Ponedeljak, 20.05.2013.

10:24

Kopija Tesline kuće na Fruškoj gori

Izvor: M. Lopušina

Kopija Tesline kuæe na Fruškoj gori IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 10 godina

Obe crkve? Mogla je samo ona koja je bila po austrijancima I koja se pitala, a sto se tice vlaha I njihove valahije ONI su rumuni a ja se ne sjecam da Sam cuo za ikaakve tesle u rumunskom Narodu..

Butthole Surfer

pre 10 godina

@Jedno je rodno selo

Tesla pravoslavni unijat! Bio sam slep, a sada vidim!
Wikipedija, proverio sam!
Xaxaxaxaxaxa
Tamo piše i da je golmanovo igranje rukom izvan 16m - indirekt!

Branko

pre 10 godina

@(mario, 20. maj 2013 17:03)
"A po čemu imate vi pravo na njegovo ime?što je bio nekoliko sati u Srbiji.."
Biti Srbin to je pitanje genetike a ne geografije, to je valjda jasno zar ne?
"Znači to nije bila Hrvatska,a onda nije ni postojala Srbija 500 godina pošto je to bilo Otomansko cartstvo jel tako??"
Nije loše da znate da Srbi broje u svojoj istoriji najmanje 7521. godinu zato što je danas prema Srpskom kalendaru upravo ta godina. Šta je 500 godina prema 7521?

Zg

pre 10 godina

Ovo je odlična ideja ali kuću treba izraditi onakvu kakva je bila u stvarnosti a ne kakva je danas. Naime, Hrvati su, tokom "Domovinskog rata", spalili kuću Nikole Tesle i Pravoslavni hram u Smiljanu. Prilikom obnavljanja su izvršili promene a naročito na zvoniku crkve. Treba koristiti originalne fotografije koje se nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.
(Branko, 20. maj 2013 14:13)

Ovo nije istina. Ako ne vjeruješ - lijepo posjeti Smiljan i pitaj popa tamo u crkvi Sv. Petra i Pavla što je bilo i kako je bilo. Stvari koje si pročitao negdje na internetu ovako po komentarima pa ih ponavljaš kao papagaj i širiš neistine, misleći da će ponavljanjem postati istina, to ti nimalo ne služi na čast.

Kažem: idi pa pitaj, uvjeri se svojim očima i ušima. Reći će ti pop i koliko je "zvončića" iz Orkana uklonjeno s tog područja i pokazati sve one knjige i zapise koje je Milutin Tesla ostavio u crkvi.

A kad već pitaš, priupitaj i gdje su u 18. stoljeću nestali Vlasi (čudno prezime Tesla, zar ne?) i što su obje crkve radile na tom području pred par stotina godina.

mario

pre 10 godina

(Branko, 20. maj 2013 15:44) Nisi napisao koliko je to Tesla bio u Srbiji u svome životu čak čitava 24 sata,a možda i manje..dalje što je to njemu Srbija dala apsolutno ništa jer se školovao u Hrvatskoj i drugim stranim državama..
(Srba, 20. maj 2013 13:04) A po čemu imate vi pravo na njegovo ime?što je bio nekoliko sati u Srbiji..

Znači to nije bila Hrvatska,a onda nije ni postojala Srbija 500 godina pošto je to bilo Otomansko cartstvo jel tako??

joker13

pre 10 godina

@Saša

Vojna Krajina je bio teritorij pod direktnom vojnom upravom i nije imala veze sa politikom. Ta ista Vojna Krajina bila je sastavljena od vise dijelova. Nominalno su dijelovi Vojne Krajine i dalje spadali pod kraljevske zemlje pod kojima su oduvijek bili...pa tako i Lika u Kraljevinu Hrvatsku (ciji je kralj bio i Austrijski Car/Nadvojvoda, Madjarski Kralj, Kralj Bohemije tj. Ceskih zemalja, itd.). Tesla je svoj pasos dobio od zemaljske vlade Hrvatskog Kraljevstva u Zagrebu, a skolovao se izmedju ostalog u Karlovcu. Price kako to nije bila Hrvatska su mi smijesne...ako Hrvatska "nije postojala" sto su se onda Habsburgovci nazivali i krunili za kraljeve Hrvatske? Cini se vrlo zanimljiv paradoks...

Sava Kosanovic

pre 10 godina

@Branko.
U svojoj poruci nigde nisam spomenuo Hrvatsku. Sto se tice toga sta je Tesla pisao na pocetku SVAKOG svog patenta, evo na primer sta pise na pocetku patenta 685,957 (http://www.teslauniverse.com/nikola-tesla-patents-685,957-utilization-of-radiant-energy)

"Be it known that I, NIKOLA TESLA, a citizen of the United States, residing at the borough of Manhattan, in the city, county, and State of New York, have invented certain new and useful Improvements in Apparatus for the Utilization of Radiant Energy, of which the following is a specification, reference being had to the drawings accompanying and forming a part of the same."

Jedno je rodno selo

pre 10 godina

Ovo je srozavanje lika i djela Nikole Tesle. Zna se gdje je mjesto rodjenja Tesle i sto je bio a sam je u svom dnevniku pisao o svojem hrvatskom porijeklu u svom dnevniku a napisao je citiram: "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“[2].

jimifix

pre 10 godina

(Nad, 20. maj 2013 15:23)

Nije bitno kako se deklarisao. Da nije otisao u SAD ne bi nista postigao. Tako da je Tesla americki uspeh a ne Srpski ili Hrvatski.

Ilija

pre 10 godina

Da se neko potrudio da procita Tesline tekstove znao bi da se dete "pridiglo iz bolesničke postelje" tek kada mu je otac obecao da moze da studira nauku a ne bogosloviju. Sramota je sta svestenici i drugi nacionalisti rade sa njegovim imenom i do koje mere se sluze neistinama.

ivanzg

pre 10 godina

Ja kao Hrvat sam ponosan na Teslu Srbina i to zbog toga što je živio u današnjoj Hrvatskoj. No to nije zbog države niti naroda, nego zbog toga što dijelim istu boju neba, iste izmjene godišnjeg doba, iste šume, zrak i ostalu prirodu s tim genijem. Ona danas nije u Austriji, nego je i dalje tu. I to nije stvar samo Like, nego cijelog Balkana, koji je za mene poseban prostor s posebnom energijom.

A ostalo su sve hranjenja ega. Nit' ste vi pametniji jer je Tesla Srbin, nit' sam ja zbog toga gluplji. Svatko treba oblikovati sebe, a ne hraniti se djelima drugih ljudi.

