Sreda, 19.11.2014.

08:45

Biser u nedrima Srbije

Izvor: novosti.rs

Biser u nedrima Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Keti S.

pre 9 godina

@Miloje

Najveci deo kulturnog nasledja na tom podrucju nase zemlje "otpada" na anticko-rimsko nasledje,a ne na nasledje sa jasnim srpskim nacionalnim predznakom(poput nasih manastira,recimo)Stoga nemojte biti naivni. Simpaticni,verovatno nasmejani i ljubazni gost iz Italije nam prosto porucuje:"Pa dajte,predstavite svetu ono sto je deo kulture italijanskog naroda,a sto se danas nalazi na teritoriji vase zemlje."Naravno da treba postovati druge kulture na podrucju danasnje Srbije,te u tom smislu njegov zahtev je sasvim logican,tim pre sto to nedvojbeno jeste deo nsledja nase drzave,ali mi se cini da su tog gospodina iz drage nam Italije mnogi naivno shvatili.Think about it!

Miloje

pre 9 godina

"Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe, napravili bismo svetski poznatu destinaciju...Reči su jednog italijanskog turističkog stručnjaka možda najbolje opisuju lepotu Đerdapske klisure i gradića Kladovo na krajnjem istoku Srbije"...I to je rekao covek iz zemlje koja ima Rim, Veneciju, Costieru Amalfitanu, obakvu Liguriju, Siciliju, Sardiniju, Alpe i Dolomite?? On nam zavidi na Kladovu? Daj bre ljudi, ovo je smesno...

boris

pre 9 godina

@App
Samo da se nadovežem na prethodnika.
Ko se malo biše kretao po zapadu zna da tamo nema puta do svake atrakcije, to je naša velika zabluda. Mi smo srećni što barem po makadamu možemo da idemo kolima, dok u mnogim država ne može ni to, nego lepo pešice ili evenutalno bajsom.
Ploče su pod posebnom zaštitom i ne treba izlaziti kolima tamo. Budi srećan ako te ne vrate i pešice. Zato je obavezno najavljivanje nacionalnom parku.

Odličan primer kako ne treba raditi jesu Lisine, okružen kafanama i ljubiteljima istih. Lepotu treba zaslužiti, a ne dobiti na tanjiru.

Keti S.

pre 9 godina

@Pa,jeste! Mario

U trenutku covek pomisli da prokomentarise,a onda shvati da ovakve "trashere" treba prosto "staviti" pod "ignore"!

Vodic ali pravi

pre 9 godina

@ (App, 19. novembar 2014 16:06)

Ne znam kad si bio ali nisi bas u pravu, odnosno bar sad nije tako:
1. Golubacki grad se rekonstruise
2. Lepenski vir ugradjuje klimatizaciju
3. Donji Milanovac je najcistiji grad u Srbiji i ima bar pet mesta gde moze odlicno da se jede
4. Na Ploce ne sme da se ide kolima jer je zasticeno podrucje, pesaci malo
5. Brod postoji, i manji i veci, samo da si se raspitao bar u turistickom info centru, koji radi svaki, ali bas svaki dan
6. Ne znam sta je pod 6 ali verovatno nisi pogodio ni to...

unutrasnjost

pre 9 godina

Da interesantno da se tek sa rumunske obale vidi koliko je lepa nasa. Svaka preporuka za ovaj put, u prolece ili krajem avgusta.

unutrasnjost

pre 9 godina

Podjete od golubca, donji milanovac, u tom predelu se vide vetro generatori sa rumunske strane iz milanovca krenete ka kladovu, prodjete tekiju, leti moze za kupanje ima fina plaza. Obidjete kladovo tu treba obici onda dok ste i rumunsku stranu od turnu severina do kazana, mozete posetiti banju herkulanu, prelep vazduh nije skupo. Voznja dunavom do trajanove table, camcima.sa rumunske strane kosta samo par eura, obicno 2, imaju neke interesantne novo obnovljene crkve. Drobeta Turnu Severin, grad 120000 stanovnika. Ima par trznih centara, vracaju pdv 24 posto na licu mesta. Predjete branom. Carine su ok. Bez prevelikih zadrzavanja. Prespavate u Kl, za ovo sve nabrojano potreban vam je ceo dan. Ujutru krecete iz Kladova pravcem za Negotin. Malo skretanje.i u Vratni ste, vratnjanske kapije i manastir. Prelepa priroda. Dodjete u Ng obidjete kucu Stevana Mokranjca, Rajacke pimnice spremite se za los kolovoz. Kupite neko vino i odatle nastavite put zajecara i kompleksa romulijana odatle na paracin i za Bg. Dva dana oko 700 kilometra od i nazad do Beograda. Ne treba puno para. I zaista ima da vam ostane u lepom secanju sve to. Najvise treba za gorivo, ostalo po par eura nije skuplje. Ako zelite i treci dan da ubacite onda posetiti u dolasku prema golubcu srebrno jezero isto nije skupo nocenje.

objektivno

pre 9 godina

Iz komentara se vidi da nam uglavnom nije stalo do te Srbije. Jeste zemlja prelepa, a klima skoro fenomenalna. U odnosu na vecinu zemalja na ovoj planeti, sada naravno ako neko voli ekstremne vrucine, vlagu, ili ekstremne hladnoce, to je druga prica. Da je neki drugi narod ovde moglo bi toliko toga da se uradi. Nedostaju putevi, staze, hoteli, i milion sitnica koje su najvaznije. Pogledajte samo na primer Austriju sta je sve uradila prakticno ni od cega. Najvazniji su detalji i oni nama najvise i nedostaju. I ne samo nama, ali sada se o nama radi u ovom tekstu. Pa mi nismo pristali, jos pre toliko decenija, za vreme Tita, na ponude da se naprave pristojni putevi, a sami nismo u stanju da to uradimo.

App

pre 9 godina

Priroda prekrasna, Dunav, Djerdap, Istorija, ali sta vredi, kakvi smo mi ljudi...
Vise puta sam vodio goste iz inostranstva, da vide sve te, zaista neprevazidjene prirodne lepote, ali sam se svaki put postideo.
1. Golubacki grad, okolo djubre, gradjevinski radovi, vizitorski centar koji je platila austrijska razvojna agencija zatvoren, nigde klupe...
2. Lepenski vir, ulozen ogroman novac iz NIPa, prelep objekat, a bez klimatizacije, leti unutra barem 40C. Rekonstruisano naselje lepenaca vise lici na crtani film. Pre rekonstukcije je bilo neuslovno ali je nalaziste izgledalo veoma prirodno.
3. Donji Milanovac, opet djubre na sve strane, nema restorana sa pristojnom klopom i ljubaznom uslugom. Nekad lep restoran "deverika" prodat i pretvoren u privatnu kucu. Porecki zaliv neiskoriscen i okruzen odvratnim vikendicama. Hotel, pa koga tamo da smestim?
4. Ploce, put urusen i moguce je izaci samo terenskim vozilom.
5. Dovlja gradnja pored dunava dominira. Doduse Rumuni su nas u tomr prevazisli!
6. Voznja turistickim brodicem, moze samo sa rumunske strane, ili Djerdap turistom koji naplacuje:(. Iz TurnSeverina brodica koliko hoces.
6. Rajacke pivnice, nedaj boze da krenete kolima iz Negotina. Put ocajan, samo za traktore. Od Rajca do Zajecara isto tako. Pimnice u ocajnom stanju, daleko gorem nego pre 10 godina. Groblje iz 18 veka, sa fantasticnim steccima, zaraslo u trnje i korov.
Da ne idem dalje, Bog i nasi Preci su nam ostavili blago, ali na zalost nisu imali kome.

dot

pre 9 godina

@ Mene interesuje kakvi se izleti brodom do Kladova / Djerdapske klisure nude iz Beograda, recimo u letnjoj sezoni?
(potencijalni turista iz dijaspore, 19. novembar 2014 11:37)

Bilo je ove godine krstarenje od Beograda do Kladova brodom Akvastar, bio sam i putovanje je fenomenalno, a šta će sledeće godine biti sam bog zna.

