Izvor: punkufer.hr

Prošetate li rivom, možda naizgled sve bude isto: puno ribljih restorana, tabli s menijima koji mame, terasa kraj mora… Pa čak i međusobno dovikivanje konobara na našim jezicima!

Na istočnom kraju Malte, na njenim mediteranskim obalama, smestio se šarmantni lučki i ribarski gradić nezaboravan po svojim bojama: Marsaklok.

Malen, tradicionalan, sa svega oko 3.500 stanovnika, idealan je za mali poludnevni ili jednodnevni izlet. Otići na Maltu i ne isprobati ribu iz njenog najpoznatijeg ribarskog mesta, bilo bi zaista šteta.

Kao i ostatak Malte, naziv mesta kombinacija je reči iz različitih jezika. Na Malti vlada naizgled neobična mešavina arapskog i engleskog, zbog čega je izrazito zahvalna turistička destinacija. Svi znaju engleski i gotovo sve važne oznake, nazivi mesta, table sa smernicama i sl. su ispisane na engleskom jeziku. Marsaklok tako dolazi od arapske reči za luku, i malteške oznake za jugoistok – logičnije i praktičnije nije moglo.

Poznat je po svojoj pijaci koja je sve dane prikladna za turiste, dok se nedeljom pretvara u ribarnicu. Prošetate li rivom, možda naizgled sve bude isto: puno ribljih restorana, tabli s menijima koji mame, terasa kraj mora… Pa čak i međusobno dovikivanje konobara na našim jezicima! Malta je, naime, mediteranska Irska u kojoj ćete sresti puno naših ljudi iz Srbije na sezonskom radu.

S obzirom da većina malteške ribe dolazi upravo odavde, valja iskoristiti priliku, zavaliti se na neku od terasa i uživati u svežoj sabljarki ili tuni. Koliko je ribarstvo ovde važno i koliko je porodica vekovima živelo od njega, svedoči bista ribara i njegovog sina i mačke na rivi.

Foto: shutterstock/Konstantin Aksenov

Šareni brodovi koji vas gledaju ravno u oči

Ono po čemu će vam se definitivno urezati u pamćenje su tzv. luzzu i kajjik, tradicionalni ribarski brodovi. Luka je prepuna ovih malih, jarkim bojama obojenih, brodova. Pogledate li pažljivije, uočićete da i oni gledaju vas: na prednjoj strani imaju nacrtane oči.

Boje koje ih krase su najčešće žuta, crvena, zelena i plava, ali ko jednom primeti njihove oči, potpuno mu ukradu pažnju s boja. Pa, otkuda one tu? Veruje se kako su ostatak feničke tradicije koju su nekad praktikovali i stari Grci i Rimljani. Naime, tragovi istorije ovde sežu sve do Rimljana, Feničana i Kartaginjana. Nacrtane oči bile su mitološki simbol i verovalo se kako štiti ribare i mornare dok su na moru.

Luzzu svoje poreklo vuče iz Italije, a danas se gotovo uopšte više ne proizvodi. Marsaklok je jedno od retkih mesta na kojima ga još možete videti "u divljini". Zbog toga ga nekad smatraju i jednim od simbola Malte.

Kao jedna od najmanjih država Evrope, Maltu je vrlo lako obići. Tako će vam i od Valete (glavnog grada) do Marsakloka biti potrebno svega 45 minuta vožnje javnim prevozom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.