Branko

pre 10 godina

@(Sava Kosanovic, 20. maj 2013 14:04)
Zaista nije u redu što se koristite imenom sestrića Nikole Tesle koji je zaslužen što su zaostavština Nikole Tesle i urna sa pepelom Nikole Tesle iz Amerike prebačeni u Srbiju odnosno u Beograd. Da bi otklonili svaku dilemu o stavu Nikole Tesle o svojoj nacionalnosti daču samo dva citata. Na početku svake svoje patentne prijave Nikola Tesla je pisao:
"Dajem na znanje svima zainteresovanim da sam ja NIKOLA TESLA , podanik cara Austrije, iz Smiljana u Lici, graničnoj oblasti Austro-Ugarske, nastanjen u Njujorku, okrug i država Njujork, pronašao neka nova i korisna poboljšanja kod elektromagnetskih motora..." (znači nema ni H od Hrvatske).

Prilikom svoje posete Beogradu 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu Tesla je rekao: "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina. Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“

Nad

pre 10 godina

Nikola Tesla je sebe smatrao svetskim covekom,ne verujem da se osecao kao pripadnik nekog plemena u ovom slucaju Srpskom ili Hrvatskom.

Nasim Balkanskim kompleksima nikad kraja...
(cveta, 20. maj 2013 14:04)

Tesla se uvek deklarisao kao Srbin! O "Balkanskim kompleksima" mogu brinuti samo Hrvati, jer ih oni imaju najvise... Kao distanciraju se od Balkana, a vole narodnjake, napijanje uz njih, srpske filmove, harmoniku ma sve... Smesni su.

Branko

pre 10 godina

Ovo je odlična ideja ali kuću treba izraditi onakvu kakva je bila u stvarnosti a ne kakva je danas. Naime, Hrvati su, tokom "Domovinskog rata", spalili kuću Nikole Tesle i Pravoslavni hram u Smiljanu. Prilikom obnavljanja su izvršili promene a naročito na zvoniku crkve. Treba koristiti originalne fotografije koje se nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

borislav

pre 10 godina

Citava drzavna i nacionalna srpska politika je poslednjih 25 godina bila da se Srbi prebace iz udaljenih zapadnih krajeva u Srbiju. Sve sto se desavalo i desava, svedoci o tome. Ovo je jedan u nizu tih (glupavih) poteza. Umesto drzava Srbija da, u saradnji sa Hrvatskom, ulozi izvesni novac u Gospic, (tj. Smiljane), da se napravi i sredi kuca, da na toj kuci pise "...ulozila Vlada Republika Srbije...", nasi ne smeju da se igraju van svog dvorista. A vole da gledaju u tudje. Bezveze potez.

cveta

pre 10 godina

Nikola Tesla je sebe smatrao svetskim covekom,ne verujem da se osecao kao pripadnik nekog plemena u ovom slucaju Srpskom ili Hrvatskom.

Nasim Balkanskim kompleksima nikad kraja...

Djuka Mandic

pre 10 godina

Cini se da bi transparentan nacin za formiranje jednog ovakvog centra bio: 1) Nevladina organizacija (udruzenje gradjana) SVOJIM SREDSTVIMA (tj. sredstvima svojih clanova) OTKUPI zemljiste od vlasnika; 2) Onda nevladina organizacija, SVOJIM sredstvima, izgradi na tom zemljistu vec sta zeli i organizuje muzej, naucni centar, itd, itd.
Neeticki je, u situaciji opste besparice, kada drzava nema para za penzije, za socijalna davanja (koja su i onako nedovoljna), za lekove, itd.itd.itd. od te drzave traziti pare ili resurse za izgradnju bilo cega sto nema jasan plan finansiranja, odrzivosti, itd. Ako ce se vec graditi naucni a ne propagandni centar, onda je red da znamo ko su ti naucnici i strucnjaci (elektroinzenjeri, fizicari, itd.) angazovani u projektu? Da li je medju tim naucnicima i strucnjacima i gospodin Dragan Sabljov, inace (po povrsnom google searchu), staresina Svebor kluba "Sveti Dimitrije" u Sremskoj Mitrovici (!!!). Gde je dostupan "white paper" kojim se opisuje, sa vise detalja, ovaj centar? Gde je predracun troskova? I konacno, tesko je oteti se utisku da je ovo jedna, zanimljivo razradjena, ali zapravo providna sema, da se na teritoriji Nacionalnog parka, jos drzavnim novcem, izgradi fancy vikend naselje, a sve u ime Nikole Tesle i srpstva. Nije li nam konacno dosta ovog i ovakvog "patriotizma"...

Sava Kosanovic

pre 10 godina

Nikola Tesla rodjen je u Lici, u mestu Smiljanu, skolovao se po nekadasnjoj Austriji i Austro-Ugarskoj, radio u Budimpesti, Parizu, i kasnije ziveo i radio u Sjedinjenim Drzavama, ciji je drzavljanin na posletku postao. Bio je sin pravoslavnog svestenika i smatrao sebe Srbinom (o cemu svedoci telegram koji je poslao Dr. Vlatku Maceku). Na tlu danasnje Srbije proveo je manje od 2 dana za vreme svoje jedine posete Beogradu. To su cinjenice. Cinjenice su i da se Nikola Tesla bavio pronalazastvom, koristeci u to vreme revolucionarne koncepte obrtnog magnetnog polja i bezicnog prenosa informacija.
Medjutim. "Slucaj" Nikole Tesle sjajan je primer manipulacije. Od pronalazaca pravimo sveca (i doslovno! Postoji peticija za proglasenje istog za sveca SPC), povezujemo sudbinu Nikole Tesle sa sudbinom izbeglica iz najnovijeg ciklusa balkanskih ratovanja, pravimo (i sirimo) mitove i legende o raznoraznim golubicama, svetim vodicama. Teslu pravimo nepogresivim otkrivacem svega i svacega (iz ruku istog Lopusine izasle su tvrdnje da je Tesla patentirao usporavanje vremena, i slicno), ne uvidjamo da je covek debelo gresio (npr. nije bio u pravu u vezi teorije relativiteta, etera, postojanja jonosfere, itd).
Sto se tice ove "ideje", coveku ne mogu da padnu na pamet sledeca pitanja. 1) Odakle novac? 2) Da li se moze (i sme) otudjivati zemljiste nacionalnog parka (Fruska Gora) za ovakve svrhe? 3) Koji je moralni integritet zagovornika ove ideje...