TRAVEL BACK IN TIME

pre 9 godina

Samo steta sto nemaju vise ekskurzija iz BG (bar sezonske)...dok se sete nasi dragi Megatrend strucnjaci is Turistickog saveza....proce jos 100g.

Kekec

pre 9 godina

Planinarim godinama i obišla sam i ovaj kraj pre nekoliko leta. Spektakularna priroda, pri vrhu Šrpca je bilo prepuno jorgovana, sjajno. Lepenski Vir lokacija sredjena. Spavali u selu Tekija kod jedne divne bakice. A sada ono tipično za nas: Svi originali iz Lepenskog Vira (kao i sa svih drugih lokacija u Srbiji) su u N. muzeju u BG i zaključani već više od deceniju, na lokaciji samo kopije - neshvatljivo u bilo kojoj drugoj kulturi, ali vrlo tipično za centralizovani model na koji Srbija oduvek operiše. U Tekiji smo morali da najmimo čamčiće od lokalnih ljudi (i nije svako ni bio zainteresovan) da nas vozi na Trajanovu tablu - dok su sa rumunske strane išli brodovi, brodići, krstarice. Kažu, Srbima se ne isplati da to rade (wtf!???). Na tekijskoj plaži bilo jedno kafanče čiji je vlasnih dopunjavao zalihu plastičnog djubreta koje hrli ka brani - kaže, "očistiće oni na brani." U zaključku, imamo prirodu ali nemamo turizam ni ljude koji išta hoće da rade kako treba.

Vasa Ladacki

pre 9 godina

@(Mihailo, 19. novembar 2014 14:06)
U prvi si 100%, bio i video, odusevljen sam, posle Donjeg Milanovca ne znam jel sam video 10 automobila(u odlasku i povratku), valjda nije bila sezona?

Dragan

pre 9 godina

Kad se od Kladova pođe ka Donjem Milanovcu, par kilometara posle brane i skretanja ka Rumuniji, put se blago penje i na samom vrhu skreće u levo. Sa desne strane je mali neuređeni parking. Ako vam se ikada posreći da se na toj tački nađete leti negde posle osam sati uveče, stanite i pogledajte zalazak sunca, taj trenutak kad je sve ispod vas i reka i strme obale, ali i nebo iznad vas purpurno crveno, dok pravo ispred sunce polako nestaje na horizontu. Veličanstveno i nestvarno!

proxima centauri

pre 9 godina

Pa kad bi mogli da koristimo teleport, a ne srpske puteve, možda bi ovo i bilo zanimljivo turističko odredište.
(Ranko, 19. novembar 2014 13:31)

Ranko, bas si me nasmejao.
Sta ce ti teleport? Dunav je najveci unutrasnji plovni put Evrope. Sedamdesetih smo, svako malo, hidrogliserom koji je svakodnevno isao na liniji Beograd-Tekija ( nije isao do Kladova da bi se izbeglo prevodjenje) odlazili tamo na izlete.
Nismo imali mobilne telefone, pa smo morali petkom da se dogovorimo na koju cemo stranu tog vikenda. Mi, ceo razred jedne beogradske gimnazije.
Sendvic u ranac, ranac na ledja, pa put pod noge... autobusom, vozom,brodom...

Mihailo

pre 9 godina

Katastrofalno je sto kod nas ne postoji kultura putovanja po sopstvenoj zemlji. Npr. 80% Nemaca za godisnji odmor ne ide van Nemacke, a u nasoj malogradjanskoj sredini jedini je cilj da se ode u neku pustinju i da se pohvali time na fejsu.

citalac

pre 9 godina

Pa Tolkin i kada je pisao Gospodara imao je na umu Djerdap kao Anduin a Stara planinu ili Hem,kako je poznata u istorijskim spisima kao nastavak Maglenih planina.Tolkin je znao vise o geografiji Srbije tada nego pojedini gradjani Srbijice danas.

Vid'la zaba kako konja kuju...

pre 9 godina

@ "Bio sam. Sve je vrhunski sto se prirode tice. Nedostatak mapa, obelezenih staza, i posebno BICIKLISTICKIH staza. Bukvalno se biciklisti kojih ima mnogo voze pored automobila, a pored su odroni. Nije cela trasa puta zasticena."
(nikola, 19. novembar 2014 10:22)

BICIKLISTICKE staze su prevazidjene. BAJKERI su buducnost.

Ranko

pre 9 godina

Pa kad bi mogli da koristimo teleport, a ne srpske puteve, možda bi ovo i bilo zanimljivo turističko odredište. Ovako, možemo samo da sanjamo o tome. Ja ću brže i Centralne Srbije da stignem u Budimpeštu nego u Kladovo.

boris

pre 9 godina

A da se malo prošetate po Miroču do nekog vidikovca, ili popnete na Štrbac i odatle pogledate kanjon. Ili na Ploče, ako se najavite nacionalnom parku. Odete na Šomrdu i vidite ogromno šumsko prostranstvo.
Takođe obiđete i seoske škole i upoznate đake koji pešače više kilometara svkog dana po snegu i blatu, nema asfalta. Upoznajte se sa njihovim problemima.
Ali se upoznajte i sa ljudima tog kraja, njihovim specijalitetima. Ko se plaši aflatoksina pravac tamo po mleko i sir. Tim ljudima se ne isplati da prehranjuju stoku, samo prirodna ishrana.
A čega lepog još ima znaju pravi ljubitelji prirode, ali po malo i čuvaju glas o tome da se ne upropasti, po našem starom dobrom običaju. Na sreću tamo nema skijanja ;)

Milos

pre 9 godina

"Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe...Reči jednog italijanskog turističkog stručnjaka..."

Pa kako čitati posle ovoga? Ajde da je ovo rekao, recimo, holandski stručnjak... Ali Italija, zemlja sa najviše istorijskog nasleđa po kvadratu, sa fenomenalnom prirodom - oni ne mogu da zavide bilo kome na Balkanu...

Milka

pre 9 godina

"U nedrima krijete biser Evrope. Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe, napravili bismo svetski poznatu destinaciju... Reči jednog italijanskog turističkog stručnjaka..."
Bez zelje da ista oduzmem lepoti Djerdapa i Srbije, mislim da je ovakvo pisanje nepotrebno, pa i kontraproduktivno. Nista necete dodati nasem prirodnom i istorijskom nasledju citirajuci neko povrsno laskanje, ako ga je uopste i biklo. Kakav je to "italijanski turisticki strucnjak"? Ako Italiji nesto ne fali, to je istorijsko nasledje, a je li Italija "svetski poznata destinacija" svedoci visemilionski broj posetilaca godisnje. Mozda nemaju klisuru kao Djerdapsku, ali ni mi nemamo Firencu, pa nista.
Svaka cast Djerdapu, divno je u svako doba godine, samo mi pokvariste sve ovakvim prenemaganjem.

