Nedelja, 24.03.2013.

11:51

Holanđanin zaljubljen u Beograd

Izvor: Tanjug

Holanðanin zaljubljen u Beograd IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 11 godina

Drago mi je zbog "našeg" Holanđanina, čestitam mu i zahvaljujem se na lepim rečima i radu na promociji našeg glavnog grada i Srbije. Nema ništa bolje nego kad te razumeju "stranci". Bravo i hvala!

Dusan

pre 11 godina

"Ma slazem se sa time sto kazes, ali veruj mi nije bitno koliko para imas vecina njih su vece stipse 100puta od Srba...(PATRIOTA, 25. mart 2013 00:29)"

Ja ne mislim tako, nisu oni stipse vec su racionalni, zato i imaju. Nesmemo se rasipati novcem, od kucnog pa do drzavnog budzeta, i ondacemo valjda imati. Kazu ljudi, para imas onoliko koliko umes da ih cenis, a zapadnjaci umeju da ih cene.

Lale Gastos

pre 11 godina

@(AD, 25. mart 2013 12:24)

1. Prosecna plata u Holandiji nije bas 3-5000, vec mnogo niza. Drasticno niza, zapravo: 1200-2000 je realniji opseg.

2. Ljubav ka skupocenoj garderobi je socioloski fenomen koji nije samo svojstven za Srbe i Srbiju. Veoma slicnu pricu cete naci i u zemljama bivseg SSSR, Bugarskoj, Rumuniji ... A da li ste ikada videli ljude u bilo kom siromasnijem i zapustenijem delu velikih americkih gradova? Sta prvo primetite na njima? Nove trenerke, jos novije patike kao da su iz kutije tek izvadjene, sve to zacinjeno debelim zlatnim kajlama, firmiranim naocarima za sunce, najskupljim kacketima, najnovjim modelima mobilnih telefona ... Ono sto je za prosecnog tamnoputog Amera par najnovijih dzordanki ili makserica, to je za nasu prosecnu sponzorusu par italijanskih cizama od 400 evra. Po mogucstvu crnih, sa stiklom od 12 cm i visinom do pola butina. Takve cizme u Holandiji nose samo prostitutke i stiptizete, i to samo kao radnu uniformu. Kad izadju iz svojih crveno osvetljenih sobicaka i upute se na spavanje navlace na sebe farmerke i patike i stapaju se s masom. Ali objasni ti to srpskim i ruskim devojkama. Nema sanse.

AD

pre 11 godina

(Holandjanka, 25. mart 2013 17:04)

Pogresno ste razumeli iako dobro govorite i pisete srpski. Niko nije rekao da se Holandjani uvlace nekome negde. To je receno za srpske medije da se uvlace strancima. Zelim svim Holandjanima i ostalim strancima dobar i lep zivot u Srbiji i verujem da vecina Srba isto to moze pozeleti svima vama. Lep pozdrav.

Holandjanka

pre 11 godina

Wow, cudo! Holandjanin u Srbiji. Tu sam skoro 10 godina, jer realno u Holandiji su svi zaboravili kako treba da se zivi. Ima "nas" holandjane ovde koliko hoces. I te koji ja poznajem ne bi se nikad vratili tamo. Svi smo naucili ili ucimo jezik, i na najbolje nacin i naboljem namerom se uklapama u sredini. Ne biramo posao, nego radimo sto nam se nadje na putu. Toga nema da se cita. Nego samo prikazuje te Holandjane koje se uvlace nekome da ne kazem gde. Sto nisu pisali o nama, kako se trudimo da se uklapamo u sredini. Ne, nego samo bogatasi i zmije se spominje po novinama. Jedan veliki pozdrav svim Srbima od jedne iskrene Holandjanke.

Mira.Nl

pre 11 godina

Kad sam juce procitala ovaj tekst,moj suprug (hOLANDJANIN),smo se odusevili! I on meni kaze,eto jos jedan,nisam sam!! I danas ,kad sam procitala komentare,od kojih bar 90% je pakosnih,puni mrznje,netolerantni,a povrh svega glupih,srce me je zabolelo! Zar je stvarno moguce,da toliko nevolite ni sebe,a samim tim ni druge?? Netreba uporedjivati politiku jedne zemlje,sa obicnim ljudima te zemlje!!
Ali uz to jos reci da oni nemaju bicikle sa brzinama...to stvarno prelazi sve granice gluposti! Umesto da budete zadovoljni,sto je neko to uradio iz ljubavi(dosao da zivi u vasem gradu),ne on je spijun,on ima lose navike...E dragi moji,zasto se jedan od vas,tako pametnih nije setio da uradi tako nesto,za sebe a i za svoj grad? Ne,ne,to nemoze!! jer mi smo rodjeni pljuvaci i zavidnici,pakosni i ljubomorni!! Hvala Bogu,da je ovaj preduzemljiv momak presao preko toga i video i dobre strane Beograda i Srbije..

Dragan Todorovic-Pikljon

pre 11 godina

Ova vest mi je ulepsala da u Holandiji.
Konacno se ostvario moj san da se uvede biciklizam u Beogradu kao svakodnevna potreba svakog velegrada!A to sto je pre mene uradio Holandjanin jako mi je drago jer oni su u ovoj oblasti broj jedan u svetu a i imaju najbolje i svuda prisutne staze,doduse kod njih je ravno kao tepsija pa je i lakse!!!
Kada ponovo dodjem u Beograd sigurno cu koristiti usluge gospodina Holandjanina!!!