Djoka

pre 10 godina

Od Smiljana do Sisatovca vodi put dug 544 kilometara, sto je za devetnaesti vek ipak bila ogromna razdaljina, znaci ako je otac Nikole Tesle prvo slao pismo pa cekao odgovor iz Sisatovca i tako dalje i tako blize - a kolera je ipak jedna agresivna bolestina koja ubija za par dana... Ko veruje u moc svete vodice taj ce svakako verovati i u ovakve mastovite bajke, na kojima kaludjeri i popovi i nikada nisu bili kratki. Uzgred budi receno, sâm sam poreklom Licanin i ne vidim bas preterano mnogo smisla u ovoj imitaciji Tesline rodne kuce koja se u "originalnom izdanju" jos uvek nalazi i budno cuva u Teslinom Smiljanu, "a koje je tako reci iza coska". Pre ustasa i cetnika narod je u Lici ziveo razumno i ljudski, a Tesla je kao niko drugi bio i ostao spona Srba i Hrvata, ako to smem tako da kazem.

Nebojsa

pre 10 godina

Novi Smiljan koje su to krajnosti..da nečete još i izmisliti da je rođen u Srbiji..
(mario, 20. maj 2013 10:56)

Da ste se ranije potrudili verovatno bi bio.

Lanna

pre 10 godina

U duhu Kim Il Sunga cije je rodno selo takodje preseljneo za politicke potreba i baba vracara koje lece krilima od slepog misa. Srbija koja zeli u EU?

Srba

pre 10 godina

Mario,procitaj tekst do kraja pa onda komentarisi. Priznajem da mi je glupo zvucao naslov ali kad sam procitao tekst razumeo sam poentu.
A ako neko ima pravo na Teslino ime to su Srbi (ciji je pripadnik bio) i Amerikanci koji su finansirali njegova istrazivanja.
Da ste se vi pitali, finansirali bi nestajanje njega i njegove porodice sa lica zemlje.

Saša

pre 10 godina

@(mario, 20. maj 2013 10:56)
Nikola Tesla je rođen u Austrijskom carstvu (rođen je pre Austro-Ugarske nagodbe), u administrativnom delu tog carstva koji se zvao Vojna Krajina, koji je bio izvan banovine Hrvatske, a pod neposrednom upravom cara. Sa Hrvatskom mu je jedina veza da je teritorija na kojoj je rođen danas Hrvatska, i ništa drugo. Tesla ima isto toliko veze sa Hrvatskom kao i Marko Polo (rođen na Korčuli) ili kao što npr Kant ima veze sa Rusijom (rođen je u današnjem Kalinjingradu).

akka

pre 10 godina

@mario
Nismo mi ti koji izmisljaju istoriju, npr. da je Tesla Hrvat... itd. Isto tako niko ne misli da je Tesla rodjen u Srbiji, vec je rodjen u selu Smiljanu, Lika, Austrougarska.

Cinjenice

pre 10 godina

@mario

Slazem se, Tesla je rodjen u Austro-Ugarskoj. Zato je i imao korektan tretman od strane tadasnjih vlasti - Austro-Ugarska je ipak bila jedna ozbiljna drzava.
Da zakljucim... ako neko moze da kaze da je doprineo Teslinom uspehu to su Austro-Ugarska monarhija i njegovo srpsko poreklo i vaspitanje. Doprinos hrvatskih drzava je da je tokom NDH veliki broj srpskih mestana u Smiljanu pobijen (1941.), a isti posao je u velikoj meri dovrsen devedestih godina proslog veka...
To sto je Tesla "govorio o svojoj hrvatskoj drzavi i srpskom poreklu" jeste samo jedna romanticna predstava tog coveka koji je ziveo hiljadama kilometara daleko i koji je, bas kao i mnogi drugi koji su ziveli u Kraljevini SHS, za trenutak poverovao u ideju bratstva i jedinstva izmedju juzno-slovenskih naroda... Sigurno to nikada ne bi ponovio posle 1941. godine, to je valjda jasno...

F

pre 10 godina

"U Šišatovcu na obroncima Fruške gore, kako legenda kaže, postojala je srebrna voda koja je lečila koleru. Ta voda sa manastirskog izvora Svete Anastazije, majke Svetog Save, ispitana je, i danas teče. Namera je da se sveta voda puni u flaše i plasira na tržište kao lekovito piće."

Za ovako nesto treba da se ide u zatvor - sveta voda, lekovito pice ej!

Реалан

pre 10 godina

Тесла као дете долазио у Шишатовац... Сео на бус преко летњег распуста и мало дошао код својих... Шта све неће да измисле. Једном је само био у Београду, ал зато је у Шишатовцу редовно боравио...

Cinjenice

pre 10 godina

@mario

Slazem se, Tesla je rodjen u Austro-Ugarskoj. Zato je i imao korektan tretman od strane tadasnjih vlasti - Austro-Ugarska je ipak bila jedna ozbiljna drzava.
Da zakljucim... ako neko moze da kaze da je doprineo Teslinom uspehu to su Austro-Ugarska monarhija i njegovo srpsko poreklo i vaspitanje. Doprinos hrvatskih drzava je da je tokom NDH veliki broj srpskih mestana u Smiljanu pobijen (1941.), a isti posao je u velikoj meri dovrsen devedestih godina proslog veka...
To sto je Tesla "govorio o svojoj hrvatskoj drzavi i srpskom poreklu" jeste samo jedna romanticna predstava tog coveka koji je ziveo hiljadama kilometara daleko i koji je, bas kao i mnogi drugi koji su ziveli u Kraljevini SHS, za trenutak poverovao u ideju bratstva i jedinstva izmedju juzno-slovenskih naroda... Sigurno to nikada ne bi ponovio posle 1941. godine, to je valjda jasno...

Djoka

pre 10 godina

Od Smiljana do Sisatovca vodi put dug 544 kilometara, sto je za devetnaesti vek ipak bila ogromna razdaljina, znaci ako je otac Nikole Tesle prvo slao pismo pa cekao odgovor iz Sisatovca i tako dalje i tako blize - a kolera je ipak jedna agresivna bolestina koja ubija za par dana... Ko veruje u moc svete vodice taj ce svakako verovati i u ovakve mastovite bajke, na kojima kaludjeri i popovi i nikada nisu bili kratki. Uzgred budi receno, sâm sam poreklom Licanin i ne vidim bas preterano mnogo smisla u ovoj imitaciji Tesline rodne kuce koja se u "originalnom izdanju" jos uvek nalazi i budno cuva u Teslinom Smiljanu, "a koje je tako reci iza coska". Pre ustasa i cetnika narod je u Lici ziveo razumno i ljudski, a Tesla je kao niko drugi bio i ostao spona Srba i Hrvata, ako to smem tako da kazem.