Мина

pre 9 godina

За мене, Ђердапска клисура је материца у којој је заачет урбани живот у Европи. Обликовање тераса на обали Дунава на којима је настало насеље ЛЕПЕНСКИ ВИР је заметак урбанизма...Али оно што ме је шокирало је оно што сам видела у музеју "ЛЕПЕНСКИ ВИР", а то је уклесан знак за слово А! Као и за оно што ће касније постати ћирилично слово Л, Д ! Знаци су прилично велики, уклесани су у огњиште... Људи у Србији би морали то да знају, да виде! А не знају, нису видели! Ја бих то фотографисала и, да могу, широм Србије бих поставила огромне билборде са тим фотографијама, уз тумачење! Па камени облуци у свакој колиби, који су означавали заштитника, нешто што је можда зачетак идеје свеца-заштитника породице, што се у Срба и даље одржало...За мене је Дунав СВЕТА РЕКА,а Ђердап - СВЕТА ЗЕМЉА. Људи путују по свету, иду на ходочашћа, а свети извор из кога смо сви ми потекли је у Ђердапу...

Jos malo pa bajker :)

pre 9 godina

Pozdrav svima. Pre nekih dva meseca upustio sam se u svoju prvu mini bajkersku avanturu, koja je u ukljucivala prolazak kroz Djerdapsku klisuru. Sve sto mogu reci su samo reci hvale. Jedan zaista divan predeo ove nase zemlje, a mnogi i ne znaju da postoji. Put od Golubca do Kladova je poprilicno neopterecen po pitanju gustine saobracaja. Sam kvalitet asfalta i nije bas neki, cesti su i odroni, pogotovo prilikom obilnijih padavina. Ima dosta tunela, ali mislim ne duzih od 250 metara. Kladovo je divan gradic, sa lepom plazom, koju nazalost kvari pogled na industrijsku zonu Rumunskog grada Turn Severina. Granica se prelazi bez problema, a motori ne placaju vinjetu, koja je inace za automobile obavezna. Predlazem posetu i Turn Severinu, kada ste vec tu, sto da ne. Od Kladova je udaljen oko 20-ak kilometara. Jos jednom cu samo reci da je predeo fenomenalan, ne nekim mestima ostavlja bez daha. Sve je tako tiho, lepo i umirujuce. Preporucujem svima. Veliki pozz

potencijalni turista iz dijaspore

pre 9 godina

Mene interesuje kakvi se izleti brodom do Kladova / Djerdapske klisure nude iz Beograda, recimo u letnjoj sezoni?

stevan

pre 9 godina

Šta vredi kad ovo nikad neće biti iskorišćeno. Koliko ima samo ljudi koji ne rade ovaj posao (a obrazovani su da budu vodiči - da predstave Srbiju u Evropi i svetu)

nikola

pre 9 godina

Bio sam. Sve je vrhunski sto se prirode tice. Nedostatak mapa, obelezenih staza, i posebno BICIKLISTICKIH staza. Bukvalno se biciklisti kojih ima mnogo voze pored automobila, a pored su odroni. Nije cela trasa puta zasticena.

trololo

pre 9 godina

Нису само историјске дестинације и природне лепоте то што привлачи туристе. Оне су битне, али никако довољне. Оне морају бити испраћене довољним бројем хотела различитих категорија и пре свега стазама за пешачење и бицикле дуж клисуре. Данас су хајкинг и бајкинг' важнији од ресторана и културних манифестација.

Putnik

pre 9 godina

Ima li nesto u zemlji Srbiji,sto je adekvatno danasnjem vremenu,deceniji,veku.
Stalno se potenciraju prosli milenijumi,vekovi,manastiri,Crkve,POPOVI..Normalno je da nas onda i zovu u svetu dzamahirija,mala Rusija,SibirStan.PutinLand.

lepenac

pre 9 godina

A o prirodnim lepotama do kojih se može dopreti van standardnih puteva - da i ne govorimo. Mnogobrojni vidikovci, izvori i slivovi reka, prerasti, pećine ... sve je to na dohvat ruke ako se odlučite da posetite ovaj kraj. Malo nekonvencionalnog sigurno neće škoditi da doživljaj bude bolji.

Ivica Đurović

pre 9 godina

Predivan tekst, jedino ste izostavili da pomenete ostrvo Ada Kale koje je potopljeno prilikom izgradnje brane na Dunavu. Na tom ostrvu su pristajali brodovi iz Beča gde su turisti u srcu Evrope mogli da vide prizore slične onima iz Šeherezadinih priča pošto je ostrvo bilo nastanjeno Turcima.

drina

pre 9 godina

potez drine od malog zvornika pa sve uzvodno je mozda i lepsi, redakcijo trebate posvetiti vremena i prostora i manje razvijenim mestima. ima mnogo lepih planina, recica, kanjona skoro netaknuta priroda

trololo

pre 9 godina

Нису само историјске дестинације и природне лепоте то што привлачи туристе. Оне су битне, али никако довољне. Оне морају бити испраћене довољним бројем хотела различитих категорија и пре свега стазама за пешачење и бицикле дуж клисуре. Данас су хајкинг и бајкинг' важнији од ресторана и културних манифестација.

Mihailo

pre 9 godina

Katastrofalno je sto kod nas ne postoji kultura putovanja po sopstvenoj zemlji. Npr. 80% Nemaca za godisnji odmor ne ide van Nemacke, a u nasoj malogradjanskoj sredini jedini je cilj da se ode u neku pustinju i da se pohvali time na fejsu.

Milka

pre 9 godina

"U nedrima krijete biser Evrope. Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe, napravili bismo svetski poznatu destinaciju... Reči jednog italijanskog turističkog stručnjaka..."
Bez zelje da ista oduzmem lepoti Djerdapa i Srbije, mislim da je ovakvo pisanje nepotrebno, pa i kontraproduktivno. Nista necete dodati nasem prirodnom i istorijskom nasledju citirajuci neko povrsno laskanje, ako ga je uopste i biklo. Kakav je to "italijanski turisticki strucnjak"? Ako Italiji nesto ne fali, to je istorijsko nasledje, a je li Italija "svetski poznata destinacija" svedoci visemilionski broj posetilaca godisnje. Mozda nemaju klisuru kao Djerdapsku, ali ni mi nemamo Firencu, pa nista.
Svaka cast Djerdapu, divno je u svako doba godine, samo mi pokvariste sve ovakvim prenemaganjem.

nikola

pre 9 godina

Bio sam. Sve je vrhunski sto se prirode tice. Nedostatak mapa, obelezenih staza, i posebno BICIKLISTICKIH staza. Bukvalno se biciklisti kojih ima mnogo voze pored automobila, a pored su odroni. Nije cela trasa puta zasticena.

boris

pre 9 godina

A da se malo prošetate po Miroču do nekog vidikovca, ili popnete na Štrbac i odatle pogledate kanjon. Ili na Ploče, ako se najavite nacionalnom parku. Odete na Šomrdu i vidite ogromno šumsko prostranstvo.
Takođe obiđete i seoske škole i upoznate đake koji pešače više kilometara svkog dana po snegu i blatu, nema asfalta. Upoznajte se sa njihovim problemima.
Ali se upoznajte i sa ljudima tog kraja, njihovim specijalitetima. Ko se plaši aflatoksina pravac tamo po mleko i sir. Tim ljudima se ne isplati da prehranjuju stoku, samo prirodna ishrana.
A čega lepog još ima znaju pravi ljubitelji prirode, ali po malo i čuvaju glas o tome da se ne upropasti, po našem starom dobrom običaju. Na sreću tamo nema skijanja ;)

Ranko

pre 9 godina

Pa kad bi mogli da koristimo teleport, a ne srpske puteve, možda bi ovo i bilo zanimljivo turističko odredište. Ovako, možemo samo da sanjamo o tome. Ja ću brže i Centralne Srbije da stignem u Budimpeštu nego u Kladovo.

potencijalni turista iz dijaspore

pre 9 godina

Mene interesuje kakvi se izleti brodom do Kladova / Djerdapske klisure nude iz Beograda, recimo u letnjoj sezoni?