AD

pre 11 godina

@Snezana, to je to, lepo si to rekla, uvlacenje strancima i nista vise, nazalost. Naravno i onima od kojih se moze ocekivati neka korist a kad postanu svesni da to sto ocekuju nece dobiti vise im nisi potreban, nazalost. Sem malog broja onih iskrenih prijatelja, naravno. Uvek sam imala iskrenije prijatelje u drugim zemljama jer se u Srbiji uglavnom bazira sve na racunici za sta ti ko treba, oduvek bilo i bice.

@Patriota, u zapadnim zemljama mladi se osamostaljuju vec sa 18-20 godina, zive samostalno i odvojeno od roditelja, sami placaju sve zivotne i rezijske troskove, stan, roditelji im ne pomazu a ako su kreditno sposobni kupuju i sebi stanove pa otplacuju kredite za stan a onda i plate od 3-5000 eura budu kratke i malo ostaje za snobovstinu i skockacavanje i napucavanje preko garderobe. Mnogi smatraju i da je to protiv njihove casti da izgledaju tako napucano kao sto izgledaju neki iz Srbije. Nikad necu zaboraviti koji sam ja sok dozivela kad sam videla jednu poznanicu kako je bila obucena a zivi u 20 kvadrata. U Srbiji vecina zivi sa roditeljima od kojih i novac traze za garderobu i to bez trunke grize savesti samo da bi se sepurili pred drustvom dok jedan Zapadnjak to sebi nece dozvoliti ako mu roditelji nisu neki bogatasi jer smatraju da i njihovi roditelji imaju pravo na zivot. U Srbiji vlada nesto sto je meni neshvatljivo, neka sebicnost, samo ja pa ja....Uzas!

Lale Gastos

pre 11 godina

@(PATRIOTA, 25. mart 2013 00:29)

U Holandiji dnevnice kao pojam ne postoje. Kad ides na sluzbeni put sve troskove placas sam od svoje plate, a po povratku podnosis svaki racun, priznanicu, voznu kartu itd kako bi dobio refundaciju troskova. Ako izgubis ili bacis racun neces ni dobiti pare nazad. Ako ti plata nije dovoljna da ti pokrije troskove puta firma ti daje avans. Nepotrosene pare od avansa mozes komotno da trosis do kraja meseca, ali ce ti sledeca koverta biti nesto tanja. Ako se upitas kako, objasnice ti: dobio si avans prethodnog meseca, uplatili su ti refundaciju troskova, ostatak ti se oduzima od sledece plate. Neke firme daju zaposlenima biznis kreditne kartice, ali i tu je princip isti: svaki trosak na toj kartici za koji nemas racun ti se skida od plate.

U ovoj zemlji ako ti banka, posta, osiguranje ili bilo ko vec ... greskom uplati vece pare (desava se), pa tu gresku kasnije otkriju - ne samo sto ce ti traziti pare nazad, vec ce ti zaracunati i zateznu kamatu. Iako su ti dali te pare njihovom, a ne tvojom greskom! Ali ako ti oni greskom skinu s racuna greskom vece pare, ima da se nacekas da ti te pare vrate. I kada ti ih vrate kamatu neces dobiti.

U Holandiji su ti novcana kazna i novcani dug mnogo gori od robije. Sa robije mozes i da pobegnes. Od duga ne mozes, ne zastareva.

Tako da su ti Holandjani iz price bili mozda samo odusevljeni sto je u Srbiji (za njih) sve jevtino, jer su oni patoloske cicije. Ali nisu profitirali od toga, ne boj se ...

jabbo

pre 11 godina

Za hejtere kojima smeta činjenica što se "poklanja medijska pažnja strancu koji kaže par lepih reči o Beogradu": Očigledno niste pažljivo pročitali tekst. Dečko je u Beogradu POKRENUO BIZNIS, a koji nije pečenjara ili menjačnica ili autoplac. Imao je originalnu ideju koja je potpuno strana domaćem preduzetničkom mozgu i mnogo više radi na promociji Beograda i Srbije nego neke organizacije kojima je to posao i koje plaćamo mi, poreski obveznici. Koliko vas hejtera je uradilo nešto slično? Koliko vas makar poznaje nekog koji je uradio nešto slično, bez obzira da li dolazi iz Haga ili Lajkovca?

Veliki pozdrav za sve koji nešto rade.

Nataeos

pre 11 godina

Na sta smo mi spali kad nam stranci promovisu glavni grad i drzavu...nismo ni svesni sta svega kod nas ima samo buljimo u EU...to "mi" je i za narod a pogotovo za drzavnike koji nemaju pojma kako se vodi, promovise i gradi drzava... Jedino sto znaju je da rasturaju, a narod ko ga sisa!!!

jabbo

pre 11 godina

@Ja: Veruj mi da Ralf dobro zna kakva je naša birokratija, čovek je ovde otvorio firmu, što je mnogo veći podvig za stranca nego za nas domoroce (možeš li zamisliti kako naše šalteruše govore engleski?). I ne samo u vezi firme: dečko npr. mora da vadi boravišnu vizu i da je obnavlja na svakih 6 meseci ili godinu dana. Zaista mu nije lako i stvarno svaka mu čast na trudu. Ralf je jedan od retkih ljudi zbog kojih sam ponosan što živim u Beogradu.

Arhitekta

pre 11 godina

I? Ja sam zaljubljen u Kopenhagen, ali nesto ne vidim izliv svojih osecanja ni na jednom danskom medijskom sajtu. Je li treba da budemo ponosni sto se jednom Holandjaninu dopada Beograd? Beograd je divan grad i toga treba da budemo svesni i bez ovakvih vesti. Jedina losa stvar je ta sto mi koristimo jako malo potencijala koje Beograd zapravo ima...i to na jedan, nedovoljno dobar nacin.