Srba

pre 10 godina

Mario,procitaj tekst do kraja pa onda komentarisi. Priznajem da mi je glupo zvucao naslov ali kad sam procitao tekst razumeo sam poentu.
A ako neko ima pravo na Teslino ime to su Srbi (ciji je pripadnik bio) i Amerikanci koji su finansirali njegova istrazivanja.
Da ste se vi pitali, finansirali bi nestajanje njega i njegove porodice sa lica zemlje.

borislav

pre 10 godina

Citava drzavna i nacionalna srpska politika je poslednjih 25 godina bila da se Srbi prebace iz udaljenih zapadnih krajeva u Srbiju. Sve sto se desavalo i desava, svedoci o tome. Ovo je jedan u nizu tih (glupavih) poteza. Umesto drzava Srbija da, u saradnji sa Hrvatskom, ulozi izvesni novac u Gospic, (tj. Smiljane), da se napravi i sredi kuca, da na toj kuci pise "...ulozila Vlada Republika Srbije...", nasi ne smeju da se igraju van svog dvorista. A vole da gledaju u tudje. Bezveze potez.

Saša

pre 10 godina

@(mario, 20. maj 2013 10:56)
Nikola Tesla je rođen u Austrijskom carstvu (rođen je pre Austro-Ugarske nagodbe), u administrativnom delu tog carstva koji se zvao Vojna Krajina, koji je bio izvan banovine Hrvatske, a pod neposrednom upravom cara. Sa Hrvatskom mu je jedina veza da je teritorija na kojoj je rođen danas Hrvatska, i ništa drugo. Tesla ima isto toliko veze sa Hrvatskom kao i Marko Polo (rođen na Korčuli) ili kao što npr Kant ima veze sa Rusijom (rođen je u današnjem Kalinjingradu).

ivanzg

pre 10 godina

Ja kao Hrvat sam ponosan na Teslu Srbina i to zbog toga što je živio u današnjoj Hrvatskoj. No to nije zbog države niti naroda, nego zbog toga što dijelim istu boju neba, iste izmjene godišnjeg doba, iste šume, zrak i ostalu prirodu s tim genijem. Ona danas nije u Austriji, nego je i dalje tu. I to nije stvar samo Like, nego cijelog Balkana, koji je za mene poseban prostor s posebnom energijom.

A ostalo su sve hranjenja ega. Nit' ste vi pametniji jer je Tesla Srbin, nit' sam ja zbog toga gluplji. Svatko treba oblikovati sebe, a ne hraniti se djelima drugih ljudi.

Ilija

pre 10 godina

Da se neko potrudio da procita Tesline tekstove znao bi da se dete "pridiglo iz bolesničke postelje" tek kada mu je otac obecao da moze da studira nauku a ne bogosloviju. Sramota je sta svestenici i drugi nacionalisti rade sa njegovim imenom i do koje mere se sluze neistinama.

F

pre 10 godina

"U Šišatovcu na obroncima Fruške gore, kako legenda kaže, postojala je srebrna voda koja je lečila koleru. Ta voda sa manastirskog izvora Svete Anastazije, majke Svetog Save, ispitana je, i danas teče. Namera je da se sveta voda puni u flaše i plasira na tržište kao lekovito piće."

Za ovako nesto treba da se ide u zatvor - sveta voda, lekovito pice ej!

Sava Kosanovic

pre 10 godina

Nikola Tesla rodjen je u Lici, u mestu Smiljanu, skolovao se po nekadasnjoj Austriji i Austro-Ugarskoj, radio u Budimpesti, Parizu, i kasnije ziveo i radio u Sjedinjenim Drzavama, ciji je drzavljanin na posletku postao. Bio je sin pravoslavnog svestenika i smatrao sebe Srbinom (o cemu svedoci telegram koji je poslao Dr. Vlatku Maceku). Na tlu danasnje Srbije proveo je manje od 2 dana za vreme svoje jedine posete Beogradu. To su cinjenice. Cinjenice su i da se Nikola Tesla bavio pronalazastvom, koristeci u to vreme revolucionarne koncepte obrtnog magnetnog polja i bezicnog prenosa informacija.
Medjutim. "Slucaj" Nikole Tesle sjajan je primer manipulacije. Od pronalazaca pravimo sveca (i doslovno! Postoji peticija za proglasenje istog za sveca SPC), povezujemo sudbinu Nikole Tesle sa sudbinom izbeglica iz najnovijeg ciklusa balkanskih ratovanja, pravimo (i sirimo) mitove i legende o raznoraznim golubicama, svetim vodicama. Teslu pravimo nepogresivim otkrivacem svega i svacega (iz ruku istog Lopusine izasle su tvrdnje da je Tesla patentirao usporavanje vremena, i slicno), ne uvidjamo da je covek debelo gresio (npr. nije bio u pravu u vezi teorije relativiteta, etera, postojanja jonosfere, itd).
Sto se tice ove "ideje", coveku ne mogu da padnu na pamet sledeca pitanja. 1) Odakle novac? 2) Da li se moze (i sme) otudjivati zemljiste nacionalnog parka (Fruska Gora) za ovakve svrhe? 3) Koji je moralni integritet zagovornika ove ideje...

Реалан

pre 10 godina

Тесла као дете долазио у Шишатовац... Сео на бус преко летњег распуста и мало дошао код својих... Шта све неће да измисле. Једном је само био у Београду, ал зато је у Шишатовцу редовно боравио...

cveta

pre 10 godina

Nikola Tesla je sebe smatrao svetskim covekom,ne verujem da se osecao kao pripadnik nekog plemena u ovom slucaju Srpskom ili Hrvatskom.

Nasim Balkanskim kompleksima nikad kraja...

Lanna

pre 10 godina

U duhu Kim Il Sunga cije je rodno selo takodje preseljneo za politicke potreba i baba vracara koje lece krilima od slepog misa. Srbija koja zeli u EU?

Branko

pre 10 godina

Ovo je odlična ideja ali kuću treba izraditi onakvu kakva je bila u stvarnosti a ne kakva je danas. Naime, Hrvati su, tokom "Domovinskog rata", spalili kuću Nikole Tesle i Pravoslavni hram u Smiljanu. Prilikom obnavljanja su izvršili promene a naročito na zvoniku crkve. Treba koristiti originalne fotografije koje se nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Nebojsa

pre 10 godina

Novi Smiljan koje su to krajnosti..da nečete još i izmisliti da je rođen u Srbiji..
(mario, 20. maj 2013 10:56)

Da ste se ranije potrudili verovatno bi bio.

