Ponedeljak, 13.05.2013.

13:57

Tito i Plavi voz hit u Velikoj Britaniji

Izvor: B92, Daily Telegraph

Tito i Plavi voz hit u Velikoj Britaniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (E moj Milutine, 14. maj 2013 14:06)

Ima poslovica : dobar izgovor para vredi.
U prevodu, opet je neko drugi kriv za našu nesposobnost.

Fred

pre 10 godina

As I am a fan of all history, this story caught my attention. How wonderful for tourists and locals alike to take a ride on a train from Serbia to Montenegro. Regardless who or under whose leadership it was built, its still a nice option from flying or driving. Some may relive the history, others the views, some just LOVE trains! I have read the comments also, to those that just complain..you need to get a life and move on, there is more to life if you choose to do good and see life as a journey. The past is gone, live today and make it a great day for yourself and others around you.I for one will take this train to Montenegro when I visit.

E moj Milutine

pre 10 godina

(Милутин, 13. maj 2013 21:59)

Ovih 12 godina je zapravo simbol komunizma koji neće da ode osim krvavo.
Dan danas privatizovana UDBA i njeni izabrani tajkuni i političari drže finansijski celu Srbiju u pat pozicija dok njihova komunistička aparatura u državnoj administraciji i dalje štiti taj stari sistem i nije ni malo načeta. Ta aparatura je spregnuta sa kriminalom u cilju slamanja svakog pokušaja da se konačno promeni sistem u Srbiji i komunizam ode sa scene.
Ovo nije demokratija, ovo je ono što nam bivši šefovi UDBE serviraju kao demokratiju.

Putopisac

pre 10 godina

Trebalo je da prodje toliko godina i da englezi "pokrenu" pricu,pa da se seti neko da upotrebi plavi voz koji cuti u depou vec 33 godine. Nista pozitivno,izgleda ne sme da se kaze za Tita ni u engleskim novinama.Ispada da je imao samo Goli otok i plavi voz,a da nista,pocev od pruge po kojoj ide,pa do autoputeva,fabrika i hidro i termo centrala,citavih gradova i naselja,bolnica, nije izgradjeno u njegovo doba.Ne bi me cudilo da razmontiraju ili pokvare taj voz,samo da britanski turisti ne bi isli u Crnu Goru.Ali ako vec toliko mrze tog nesrecnog Tita,zasto onda "mrze" pare koje im propadaju ovih 30 godina.100 funti po putniku,pola godine i tako dvadesetak godina,pa nek izracunaju koliko su para "bacili".Ili su nesposobni pa to pravdaju Titom?Inace sama pruga i krajevi kroz koje prolazi a sa cime su odusevljeni britanci,izgradjena je u jednom delu na najnepristupacnijem terenu.Od Bara kad se krene ka Podgorici penje se sa 0 metara nadmorske visine na 1200 metara,pa ne cudi sto je novinar Dejli Telegrafa "odusevljen".Nije samo dozivljaj putovanje pored reke Tare i Skadarskog jezera,nego i kad gledate kanjon Morace sa visine od 1000 metara i vise,a magistralu vidite kao iz aviona.Inace most na Maloj rijeci bio je do 2006. najvisi zeleznicki most u svetu, ali ga je pretekao most koji se nalazi u Kini.Sledeci ce biti u Indiji kad zavrse izgradnju.Ipak u Evropi je to i dalje najvisi zeleznicki most.

kondan

pre 10 godina

I mrtav nam navlaci pare I pravi biznis, a mi se kao kerovi ovde ujedamo. Sram nas bilo sve koliko nas ima koliko smo nesposobni, mali, jadni, sitne duse (ostalo dopisite sami).

Salute.

Милутин

pre 10 godina

12 год, је прошло од демократије, кууде прошла времена, а неће да врате што је друштво дало њиховим родитељима, и да врате новац што су се бесплатно школовали, па нека лају колико хоће када изађу на улицу, када буду враћали паре. Нема тога у политици задњих 12 год.који није профитирао и приватника који преко истих није давао мито истима, а народ ко народ Срби. Плави воз је симбол времена, а шта је симбол за ових 12 год. демократије!!!!!!

Sttanko

pre 10 godina

Ih, kako su to dobra vremena bila!? Kako je društvo cvetalo, kako su lopovi i propalice bili u mišjoj rupi, kako se radilo i gradilo?? Eto, šta su nam uradili pod izgovorom da nam donose još bolji zivot, demokratiju, evropske zakone. Bili smo tako lakomisleni.

Jvbg

pre 10 godina

Pametni od budalastina prave pare samo mi pravimo od sebe budale. Novac se uzima kad mozes i gde mozes a ne kad ti zelis. Koliko smo pametni dovoljan je dokaz dokle smo dogurali. I dalje ostajem na onoj da nismo ni svesni cime sve raspolazemo u drzavi srbiji a dopustamo da nam na oci propada. No nas narod ce radije da provodi vreme pored interneta, u kladionicama ili ispred prodavnica ispijajuci pivo uz pametovanje,kukanje, politici i o temama rekla- kazala nego da preuzme stvar u svoje ruke i obezbedi sebi bolju egzistenciju u buducnosti. Proslo je titovo doba, slobino takodje, demokratama je dosao kraj a uskoro i ovoj bagri na vlasti. Oni su na vrhu zarad licnih interesa. Pre ili kasnije sve dodje na videlo. Dokle god budemo ziveli u proslosti bicemo zarobljenici svoje gluposti. Ni jedna vlast nije dobra niti ce biti. Mi smo ti koji treba da uzmemo ono gde su oni ostavili prostora za sebe....svaki dinar priliva u srbiju sa strane a da nije pozajmljen itekako podrzavam i ljude koji rade na tome. Pozdrav za sve

teacherman

pre 10 godina

Udruzeno su radili na razbijanju jedne zemlje koja im sad sluzi kao turisticka atrakcija i izvor jeftine radne snage. Ovo je samo mala pauza, spremaju oni jos toga novog za nas ispod pokrivaca.

Kakav master takav precednik

pre 10 godina

Sve na stranu, ali ako neko misli da je plavi voz stvarno "hit" u UK, nek potrazi pomoc pre nego sto obolenje uzme maha.

Dejan

pre 10 godina

Samo da ne zaborave da pomenu turistima likvidacije desetina hiljada vojvođanskih Nemaca i Mađara, desetine hiljada pobijenih "narodnih neprijatelja" u Sbiji, desetine hiljada streljanih zarobljenika Hrvata i drugih u Blajburgu, Kočevskom Rogu i Goli Otok naravno.