Snezana

pre 11 godina

O ovom Holanđaninu i njegovom svakom pokretu u Beogradu pisano je više u medijima nego što je ikada napisano o udurženjima biciklista koja su organizovala razne akcije a među kojima je bilo i hvelikih umanitarnih. Nikada u novinama nije izašao tekst o Jonetu, ocu cikloturizma u Srbiji, bez koga naše parče EuroVelo rute ne bi ni do dans imalo oznake i koji vodi silne turiste na ture bicklima po Srbiji; nikada ovolikim tekstom nije bilo ispraćeno šta radi Freebiking, Ciklosvet Srbije, Ciklonaut... Kad je HOlanđaninu bio ukraden bicikl, grad mu je sutradan poklonio novi. Mene ni nakon 20 meseci na putu oko sveta biciklom niko nije donirao biciklom već vozim krš koji mi je dao drugar. Lepo je što pišu o njemu, ali nije lepo što nikada ne pišu o našim ljudima koji ulažu silne i još i veće napore za iste stvari. I kojima nisu sva vrata otvorena kao njemu, samo zato što su domaći a ne stranci. Toliko se ulizujemo strancima da je to bruka. To sam osetila i na svojoj koži. Kad sam bila sa partnerom, Amemerikancem, svi mediji su mi preko noći odgovarali i zvali me (nas) da damo intervjue i da gostujemo u emisijama, a otkad vozim sama niko mi nije odgovorio ni na jedan dopis.

Petar

pre 11 godina

Lik je ovde po zadatku, dosao je da skuplja obavestajne podatke i da rovari u pozadini. Zvanicno je turisticki vodic a nezvanicno ko zna sta je. Nadam se da ga nase sluzbe imaju u vidu.

adam

pre 11 godina

drago mi je za coveka i svaka mu cast na odvaznosti. medjutim, ja bih zeleo da njegova zemlja ima slicne propise kao i nasa i da je dovoljno otvoriti firmu i aplicirati na osnovu toga za privremenu dozvolu boravka i jednostavno se doseliti i prijaviti boravak kao sto je to on ucinio. u holandiji (ako niste iz eu ili eec) to moze malo sutra i sa ispunjenih milion i 600.000 papira i uslova, i to ide u njihovu policiju posle na odobrenje (boravisna dozvola). firmu svaki srbin sutra moze da otvori ali kao non-resident ali da na osnovu firme dobije resident permit je druga prica.

u tome se zapravo i ogleda sustina eu: nasi resursi i trziste ce biti na izvolte a nasa gladus da zapljuskuje njihove zidine ce moci tek nakon maximalnih 7 godina od oficijelnog ulaska. a do tad ko ziv ko mrtav.

PATRIOTA

pre 11 godina

@ Dusan
Ma slazem se sa time sto kazes, ali veruj mi nije bitno koliko para imas vecina njih su vece stipse 100puta od Srba. Samo vidim po ovim sajtovima za strance u BG, pa traze najeftinije pijace a d ne pricam za druge stvari.
Imam jednu dobru drugaricu koja je sa jos 5 kolega/koleginica bas saradjivala sa Holandjanima na nekom projektu preko 2godine. Kaze kad dodju Holandjani u BG mole da im se nadje naj naj jeftini hotel, iznenade se kako je hrana jeftina i samo jedu sendvice kad su njihove pare u pitranju ali kad je placala firma onda su bili rapolozeni za izlazak i restorane. Drugarica mi prica kako su bili presrecni sto su toliko ustedeli od dnevnica jer su ukupno dali E5 Eura za sendvice i vodu tog dana. A sa druge strane moja drugarica i kolege odu u Holandiju, svi se upicane sa novom garderobom, Holandjani se cude kako ona sa mnogo manjom platom od njih moze sebi da prijusti cizme od E400. kaze drugarica svako vece su isli po restoranima, potrosili sve dnevnice na raznorazne krpe i krpice i vratili se sa NULOM u dzepu.
Mentalitet je CUDO, kod nas UVEK mogu da se oslone na mame i tate, bake i deke ili po nekog strica...tamo nemas na koga da se naslonosi nego na samog sebe......:)Ja garantujem da ovaj gospodin nije platio jedan obork od kako je dosao u srbiju? Ali neka takav smo mi narod, nek se zivi, jede, pije i veseli!

Maki

pre 11 godina

Sa jedne strane razumem odusevljenje, jer nazalost uvek u svetu cujemo negativne stvari o Srbiji. Zivim u inostranstvu i imam par prijatelja koji obozavaju nasu hranu (sacuvaj Boze da nema slanine i pasulja u kuci) i naucili su srpski jezik. Ali tu je i druga strana "medalje": cim pocnemo u Srbiji da govorimo moj maternji jezik, misle ko su ovi, dosli iz inostranstva i misle da su nesto bolje, pa budemo tretirani kao zadnja stoka. Izvinjavam se na izrazu, ali dusa me zaboli kada se zazelim svoje domovine i sa suzama pozdravljam rodni grad,a posle dva dana zelim samo da pobegnem zbog neljubaznosti i nepostovanja.

ЈоГ

pre 11 godina

" ... Došao je jer je tako izabrao, pa poželeo da ostane, a mogao je da ode baš bilo gde i da živi dobro. Zato je sjajan momak, koji nije pljuvač i evropski "aristokrata". To je lepo videti. Ako postoji neki drugi podtekst cele priče za koji znate, bilo bi lepo da i sa nama podelite to."
(bezmozga, 24. mart 2013 19:56)

И не само то него обогаћује туристичку понуду Београда и сигурно плаћа гомилу такси и граду и држави. Камо среће да се ови дежурни пљувачи и критизери мало угледају на његов пример и сами почну нешто корисно да привређују уместо да чекају да им нека крушка сама падне у крило.