Milos

pre 9 godina

"Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe...Reči jednog italijanskog turističkog stručnjaka..."

Pa kako čitati posle ovoga? Ajde da je ovo rekao, recimo, holandski stručnjak... Ali Italija, zemlja sa najviše istorijskog nasleđa po kvadratu, sa fenomenalnom prirodom - oni ne mogu da zavide bilo kome na Balkanu...

Jos malo pa bajker :)

pre 9 godina

Pozdrav svima. Pre nekih dva meseca upustio sam se u svoju prvu mini bajkersku avanturu, koja je u ukljucivala prolazak kroz Djerdapsku klisuru. Sve sto mogu reci su samo reci hvale. Jedan zaista divan predeo ove nase zemlje, a mnogi i ne znaju da postoji. Put od Golubca do Kladova je poprilicno neopterecen po pitanju gustine saobracaja. Sam kvalitet asfalta i nije bas neki, cesti su i odroni, pogotovo prilikom obilnijih padavina. Ima dosta tunela, ali mislim ne duzih od 250 metara. Kladovo je divan gradic, sa lepom plazom, koju nazalost kvari pogled na industrijsku zonu Rumunskog grada Turn Severina. Granica se prelazi bez problema, a motori ne placaju vinjetu, koja je inace za automobile obavezna. Predlazem posetu i Turn Severinu, kada ste vec tu, sto da ne. Od Kladova je udaljen oko 20-ak kilometara. Jos jednom cu samo reci da je predeo fenomenalan, ne nekim mestima ostavlja bez daha. Sve je tako tiho, lepo i umirujuce. Preporucujem svima. Veliki pozz

Ivica Đurović

pre 9 godina

Predivan tekst, jedino ste izostavili da pomenete ostrvo Ada Kale koje je potopljeno prilikom izgradnje brane na Dunavu. Na tom ostrvu su pristajali brodovi iz Beča gde su turisti u srcu Evrope mogli da vide prizore slične onima iz Šeherezadinih priča pošto je ostrvo bilo nastanjeno Turcima.

Мина

pre 9 godina

За мене, Ђердапска клисура је материца у којој је заачет урбани живот у Европи. Обликовање тераса на обали Дунава на којима је настало насеље ЛЕПЕНСКИ ВИР је заметак урбанизма...Али оно што ме је шокирало је оно што сам видела у музеју "ЛЕПЕНСКИ ВИР", а то је уклесан знак за слово А! Као и за оно што ће касније постати ћирилично слово Л, Д ! Знаци су прилично велики, уклесани су у огњиште... Људи у Србији би морали то да знају, да виде! А не знају, нису видели! Ја бих то фотографисала и, да могу, широм Србије бих поставила огромне билборде са тим фотографијама, уз тумачење! Па камени облуци у свакој колиби, који су означавали заштитника, нешто што је можда зачетак идеје свеца-заштитника породице, што се у Срба и даље одржало...За мене је Дунав СВЕТА РЕКА,а Ђердап - СВЕТА ЗЕМЉА. Људи путују по свету, иду на ходочашћа, а свети извор из кога смо сви ми потекли је у Ђердапу...

citalac

pre 9 godina

Pa Tolkin i kada je pisao Gospodara imao je na umu Djerdap kao Anduin a Stara planinu ili Hem,kako je poznata u istorijskim spisima kao nastavak Maglenih planina.Tolkin je znao vise o geografiji Srbije tada nego pojedini gradjani Srbijice danas.

unutrasnjost

pre 9 godina

Podjete od golubca, donji milanovac, u tom predelu se vide vetro generatori sa rumunske strane iz milanovca krenete ka kladovu, prodjete tekiju, leti moze za kupanje ima fina plaza. Obidjete kladovo tu treba obici onda dok ste i rumunsku stranu od turnu severina do kazana, mozete posetiti banju herkulanu, prelep vazduh nije skupo. Voznja dunavom do trajanove table, camcima.sa rumunske strane kosta samo par eura, obicno 2, imaju neke interesantne novo obnovljene crkve. Drobeta Turnu Severin, grad 120000 stanovnika. Ima par trznih centara, vracaju pdv 24 posto na licu mesta. Predjete branom. Carine su ok. Bez prevelikih zadrzavanja. Prespavate u Kl, za ovo sve nabrojano potreban vam je ceo dan. Ujutru krecete iz Kladova pravcem za Negotin. Malo skretanje.i u Vratni ste, vratnjanske kapije i manastir. Prelepa priroda. Dodjete u Ng obidjete kucu Stevana Mokranjca, Rajacke pimnice spremite se za los kolovoz. Kupite neko vino i odatle nastavite put zajecara i kompleksa romulijana odatle na paracin i za Bg. Dva dana oko 700 kilometra od i nazad do Beograda. Ne treba puno para. I zaista ima da vam ostane u lepom secanju sve to. Najvise treba za gorivo, ostalo po par eura nije skuplje. Ako zelite i treci dan da ubacite onda posetiti u dolasku prema golubcu srebrno jezero isto nije skupo nocenje.

Kekec

pre 9 godina

Planinarim godinama i obišla sam i ovaj kraj pre nekoliko leta. Spektakularna priroda, pri vrhu Šrpca je bilo prepuno jorgovana, sjajno. Lepenski Vir lokacija sredjena. Spavali u selu Tekija kod jedne divne bakice. A sada ono tipično za nas: Svi originali iz Lepenskog Vira (kao i sa svih drugih lokacija u Srbiji) su u N. muzeju u BG i zaključani već više od deceniju, na lokaciji samo kopije - neshvatljivo u bilo kojoj drugoj kulturi, ali vrlo tipično za centralizovani model na koji Srbija oduvek operiše. U Tekiji smo morali da najmimo čamčiće od lokalnih ljudi (i nije svako ni bio zainteresovan) da nas vozi na Trajanovu tablu - dok su sa rumunske strane išli brodovi, brodići, krstarice. Kažu, Srbima se ne isplati da to rade (wtf!???). Na tekijskoj plaži bilo jedno kafanče čiji je vlasnih dopunjavao zalihu plastičnog djubreta koje hrli ka brani - kaže, "očistiće oni na brani." U zaključku, imamo prirodu ali nemamo turizam ni ljude koji išta hoće da rade kako treba.