Дејан

pre 10 godina

Па с обзиром да су нама тог "Тита" управо Британци и подметнули, онда ми ова вест и није нешто претерано чудна. Ето им га, и да је среће нек нам га ине враћају, то је ионако њихов производ.

petko

pre 10 godina

U tom vozu je, prilikom posete Jugoslaviji prespavala engleska kraljica na sporednom koloseku u selu Ivankovu kod Vinkovca, a sutradan je obišla ergelu konja u Đakovu.

Homo politicus

pre 10 godina

Jedino sto je valjalo za vreme Tite-voz koji nas je odvezao par vekova u proslost u odnosu na druge razvijene zemlje Evrope. Ipak podrzavam turizam ovakve vrste.

Sapienti sat!

pre 10 godina

@(mozak, 13. maj 2013 17:43),
Svaka ti cast,sve si rekao i nema se sta vise dodati.Svedoci smo i jednog i drugog vremena.Pametnom dosta.

gile

pre 10 godina

@(anonimus, 13. maj 2013 14:15)

Dok vi pametnjakovici pisete u stilu pljuc, pljuc, pljuc ... Holandjanin u Beogradu mlati pare vodeci turiste na biciklama i pokazuje im arhitekturu jugo-socijalizma, Crnogorci su uzeli Plavi voz (koji je uzgred trunuo 30 godina na nekom SRPSKOM sporednom koloseku), Slovenci su otvorili Titolend, Makedonci imaju kafanu posvecenu SFRJ ... Jos samo da Britanci kupe Kucu cveca i pretvore je u glavnu atrakciju Evrope ... Moze im se. Nemci su od Checkpoint Charlie - obicne drvene strazarnice iz perioda podele Berlina - napravili svetsko cudo! I ne stide se da pokazu delove srusenog zida. Nemci su to! A sta cemo MI da radimo, a? Mi cemo samo pljuc, pljuc, pljuc po sopstvenoj istoriji i po svakom projektu koji donosi pare. Mi bismo najvise voleli da ne radimo nista a da nas EU za to placa. Razmazena nacija lenjivaca i stetocina, to smo mi !!!

djubriste

pre 10 godina

Da li je moguce da Srbija, Crna Gora, a mozda i jos neke bivse, nikako da se oslobode velicanja broza, sfrj, komunizma i tog budlastog voza. Bolje trazite od Britanije da vam da pristup tajnim dokumentima, pa obelodanite u zemlji i u svetu kakav je tito tiranin bio. Taj voz je najbolji dokaz kako se ljudima u Srbiji ne da se iskobeljaju iz 80-tih godina 20-veka, stalno im neko silom gura glavu u taj period. Umesto da se i taj period i taj spori glupi voz stave na djubriste istorije, zajedno sa njegovim vlasnikom, gde i pripadaju.

mozak

pre 10 godina

Taj voz je sramota za istoriju, bolje da se voze super modernim i super brzim vozom 21 veka. Ne verujem da ce se oduseviti puno vozom jednog komunisitickog diktatora (tako taj voz i izgleda), jer da su Brtianci ikada voleli komunizam, valjda bi ga imali, posto je Britanija jedna stara demokratija. Ako se uposte budu vozili, Britanci ce pre svega da se voze jer je jeftino.
(anonimus, 13. maj 2013 14:15)
A gde i od strane koga je Tito proglasen za diktatora osim od strane srpskih nacionalista koji su ovu zemlju doveli na rub egzistencije i unistili sve ono sto je za vreme "diktatora" izgradjeno ?
Srbija je za vreme Tita bila 100 puta bliza toj engleskoj i evropi , informisi se malo ,Tito je umalo zaratio sa Staljinom jer nije dao da Jugoslavija padne pod sake istocnog bloka ,zato su amerikanci slali ogromnu pomoc za Jugoslaviju u vidu obuce,odece,vozova itd. Njegovoj sahrani je prisustvovao najveci broj svetskih drzavnika u istoriji pogeba nekog predsednika sto dovoljno govori koliko je bio uvazavam.Beograd je bio prestonica rok muzike , urbana i napredna sredina koja je zivela u korak sa vremenom ,sada je obicno selo sa svojim nakaradnim splavovima.Takvi kao ti zasluzuju ovakvu drzavu ,vratite vi meni "diktatora" i njegov komunizam pa da u kabrio bubi slusam EKV,tebi ostavljam golfa 2 i Mitra Mirica.

Danijel

pre 10 godina

Anonimus - nije mi jasno na osnovu cega tvoja izjava? Tito je priblizio vlast obicnom covjeku, neobrazovanom i obrazovanom da ne spominjemo koliko ih je obrazovano u njegovo vrijeme a koliko ih je obrazovano nakog njega. U svakom slucaju covjek na podruciju SFRJ u Titovo vrijeme je bio u stanju determinirati svoju buducnost u omjeru u kejem to nikada vise nece biti moguge. Nikada! Nista u danasnjici ili u protekloj 20njoj istoriji ne podrzava tvoj zakljucak.

istina

pre 10 godina

s obzirom da ce da se voze prosecnom brzinom od celih 19,5kmh imace vremena da sve vide natenane.

Pa ovo je turisticko putovanje , setnja , kroz vo , obilazak salona, pogled na lepote prirode . . .Niko se nigde ne zuri da bi stigao za sat vremena . Jesi li bio nekad na ekskurziju ?

munZ

pre 10 godina

Polovinom 80-ih je bio "hit" poslovni voz Beograd-Bar, kompozicije ŽTO Beograd i Titograda. Bili su super čisti, sa stjuardesama, etisonom u hodnicima i kupeima, komforni, a do Podgorice se stizalo za manje od 7 sati, do Bara 50 minuta duže. To je trajalo par godina dok kompozicije nisu urnisane (a išle su do pre par godina, to su oni tamno narandžasti vagoni)... Eto, moglo se "titovski" i bez Plavog voza. Danas je sve to misaona imenica.

kurrizi

pre 10 godina

Kome milo kome drago u vremena tog plavog voza , narodi Jugoslavije živeli su perfektno, bili cenjeni širom sveta pa su im zavidjali cak i neke zapadne zemle. Na sahrani Tita prisustvovali su svi najiminentni državnici sveta. Ja sam albanac sa Kosova ali njemu /Titu/ svaka mu cast kada je mogao da drži na okupu cetnike i njima slicne, bez da je ikoga osudio na smrt, nego lepo mu dao penziju i rekao mu da šuti, pa cak i svojoj supruzi Jovanki. Prva njegova recenica prilikom svakog njegovog javnog izzlaganja bila: Cuvajte bratsvo i jedinstvo kao zzenicu oka, dal je bio u pravu? presudite sami nakon ovih pet šest ratova na teritoriju ex Jugoslavije sa preko 300.000 žrtava, miljonskih prinudni selidba, kradja i žgaranje teritorija, opustošenja industrije i td. i td.