Ljuba

pre 11 godina

Setim se jedne istinite price pre par godina u novinama jednog deke iz okoline Novoga Sada od 70 i kusur godina koji je bolovao od dijabetesa povisenog secera u krvi imao je rane na nogama koje kod dijabetiraca jako sporo zarastaju u medjuvremenu se otvori rana i noga podloze gangreni i daljoj amputaciji.Dan pre nego je trebalo amputirati mu nogu je samovoljno izasao iz bolnice i poceo voziti bicikl par dana.Deka je sacuvao nogu.Automatski je smanjio nivo secera u krvi i rane su se pocele povlaciti.Lekari su bili u cudu kako to jedan bicikl moze sacuvati starijoj osobi nogu zahvacenom gangrenom.Nije sala.

Luminor

pre 11 godina

Bio u Amsterdamu, i zaista ne shvatam sta ovaj lik nalazi lijepo u BGD-u, osim malog broja zaista zanimljivih ljudi nasuprot mase zombija. Naravno tu su i zaista kvalitetne kafane i hrana. PS: u Amsterdamu postoje biciklisticke staze kroz citav grad + semafori za bicikliste, isto kao u BGD-u... Biciklista je bog u saobracaju, odmah posle pjesaka, isto kao u BGD-u... Ljudi su nevjerovatno ljubazni i neposredni, isto kao u BGD-u... Grad je cist kao apoteka, iako ima milion turista uokolo, isto kao... -_- ...

tragikomično

pre 11 godina

Zamisli gde bi završio jedan Pariz, Rim, Amsterdam, Venecija, Dubrovnik itd. kada bi o svakoj osobi koja je zaljubljena u njihov grad pisali u novinama?!

budi iskren

pre 11 godina

(Dimitrije, 24. mart 2013 18:40)
Nisi ti "uočio lepote koje nudi život u Beogradu i Srbiji" nego si propao u inostranstvu pa se vrnuo.

Dusan

pre 11 godina

@(PATRIOTA, 24. mart 2013 13:11)

Mnogi kad dodju ovde iznenade se kako ljudi sede po kaficima ceo dan, za njih je to luksuz (ne zbog novca, nego zbog vremena). Tamo mladi ljudi prihvataju bilo kakve poslove, kod nas se posao bira, tacno svi biraju pa i ja, priznajem. Recimo niko nece ovde da pere prozore po lokalima ili farba ograde pored puta, a to ce isto raditi recimo u Parizu, gde uz dodatne troskove zivota ostace im isto para.

Podunavac

pre 11 godina

Pricaju Holanjdanin i Srbin, i pita Srbin Holanjdanina. Koliko ti zaradis mesecno? Pa oko 2000 evra, kaze Holanjdanin. I koliko potrosis mesecno za zivot? Pa oko 1000 evra. A sta radis sa ostatkom? Eh, pa to se kod nas ne pita - kaze Holandjanin.
Zatim pita Holandjanin Srbina, koliko ti zaradjujes? Pa oko 500 evra. A koliko ti potrosis za zivot? Pa oko 1000 evra. Pa kako, a gde nadjes ostatak? Eh pa to se kod nas ne pita - kaze Srbin. ;)

Ajte molim vas

pre 11 godina

Svako ko dodje i nesto lepo kaze o BG-u,odmah mu se pridaje nepotrebna paznja.Idite u Holandiju,pa vidite da l' ce vam oni pridavati toliku paznju.Notorna glupost zaludelih Srba.

Laki

pre 11 godina

Covek je car. Sve najbolje mu zelim u zivotu i u poslu.

Zamislite kako bi nam tek bilo kada bi ova praznoglava ekipa od politicara koja ume samo da rasprodaje i trosi umesto nesto da proizvodi i stvara usvojila legalizaciju marihuane?

Pa procvetali bi kao drzava a o prilivu novca od turizma, mladih, festivala, poljoprivrede na godisnjem nivou necu ni da pricam.

Mislite o tome...

bezmozga

pre 11 godina

@jad i beda
Možda bih se, pri napadu besa, i složio sa vama. Ne volim koliko smo servilni, a novi evropski nacizam ne podnosim. Međutim, nije to ključna stvar. On nije došao ovde zato što je Srbija obećana zemlja u kojoj se ponižava lokalno stanovništvo i dele evri šakom i kapom. Došao je jer je tako izabrao, pa poželeo da ostane, a mogao je da ode baš bilo gde i da živi dobro. Zato je sjajan momak, koji nije pljuvač i evropski "aristokrata". To je lepo videti. Ako postoji neki drugi podtekst cele priče za koji znate, bilo bi lepo da i sa nama podelite to.

Ana

pre 11 godina

@Dimitrije, 24. mart 2013 18:40

Isto kao ja, posle dve godine preko shvatila šta ustvari imam ovde :) i vratila se naravno, ustvari obožavam Bg oduvek ali sada čini mi se još više a manje mi smetaju loše stvari tj. gledam na njih kao na greške ljudi koje se mogu ispraviti. U svakom slučaju, ta sreća zbog ponovnog života u Beogradu je bila neopisiva i još uvek je :)

Lala na kvadrat

pre 11 godina

@Milan
Holanđani nisu najbolji biciklisti, kod njih je sve ravno tako da bicikli čak nemaju ni brzine. Imam kolegu Holanđanina koji se doselio u Švajcarsku, ne može se čovek uz brdo uspeti.

Milane, ima moj komsa vola Spasu, a ja imam bicikli. Fali nam brdo, ali cemo se snaci. Kontam da Spasu naucimo da vozi bicikli, a posto je jak(logicno kao vo) on ce se strahovitom brzinom popeti na brdo. Da li ce on onda biti najbolji biciklista ili je to samo u tvom kraju uslov da neko zna da vozi bicikli?