Dragan

pre 9 godina

Kad se od Kladova pođe ka Donjem Milanovcu, par kilometara posle brane i skretanja ka Rumuniji, put se blago penje i na samom vrhu skreće u levo. Sa desne strane je mali neuređeni parking. Ako vam se ikada posreći da se na toj tački nađete leti negde posle osam sati uveče, stanite i pogledajte zalazak sunca, taj trenutak kad je sve ispod vas i reka i strme obale, ali i nebo iznad vas purpurno crveno, dok pravo ispred sunce polako nestaje na horizontu. Veličanstveno i nestvarno!

objektivno

pre 9 godina

Iz komentara se vidi da nam uglavnom nije stalo do te Srbije. Jeste zemlja prelepa, a klima skoro fenomenalna. U odnosu na vecinu zemalja na ovoj planeti, sada naravno ako neko voli ekstremne vrucine, vlagu, ili ekstremne hladnoce, to je druga prica. Da je neki drugi narod ovde moglo bi toliko toga da se uradi. Nedostaju putevi, staze, hoteli, i milion sitnica koje su najvaznije. Pogledajte samo na primer Austriju sta je sve uradila prakticno ni od cega. Najvazniji su detalji i oni nama najvise i nedostaju. I ne samo nama, ali sada se o nama radi u ovom tekstu. Pa mi nismo pristali, jos pre toliko decenija, za vreme Tita, na ponude da se naprave pristojni putevi, a sami nismo u stanju da to uradimo.

lepenac

pre 9 godina

A o prirodnim lepotama do kojih se može dopreti van standardnih puteva - da i ne govorimo. Mnogobrojni vidikovci, izvori i slivovi reka, prerasti, pećine ... sve je to na dohvat ruke ako se odlučite da posetite ovaj kraj. Malo nekonvencionalnog sigurno neće škoditi da doživljaj bude bolji.

unutrasnjost

pre 9 godina

Da interesantno da se tek sa rumunske obale vidi koliko je lepa nasa. Svaka preporuka za ovaj put, u prolece ili krajem avgusta.

proxima centauri

pre 9 godina

Pa kad bi mogli da koristimo teleport, a ne srpske puteve, možda bi ovo i bilo zanimljivo turističko odredište.
(Ranko, 19. novembar 2014 13:31)

Ranko, bas si me nasmejao.
Sta ce ti teleport? Dunav je najveci unutrasnji plovni put Evrope. Sedamdesetih smo, svako malo, hidrogliserom koji je svakodnevno isao na liniji Beograd-Tekija ( nije isao do Kladova da bi se izbeglo prevodjenje) odlazili tamo na izlete.
Nismo imali mobilne telefone, pa smo morali petkom da se dogovorimo na koju cemo stranu tog vikenda. Mi, ceo razred jedne beogradske gimnazije.
Sendvic u ranac, ranac na ledja, pa put pod noge... autobusom, vozom,brodom...

TRAVEL BACK IN TIME

pre 9 godina

Samo steta sto nemaju vise ekskurzija iz BG (bar sezonske)...dok se sete nasi dragi Megatrend strucnjaci is Turistickog saveza....proce jos 100g.

stevan

pre 9 godina

Šta vredi kad ovo nikad neće biti iskorišćeno. Koliko ima samo ljudi koji ne rade ovaj posao (a obrazovani su da budu vodiči - da predstave Srbiju u Evropi i svetu)

dot

pre 9 godina

@ Mene interesuje kakvi se izleti brodom do Kladova / Djerdapske klisure nude iz Beograda, recimo u letnjoj sezoni?
(potencijalni turista iz dijaspore, 19. novembar 2014 11:37)

Bilo je ove godine krstarenje od Beograda do Kladova brodom Akvastar, bio sam i putovanje je fenomenalno, a šta će sledeće godine biti sam bog zna.

App

pre 9 godina

Priroda prekrasna, Dunav, Djerdap, Istorija, ali sta vredi, kakvi smo mi ljudi...
Vise puta sam vodio goste iz inostranstva, da vide sve te, zaista neprevazidjene prirodne lepote, ali sam se svaki put postideo.
1. Golubacki grad, okolo djubre, gradjevinski radovi, vizitorski centar koji je platila austrijska razvojna agencija zatvoren, nigde klupe...
2. Lepenski vir, ulozen ogroman novac iz NIPa, prelep objekat, a bez klimatizacije, leti unutra barem 40C. Rekonstruisano naselje lepenaca vise lici na crtani film. Pre rekonstukcije je bilo neuslovno ali je nalaziste izgledalo veoma prirodno.
3. Donji Milanovac, opet djubre na sve strane, nema restorana sa pristojnom klopom i ljubaznom uslugom. Nekad lep restoran "deverika" prodat i pretvoren u privatnu kucu. Porecki zaliv neiskoriscen i okruzen odvratnim vikendicama. Hotel, pa koga tamo da smestim?
4. Ploce, put urusen i moguce je izaci samo terenskim vozilom.
5. Dovlja gradnja pored dunava dominira. Doduse Rumuni su nas u tomr prevazisli!
6. Voznja turistickim brodicem, moze samo sa rumunske strane, ili Djerdap turistom koji naplacuje:(. Iz TurnSeverina brodica koliko hoces.
6. Rajacke pivnice, nedaj boze da krenete kolima iz Negotina. Put ocajan, samo za traktore. Od Rajca do Zajecara isto tako. Pimnice u ocajnom stanju, daleko gorem nego pre 10 godina. Groblje iz 18 veka, sa fantasticnim steccima, zaraslo u trnje i korov.
Da ne idem dalje, Bog i nasi Preci su nam ostavili blago, ali na zalost nisu imali kome.

drina

pre 9 godina

potez drine od malog zvornika pa sve uzvodno je mozda i lepsi, redakcijo trebate posvetiti vremena i prostora i manje razvijenim mestima. ima mnogo lepih planina, recica, kanjona skoro netaknuta priroda

Vodic ali pravi

pre 9 godina

@ (App, 19. novembar 2014 16:06)

Ne znam kad si bio ali nisi bas u pravu, odnosno bar sad nije tako:
1. Golubacki grad se rekonstruise
2. Lepenski vir ugradjuje klimatizaciju
3. Donji Milanovac je najcistiji grad u Srbiji i ima bar pet mesta gde moze odlicno da se jede
4. Na Ploce ne sme da se ide kolima jer je zasticeno podrucje, pesaci malo
5. Brod postoji, i manji i veci, samo da si se raspitao bar u turistickom info centru, koji radi svaki, ali bas svaki dan
6. Ne znam sta je pod 6 ali verovatno nisi pogodio ni to...

Putnik

pre 9 godina

Ima li nesto u zemlji Srbiji,sto je adekvatno danasnjem vremenu,deceniji,veku.
Stalno se potenciraju prosli milenijumi,vekovi,manastiri,Crkve,POPOVI..Normalno je da nas onda i zovu u svetu dzamahirija,mala Rusija,SibirStan.PutinLand.

Miloje

pre 9 godina

"Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe, napravili bismo svetski poznatu destinaciju...Reči su jednog italijanskog turističkog stručnjaka možda najbolje opisuju lepotu Đerdapske klisure i gradića Kladovo na krajnjem istoku Srbije"...I to je rekao covek iz zemlje koja ima Rim, Veneciju, Costieru Amalfitanu, obakvu Liguriju, Siciliju, Sardiniju, Alpe i Dolomite?? On nam zavidi na Kladovu? Daj bre ljudi, ovo je smesno...