Ludi Milojko

pre 10 godina

Bio sam u vozu i mogu da kažem da je remek delo!! U to vreme je imao mobilnu telefonsku vezu!! Predivan enterijer. Zadnji vagon je perionica za automobil. I danas je čudo tehnike, a napravljen pre više od pola veka (u Jugoslovenskim fabrikama)!! Pa vi pljujte po komunistima!!!

ko zna zna

pre 10 godina

pa ovo je za nevjerovati ajde ovaj u komentaru sto pise kanjon Lima sto ima malo smisla jer voz prolazim necim sto se moze nazvati kanjonom lima ali to je toliko kratko i u tunelima da se ni ne vidi nista!! Ali da novinar omasi i kaze kanjon TARE mjesto da kaze kanjon MORACE ovo je stvarno horor! dajte malo ljudi pazite niste toliko nepismeni vec neskoncetrisani, ovo su vec velike greske a ima ljudi koji vjeruju sve sto se pise pa ce sjutra na casu geografije dobiti losu ocjenu!!!

Sitničar

pre 10 godina

@Anonimus
Nemaš pojma. Gde da se voze superbrzim vozom? Kroz Srbiju i Crnu goru? To je neka šala?

Za 99 funti mogu da odlete na drugi kontinent, zašto bi platili toliko neki lokalni voz, pa makar bio superbrz? Sudeći po naslovu, Britanci su upravo oduševljeni ovim vozom (a ne komunizmom), šta ima ti da veruješ ili ne veruješ?

Izraze kao "diktatura" i "komunizam" bi mogao malo opreznije da koristiš - niti smo mi imali komunizam (ma šta ta reč značila), niti je Titova diktatura bila nešto novo (kralj Aleksandar je isto bio diktator).

To ne znači da je Titov sistem ideal kojem treba težiti, ali pre nego što počneš da mu udeljuješ epitete, pokušaj da smiriš ideološke strasti i zablude.

Danas takođe imamo partokratsku državu, samo mnogo neefikasniju i mnogo zaduženiju od Titove. Ako ovo vreme posmatramo kao prelazni period ka uspostavljanju demokratije, onda i Titovu Jugoslaviju možemo posmatrati kao prelazni period iz nedemokratske "tamnice naroda" u jednu, ipak, srećniju državu.

Iznogud

pre 10 godina

@Anonimus

Ceo svet se divi Versaju sto ne znaci i da se dive dekadentnoj burzoaziji tog vremena. Tako i ovaj voz predstavlja spomenik jednom vremenu i kao takvog ga treba i posmatrati. Njegovim unistenjem (ili unnistenjem bilo kog spomenika) nemozemo izbrisati i istoriju cije su stranice vec ispisane.

kiklop

pre 10 godina

@ anonimus, 13. maj 2013 14:15

e moj prijatelju, da si nekad nesto procitao u zivotu znao bi da su britanci imali komunizam u jedno periodu svoje novije istorije, a ne da tako nebavesten pljujes okolo.

Dragan

pre 10 godina

@anonimus: A Britanci su tako navikli na skromnost njihovih vladara. Prosto su gadljivi kad vide da se neki vladar baškari u luksuzu. Bar da ste našli neki drugi primer, Švajcarce, Norvežane, Irce, bilo koga, nego baš Britance. Pa pogledajte samo u kakvom luksuzu živi Britanska kraljevska porodica. Nemojte samo reći da su bogatstvo stekli kroz istoriju teškim i poštenim radom. Isti hohštapleraj, jedino im je tradicija malo duža nego kod Broza.

anonimus

pre 10 godina

Taj voz je sramota za istoriju, bolje da se voze super modernim i super brzim vozom 21 veka. Ne verujem da ce se oduseviti puno vozom jednog komunisitickog diktatora (tako taj voz i izgleda), jer da su Brtianci ikada voleli komunizam, valjda bi ga imali, posto je Britanija jedna stara demokratija. Ako se uposte budu vozili, Britanci ce pre svega da se voze jer je jeftino.

mozak

pre 10 godina

Taj voz je sramota za istoriju, bolje da se voze super modernim i super brzim vozom 21 veka. Ne verujem da ce se oduseviti puno vozom jednog komunisitickog diktatora (tako taj voz i izgleda), jer da su Brtianci ikada voleli komunizam, valjda bi ga imali, posto je Britanija jedna stara demokratija. Ako se uposte budu vozili, Britanci ce pre svega da se voze jer je jeftino.
(anonimus, 13. maj 2013 14:15)
A gde i od strane koga je Tito proglasen za diktatora osim od strane srpskih nacionalista koji su ovu zemlju doveli na rub egzistencije i unistili sve ono sto je za vreme "diktatora" izgradjeno ?
Srbija je za vreme Tita bila 100 puta bliza toj engleskoj i evropi , informisi se malo ,Tito je umalo zaratio sa Staljinom jer nije dao da Jugoslavija padne pod sake istocnog bloka ,zato su amerikanci slali ogromnu pomoc za Jugoslaviju u vidu obuce,odece,vozova itd. Njegovoj sahrani je prisustvovao najveci broj svetskih drzavnika u istoriji pogeba nekog predsednika sto dovoljno govori koliko je bio uvazavam.Beograd je bio prestonica rok muzike , urbana i napredna sredina koja je zivela u korak sa vremenom ,sada je obicno selo sa svojim nakaradnim splavovima.Takvi kao ti zasluzuju ovakvu drzavu ,vratite vi meni "diktatora" i njegov komunizam pa da u kabrio bubi slusam EKV,tebi ostavljam golfa 2 i Mitra Mirica.

gile

pre 10 godina

@(anonimus, 13. maj 2013 14:15)

Dok vi pametnjakovici pisete u stilu pljuc, pljuc, pljuc ... Holandjanin u Beogradu mlati pare vodeci turiste na biciklama i pokazuje im arhitekturu jugo-socijalizma, Crnogorci su uzeli Plavi voz (koji je uzgred trunuo 30 godina na nekom SRPSKOM sporednom koloseku), Slovenci su otvorili Titolend, Makedonci imaju kafanu posvecenu SFRJ ... Jos samo da Britanci kupe Kucu cveca i pretvore je u glavnu atrakciju Evrope ... Moze im se. Nemci su od Checkpoint Charlie - obicne drvene strazarnice iz perioda podele Berlina - napravili svetsko cudo! I ne stide se da pokazu delove srusenog zida. Nemci su to! A sta cemo MI da radimo, a? Mi cemo samo pljuc, pljuc, pljuc po sopstvenoj istoriji i po svakom projektu koji donosi pare. Mi bismo najvise voleli da ne radimo nista a da nas EU za to placa. Razmazena nacija lenjivaca i stetocina, to smo mi !!!

