftini. Ima i maleni internet klub i tu smo se zadržali oko 2h.
Sledeća lokacija je bila selo Vathi na obali ostrva Meganissi. Fino malo mestašce, sa nekoliko taverni. Manje je od Fisikarda a samim tim i nezanimljivije. Plaže su tu malene i baš čiste. More je zeleno.
Posle toga smo otišli do nadaleko čuvene pećine Papanikolis ili već nešto slično, gde se u Drugom Svetskom ratu skrivala podmornica po čijem kapetanu pećina nosi i ime.
U nastavku krstarenja, prošli smo razgledanjem ostrva Ithaka, Meganissi i Skorpios koji je u vlasništvu čuvenih Onasisa

Cene autobuskog prevoza sam napomenuo, i kreću se oko 5eura po osobi za povratnu kartu što je krajnje pristupačno i za nas!

U restoranima su cene OK. Nije ni skupo ali ni jeftino. Poređenja radi, većera za dvoje rakovi su u pitanju + grčka salata + 2 pića je izašlo 35eura. Što je cena koja bi vas izašla i u Beogradu!

Kafici… Cene su malo jače nego kod nas u glavnom gradu na primer..
Espresso 2eura, Nes 2eura, Nes Frappe 2,5 eura, Coca Cola 1,8eura…

Veoma interesantno je bilo napomenuti da je u kafićima na plažama piće mnogo jeftinije nego recimo u Nidriju! Na plaži PORTO KACIKI Coca Cola, Fanta, Sprite su bili 1,20eura limenka?!

Prodavnice su bas dobro opremljene. Cene su kao i kod nas, što znači povoljno! Ako neko bude išao na ovu lokaciju sledeće godine, neka vodi račina. Cene neverovatno variraju od prodavnice do prodavnice, tako da se bolje malo prošetajte i razgledajte. Cenkanje se podrazumeva!

Interesantno je bilo kada sam sa devojkom ušao u prodavnicu gde sam trebao da kupim pavlaku! E sada je bilo pitanje kako da im objasnimo šta je pavlaka?! Prvo je počelo od toga da je to mlečni proizvod i da se jede kašikom, našta nas je radnica čudno bledo gledala! Engleski nam jeste dobra strana, ali njima nije! Trebalo nam je 15min da se sporazumemo.

Isto tako, krajnje čudno je što nigde nema da se kupi Sveps??!

Nadam se da će ovome nekome pomoći i naterati ga baš da se odluči za ovo ostrvo!!!

Cheers uz LADAN GUINNESS

Našao sam ga naravno…


Pogledajte fotografije finalista konkursa Turista avanturista u nasoj foto galeriji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.