Vasa Ladacki

pre 9 godina

@(Mihailo, 19. novembar 2014 14:06)
U prvi si 100%, bio i video, odusevljen sam, posle Donjeg Milanovca ne znam jel sam video 10 automobila(u odlasku i povratku), valjda nije bila sezona?

Vid'la zaba kako konja kuju...

pre 9 godina

@ "Bio sam. Sve je vrhunski sto se prirode tice. Nedostatak mapa, obelezenih staza, i posebno BICIKLISTICKIH staza. Bukvalno se biciklisti kojih ima mnogo voze pored automobila, a pored su odroni. Nije cela trasa puta zasticena."
(nikola, 19. novembar 2014 10:22)

BICIKLISTICKE staze su prevazidjene. BAJKERI su buducnost.

boris

pre 9 godina

@App
Samo da se nadovežem na prethodnika.
Ko se malo biše kretao po zapadu zna da tamo nema puta do svake atrakcije, to je naša velika zabluda. Mi smo srećni što barem po makadamu možemo da idemo kolima, dok u mnogim država ne može ni to, nego lepo pešice ili evenutalno bajsom.
Ploče su pod posebnom zaštitom i ne treba izlaziti kolima tamo. Budi srećan ako te ne vrate i pešice. Zato je obavezno najavljivanje nacionalnom parku.

Odličan primer kako ne treba raditi jesu Lisine, okružen kafanama i ljubiteljima istih. Lepotu treba zaslužiti, a ne dobiti na tanjiru.

Keti S.

pre 9 godina

@Pa,jeste! Mario

U trenutku covek pomisli da prokomentarise,a onda shvati da ovakve "trashere" treba prosto "staviti" pod "ignore"!

Keti S.

pre 9 godina

@Miloje

Najveci deo kulturnog nasledja na tom podrucju nase zemlje "otpada" na anticko-rimsko nasledje,a ne na nasledje sa jasnim srpskim nacionalnim predznakom(poput nasih manastira,recimo)Stoga nemojte biti naivni. Simpaticni,verovatno nasmejani i ljubazni gost iz Italije nam prosto porucuje:"Pa dajte,predstavite svetu ono sto je deo kulture italijanskog naroda,a sto se danas nalazi na teritoriji vase zemlje."Naravno da treba postovati druge kulture na podrucju danasnje Srbije,te u tom smislu njegov zahtev je sasvim logican,tim pre sto to nedvojbeno jeste deo nsledja nase drzave,ali mi se cini da su tog gospodina iz drage nam Italije mnogi naivno shvatili.Think about it!

Putnik

pre 9 godina

Ima li nesto u zemlji Srbiji,sto je adekvatno danasnjem vremenu,deceniji,veku.
Stalno se potenciraju prosli milenijumi,vekovi,manastiri,Crkve,POPOVI..Normalno je da nas onda i zovu u svetu dzamahirija,mala Rusija,SibirStan.PutinLand.

Vid'la zaba kako konja kuju...

pre 9 godina

@ "Bio sam. Sve je vrhunski sto se prirode tice. Nedostatak mapa, obelezenih staza, i posebno BICIKLISTICKIH staza. Bukvalno se biciklisti kojih ima mnogo voze pored automobila, a pored su odroni. Nije cela trasa puta zasticena."
(nikola, 19. novembar 2014 10:22)

BICIKLISTICKE staze su prevazidjene. BAJKERI su buducnost.

Milka

pre 9 godina

"U nedrima krijete biser Evrope. Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe, napravili bismo svetski poznatu destinaciju... Reči jednog italijanskog turističkog stručnjaka..."
Bez zelje da ista oduzmem lepoti Djerdapa i Srbije, mislim da je ovakvo pisanje nepotrebno, pa i kontraproduktivno. Nista necete dodati nasem prirodnom i istorijskom nasledju citirajuci neko povrsno laskanje, ako ga je uopste i biklo. Kakav je to "italijanski turisticki strucnjak"? Ako Italiji nesto ne fali, to je istorijsko nasledje, a je li Italija "svetski poznata destinacija" svedoci visemilionski broj posetilaca godisnje. Mozda nemaju klisuru kao Djerdapsku, ali ni mi nemamo Firencu, pa nista.
Svaka cast Djerdapu, divno je u svako doba godine, samo mi pokvariste sve ovakvim prenemaganjem.

Мина

pre 9 godina

За мене, Ђердапска клисура је материца у којој је заачет урбани живот у Европи. Обликовање тераса на обали Дунава на којима је настало насеље ЛЕПЕНСКИ ВИР је заметак урбанизма...Али оно што ме је шокирало је оно што сам видела у музеју "ЛЕПЕНСКИ ВИР", а то је уклесан знак за слово А! Као и за оно што ће касније постати ћирилично слово Л, Д ! Знаци су прилично велики, уклесани су у огњиште... Људи у Србији би морали то да знају, да виде! А не знају, нису видели! Ја бих то фотографисала и, да могу, широм Србије бих поставила огромне билборде са тим фотографијама, уз тумачење! Па камени облуци у свакој колиби, који су означавали заштитника, нешто што је можда зачетак идеје свеца-заштитника породице, што се у Срба и даље одржало...За мене је Дунав СВЕТА РЕКА,а Ђердап - СВЕТА ЗЕМЉА. Људи путују по свету, иду на ходочашћа, а свети извор из кога смо сви ми потекли је у Ђердапу...

Milos

pre 9 godina

"Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe...Reči jednog italijanskog turističkog stručnjaka..."

Pa kako čitati posle ovoga? Ajde da je ovo rekao, recimo, holandski stručnjak... Ali Italija, zemlja sa najviše istorijskog nasleđa po kvadratu, sa fenomenalnom prirodom - oni ne mogu da zavide bilo kome na Balkanu...

Mihailo

pre 9 godina

Katastrofalno je sto kod nas ne postoji kultura putovanja po sopstvenoj zemlji. Npr. 80% Nemaca za godisnji odmor ne ide van Nemacke, a u nasoj malogradjanskoj sredini jedini je cilj da se ode u neku pustinju i da se pohvali time na fejsu.

Ranko

pre 9 godina

Pa kad bi mogli da koristimo teleport, a ne srpske puteve, možda bi ovo i bilo zanimljivo turističko odredište. Ovako, možemo samo da sanjamo o tome. Ja ću brže i Centralne Srbije da stignem u Budimpeštu nego u Kladovo.

Miloje

pre 9 godina

"Da mi imamo ovakvu prirodu i bogato istorijsko nasleđe, napravili bismo svetski poznatu destinaciju...Reči su jednog italijanskog turističkog stručnjaka možda najbolje opisuju lepotu Đerdapske klisure i gradića Kladovo na krajnjem istoku Srbije"...I to je rekao covek iz zemlje koja ima Rim, Veneciju, Costieru Amalfitanu, obakvu Liguriju, Siciliju, Sardiniju, Alpe i Dolomite?? On nam zavidi na Kladovu? Daj bre ljudi, ovo je smesno...

drina

pre 9 godina

potez drine od malog zvornika pa sve uzvodno je mozda i lepsi, redakcijo trebate posvetiti vremena i prostora i manje razvijenim mestima. ima mnogo lepih planina, recica, kanjona skoro netaknuta priroda

citalac

pre 9 godina

Pa Tolkin i kada je pisao Gospodara imao je na umu Djerdap kao Anduin a Stara planinu ili Hem,kako je poznata u istorijskim spisima kao nastavak Maglenih planina.Tolkin je znao vise o geografiji Srbije tada nego pojedini gradjani Srbijice danas.