Ludi Milojko

pre 10 godina

Bio sam u vozu i mogu da kažem da je remek delo!! U to vreme je imao mobilnu telefonsku vezu!! Predivan enterijer. Zadnji vagon je perionica za automobil. I danas je čudo tehnike, a napravljen pre više od pola veka (u Jugoslovenskim fabrikama)!! Pa vi pljujte po komunistima!!!

kurrizi

pre 10 godina

Kome milo kome drago u vremena tog plavog voza , narodi Jugoslavije živeli su perfektno, bili cenjeni širom sveta pa su im zavidjali cak i neke zapadne zemle. Na sahrani Tita prisustvovali su svi najiminentni državnici sveta. Ja sam albanac sa Kosova ali njemu /Titu/ svaka mu cast kada je mogao da drži na okupu cetnike i njima slicne, bez da je ikoga osudio na smrt, nego lepo mu dao penziju i rekao mu da šuti, pa cak i svojoj supruzi Jovanki. Prva njegova recenica prilikom svakog njegovog javnog izzlaganja bila: Cuvajte bratsvo i jedinstvo kao zzenicu oka, dal je bio u pravu? presudite sami nakon ovih pet šest ratova na teritoriju ex Jugoslavije sa preko 300.000 žrtava, miljonskih prinudni selidba, kradja i žgaranje teritorija, opustošenja industrije i td. i td.

istina

pre 10 godina

s obzirom da ce da se voze prosecnom brzinom od celih 19,5kmh imace vremena da sve vide natenane.

Pa ovo je turisticko putovanje , setnja , kroz vo , obilazak salona, pogled na lepote prirode . . .Niko se nigde ne zuri da bi stigao za sat vremena . Jesi li bio nekad na ekskurziju ?

munZ

pre 10 godina

Polovinom 80-ih je bio "hit" poslovni voz Beograd-Bar, kompozicije ŽTO Beograd i Titograda. Bili su super čisti, sa stjuardesama, etisonom u hodnicima i kupeima, komforni, a do Podgorice se stizalo za manje od 7 sati, do Bara 50 minuta duže. To je trajalo par godina dok kompozicije nisu urnisane (a išle su do pre par godina, to su oni tamno narandžasti vagoni)... Eto, moglo se "titovski" i bez Plavog voza. Danas je sve to misaona imenica.

Iznogud

pre 10 godina

@Anonimus

Ceo svet se divi Versaju sto ne znaci i da se dive dekadentnoj burzoaziji tog vremena. Tako i ovaj voz predstavlja spomenik jednom vremenu i kao takvog ga treba i posmatrati. Njegovim unistenjem (ili unnistenjem bilo kog spomenika) nemozemo izbrisati i istoriju cije su stranice vec ispisane.

Danijel

pre 10 godina

Anonimus - nije mi jasno na osnovu cega tvoja izjava? Tito je priblizio vlast obicnom covjeku, neobrazovanom i obrazovanom da ne spominjemo koliko ih je obrazovano u njegovo vrijeme a koliko ih je obrazovano nakog njega. U svakom slucaju covjek na podruciju SFRJ u Titovo vrijeme je bio u stanju determinirati svoju buducnost u omjeru u kejem to nikada vise nece biti moguge. Nikada! Nista u danasnjici ili u protekloj 20njoj istoriji ne podrzava tvoj zakljucak.

Sitničar

pre 10 godina

@Anonimus
Nemaš pojma. Gde da se voze superbrzim vozom? Kroz Srbiju i Crnu goru? To je neka šala?

Za 99 funti mogu da odlete na drugi kontinent, zašto bi platili toliko neki lokalni voz, pa makar bio superbrz? Sudeći po naslovu, Britanci su upravo oduševljeni ovim vozom (a ne komunizmom), šta ima ti da veruješ ili ne veruješ?

Izraze kao "diktatura" i "komunizam" bi mogao malo opreznije da koristiš - niti smo mi imali komunizam (ma šta ta reč značila), niti je Titova diktatura bila nešto novo (kralj Aleksandar je isto bio diktator).

To ne znači da je Titov sistem ideal kojem treba težiti, ali pre nego što počneš da mu udeljuješ epitete, pokušaj da smiriš ideološke strasti i zablude.

Danas takođe imamo partokratsku državu, samo mnogo neefikasniju i mnogo zaduženiju od Titove. Ako ovo vreme posmatramo kao prelazni period ka uspostavljanju demokratije, onda i Titovu Jugoslaviju možemo posmatrati kao prelazni period iz nedemokratske "tamnice naroda" u jednu, ipak, srećniju državu.

Dragan

pre 10 godina

@anonimus: A Britanci su tako navikli na skromnost njihovih vladara. Prosto su gadljivi kad vide da se neki vladar baškari u luksuzu. Bar da ste našli neki drugi primer, Švajcarce, Norvežane, Irce, bilo koga, nego baš Britance. Pa pogledajte samo u kakvom luksuzu živi Britanska kraljevska porodica. Nemojte samo reći da su bogatstvo stekli kroz istoriju teškim i poštenim radom. Isti hohštapleraj, jedino im je tradicija malo duža nego kod Broza.

anonimus

pre 10 godina

Taj voz je sramota za istoriju, bolje da se voze super modernim i super brzim vozom 21 veka. Ne verujem da ce se oduseviti puno vozom jednog komunisitickog diktatora (tako taj voz i izgleda), jer da su Brtianci ikada voleli komunizam, valjda bi ga imali, posto je Britanija jedna stara demokratija. Ako se uposte budu vozili, Britanci ce pre svega da se voze jer je jeftino.

