Izvor: B92

Roditeljima je teško da odaberu idealnu destinaciju za odmor cele porodice - potrebno je dovoljno prostora za najmlađe članove, a toliko da taj prostor ne uzurpira ostale posetioce. Za određene destinacije u Turskoj karakteristično je da upravo neguju "porodični turizam".

Već decenijama unazad veliki broj domaćih i stranih turista odlučuje se za letovanje u Turskoj sa malom decom. Razlog tome su sklad između cene i kvaliteta usluge.

Veliki broj turskih hotela nosi oznaku porodičnih hotela. Oni svojim programom i sadržajima mogu da odgovore na zahteve i očekivanja porodica koje letuju sa decom.

Na pitanje zašto je letovanje u Turskoj sa malom decom najbolje, odgovor leži upravo u tome da se u turskim hotelima može pronaći hrana prilagođena deci i bebama.

Pored toga, turska rivijera je srpskim turistima odavno poznata po najlepšim plažama, kvalitetnoj usluzi i neizostavnom gostoprimstvu.

Sve veći broj putnika odlučuje se za letovanje u Turskoj, a pogotovo porodice sa malom decom.

Osim prelepih plaža, koje mogu da uđu na svetsku listu najlepših, odmor u Turskoj pruža svojim gostima i ostale sadržaje, kao što su vodeni sportovi, luksuzni hoteli i ukusna mediteranska kuhinja.

Tirkizna plaža za decu Kaputas

Plaža Kaputas nalazi se u blizini mesta Kalkan na obali Sredozemnog mora. Reč “kalkan” na turskom znači štit i kako sama reč govori, ova plaža, isijava svojom tirkiznom bojom među kontrastima belog peska i provalijama planina.

Postepeni ulazak u vodu i hlad borovih šuma, među kojima leži ova obala, pravo je mesto za porodice sa malom decom. Za sve one koji žele da istražuju i uživaju u čarima turske obale, tu su i poznate fosforne pećine čiji zidovi, stalaktiti i stalagmiti sijaju iznutra te takve pećine predstavljaju pravo čudo prirode.

Patara – plaža za decu u rodnom mestu Deda Mraza

Malo je poznato da je Patara ribarsko selo na obali Sredozemlja, u tradiciji i istoriji Turske znana kao rodno mesto Deda Mraza. Međutim, turistima je Patara poznata po istoimenoj dugoj i tihoj peščanoj plaši.

Deda Mraz, kako su zvali Svetog Nikolu, rođen je upravo ovde u III veku, odakle se kasnije preselio u mesto Demre ( Myra), gde se i danas nalaze ostaci crkve koju je podigao u vreme kada je postao biskup.

Nikad prepuna, jer se u ovom mestu nalazi svega nekoliko porodičnih hotela. Za sve one koji letuju u Turskoj sa malom decom, ovo je pravo mesto za odmor u čistoj prozirnoj plaži kakva je Patara.

Plava laguna – plaža Oludeniz

Sa ukupnom dužinom turske obale od skoro 8.350 kilometara, za plažu Oludeniz se sa sigurnošću može potvrditi da je biser turske rivijere. Kao i da je jedna od najlepših plaža za letovanje u Turskoj sa decom.

Oludeniz se nalazi na jugozapadnoj obali Turske, okružena je planinama pa je voda pre svega čista i mirna. O tome govore i njene tirkizne nijanse koje se smenjuju.

Beli puderasti pesak i blagi prelazi dubina više podsćaju na plaže kakve se sreću na egzotičnim karipskim ostrvima. U blizini plaže Oludeniz nalazi se i dolina leptira, koja predstavlja prirodni rezervat sa preko 80 različitih vrsta leptira.

Sve veći broj turista svake godine posećuje ovu plažu i letuje u nekom od hotela koji se nalaze pored same obale. Letovanje u Turskoj sa malom decom i kupanje na plaži Oludeniz postala je navika ruskih i nemačkih turista.

Foto: depositphotos/e_vysotina

Porodično letovalište – Beldibi

Beldibi se nalazi na oko 20 kilometara od Antalije, na putu ka Kemeru. Kemer sa okolnim mestima kao što su Gojnuk i Tekirova, čine ovu zapadnu obalu antalijske rivijere posebno značajnom za porodice koje letuju sa decom.

Zasenjen planinom Taurus i okružen borovim šumama, Beldibi, iz godine u godinu postaje značajni turistički centar. Osim ovih prirodnih atrakcija koje Beldibi čine posebnim, tu su i hoteli sazdani od više malih intimnih vila u kojima se porodice sa malom decom osećaju kao u oazi.

Beldibi je od Evropske unije zaštićen Plavom zastavom za čistoću mora. Iako je jug Turske poznat po visokoj vlažnosti u vreme letnjih meseci, turisti se opredeljuju za letovanje u Kemeru, naročito u hotelima Beldibija upravo zbog prijatne klime koja ovde vlada.

Šta ima bolje za letovanje sa malom decom od provoda na turskom čistom moru i u prelepoj okolini. Pritom, postoji mogućnost da se od jakog sunca sakrijete pod krošnju četinara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.