App

pre 9 godina

Priroda prekrasna, Dunav, Djerdap, Istorija, ali sta vredi, kakvi smo mi ljudi...
Vise puta sam vodio goste iz inostranstva, da vide sve te, zaista neprevazidjene prirodne lepote, ali sam se svaki put postideo.
1. Golubacki grad, okolo djubre, gradjevinski radovi, vizitorski centar koji je platila austrijska razvojna agencija zatvoren, nigde klupe...
2. Lepenski vir, ulozen ogroman novac iz NIPa, prelep objekat, a bez klimatizacije, leti unutra barem 40C. Rekonstruisano naselje lepenaca vise lici na crtani film. Pre rekonstukcije je bilo neuslovno ali je nalaziste izgledalo veoma prirodno.
3. Donji Milanovac, opet djubre na sve strane, nema restorana sa pristojnom klopom i ljubaznom uslugom. Nekad lep restoran "deverika" prodat i pretvoren u privatnu kucu. Porecki zaliv neiskoriscen i okruzen odvratnim vikendicama. Hotel, pa koga tamo da smestim?
4. Ploce, put urusen i moguce je izaci samo terenskim vozilom.
5. Dovlja gradnja pored dunava dominira. Doduse Rumuni su nas u tomr prevazisli!
6. Voznja turistickim brodicem, moze samo sa rumunske strane, ili Djerdap turistom koji naplacuje:(. Iz TurnSeverina brodica koliko hoces.
6. Rajacke pivnice, nedaj boze da krenete kolima iz Negotina. Put ocajan, samo za traktore. Od Rajca do Zajecara isto tako. Pimnice u ocajnom stanju, daleko gorem nego pre 10 godina. Groblje iz 18 veka, sa fantasticnim steccima, zaraslo u trnje i korov.
Da ne idem dalje, Bog i nasi Preci su nam ostavili blago, ali na zalost nisu imali kome.

Keti S.

pre 9 godina

@Miloje

Najveci deo kulturnog nasledja na tom podrucju nase zemlje "otpada" na anticko-rimsko nasledje,a ne na nasledje sa jasnim srpskim nacionalnim predznakom(poput nasih manastira,recimo)Stoga nemojte biti naivni. Simpaticni,verovatno nasmejani i ljubazni gost iz Italije nam prosto porucuje:"Pa dajte,predstavite svetu ono sto je deo kulture italijanskog naroda,a sto se danas nalazi na teritoriji vase zemlje."Naravno da treba postovati druge kulture na podrucju danasnje Srbije,te u tom smislu njegov zahtev je sasvim logican,tim pre sto to nedvojbeno jeste deo nsledja nase drzave,ali mi se cini da su tog gospodina iz drage nam Italije mnogi naivno shvatili.Think about it!

Ivica Đurović

pre 9 godina

Predivan tekst, jedino ste izostavili da pomenete ostrvo Ada Kale koje je potopljeno prilikom izgradnje brane na Dunavu. Na tom ostrvu su pristajali brodovi iz Beča gde su turisti u srcu Evrope mogli da vide prizore slične onima iz Šeherezadinih priča pošto je ostrvo bilo nastanjeno Turcima.

nikola

pre 9 godina

Bio sam. Sve je vrhunski sto se prirode tice. Nedostatak mapa, obelezenih staza, i posebno BICIKLISTICKIH staza. Bukvalno se biciklisti kojih ima mnogo voze pored automobila, a pored su odroni. Nije cela trasa puta zasticena.

lepenac

pre 9 godina

A o prirodnim lepotama do kojih se može dopreti van standardnih puteva - da i ne govorimo. Mnogobrojni vidikovci, izvori i slivovi reka, prerasti, pećine ... sve je to na dohvat ruke ako se odlučite da posetite ovaj kraj. Malo nekonvencionalnog sigurno neće škoditi da doživljaj bude bolji.

trololo

pre 9 godina

Нису само историјске дестинације и природне лепоте то што привлачи туристе. Оне су битне, али никако довољне. Оне морају бити испраћене довољним бројем хотела различитих категорија и пре свега стазама за пешачење и бицикле дуж клисуре. Данас су хајкинг и бајкинг' важнији од ресторана и културних манифестација.

Jos malo pa bajker :)

pre 9 godina

Pozdrav svima. Pre nekih dva meseca upustio sam se u svoju prvu mini bajkersku avanturu, koja je u ukljucivala prolazak kroz Djerdapsku klisuru. Sve sto mogu reci su samo reci hvale. Jedan zaista divan predeo ove nase zemlje, a mnogi i ne znaju da postoji. Put od Golubca do Kladova je poprilicno neopterecen po pitanju gustine saobracaja. Sam kvalitet asfalta i nije bas neki, cesti su i odroni, pogotovo prilikom obilnijih padavina. Ima dosta tunela, ali mislim ne duzih od 250 metara. Kladovo je divan gradic, sa lepom plazom, koju nazalost kvari pogled na industrijsku zonu Rumunskog grada Turn Severina. Granica se prelazi bez problema, a motori ne placaju vinjetu, koja je inace za automobile obavezna. Predlazem posetu i Turn Severinu, kada ste vec tu, sto da ne. Od Kladova je udaljen oko 20-ak kilometara. Jos jednom cu samo reci da je predeo fenomenalan, ne nekim mestima ostavlja bez daha. Sve je tako tiho, lepo i umirujuce. Preporucujem svima. Veliki pozz

proxima centauri

pre 9 godina

Pa kad bi mogli da koristimo teleport, a ne srpske puteve, možda bi ovo i bilo zanimljivo turističko odredište.
(Ranko, 19. novembar 2014 13:31)

Ranko, bas si me nasmejao.
Sta ce ti teleport? Dunav je najveci unutrasnji plovni put Evrope. Sedamdesetih smo, svako malo, hidrogliserom koji je svakodnevno isao na liniji Beograd-Tekija ( nije isao do Kladova da bi se izbeglo prevodjenje) odlazili tamo na izlete.
Nismo imali mobilne telefone, pa smo morali petkom da se dogovorimo na koju cemo stranu tog vikenda. Mi, ceo razred jedne beogradske gimnazije.
Sendvic u ranac, ranac na ledja, pa put pod noge... autobusom, vozom,brodom...

Dragan

pre 9 godina

Kad se od Kladova pođe ka Donjem Milanovcu, par kilometara posle brane i skretanja ka Rumuniji, put se blago penje i na samom vrhu skreće u levo. Sa desne strane je mali neuređeni parking. Ako vam se ikada posreći da se na toj tački nađete leti negde posle osam sati uveče, stanite i pogledajte zalazak sunca, taj trenutak kad je sve ispod vas i reka i strme obale, ali i nebo iznad vas purpurno crveno, dok pravo ispred sunce polako nestaje na horizontu. Veličanstveno i nestvarno!

objektivno

pre 9 godina

Iz komentara se vidi da nam uglavnom nije stalo do te Srbije. Jeste zemlja prelepa, a klima skoro fenomenalna. U odnosu na vecinu zemalja na ovoj planeti, sada naravno ako neko voli ekstremne vrucine, vlagu, ili ekstremne hladnoce, to je druga prica. Da je neki drugi narod ovde moglo bi toliko toga da se uradi. Nedostaju putevi, staze, hoteli, i milion sitnica koje su najvaznije. Pogledajte samo na primer Austriju sta je sve uradila prakticno ni od cega. Najvazniji su detalji i oni nama najvise i nedostaju. I ne samo nama, ali sada se o nama radi u ovom tekstu. Pa mi nismo pristali, jos pre toliko decenija, za vreme Tita, na ponude da se naprave pristojni putevi, a sami nismo u stanju da to uradimo.