Sttanko

pre 10 godina

Ih, kako su to dobra vremena bila!? Kako je društvo cvetalo, kako su lopovi i propalice bili u mišjoj rupi, kako se radilo i gradilo?? Eto, šta su nam uradili pod izgovorom da nam donose još bolji zivot, demokratiju, evropske zakone. Bili smo tako lakomisleni.

kiklop

pre 10 godina

@ anonimus, 13. maj 2013 14:15

e moj prijatelju, da si nekad nesto procitao u zivotu znao bi da su britanci imali komunizam u jedno periodu svoje novije istorije, a ne da tako nebavesten pljujes okolo.

ko zna zna

pre 10 godina

pa ovo je za nevjerovati ajde ovaj u komentaru sto pise kanjon Lima sto ima malo smisla jer voz prolazim necim sto se moze nazvati kanjonom lima ali to je toliko kratko i u tunelima da se ni ne vidi nista!! Ali da novinar omasi i kaze kanjon TARE mjesto da kaze kanjon MORACE ovo je stvarno horor! dajte malo ljudi pazite niste toliko nepismeni vec neskoncetrisani, ovo su vec velike greske a ima ljudi koji vjeruju sve sto se pise pa ce sjutra na casu geografije dobiti losu ocjenu!!!

petko

pre 10 godina

U tom vozu je, prilikom posete Jugoslaviji prespavala engleska kraljica na sporednom koloseku u selu Ivankovu kod Vinkovca, a sutradan je obišla ergelu konja u Đakovu.

Jvbg

pre 10 godina

Pametni od budalastina prave pare samo mi pravimo od sebe budale. Novac se uzima kad mozes i gde mozes a ne kad ti zelis. Koliko smo pametni dovoljan je dokaz dokle smo dogurali. I dalje ostajem na onoj da nismo ni svesni cime sve raspolazemo u drzavi srbiji a dopustamo da nam na oci propada. No nas narod ce radije da provodi vreme pored interneta, u kladionicama ili ispred prodavnica ispijajuci pivo uz pametovanje,kukanje, politici i o temama rekla- kazala nego da preuzme stvar u svoje ruke i obezbedi sebi bolju egzistenciju u buducnosti. Proslo je titovo doba, slobino takodje, demokratama je dosao kraj a uskoro i ovoj bagri na vlasti. Oni su na vrhu zarad licnih interesa. Pre ili kasnije sve dodje na videlo. Dokle god budemo ziveli u proslosti bicemo zarobljenici svoje gluposti. Ni jedna vlast nije dobra niti ce biti. Mi smo ti koji treba da uzmemo ono gde su oni ostavili prostora za sebe....svaki dinar priliva u srbiju sa strane a da nije pozajmljen itekako podrzavam i ljude koji rade na tome. Pozdrav za sve

Милутин

pre 10 godina

12 год, је прошло од демократије, кууде прошла времена, а неће да врате што је друштво дало њиховим родитељима, и да врате новац што су се бесплатно школовали, па нека лају колико хоће када изађу на улицу, када буду враћали паре. Нема тога у политици задњих 12 год.који није профитирао и приватника који преко истих није давао мито истима, а народ ко народ Срби. Плави воз је симбол времена, а шта је симбол за ових 12 год. демократије!!!!!!

teacherman

pre 10 godina

Udruzeno su radili na razbijanju jedne zemlje koja im sad sluzi kao turisticka atrakcija i izvor jeftine radne snage. Ovo je samo mala pauza, spremaju oni jos toga novog za nas ispod pokrivaca.

kondan

pre 10 godina

I mrtav nam navlaci pare I pravi biznis, a mi se kao kerovi ovde ujedamo. Sram nas bilo sve koliko nas ima koliko smo nesposobni, mali, jadni, sitne duse (ostalo dopisite sami).

Salute.

Kakav master takav precednik

pre 10 godina

Sve na stranu, ali ako neko misli da je plavi voz stvarno "hit" u UK, nek potrazi pomoc pre nego sto obolenje uzme maha.

Putopisac

pre 10 godina

Trebalo je da prodje toliko godina i da englezi "pokrenu" pricu,pa da se seti neko da upotrebi plavi voz koji cuti u depou vec 33 godine. Nista pozitivno,izgleda ne sme da se kaze za Tita ni u engleskim novinama.Ispada da je imao samo Goli otok i plavi voz,a da nista,pocev od pruge po kojoj ide,pa do autoputeva,fabrika i hidro i termo centrala,citavih gradova i naselja,bolnica, nije izgradjeno u njegovo doba.Ne bi me cudilo da razmontiraju ili pokvare taj voz,samo da britanski turisti ne bi isli u Crnu Goru.Ali ako vec toliko mrze tog nesrecnog Tita,zasto onda "mrze" pare koje im propadaju ovih 30 godina.100 funti po putniku,pola godine i tako dvadesetak godina,pa nek izracunaju koliko su para "bacili".Ili su nesposobni pa to pravdaju Titom?Inace sama pruga i krajevi kroz koje prolazi a sa cime su odusevljeni britanci,izgradjena je u jednom delu na najnepristupacnijem terenu.Od Bara kad se krene ka Podgorici penje se sa 0 metara nadmorske visine na 1200 metara,pa ne cudi sto je novinar Dejli Telegrafa "odusevljen".Nije samo dozivljaj putovanje pored reke Tare i Skadarskog jezera,nego i kad gledate kanjon Morace sa visine od 1000 metara i vise,a magistralu vidite kao iz aviona.Inace most na Maloj rijeci bio je do 2006. najvisi zeleznicki most u svetu, ali ga je pretekao most koji se nalazi u Kini.Sledeci ce biti u Indiji kad zavrse izgradnju.Ipak u Evropi je to i dalje najvisi zeleznicki most.

djubriste

pre 10 godina

Da li je moguce da Srbija, Crna Gora, a mozda i jos neke bivse, nikako da se oslobode velicanja broza, sfrj, komunizma i tog budlastog voza. Bolje trazite od Britanije da vam da pristup tajnim dokumentima, pa obelodanite u zemlji i u svetu kakav je tito tiranin bio. Taj voz je najbolji dokaz kako se ljudima u Srbiji ne da se iskobeljaju iz 80-tih godina 20-veka, stalno im neko silom gura glavu u taj period. Umesto da se i taj period i taj spori glupi voz stave na djubriste istorije, zajedno sa njegovim vlasnikom, gde i pripadaju.

Homo politicus

pre 10 godina

Jedino sto je valjalo za vreme Tite-voz koji nas je odvezao par vekova u proslost u odnosu na druge razvijene zemlje Evrope. Ipak podrzavam turizam ovakve vrste.