Branko

pre 10 godina

@(Sava Kosanovic, 20. maj 2013 14:04)
Zaista nije u redu što se koristite imenom sestrića Nikole Tesle koji je zaslužen što su zaostavština Nikole Tesle i urna sa pepelom Nikole Tesle iz Amerike prebačeni u Srbiju odnosno u Beograd. Da bi otklonili svaku dilemu o stavu Nikole Tesle o svojoj nacionalnosti daču samo dva citata. Na početku svake svoje patentne prijave Nikola Tesla je pisao:
"Dajem na znanje svima zainteresovanim da sam ja NIKOLA TESLA , podanik cara Austrije, iz Smiljana u Lici, graničnoj oblasti Austro-Ugarske, nastanjen u Njujorku, okrug i država Njujork, pronašao neka nova i korisna poboljšanja kod elektromagnetskih motora..." (znači nema ni H od Hrvatske).

Prilikom svoje posete Beogradu 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu Tesla je rekao: "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina. Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“

Jedno je rodno selo

pre 10 godina

Ovo je srozavanje lika i djela Nikole Tesle. Zna se gdje je mjesto rodjenja Tesle i sto je bio a sam je u svom dnevniku pisao o svojem hrvatskom porijeklu u svom dnevniku a napisao je citiram: "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“[2].

akka

pre 10 godina

@mario
Nismo mi ti koji izmisljaju istoriju, npr. da je Tesla Hrvat... itd. Isto tako niko ne misli da je Tesla rodjen u Srbiji, vec je rodjen u selu Smiljanu, Lika, Austrougarska.

jimifix

pre 10 godina

(Nad, 20. maj 2013 15:23)

Nije bitno kako se deklarisao. Da nije otisao u SAD ne bi nista postigao. Tako da je Tesla americki uspeh a ne Srpski ili Hrvatski.

Nad

pre 10 godina

Nikola Tesla je sebe smatrao svetskim covekom,ne verujem da se osecao kao pripadnik nekog plemena u ovom slucaju Srpskom ili Hrvatskom.

Nasim Balkanskim kompleksima nikad kraja...
(cveta, 20. maj 2013 14:04)

Tesla se uvek deklarisao kao Srbin! O "Balkanskim kompleksima" mogu brinuti samo Hrvati, jer ih oni imaju najvise... Kao distanciraju se od Balkana, a vole narodnjake, napijanje uz njih, srpske filmove, harmoniku ma sve... Smesni su.

Djuka Mandic

pre 10 godina

Cini se da bi transparentan nacin za formiranje jednog ovakvog centra bio: 1) Nevladina organizacija (udruzenje gradjana) SVOJIM SREDSTVIMA (tj. sredstvima svojih clanova) OTKUPI zemljiste od vlasnika; 2) Onda nevladina organizacija, SVOJIM sredstvima, izgradi na tom zemljistu vec sta zeli i organizuje muzej, naucni centar, itd, itd.
Neeticki je, u situaciji opste besparice, kada drzava nema para za penzije, za socijalna davanja (koja su i onako nedovoljna), za lekove, itd.itd.itd. od te drzave traziti pare ili resurse za izgradnju bilo cega sto nema jasan plan finansiranja, odrzivosti, itd. Ako ce se vec graditi naucni a ne propagandni centar, onda je red da znamo ko su ti naucnici i strucnjaci (elektroinzenjeri, fizicari, itd.) angazovani u projektu? Da li je medju tim naucnicima i strucnjacima i gospodin Dragan Sabljov, inace (po povrsnom google searchu), staresina Svebor kluba "Sveti Dimitrije" u Sremskoj Mitrovici (!!!). Gde je dostupan "white paper" kojim se opisuje, sa vise detalja, ovaj centar? Gde je predracun troskova? I konacno, tesko je oteti se utisku da je ovo jedna, zanimljivo razradjena, ali zapravo providna sema, da se na teritoriji Nacionalnog parka, jos drzavnim novcem, izgradi fancy vikend naselje, a sve u ime Nikole Tesle i srpstva. Nije li nam konacno dosta ovog i ovakvog "patriotizma"...

joker13

pre 10 godina

@Saša

Vojna Krajina je bio teritorij pod direktnom vojnom upravom i nije imala veze sa politikom. Ta ista Vojna Krajina bila je sastavljena od vise dijelova. Nominalno su dijelovi Vojne Krajine i dalje spadali pod kraljevske zemlje pod kojima su oduvijek bili...pa tako i Lika u Kraljevinu Hrvatsku (ciji je kralj bio i Austrijski Car/Nadvojvoda, Madjarski Kralj, Kralj Bohemije tj. Ceskih zemalja, itd.). Tesla je svoj pasos dobio od zemaljske vlade Hrvatskog Kraljevstva u Zagrebu, a skolovao se izmedju ostalog u Karlovcu. Price kako to nije bila Hrvatska su mi smijesne...ako Hrvatska "nije postojala" sto su se onda Habsburgovci nazivali i krunili za kraljeve Hrvatske? Cini se vrlo zanimljiv paradoks...

Zg

pre 10 godina

Ovo je odlična ideja ali kuću treba izraditi onakvu kakva je bila u stvarnosti a ne kakva je danas. Naime, Hrvati su, tokom "Domovinskog rata", spalili kuću Nikole Tesle i Pravoslavni hram u Smiljanu. Prilikom obnavljanja su izvršili promene a naročito na zvoniku crkve. Treba koristiti originalne fotografije koje se nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.
(Branko, 20. maj 2013 14:13)

Ovo nije istina. Ako ne vjeruješ - lijepo posjeti Smiljan i pitaj popa tamo u crkvi Sv. Petra i Pavla što je bilo i kako je bilo. Stvari koje si pročitao negdje na internetu ovako po komentarima pa ih ponavljaš kao papagaj i širiš neistine, misleći da će ponavljanjem postati istina, to ti nimalo ne služi na čast.

Kažem: idi pa pitaj, uvjeri se svojim očima i ušima. Reći će ti pop i koliko je "zvončića" iz Orkana uklonjeno s tog područja i pokazati sve one knjige i zapise koje je Milutin Tesla ostavio u crkvi.

A kad već pitaš, priupitaj i gdje su u 18. stoljeću nestali Vlasi (čudno prezime Tesla, zar ne?) i što su obje crkve radile na tom području pred par stotina godina.