Dimitrije

pre 11 godina

Bravo Ralph, samo napred. Totalno se slažem sa tvojim mišljenjem i delim tvoj pogled na Beograd i Srbiju. Ja isto živim ovde i lepo mi je, tako je i mom krugu ljudi sa kojima se družim a ljude koji mrače izbegavam u širokom krugu. Ali da budem iskren, dve godine sam proveo i inostranstvu i tek sam tada uočio lepote koje nudi život u Beogradu i Srbiji, pa sam se svakako vratio ovde.

Bg

pre 11 godina

Super priča, hvala za ovako lepu promociju Beograda! Znam za njega još dok sam živela u USA pa sam u momentima nostalgije naletela na njegov sajt :), sećam se i Amerikanke iz Vašingtona koja je živela ovde godinu dana i pisala divan blog o Beogradu i Srbiji, i kad se vratla kući tražila recepte za ajvar :). Super je ovo što naš sugrađanin Holanđanin radi, to je nedostajalo Beogradu i odlična je ideja, eto za one koji su bez posla da razmisle šta još nedostaje možda bi mogli i sami da pokrenu nešto, nikad se ne zna... Beograd je divan grad i ljudi su super osim onog bahatog dela koji će nadam se vremenom da se kultiviše :). Za one kojima je tuđa trava uvek zelenija preporuka da malo putuju i da ne obilaze samo centralne ulice glavnih gradova nego da zađu malo dublje, okolo i druže se sa domaćima, upoznaju njihov stil života, da upoznaju neke delove grada koje bi upoznali tek kada bi živeli tu, da zamisle da li bi mogli da žive tu, gde bi se kretali, šta bi radili, jedino tada možda mogu da prave neke paralele u odnosu na Beograd. Generalno, ako niste živeli još negde ili putovali, utisci su vam subjektivni a u Srbiji često i zatrpani opštom letargijom i pesimizmom, tek kad se malo upozna svet skida se taj nerealni pogled na sve oko sebe i na sebe samog i to u svim pravcima.

U Srbiji ste doborodosli

pre 11 godina

Kada sam otisao u Holandiju i poceo da upoznajem ljude jedna stvar mi je bila jako upadljiva,a to je da me ti ljudi podsecaju na najbolje i najfinije ljude koje znam u Srbiji,ko da su preslikani.Takvih je u Holandiji 95 posto.Stalozeni ljudi,pametni, operisani od agresije itd.Jednostavno nije normalno kolko su normalni.

Djoka

pre 11 godina

Rodio sam se i odrastao u Beogradu, ziveo sam na raznim mestima i za mene je Beograd najbolji grad u kome sam bio pod dva uslova:

1) Da ne moras da radis u njemu i imas poslovne interakcije (da si penzioner ili da ti lova stize odnekud drugde).
2) Da ne moras da imas nista sa administracijom (da su ti sredjeni svi papiri).

Ako su ta 2 uslova zadovoljena Beograd je broj 1 za mene.

a.s.

pre 11 godina

Moram da dodam sta je u celoj ovoj stvari o bike turuzimi u Beogradu fascinantno. Od skoro 2 miliona Beogradjana, dosao jedan Holandjanin i sve sam pokrenuo!?

Vlada

pre 11 godina

Raduje me što sve više i više stranaca odlučuje da živi u Beogradu, koliko je Beograd poseban grad često ni sami Beogradjani nemaju pojma. Ja koji inače i nisam iz Beograda imam utisak da više volim ovaj grad od onih koji su ovde što bi rekli već 200 godina unazad. Najviše razočara kad se sa omalovažavanjem i nekom sortom zavisti govori o njemu!

jad i beda

pre 11 godina

Znaci da odem u Amsterdam i kazem da ne umem da objasnim, ali da se osecam kao kod svoje kuce... Dobijem boravisnu i radnu dozvolu, intervjuisu me za novine i onda samo da smislim neku budalastinu koju Amsterdam nema, pa pokrenem posao... Jadan je i Beograd i Srbija kad svaka protuva koja im uputi par lepih reci postaje "sjajan momak".

A.Semjonov

pre 11 godina

Jedan od najuticajnijih holandskih online vodica kroz gradove Evrope objavio je intervju sa Ralf van der Zijdenom. Treba napomenuti sa kakvom umesnoscu je ovaj Holandjanin predstavio najlepse strane Beograda istovremeno praveci od nedostataka u nasem gradu privlacno i ljupko mesto za svakog turistu. Preporucen link http://www.cityzapper.nl/Belgrado/City%20Reporters/city-report-ralph-van-der-zijden

Dule

pre 11 godina

Hvala Ralfe,

znas drago nam je da ti se sviidja BG

ali da ti pokrenes posao i uzmes kintu

bojim se neces dugo, a i nisi se izjasnio za koga si ?

Bog ti pomogao

blagomeni

pre 11 godina

Veoma lep i afirmativan tekst. Jedino mi se tokom čitanja stalno nametalo pitanje, kako neki stranac može samo da odluči da se preseli u Beograd. Da bi to isto učinio neko ko nije građanin EU, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, San Marina, Andore i još nekoliko izabranih zemalja, u obrnutom smeru, u njegov rodni Hag, morao bi kao prvi uslov da pre podnošenja zahteva za privremeni boravak položi holandski jezik, unapred dobije ponudu i garanciju zaposlenja. I pored svega toga, ne bi bilo garantovano da će mu imigracion služba (IND) odobri boravišnu dozvolu. Izgleda da je u Srbiji to daleko jednostavnije učiniti.

zmau

pre 11 godina

Da ne bude zabune : kada Ralf pomene "biciklizam", on apsolutno ne misli na biciklističku atletiku, kao što se obično misli u srpskom jeziku, nego na biciklistički saobraćaj.