Sapienti sat!

pre 10 godina

@(mozak, 13. maj 2013 17:43),
Svaka ti cast,sve si rekao i nema se sta vise dodati.Svedoci smo i jednog i drugog vremena.Pametnom dosta.

Dejan

pre 10 godina

Samo da ne zaborave da pomenu turistima likvidacije desetina hiljada vojvođanskih Nemaca i Mađara, desetine hiljada pobijenih "narodnih neprijatelja" u Sbiji, desetine hiljada streljanih zarobljenika Hrvata i drugih u Blajburgu, Kočevskom Rogu i Goli Otok naravno.

Дејан

pre 10 godina

Па с обзиром да су нама тог "Тита" управо Британци и подметнули, онда ми ова вест и није нешто претерано чудна. Ето им га, и да је среће нек нам га ине враћају, то је ионако њихов производ.

Fred

pre 10 godina

As I am a fan of all history, this story caught my attention. How wonderful for tourists and locals alike to take a ride on a train from Serbia to Montenegro. Regardless who or under whose leadership it was built, its still a nice option from flying or driving. Some may relive the history, others the views, some just LOVE trains! I have read the comments also, to those that just complain..you need to get a life and move on, there is more to life if you choose to do good and see life as a journey. The past is gone, live today and make it a great day for yourself and others around you.I for one will take this train to Montenegro when I visit.

E moj Milutine

pre 10 godina

(Милутин, 13. maj 2013 21:59)

Ovih 12 godina je zapravo simbol komunizma koji neće da ode osim krvavo.
Dan danas privatizovana UDBA i njeni izabrani tajkuni i političari drže finansijski celu Srbiju u pat pozicija dok njihova komunistička aparatura u državnoj administraciji i dalje štiti taj stari sistem i nije ni malo načeta. Ta aparatura je spregnuta sa kriminalom u cilju slamanja svakog pokušaja da se konačno promeni sistem u Srbiji i komunizam ode sa scene.
Ovo nije demokratija, ovo je ono što nam bivši šefovi UDBE serviraju kao demokratiju.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (E moj Milutine, 14. maj 2013 14:06)

Ima poslovica : dobar izgovor para vredi.
U prevodu, opet je neko drugi kriv za našu nesposobnost.

anonimus

pre 10 godina

Taj voz je sramota za istoriju, bolje da se voze super modernim i super brzim vozom 21 veka. Ne verujem da ce se oduseviti puno vozom jednog komunisitickog diktatora (tako taj voz i izgleda), jer da su Brtianci ikada voleli komunizam, valjda bi ga imali, posto je Britanija jedna stara demokratija. Ako se uposte budu vozili, Britanci ce pre svega da se voze jer je jeftino.

djubriste

pre 10 godina

Da li je moguce da Srbija, Crna Gora, a mozda i jos neke bivse, nikako da se oslobode velicanja broza, sfrj, komunizma i tog budlastog voza. Bolje trazite od Britanije da vam da pristup tajnim dokumentima, pa obelodanite u zemlji i u svetu kakav je tito tiranin bio. Taj voz je najbolji dokaz kako se ljudima u Srbiji ne da se iskobeljaju iz 80-tih godina 20-veka, stalno im neko silom gura glavu u taj period. Umesto da se i taj period i taj spori glupi voz stave na djubriste istorije, zajedno sa njegovim vlasnikom, gde i pripadaju.

Homo politicus

pre 10 godina

Jedino sto je valjalo za vreme Tite-voz koji nas je odvezao par vekova u proslost u odnosu na druge razvijene zemlje Evrope. Ipak podrzavam turizam ovakve vrste.

Dejan

pre 10 godina

Samo da ne zaborave da pomenu turistima likvidacije desetina hiljada vojvođanskih Nemaca i Mađara, desetine hiljada pobijenih "narodnih neprijatelja" u Sbiji, desetine hiljada streljanih zarobljenika Hrvata i drugih u Blajburgu, Kočevskom Rogu i Goli Otok naravno.

Дејан

pre 10 godina

Па с обзиром да су нама тог "Тита" управо Британци и подметнули, онда ми ова вест и није нешто претерано чудна. Ето им га, и да је среће нек нам га ине враћају, то је ионако њихов производ.

Kakav master takav precednik

pre 10 godina

Sve na stranu, ali ako neko misli da je plavi voz stvarno "hit" u UK, nek potrazi pomoc pre nego sto obolenje uzme maha.

mozak

pre 10 godina

Taj voz je sramota za istoriju, bolje da se voze super modernim i super brzim vozom 21 veka. Ne verujem da ce se oduseviti puno vozom jednog komunisitickog diktatora (tako taj voz i izgleda), jer da su Brtianci ikada voleli komunizam, valjda bi ga imali, posto je Britanija jedna stara demokratija. Ako se uposte budu vozili, Britanci ce pre svega da se voze jer je jeftino.
(anonimus, 13. maj 2013 14:15)
A gde i od strane koga je Tito proglasen za diktatora osim od strane srpskih nacionalista koji su ovu zemlju doveli na rub egzistencije i unistili sve ono sto je za vreme "diktatora" izgradjeno ?
Srbija je za vreme Tita bila 100 puta bliza toj engleskoj i evropi , informisi se malo ,Tito je umalo zaratio sa Staljinom jer nije dao da Jugoslavija padne pod sake istocnog bloka ,zato su amerikanci slali ogromnu pomoc za Jugoslaviju u vidu obuce,odece,vozova itd. Njegovoj sahrani je prisustvovao najveci broj svetskih drzavnika u istoriji pogeba nekog predsednika sto dovoljno govori koliko je bio uvazavam.Beograd je bio prestonica rok muzike , urbana i napredna sredina koja je zivela u korak sa vremenom ,sada je obicno selo sa svojim nakaradnim splavovima.Takvi kao ti zasluzuju ovakvu drzavu ,vratite vi meni "diktatora" i njegov komunizam pa da u kabrio bubi slusam EKV,tebi ostavljam golfa 2 i Mitra Mirica.

kurrizi

pre 10 godina

Kome milo kome drago u vremena tog plavog voza , narodi Jugoslavije živeli su perfektno, bili cenjeni širom sveta pa su im zavidjali cak i neke zapadne zemle. Na sahrani Tita prisustvovali su svi najiminentni državnici sveta. Ja sam albanac sa Kosova ali njemu /Titu/ svaka mu cast kada je mogao da drži na okupu cetnike i njima slicne, bez da je ikoga osudio na smrt, nego lepo mu dao penziju i rekao mu da šuti, pa cak i svojoj supruzi Jovanki. Prva njegova recenica prilikom svakog njegovog javnog izzlaganja bila: Cuvajte bratsvo i jedinstvo kao zzenicu oka, dal je bio u pravu? presudite sami nakon ovih pet šest ratova na teritoriju ex Jugoslavije sa preko 300.000 žrtava, miljonskih prinudni selidba, kradja i žgaranje teritorija, opustošenja industrije i td. i td.

teacherman

pre 10 godina

Udruzeno su radili na razbijanju jedne zemlje koja im sad sluzi kao turisticka atrakcija i izvor jeftine radne snage. Ovo je samo mala pauza, spremaju oni jos toga novog za nas ispod pokrivaca.

