Izvor: B92

Turisti koji putuju na Bali i druge popularne destinacije u Aziji treba da budu svesni nove smrtonosne bolesti koju prenose komarci.

Ministarstvo zdravlja u Indoneziji kaže da se povećao broj obolelih od japanskog encefalitisa u ovoj zemlji.

Smrtonosna bolest može da izazove slepilo, slabost i poremećaje u kretanju. Simptomi infekcije su groznica, glavobolja, gušenje, dezorijentacija, tremor, paraliza i konvulzije, posebno kod dece.

Infekcija može dovesti i do kome, a u 20 do 30 odsto slučajeva i smrti. Kod onih koji prežive u 30 odsto slučajeva ostaju neurološke posledice.

Evropski centar za prevenciju bolesti navodi da se infekcija širi Azijom, a slučajevi su zabeleženi još u Indiji, Pakistanu i Japanu.

Na čoveka se prenosi preko ujeda komarca, ali virus mogu nositi i ptice, slepi miševi, krave i svinje.

Nažalost, najviše slučajeva trenutno je zabeleženo na Baliju.

“Kako bismo preduhitrili širenje bolesti na Baliju uskoro ćemo predstaviti vakcinu koja će imati dobre rezultate. Trenutno radimo na imunizaciji“, rekla je Vensja Sitohang, direktorka nadzora i karantina pri Ministarstvu zdravlja Indonezije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.