Aljona

pre 11 godina

Odusevila sam se momkom i pricom! Ne desava se bas cesto da je zapadnjaku Beograd kao drugi dom. Pogotovo ne Holandjaninu. Bas lep tekst. Provetravaj se Srbijo, provetravaj se!! :)

Ja

pre 11 godina

Brate svaka tebi cast na lepim recima, al nisi ti Beograd jos upoznao kako treba. Kad krenes sa administracijom, ima da trcis nazad u Holandiju. Beograd jeste lep i prijatan za druzenje, ali kad ti dodje vreme da odradis neke papire, naje.o si.

bezmozga

pre 11 godina

Bravo druže! Pametan i jednostavan momak, otvorenog srca. Svi vi koji želite da budete prijatelji i delite sadašnjost sa nama ste uvek dobrodošli. Možda bismo s vama dobili ono malo što nam nedostaje da budemo bolji. Zbog ovakvih ljudi se setim zašto volim zapad, iako se često lako pokolebam.

nema deda mraza

pre 11 godina

obicno sam cinican.
podrska turistickoj ponudi ovoga coveka.
najvise zato sto zna sta turistu interesuje.

nije palamud kao ministarstvo turizma nego mora raditi da bi preziveo.

Milan

pre 11 godina

Holanđani nisu najbolji biciklisti, kod njih je sve ravno tako da bicikli čak nemaju ni brzine. Imam kolegu Holanđanina koji se doselio u Švajcarsku, ne može se čovek uz brdo uspeti.

Inače jako lep članak, pokazuje da kod tih naroda nema nikakve zle krvi prema nama, samo mi tripujemo da su nas bombardovali zato što nas ne vole, ili zato što smo druge vera, a ne zbog naših nesposobnih, priučenih, korumpiranih političara koji decenijama vode politiku od danas do sutra, nemajući pojma gde treba da idemo ili odakle dolazimo.

Danas je Rusija i Kina, juče je EU, sutra Turska, a prekosutra ko zna. Meni ne smeta ni jedna strategija za koju se odlučimo, ali odlučimo se već jednom ko su nam saveznici i prema kojem bloku ćemo se prikloniti. Tadićeva teorija koju i ovi danas nastavljaju o sedenju na tri stolice je nebuloza, Rusija, Kina i zapad jednostavno nisu kompatibilni.

petar

pre 11 godina

Pa naravno za ovakve ideje nema ni jednog komentara , ni mišljenja, ni sugestije, ni predloga od vajnih Beograđana. Čak ni obično hvala ovom čoveku.Njemu je , očigledno, više stalo da poboljša ovaj grad nego nama.A Beograđani koje voli, su uglavnom potrošili juče na kucanje 500 miliona komentara o jednom prejadnom treneru i besmislenoj fudbalskoj reprezentaciji.E pa eto... od mene jedno hvala, za momka iz Holandije.

PATRIOTA

pre 11 godina

Najveca ironija sto svi VISE vole Beograd i Srbiju, OSIM sami Srba.
Zivim dugo godina u USA i nikad mi nece biti jasno kako vecina u Srbiji samo pricaju o zapadu, kako jedva cekaju da odu i zive negde gde je multikulturno drustvo, da jedu egzoticnu hranu, da budu dobro placeni, da zapad ceni njihovo "znajenje" koje su pazite stekli u Srbiji.....
......ALI kad stignu na zapad nakon nekog vremena i shvatanja da nije multikulturno drustvo bas ono sto su zamisljali kad vecina zivi u svom getu, onda pocne potragas da nadju kafanu sa domacom sarmom jer to je sad u tudjini egzotika, shvate da i nisu toliko placeni za standard te zemlje u kojoj se nalaze pa kao i svi ostali tapkaju u mesto i cute jer ako se zalis izbacen si na ulici jer svakodnevno stize jos jeftinija radna snaga jos vis puni sebe i nebesko misljenje o svojim sposobnostima, shvate na njihovo znanje mozes ocaciti macki znas gde jer svi imaju znanje i jos 20godina iskustva i ti postanes mali saraf na velikog masini...........

CityWatch

pre 11 godina

Eto jednog pozitivnog rolmodela za mlade a i nesto straije Beogradjane koji umesto komentara na razne vesti tipa "Joj Srbijo jadna li si" ili "Odoh ja, poslednji nek ugasi svetlo", mogu malo da razmisle i uzmu stvar u svoje ruke. Nego brate, dovedi ti te strance malo na Lido, da vide zupla i kakvu mi neku zivinu sa hijerarhijom imamo al' ne moras bas biciklom, jbg. Tvrdim da je Beograd jedan od najsjajnijih gradova na svetu koji i dalje ima nesto sto su mnogi davno izgubili. Preporucujem medijima da ovom coveku podare bar 50% prostora koji nesebicno i besplatno dele fejsbuku i kojekakvim ambasadorima. Moj grad je Beograd, najjaci i najlepsi sa svim svojim manama. Jedino sto bih ovde menjao jeste ponasanje ljudi koji pristizu ili su druga generacija na asfaltu. Brate, zbog zivine i hijerarhije.

petar

pre 11 godina

Pa naravno za ovakve ideje nema ni jednog komentara , ni mišljenja, ni sugestije, ni predloga od vajnih Beograđana. Čak ni obično hvala ovom čoveku.Njemu je , očigledno, više stalo da poboljša ovaj grad nego nama.A Beograđani koje voli, su uglavnom potrošili juče na kucanje 500 miliona komentara o jednom prejadnom treneru i besmislenoj fudbalskoj reprezentaciji.E pa eto... od mene jedno hvala, za momka iz Holandije.

nema deda mraza

pre 11 godina

obicno sam cinican.
podrska turistickoj ponudi ovoga coveka.
najvise zato sto zna sta turistu interesuje.

nije palamud kao ministarstvo turizma nego mora raditi da bi preziveo.