Branko

pre 10 godina

@(mario, 20. maj 2013 17:03)
"A po čemu imate vi pravo na njegovo ime?što je bio nekoliko sati u Srbiji.."
Biti Srbin to je pitanje genetike a ne geografije, to je valjda jasno zar ne?
"Znači to nije bila Hrvatska,a onda nije ni postojala Srbija 500 godina pošto je to bilo Otomansko cartstvo jel tako??"
Nije loše da znate da Srbi broje u svojoj istoriji najmanje 7521. godinu zato što je danas prema Srpskom kalendaru upravo ta godina. Šta je 500 godina prema 7521?

mario

pre 10 godina

(Branko, 20. maj 2013 15:44) Nisi napisao koliko je to Tesla bio u Srbiji u svome životu čak čitava 24 sata,a možda i manje..dalje što je to njemu Srbija dala apsolutno ništa jer se školovao u Hrvatskoj i drugim stranim državama..
(Srba, 20. maj 2013 13:04) A po čemu imate vi pravo na njegovo ime?što je bio nekoliko sati u Srbiji..

Znači to nije bila Hrvatska,a onda nije ni postojala Srbija 500 godina pošto je to bilo Otomansko cartstvo jel tako??

Butthole Surfer

pre 10 godina

@Jedno je rodno selo

Tesla pravoslavni unijat! Bio sam slep, a sada vidim!
Wikipedija, proverio sam!
Xaxaxaxaxaxa
Tamo piše i da je golmanovo igranje rukom izvan 16m - indirekt!

Sava Kosanovic

pre 10 godina

@Branko.
U svojoj poruci nigde nisam spomenuo Hrvatsku. Sto se tice toga sta je Tesla pisao na pocetku SVAKOG svog patenta, evo na primer sta pise na pocetku patenta 685,957 (http://www.teslauniverse.com/nikola-tesla-patents-685,957-utilization-of-radiant-energy)

"Be it known that I, NIKOLA TESLA, a citizen of the United States, residing at the borough of Manhattan, in the city, county, and State of New York, have invented certain new and useful Improvements in Apparatus for the Utilization of Radiant Energy, of which the following is a specification, reference being had to the drawings accompanying and forming a part of the same."

Bojan

pre 10 godina

Obe crkve? Mogla je samo ona koja je bila po austrijancima I koja se pitala, a sto se tice vlaha I njihove valahije ONI su rumuni a ja se ne sjecam da Sam cuo za ikaakve tesle u rumunskom Narodu..

Nad

pre 10 godina

Nikola Tesla je sebe smatrao svetskim covekom,ne verujem da se osecao kao pripadnik nekog plemena u ovom slucaju Srpskom ili Hrvatskom.

Nasim Balkanskim kompleksima nikad kraja...
(cveta, 20. maj 2013 14:04)

Tesla se uvek deklarisao kao Srbin! O "Balkanskim kompleksima" mogu brinuti samo Hrvati, jer ih oni imaju najvise... Kao distanciraju se od Balkana, a vole narodnjake, napijanje uz njih, srpske filmove, harmoniku ma sve... Smesni su.

Lanna

pre 10 godina

U duhu Kim Il Sunga cije je rodno selo takodje preseljneo za politicke potreba i baba vracara koje lece krilima od slepog misa. Srbija koja zeli u EU?

cveta

pre 10 godina

Nikola Tesla je sebe smatrao svetskim covekom,ne verujem da se osecao kao pripadnik nekog plemena u ovom slucaju Srpskom ili Hrvatskom.

Nasim Balkanskim kompleksima nikad kraja...

Jedno je rodno selo

pre 10 godina

Ovo je srozavanje lika i djela Nikole Tesle. Zna se gdje je mjesto rodjenja Tesle i sto je bio a sam je u svom dnevniku pisao o svojem hrvatskom porijeklu u svom dnevniku a napisao je citiram: "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“[2].

Cinjenice

pre 10 godina

@mario

Slazem se, Tesla je rodjen u Austro-Ugarskoj. Zato je i imao korektan tretman od strane tadasnjih vlasti - Austro-Ugarska je ipak bila jedna ozbiljna drzava.
Da zakljucim... ako neko moze da kaze da je doprineo Teslinom uspehu to su Austro-Ugarska monarhija i njegovo srpsko poreklo i vaspitanje. Doprinos hrvatskih drzava je da je tokom NDH veliki broj srpskih mestana u Smiljanu pobijen (1941.), a isti posao je u velikoj meri dovrsen devedestih godina proslog veka...
To sto je Tesla "govorio o svojoj hrvatskoj drzavi i srpskom poreklu" jeste samo jedna romanticna predstava tog coveka koji je ziveo hiljadama kilometara daleko i koji je, bas kao i mnogi drugi koji su ziveli u Kraljevini SHS, za trenutak poverovao u ideju bratstva i jedinstva izmedju juzno-slovenskih naroda... Sigurno to nikada ne bi ponovio posle 1941. godine, to je valjda jasno...

Srba

pre 10 godina

Mario,procitaj tekst do kraja pa onda komentarisi. Priznajem da mi je glupo zvucao naslov ali kad sam procitao tekst razumeo sam poentu.
A ako neko ima pravo na Teslino ime to su Srbi (ciji je pripadnik bio) i Amerikanci koji su finansirali njegova istrazivanja.
Da ste se vi pitali, finansirali bi nestajanje njega i njegove porodice sa lica zemlje.

akka

pre 10 godina

@mario
Nismo mi ti koji izmisljaju istoriju, npr. da je Tesla Hrvat... itd. Isto tako niko ne misli da je Tesla rodjen u Srbiji, vec je rodjen u selu Smiljanu, Lika, Austrougarska.

Branko

pre 10 godina

Ovo je odlična ideja ali kuću treba izraditi onakvu kakva je bila u stvarnosti a ne kakva je danas. Naime, Hrvati su, tokom "Domovinskog rata", spalili kuću Nikole Tesle i Pravoslavni hram u Smiljanu. Prilikom obnavljanja su izvršili promene a naročito na zvoniku crkve. Treba koristiti originalne fotografije koje se nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Saša

pre 10 godina

@(mario, 20. maj 2013 10:56)
Nikola Tesla je rođen u Austrijskom carstvu (rođen je pre Austro-Ugarske nagodbe), u administrativnom delu tog carstva koji se zvao Vojna Krajina, koji je bio izvan banovine Hrvatske, a pod neposrednom upravom cara. Sa Hrvatskom mu je jedina veza da je teritorija na kojoj je rođen danas Hrvatska, i ništa drugo. Tesla ima isto toliko veze sa Hrvatskom kao i Marko Polo (rođen na Korčuli) ili kao što npr Kant ima veze sa Rusijom (rođen je u današnjem Kalinjingradu).

borislav

pre 10 godina

Citava drzavna i nacionalna srpska politika je poslednjih 25 godina bila da se Srbi prebace iz udaljenih zapadnih krajeva u Srbiju. Sve sto se desavalo i desava, svedoci o tome. Ovo je jedan u nizu tih (glupavih) poteza. Umesto drzava Srbija da, u saradnji sa Hrvatskom, ulozi izvesni novac u Gospic, (tj. Smiljane), da se napravi i sredi kuca, da na toj kuci pise "...ulozila Vlada Republika Srbije...", nasi ne smeju da se igraju van svog dvorista. A vole da gledaju u tudje. Bezveze potez.