Sttanko

pre 10 godina

Ih, kako su to dobra vremena bila!? Kako je društvo cvetalo, kako su lopovi i propalice bili u mišjoj rupi, kako se radilo i gradilo?? Eto, šta su nam uradili pod izgovorom da nam donose još bolji zivot, demokratiju, evropske zakone. Bili smo tako lakomisleni.

Sitničar

pre 10 godina

@Anonimus
Nemaš pojma. Gde da se voze superbrzim vozom? Kroz Srbiju i Crnu goru? To je neka šala?

Za 99 funti mogu da odlete na drugi kontinent, zašto bi platili toliko neki lokalni voz, pa makar bio superbrz? Sudeći po naslovu, Britanci su upravo oduševljeni ovim vozom (a ne komunizmom), šta ima ti da veruješ ili ne veruješ?

Izraze kao "diktatura" i "komunizam" bi mogao malo opreznije da koristiš - niti smo mi imali komunizam (ma šta ta reč značila), niti je Titova diktatura bila nešto novo (kralj Aleksandar je isto bio diktator).

To ne znači da je Titov sistem ideal kojem treba težiti, ali pre nego što počneš da mu udeljuješ epitete, pokušaj da smiriš ideološke strasti i zablude.

Danas takođe imamo partokratsku državu, samo mnogo neefikasniju i mnogo zaduženiju od Titove. Ako ovo vreme posmatramo kao prelazni period ka uspostavljanju demokratije, onda i Titovu Jugoslaviju možemo posmatrati kao prelazni period iz nedemokratske "tamnice naroda" u jednu, ipak, srećniju državu.

Danijel

pre 10 godina

Anonimus - nije mi jasno na osnovu cega tvoja izjava? Tito je priblizio vlast obicnom covjeku, neobrazovanom i obrazovanom da ne spominjemo koliko ih je obrazovano u njegovo vrijeme a koliko ih je obrazovano nakog njega. U svakom slucaju covjek na podruciju SFRJ u Titovo vrijeme je bio u stanju determinirati svoju buducnost u omjeru u kejem to nikada vise nece biti moguge. Nikada! Nista u danasnjici ili u protekloj 20njoj istoriji ne podrzava tvoj zakljucak.

Ludi Milojko

pre 10 godina

Bio sam u vozu i mogu da kažem da je remek delo!! U to vreme je imao mobilnu telefonsku vezu!! Predivan enterijer. Zadnji vagon je perionica za automobil. I danas je čudo tehnike, a napravljen pre više od pola veka (u Jugoslovenskim fabrikama)!! Pa vi pljujte po komunistima!!!

ko zna zna

pre 10 godina

pa ovo je za nevjerovati ajde ovaj u komentaru sto pise kanjon Lima sto ima malo smisla jer voz prolazim necim sto se moze nazvati kanjonom lima ali to je toliko kratko i u tunelima da se ni ne vidi nista!! Ali da novinar omasi i kaze kanjon TARE mjesto da kaze kanjon MORACE ovo je stvarno horor! dajte malo ljudi pazite niste toliko nepismeni vec neskoncetrisani, ovo su vec velike greske a ima ljudi koji vjeruju sve sto se pise pa ce sjutra na casu geografije dobiti losu ocjenu!!!

Dragan

pre 10 godina

@anonimus: A Britanci su tako navikli na skromnost njihovih vladara. Prosto su gadljivi kad vide da se neki vladar baškari u luksuzu. Bar da ste našli neki drugi primer, Švajcarce, Norvežane, Irce, bilo koga, nego baš Britance. Pa pogledajte samo u kakvom luksuzu živi Britanska kraljevska porodica. Nemojte samo reći da su bogatstvo stekli kroz istoriju teškim i poštenim radom. Isti hohštapleraj, jedino im je tradicija malo duža nego kod Broza.

kiklop

pre 10 godina

@ anonimus, 13. maj 2013 14:15

e moj prijatelju, da si nekad nesto procitao u zivotu znao bi da su britanci imali komunizam u jedno periodu svoje novije istorije, a ne da tako nebavesten pljujes okolo.

gile

pre 10 godina

@(anonimus, 13. maj 2013 14:15)

Dok vi pametnjakovici pisete u stilu pljuc, pljuc, pljuc ... Holandjanin u Beogradu mlati pare vodeci turiste na biciklama i pokazuje im arhitekturu jugo-socijalizma, Crnogorci su uzeli Plavi voz (koji je uzgred trunuo 30 godina na nekom SRPSKOM sporednom koloseku), Slovenci su otvorili Titolend, Makedonci imaju kafanu posvecenu SFRJ ... Jos samo da Britanci kupe Kucu cveca i pretvore je u glavnu atrakciju Evrope ... Moze im se. Nemci su od Checkpoint Charlie - obicne drvene strazarnice iz perioda podele Berlina - napravili svetsko cudo! I ne stide se da pokazu delove srusenog zida. Nemci su to! A sta cemo MI da radimo, a? Mi cemo samo pljuc, pljuc, pljuc po sopstvenoj istoriji i po svakom projektu koji donosi pare. Mi bismo najvise voleli da ne radimo nista a da nas EU za to placa. Razmazena nacija lenjivaca i stetocina, to smo mi !!!

E moj Milutine

pre 10 godina

(Милутин, 13. maj 2013 21:59)

Ovih 12 godina je zapravo simbol komunizma koji neće da ode osim krvavo.
Dan danas privatizovana UDBA i njeni izabrani tajkuni i političari drže finansijski celu Srbiju u pat pozicija dok njihova komunistička aparatura u državnoj administraciji i dalje štiti taj stari sistem i nije ni malo načeta. Ta aparatura je spregnuta sa kriminalom u cilju slamanja svakog pokušaja da se konačno promeni sistem u Srbiji i komunizam ode sa scene.
Ovo nije demokratija, ovo je ono što nam bivši šefovi UDBE serviraju kao demokratiju.