A.Semjonov

pre 11 godina

Jedan od najuticajnijih holandskih online vodica kroz gradove Evrope objavio je intervju sa Ralf van der Zijdenom. Treba napomenuti sa kakvom umesnoscu je ovaj Holandjanin predstavio najlepse strane Beograda istovremeno praveci od nedostataka u nasem gradu privlacno i ljupko mesto za svakog turistu. Preporucen link http://www.cityzapper.nl/Belgrado/City%20Reporters/city-report-ralph-van-der-zijden

PATRIOTA

pre 11 godina

Najveca ironija sto svi VISE vole Beograd i Srbiju, OSIM sami Srba.
Zivim dugo godina u USA i nikad mi nece biti jasno kako vecina u Srbiji samo pricaju o zapadu, kako jedva cekaju da odu i zive negde gde je multikulturno drustvo, da jedu egzoticnu hranu, da budu dobro placeni, da zapad ceni njihovo "znajenje" koje su pazite stekli u Srbiji.....
......ALI kad stignu na zapad nakon nekog vremena i shvatanja da nije multikulturno drustvo bas ono sto su zamisljali kad vecina zivi u svom getu, onda pocne potragas da nadju kafanu sa domacom sarmom jer to je sad u tudjini egzotika, shvate da i nisu toliko placeni za standard te zemlje u kojoj se nalaze pa kao i svi ostali tapkaju u mesto i cute jer ako se zalis izbacen si na ulici jer svakodnevno stize jos jeftinija radna snaga jos vis puni sebe i nebesko misljenje o svojim sposobnostima, shvate na njihovo znanje mozes ocaciti macki znas gde jer svi imaju znanje i jos 20godina iskustva i ti postanes mali saraf na velikog masini...........

Aljona

pre 11 godina

Odusevila sam se momkom i pricom! Ne desava se bas cesto da je zapadnjaku Beograd kao drugi dom. Pogotovo ne Holandjaninu. Bas lep tekst. Provetravaj se Srbijo, provetravaj se!! :)

zmau

pre 11 godina

Da ne bude zabune : kada Ralf pomene "biciklizam", on apsolutno ne misli na biciklističku atletiku, kao što se obično misli u srpskom jeziku, nego na biciklistički saobraćaj.

Djoka

pre 11 godina

Rodio sam se i odrastao u Beogradu, ziveo sam na raznim mestima i za mene je Beograd najbolji grad u kome sam bio pod dva uslova:

1) Da ne moras da radis u njemu i imas poslovne interakcije (da si penzioner ili da ti lova stize odnekud drugde).
2) Da ne moras da imas nista sa administracijom (da su ti sredjeni svi papiri).

Ako su ta 2 uslova zadovoljena Beograd je broj 1 za mene.

U Srbiji ste doborodosli

pre 11 godina

Kada sam otisao u Holandiju i poceo da upoznajem ljude jedna stvar mi je bila jako upadljiva,a to je da me ti ljudi podsecaju na najbolje i najfinije ljude koje znam u Srbiji,ko da su preslikani.Takvih je u Holandiji 95 posto.Stalozeni ljudi,pametni, operisani od agresije itd.Jednostavno nije normalno kolko su normalni.

bezmozga

pre 11 godina

Bravo druže! Pametan i jednostavan momak, otvorenog srca. Svi vi koji želite da budete prijatelji i delite sadašnjost sa nama ste uvek dobrodošli. Možda bismo s vama dobili ono malo što nam nedostaje da budemo bolji. Zbog ovakvih ljudi se setim zašto volim zapad, iako se često lako pokolebam.

CityWatch

pre 11 godina

Eto jednog pozitivnog rolmodela za mlade a i nesto straije Beogradjane koji umesto komentara na razne vesti tipa "Joj Srbijo jadna li si" ili "Odoh ja, poslednji nek ugasi svetlo", mogu malo da razmisle i uzmu stvar u svoje ruke. Nego brate, dovedi ti te strance malo na Lido, da vide zupla i kakvu mi neku zivinu sa hijerarhijom imamo al' ne moras bas biciklom, jbg. Tvrdim da je Beograd jedan od najsjajnijih gradova na svetu koji i dalje ima nesto sto su mnogi davno izgubili. Preporucujem medijima da ovom coveku podare bar 50% prostora koji nesebicno i besplatno dele fejsbuku i kojekakvim ambasadorima. Moj grad je Beograd, najjaci i najlepsi sa svim svojim manama. Jedino sto bih ovde menjao jeste ponasanje ljudi koji pristizu ili su druga generacija na asfaltu. Brate, zbog zivine i hijerarhije.

Podunavac

pre 11 godina

Pricaju Holanjdanin i Srbin, i pita Srbin Holanjdanina. Koliko ti zaradis mesecno? Pa oko 2000 evra, kaze Holanjdanin. I koliko potrosis mesecno za zivot? Pa oko 1000 evra. A sta radis sa ostatkom? Eh, pa to se kod nas ne pita - kaze Holandjanin.
Zatim pita Holandjanin Srbina, koliko ti zaradjujes? Pa oko 500 evra. A koliko ti potrosis za zivot? Pa oko 1000 evra. Pa kako, a gde nadjes ostatak? Eh pa to se kod nas ne pita - kaze Srbin. ;)

Ja

pre 11 godina

Brate svaka tebi cast na lepim recima, al nisi ti Beograd jos upoznao kako treba. Kad krenes sa administracijom, ima da trcis nazad u Holandiju. Beograd jeste lep i prijatan za druzenje, ali kad ti dodje vreme da odradis neke papire, naje.o si.

a.s.

pre 11 godina

Moram da dodam sta je u celoj ovoj stvari o bike turuzimi u Beogradu fascinantno. Od skoro 2 miliona Beogradjana, dosao jedan Holandjanin i sve sam pokrenuo!?