Sava Kosanovic

pre 10 godina

Nikola Tesla rodjen je u Lici, u mestu Smiljanu, skolovao se po nekadasnjoj Austriji i Austro-Ugarskoj, radio u Budimpesti, Parizu, i kasnije ziveo i radio u Sjedinjenim Drzavama, ciji je drzavljanin na posletku postao. Bio je sin pravoslavnog svestenika i smatrao sebe Srbinom (o cemu svedoci telegram koji je poslao Dr. Vlatku Maceku). Na tlu danasnje Srbije proveo je manje od 2 dana za vreme svoje jedine posete Beogradu. To su cinjenice. Cinjenice su i da se Nikola Tesla bavio pronalazastvom, koristeci u to vreme revolucionarne koncepte obrtnog magnetnog polja i bezicnog prenosa informacija.
Medjutim. "Slucaj" Nikole Tesle sjajan je primer manipulacije. Od pronalazaca pravimo sveca (i doslovno! Postoji peticija za proglasenje istog za sveca SPC), povezujemo sudbinu Nikole Tesle sa sudbinom izbeglica iz najnovijeg ciklusa balkanskih ratovanja, pravimo (i sirimo) mitove i legende o raznoraznim golubicama, svetim vodicama. Teslu pravimo nepogresivim otkrivacem svega i svacega (iz ruku istog Lopusine izasle su tvrdnje da je Tesla patentirao usporavanje vremena, i slicno), ne uvidjamo da je covek debelo gresio (npr. nije bio u pravu u vezi teorije relativiteta, etera, postojanja jonosfere, itd).
Sto se tice ove "ideje", coveku ne mogu da padnu na pamet sledeca pitanja. 1) Odakle novac? 2) Da li se moze (i sme) otudjivati zemljiste nacionalnog parka (Fruska Gora) za ovakve svrhe? 3) Koji je moralni integritet zagovornika ove ideje...

Реалан

pre 10 godina

Тесла као дете долазио у Шишатовац... Сео на бус преко летњег распуста и мало дошао код својих... Шта све неће да измисле. Једном је само био у Београду, ал зато је у Шишатовцу редовно боравио...

F

pre 10 godina

"U Šišatovcu na obroncima Fruške gore, kako legenda kaže, postojala je srebrna voda koja je lečila koleru. Ta voda sa manastirskog izvora Svete Anastazije, majke Svetog Save, ispitana je, i danas teče. Namera je da se sveta voda puni u flaše i plasira na tržište kao lekovito piće."

Za ovako nesto treba da se ide u zatvor - sveta voda, lekovito pice ej!

Branko

pre 10 godina

@(Sava Kosanovic, 20. maj 2013 14:04)
Zaista nije u redu što se koristite imenom sestrića Nikole Tesle koji je zaslužen što su zaostavština Nikole Tesle i urna sa pepelom Nikole Tesle iz Amerike prebačeni u Srbiju odnosno u Beograd. Da bi otklonili svaku dilemu o stavu Nikole Tesle o svojoj nacionalnosti daču samo dva citata. Na početku svake svoje patentne prijave Nikola Tesla je pisao:
"Dajem na znanje svima zainteresovanim da sam ja NIKOLA TESLA , podanik cara Austrije, iz Smiljana u Lici, graničnoj oblasti Austro-Ugarske, nastanjen u Njujorku, okrug i država Njujork, pronašao neka nova i korisna poboljšanja kod elektromagnetskih motora..." (znači nema ni H od Hrvatske).

Prilikom svoje posete Beogradu 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu Tesla je rekao: "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina. Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“

Nebojsa

pre 10 godina

Novi Smiljan koje su to krajnosti..da nečete još i izmisliti da je rođen u Srbiji..
(mario, 20. maj 2013 10:56)

Da ste se ranije potrudili verovatno bi bio.

Djoka

pre 10 godina

Od Smiljana do Sisatovca vodi put dug 544 kilometara, sto je za devetnaesti vek ipak bila ogromna razdaljina, znaci ako je otac Nikole Tesle prvo slao pismo pa cekao odgovor iz Sisatovca i tako dalje i tako blize - a kolera je ipak jedna agresivna bolestina koja ubija za par dana... Ko veruje u moc svete vodice taj ce svakako verovati i u ovakve mastovite bajke, na kojima kaludjeri i popovi i nikada nisu bili kratki. Uzgred budi receno, sâm sam poreklom Licanin i ne vidim bas preterano mnogo smisla u ovoj imitaciji Tesline rodne kuce koja se u "originalnom izdanju" jos uvek nalazi i budno cuva u Teslinom Smiljanu, "a koje je tako reci iza coska". Pre ustasa i cetnika narod je u Lici ziveo razumno i ljudski, a Tesla je kao niko drugi bio i ostao spona Srba i Hrvata, ako to smem tako da kazem.

Zg

pre 10 godina

Ovo je odlična ideja ali kuću treba izraditi onakvu kakva je bila u stvarnosti a ne kakva je danas. Naime, Hrvati su, tokom "Domovinskog rata", spalili kuću Nikole Tesle i Pravoslavni hram u Smiljanu. Prilikom obnavljanja su izvršili promene a naročito na zvoniku crkve. Treba koristiti originalne fotografije koje se nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.
(Branko, 20. maj 2013 14:13)

Ovo nije istina. Ako ne vjeruješ - lijepo posjeti Smiljan i pitaj popa tamo u crkvi Sv. Petra i Pavla što je bilo i kako je bilo. Stvari koje si pročitao negdje na internetu ovako po komentarima pa ih ponavljaš kao papagaj i širiš neistine, misleći da će ponavljanjem postati istina, to ti nimalo ne služi na čast.

Kažem: idi pa pitaj, uvjeri se svojim očima i ušima. Reći će ti pop i koliko je "zvončića" iz Orkana uklonjeno s tog područja i pokazati sve one knjige i zapise koje je Milutin Tesla ostavio u crkvi.