Vodic ali pravi

pre 9 godina

@ (App, 19. novembar 2014 16:06)

Ne znam kad si bio ali nisi bas u pravu, odnosno bar sad nije tako:
1. Golubacki grad se rekonstruise
2. Lepenski vir ugradjuje klimatizaciju
3. Donji Milanovac je najcistiji grad u Srbiji i ima bar pet mesta gde moze odlicno da se jede
4. Na Ploce ne sme da se ide kolima jer je zasticeno podrucje, pesaci malo
5. Brod postoji, i manji i veci, samo da si se raspitao bar u turistickom info centru, koji radi svaki, ali bas svaki dan
6. Ne znam sta je pod 6 ali verovatno nisi pogodio ni to...

stevan

pre 9 godina

Šta vredi kad ovo nikad neće biti iskorišćeno. Koliko ima samo ljudi koji ne rade ovaj posao (a obrazovani su da budu vodiči - da predstave Srbiju u Evropi i svetu)

potencijalni turista iz dijaspore

pre 9 godina

Mene interesuje kakvi se izleti brodom do Kladova / Djerdapske klisure nude iz Beograda, recimo u letnjoj sezoni?

boris

pre 9 godina

A da se malo prošetate po Miroču do nekog vidikovca, ili popnete na Štrbac i odatle pogledate kanjon. Ili na Ploče, ako se najavite nacionalnom parku. Odete na Šomrdu i vidite ogromno šumsko prostranstvo.
Takođe obiđete i seoske škole i upoznate đake koji pešače više kilometara svkog dana po snegu i blatu, nema asfalta. Upoznajte se sa njihovim problemima.
Ali se upoznajte i sa ljudima tog kraja, njihovim specijalitetima. Ko se plaši aflatoksina pravac tamo po mleko i sir. Tim ljudima se ne isplati da prehranjuju stoku, samo prirodna ishrana.
A čega lepog još ima znaju pravi ljubitelji prirode, ali po malo i čuvaju glas o tome da se ne upropasti, po našem starom dobrom običaju. Na sreću tamo nema skijanja ;)

Kekec

pre 9 godina

Planinarim godinama i obišla sam i ovaj kraj pre nekoliko leta. Spektakularna priroda, pri vrhu Šrpca je bilo prepuno jorgovana, sjajno. Lepenski Vir lokacija sredjena. Spavali u selu Tekija kod jedne divne bakice. A sada ono tipično za nas: Svi originali iz Lepenskog Vira (kao i sa svih drugih lokacija u Srbiji) su u N. muzeju u BG i zaključani već više od deceniju, na lokaciji samo kopije - neshvatljivo u bilo kojoj drugoj kulturi, ali vrlo tipično za centralizovani model na koji Srbija oduvek operiše. U Tekiji smo morali da najmimo čamčiće od lokalnih ljudi (i nije svako ni bio zainteresovan) da nas vozi na Trajanovu tablu - dok su sa rumunske strane išli brodovi, brodići, krstarice. Kažu, Srbima se ne isplati da to rade (wtf!???). Na tekijskoj plaži bilo jedno kafanče čiji je vlasnih dopunjavao zalihu plastičnog djubreta koje hrli ka brani - kaže, "očistiće oni na brani." U zaključku, imamo prirodu ali nemamo turizam ni ljude koji išta hoće da rade kako treba.

TRAVEL BACK IN TIME

pre 9 godina

Samo steta sto nemaju vise ekskurzija iz BG (bar sezonske)...dok se sete nasi dragi Megatrend strucnjaci is Turistickog saveza....proce jos 100g.

unutrasnjost

pre 9 godina

Podjete od golubca, donji milanovac, u tom predelu se vide vetro generatori sa rumunske strane iz milanovca krenete ka kladovu, prodjete tekiju, leti moze za kupanje ima fina plaza. Obidjete kladovo tu treba obici onda dok ste i rumunsku stranu od turnu severina do kazana, mozete posetiti banju herkulanu, prelep vazduh nije skupo. Voznja dunavom do trajanove table, camcima.sa rumunske strane kosta samo par eura, obicno 2, imaju neke interesantne novo obnovljene crkve. Drobeta Turnu Severin, grad 120000 stanovnika. Ima par trznih centara, vracaju pdv 24 posto na licu mesta. Predjete branom. Carine su ok. Bez prevelikih zadrzavanja. Prespavate u Kl, za ovo sve nabrojano potreban vam je ceo dan. Ujutru krecete iz Kladova pravcem za Negotin. Malo skretanje.i u Vratni ste, vratnjanske kapije i manastir. Prelepa priroda. Dodjete u Ng obidjete kucu Stevana Mokranjca, Rajacke pimnice spremite se za los kolovoz. Kupite neko vino i odatle nastavite put zajecara i kompleksa romulijana odatle na paracin i za Bg. Dva dana oko 700 kilometra od i nazad do Beograda. Ne treba puno para. I zaista ima da vam ostane u lepom secanju sve to. Najvise treba za gorivo, ostalo po par eura nije skuplje. Ako zelite i treci dan da ubacite onda posetiti u dolasku prema golubcu srebrno jezero isto nije skupo nocenje.

Vasa Ladacki

pre 9 godina

@(Mihailo, 19. novembar 2014 14:06)
U prvi si 100%, bio i video, odusevljen sam, posle Donjeg Milanovca ne znam jel sam video 10 automobila(u odlasku i povratku), valjda nije bila sezona?

dot

pre 9 godina

@ Mene interesuje kakvi se izleti brodom do Kladova / Djerdapske klisure nude iz Beograda, recimo u letnjoj sezoni?
(potencijalni turista iz dijaspore, 19. novembar 2014 11:37)

Bilo je ove godine krstarenje od Beograda do Kladova brodom Akvastar, bio sam i putovanje je fenomenalno, a šta će sledeće godine biti sam bog zna.

unutrasnjost

pre 9 godina

Da interesantno da se tek sa rumunske obale vidi koliko je lepa nasa. Svaka preporuka za ovaj put, u prolece ili krajem avgusta.

Keti S.

pre 9 godina

@Pa,jeste! Mario

U trenutku covek pomisli da prokomentarise,a onda shvati da ovakve "trashere" treba prosto "staviti" pod "ignore"!

boris

pre 9 godina

@App
Samo da se nadovežem na prethodnika.
Ko se malo biše kretao po zapadu zna da tamo nema puta do svake atrakcije, to je naša velika zabluda. Mi smo srećni što barem po makadamu možemo da idemo kolima, dok u mnogim država ne može ni to, nego lepo pešice ili evenutalno bajsom.
Ploče su pod posebnom zaštitom i ne treba izlaziti kolima tamo. Budi srećan ako te ne vrate i pešice. Zato je obavezno najavljivanje nacionalnom parku.

Odličan primer kako ne treba raditi jesu Lisine, okružen kafanama i ljubiteljima istih. Lepotu treba zaslužiti, a ne dobiti na tanjiru.