Fred

pre 10 godina

As I am a fan of all history, this story caught my attention. How wonderful for tourists and locals alike to take a ride on a train from Serbia to Montenegro. Regardless who or under whose leadership it was built, its still a nice option from flying or driving. Some may relive the history, others the views, some just LOVE trains! I have read the comments also, to those that just complain..you need to get a life and move on, there is more to life if you choose to do good and see life as a journey. The past is gone, live today and make it a great day for yourself and others around you.I for one will take this train to Montenegro when I visit.

Iznogud

pre 10 godina

@Anonimus

Ceo svet se divi Versaju sto ne znaci i da se dive dekadentnoj burzoaziji tog vremena. Tako i ovaj voz predstavlja spomenik jednom vremenu i kao takvog ga treba i posmatrati. Njegovim unistenjem (ili unnistenjem bilo kog spomenika) nemozemo izbrisati i istoriju cije su stranice vec ispisane.

istina

pre 10 godina

s obzirom da ce da se voze prosecnom brzinom od celih 19,5kmh imace vremena da sve vide natenane.

Pa ovo je turisticko putovanje , setnja , kroz vo , obilazak salona, pogled na lepote prirode . . .Niko se nigde ne zuri da bi stigao za sat vremena . Jesi li bio nekad na ekskurziju ?

petko

pre 10 godina

U tom vozu je, prilikom posete Jugoslaviji prespavala engleska kraljica na sporednom koloseku u selu Ivankovu kod Vinkovca, a sutradan je obišla ergelu konja u Đakovu.

Милутин

pre 10 godina

12 год, је прошло од демократије, кууде прошла времена, а неће да врате што је друштво дало њиховим родитељима, и да врате новац што су се бесплатно школовали, па нека лају колико хоће када изађу на улицу, када буду враћали паре. Нема тога у политици задњих 12 год.који није профитирао и приватника који преко истих није давао мито истима, а народ ко народ Срби. Плави воз је симбол времена, а шта је симбол за ових 12 год. демократије!!!!!!

Sapienti sat!

pre 10 godina

@(mozak, 13. maj 2013 17:43),
Svaka ti cast,sve si rekao i nema se sta vise dodati.Svedoci smo i jednog i drugog vremena.Pametnom dosta.

Jvbg

pre 10 godina

Pametni od budalastina prave pare samo mi pravimo od sebe budale. Novac se uzima kad mozes i gde mozes a ne kad ti zelis. Koliko smo pametni dovoljan je dokaz dokle smo dogurali. I dalje ostajem na onoj da nismo ni svesni cime sve raspolazemo u drzavi srbiji a dopustamo da nam na oci propada. No nas narod ce radije da provodi vreme pored interneta, u kladionicama ili ispred prodavnica ispijajuci pivo uz pametovanje,kukanje, politici i o temama rekla- kazala nego da preuzme stvar u svoje ruke i obezbedi sebi bolju egzistenciju u buducnosti. Proslo je titovo doba, slobino takodje, demokratama je dosao kraj a uskoro i ovoj bagri na vlasti. Oni su na vrhu zarad licnih interesa. Pre ili kasnije sve dodje na videlo. Dokle god budemo ziveli u proslosti bicemo zarobljenici svoje gluposti. Ni jedna vlast nije dobra niti ce biti. Mi smo ti koji treba da uzmemo ono gde su oni ostavili prostora za sebe....svaki dinar priliva u srbiju sa strane a da nije pozajmljen itekako podrzavam i ljude koji rade na tome. Pozdrav za sve

munZ

pre 10 godina

Polovinom 80-ih je bio "hit" poslovni voz Beograd-Bar, kompozicije ŽTO Beograd i Titograda. Bili su super čisti, sa stjuardesama, etisonom u hodnicima i kupeima, komforni, a do Podgorice se stizalo za manje od 7 sati, do Bara 50 minuta duže. To je trajalo par godina dok kompozicije nisu urnisane (a išle su do pre par godina, to su oni tamno narandžasti vagoni)... Eto, moglo se "titovski" i bez Plavog voza. Danas je sve to misaona imenica.

kondan

pre 10 godina

I mrtav nam navlaci pare I pravi biznis, a mi se kao kerovi ovde ujedamo. Sram nas bilo sve koliko nas ima koliko smo nesposobni, mali, jadni, sitne duse (ostalo dopisite sami).

Salute.

Putopisac

pre 10 godina

Trebalo je da prodje toliko godina i da englezi "pokrenu" pricu,pa da se seti neko da upotrebi plavi voz koji cuti u depou vec 33 godine. Nista pozitivno,izgleda ne sme da se kaze za Tita ni u engleskim novinama.Ispada da je imao samo Goli otok i plavi voz,a da nista,pocev od pruge po kojoj ide,pa do autoputeva,fabrika i hidro i termo centrala,citavih gradova i naselja,bolnica, nije izgradjeno u njegovo doba.Ne bi me cudilo da razmontiraju ili pokvare taj voz,samo da britanski turisti ne bi isli u Crnu Goru.Ali ako vec toliko mrze tog nesrecnog Tita,zasto onda "mrze" pare koje im propadaju ovih 30 godina.100 funti po putniku,pola godine i tako dvadesetak godina,pa nek izracunaju koliko su para "bacili".Ili su nesposobni pa to pravdaju Titom?Inace sama pruga i krajevi kroz koje prolazi a sa cime su odusevljeni britanci,izgradjena je u jednom delu na najnepristupacnijem terenu.Od Bara kad se krene ka Podgorici penje se sa 0 metara nadmorske visine na 1200 metara,pa ne cudi sto je novinar Dejli Telegrafa "odusevljen".Nije samo dozivljaj putovanje pored reke Tare i Skadarskog jezera,nego i kad gledate kanjon Morace sa visine od 1000 metara i vise,a magistralu vidite kao iz aviona.Inace most na Maloj rijeci bio je do 2006. najvisi zeleznicki most u svetu, ali ga je pretekao most koji se nalazi u Kini.Sledeci ce biti u Indiji kad zavrse izgradnju.Ipak u Evropi je to i dalje najvisi zeleznicki most.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (E moj Milutine, 14. maj 2013 14:06)

Ima poslovica : dobar izgovor para vredi.
U prevodu, opet je neko drugi kriv za našu nesposobnost.