A kad već pitaš, priupitaj i gdje su u 18. stoljeću nestali Vlasi (čudno prezime Tesla, zar ne?) i što su obje crkve radile na tom području pred par stotina godina.

jimifix

pre 10 godina

(Nad, 20. maj 2013 15:23)

Nije bitno kako se deklarisao. Da nije otisao u SAD ne bi nista postigao. Tako da je Tesla americki uspeh a ne Srpski ili Hrvatski.

joker13

pre 10 godina

@Saša

Vojna Krajina je bio teritorij pod direktnom vojnom upravom i nije imala veze sa politikom. Ta ista Vojna Krajina bila je sastavljena od vise dijelova. Nominalno su dijelovi Vojne Krajine i dalje spadali pod kraljevske zemlje pod kojima su oduvijek bili...pa tako i Lika u Kraljevinu Hrvatsku (ciji je kralj bio i Austrijski Car/Nadvojvoda, Madjarski Kralj, Kralj Bohemije tj. Ceskih zemalja, itd.). Tesla je svoj pasos dobio od zemaljske vlade Hrvatskog Kraljevstva u Zagrebu, a skolovao se izmedju ostalog u Karlovcu. Price kako to nije bila Hrvatska su mi smijesne...ako Hrvatska "nije postojala" sto su se onda Habsburgovci nazivali i krunili za kraljeve Hrvatske? Cini se vrlo zanimljiv paradoks...

Ilija

pre 10 godina

Da se neko potrudio da procita Tesline tekstove znao bi da se dete "pridiglo iz bolesničke postelje" tek kada mu je otac obecao da moze da studira nauku a ne bogosloviju. Sramota je sta svestenici i drugi nacionalisti rade sa njegovim imenom i do koje mere se sluze neistinama.

Djuka Mandic

pre 10 godina

Cini se da bi transparentan nacin za formiranje jednog ovakvog centra bio: 1) Nevladina organizacija (udruzenje gradjana) SVOJIM SREDSTVIMA (tj. sredstvima svojih clanova) OTKUPI zemljiste od vlasnika; 2) Onda nevladina organizacija, SVOJIM sredstvima, izgradi na tom zemljistu vec sta zeli i organizuje muzej, naucni centar, itd, itd.
Neeticki je, u situaciji opste besparice, kada drzava nema para za penzije, za socijalna davanja (koja su i onako nedovoljna), za lekove, itd.itd.itd. od te drzave traziti pare ili resurse za izgradnju bilo cega sto nema jasan plan finansiranja, odrzivosti, itd. Ako ce se vec graditi naucni a ne propagandni centar, onda je red da znamo ko su ti naucnici i strucnjaci (elektroinzenjeri, fizicari, itd.) angazovani u projektu? Da li je medju tim naucnicima i strucnjacima i gospodin Dragan Sabljov, inace (po povrsnom google searchu), staresina Svebor kluba "Sveti Dimitrije" u Sremskoj Mitrovici (!!!). Gde je dostupan "white paper" kojim se opisuje, sa vise detalja, ovaj centar? Gde je predracun troskova? I konacno, tesko je oteti se utisku da je ovo jedna, zanimljivo razradjena, ali zapravo providna sema, da se na teritoriji Nacionalnog parka, jos drzavnim novcem, izgradi fancy vikend naselje, a sve u ime Nikole Tesle i srpstva. Nije li nam konacno dosta ovog i ovakvog "patriotizma"...

Sava Kosanovic

pre 10 godina

@Branko.
U svojoj poruci nigde nisam spomenuo Hrvatsku. Sto se tice toga sta je Tesla pisao na pocetku SVAKOG svog patenta, evo na primer sta pise na pocetku patenta 685,957 (http://www.teslauniverse.com/nikola-tesla-patents-685,957-utilization-of-radiant-energy)

"Be it known that I, NIKOLA TESLA, a citizen of the United States, residing at the borough of Manhattan, in the city, county, and State of New York, have invented certain new and useful Improvements in Apparatus for the Utilization of Radiant Energy, of which the following is a specification, reference being had to the drawings accompanying and forming a part of the same."

mario

pre 10 godina

(Branko, 20. maj 2013 15:44) Nisi napisao koliko je to Tesla bio u Srbiji u svome životu čak čitava 24 sata,a možda i manje..dalje što je to njemu Srbija dala apsolutno ništa jer se školovao u Hrvatskoj i drugim stranim državama..
(Srba, 20. maj 2013 13:04) A po čemu imate vi pravo na njegovo ime?što je bio nekoliko sati u Srbiji..

Znači to nije bila Hrvatska,a onda nije ni postojala Srbija 500 godina pošto je to bilo Otomansko cartstvo jel tako??

ivanzg

pre 10 godina

Ja kao Hrvat sam ponosan na Teslu Srbina i to zbog toga što je živio u današnjoj Hrvatskoj. No to nije zbog države niti naroda, nego zbog toga što dijelim istu boju neba, iste izmjene godišnjeg doba, iste šume, zrak i ostalu prirodu s tim genijem. Ona danas nije u Austriji, nego je i dalje tu. I to nije stvar samo Like, nego cijelog Balkana, koji je za mene poseban prostor s posebnom energijom.

A ostalo su sve hranjenja ega. Nit' ste vi pametniji jer je Tesla Srbin, nit' sam ja zbog toga gluplji. Svatko treba oblikovati sebe, a ne hraniti se djelima drugih ljudi.

Branko

pre 10 godina

@(mario, 20. maj 2013 17:03)
"A po čemu imate vi pravo na njegovo ime?što je bio nekoliko sati u Srbiji.."
Biti Srbin to je pitanje genetike a ne geografije, to je valjda jasno zar ne?
"Znači to nije bila Hrvatska,a onda nije ni postojala Srbija 500 godina pošto je to bilo Otomansko cartstvo jel tako??"
Nije loše da znate da Srbi broje u svojoj istoriji najmanje 7521. godinu zato što je danas prema Srpskom kalendaru upravo ta godina. Šta je 500 godina prema 7521?

Butthole Surfer

pre 10 godina

@Jedno je rodno selo

Tesla pravoslavni unijat! Bio sam slep, a sada vidim!
Wikipedija, proverio sam!
Xaxaxaxaxaxa
Tamo piše i da je golmanovo igranje rukom izvan 16m - indirekt!

Bojan

pre 10 godina

Obe crkve? Mogla je samo ona koja je bila po austrijancima I koja se pitala, a sto se tice vlaha I njihove valahije ONI su rumuni a ja se ne sjecam da Sam cuo za ikaakve tesle u rumunskom Narodu..