Dimitrije

pre 11 godina

Bravo Ralph, samo napred. Totalno se slažem sa tvojim mišljenjem i delim tvoj pogled na Beograd i Srbiju. Ja isto živim ovde i lepo mi je, tako je i mom krugu ljudi sa kojima se družim a ljude koji mrače izbegavam u širokom krugu. Ali da budem iskren, dve godine sam proveo i inostranstvu i tek sam tada uočio lepote koje nudi život u Beogradu i Srbiji, pa sam se svakako vratio ovde.

Bg

pre 11 godina

Super priča, hvala za ovako lepu promociju Beograda! Znam za njega još dok sam živela u USA pa sam u momentima nostalgije naletela na njegov sajt :), sećam se i Amerikanke iz Vašingtona koja je živela ovde godinu dana i pisala divan blog o Beogradu i Srbiji, i kad se vratla kući tražila recepte za ajvar :). Super je ovo što naš sugrađanin Holanđanin radi, to je nedostajalo Beogradu i odlična je ideja, eto za one koji su bez posla da razmisle šta još nedostaje možda bi mogli i sami da pokrenu nešto, nikad se ne zna... Beograd je divan grad i ljudi su super osim onog bahatog dela koji će nadam se vremenom da se kultiviše :). Za one kojima je tuđa trava uvek zelenija preporuka da malo putuju i da ne obilaze samo centralne ulice glavnih gradova nego da zađu malo dublje, okolo i druže se sa domaćima, upoznaju njihov stil života, da upoznaju neke delove grada koje bi upoznali tek kada bi živeli tu, da zamisle da li bi mogli da žive tu, gde bi se kretali, šta bi radili, jedino tada možda mogu da prave neke paralele u odnosu na Beograd. Generalno, ako niste živeli još negde ili putovali, utisci su vam subjektivni a u Srbiji često i zatrpani opštom letargijom i pesimizmom, tek kad se malo upozna svet skida se taj nerealni pogled na sve oko sebe i na sebe samog i to u svim pravcima.

Milan

pre 11 godina

Holanđani nisu najbolji biciklisti, kod njih je sve ravno tako da bicikli čak nemaju ni brzine. Imam kolegu Holanđanina koji se doselio u Švajcarsku, ne može se čovek uz brdo uspeti.

Inače jako lep članak, pokazuje da kod tih naroda nema nikakve zle krvi prema nama, samo mi tripujemo da su nas bombardovali zato što nas ne vole, ili zato što smo druge vera, a ne zbog naših nesposobnih, priučenih, korumpiranih političara koji decenijama vode politiku od danas do sutra, nemajući pojma gde treba da idemo ili odakle dolazimo.

Danas je Rusija i Kina, juče je EU, sutra Turska, a prekosutra ko zna. Meni ne smeta ni jedna strategija za koju se odlučimo, ali odlučimo se već jednom ko su nam saveznici i prema kojem bloku ćemo se prikloniti. Tadićeva teorija koju i ovi danas nastavljaju o sedenju na tri stolice je nebuloza, Rusija, Kina i zapad jednostavno nisu kompatibilni.

blagomeni

pre 11 godina

Veoma lep i afirmativan tekst. Jedino mi se tokom čitanja stalno nametalo pitanje, kako neki stranac može samo da odluči da se preseli u Beograd. Da bi to isto učinio neko ko nije građanin EU, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, San Marina, Andore i još nekoliko izabranih zemalja, u obrnutom smeru, u njegov rodni Hag, morao bi kao prvi uslov da pre podnošenja zahteva za privremeni boravak položi holandski jezik, unapred dobije ponudu i garanciju zaposlenja. I pored svega toga, ne bi bilo garantovano da će mu imigracion služba (IND) odobri boravišnu dozvolu. Izgleda da je u Srbiji to daleko jednostavnije učiniti.

Dusan

pre 11 godina

@(PATRIOTA, 24. mart 2013 13:11)

Mnogi kad dodju ovde iznenade se kako ljudi sede po kaficima ceo dan, za njih je to luksuz (ne zbog novca, nego zbog vremena). Tamo mladi ljudi prihvataju bilo kakve poslove, kod nas se posao bira, tacno svi biraju pa i ja, priznajem. Recimo niko nece ovde da pere prozore po lokalima ili farba ograde pored puta, a to ce isto raditi recimo u Parizu, gde uz dodatne troskove zivota ostace im isto para.

Dule

pre 11 godina

Hvala Ralfe,

znas drago nam je da ti se sviidja BG

ali da ti pokrenes posao i uzmes kintu

bojim se neces dugo, a i nisi se izjasnio za koga si ?

Bog ti pomogao

bezmozga

pre 11 godina

@jad i beda
Možda bih se, pri napadu besa, i složio sa vama. Ne volim koliko smo servilni, a novi evropski nacizam ne podnosim. Međutim, nije to ključna stvar. On nije došao ovde zato što je Srbija obećana zemlja u kojoj se ponižava lokalno stanovništvo i dele evri šakom i kapom. Došao je jer je tako izabrao, pa poželeo da ostane, a mogao je da ode baš bilo gde i da živi dobro. Zato je sjajan momak, koji nije pljuvač i evropski "aristokrata". To je lepo videti. Ako postoji neki drugi podtekst cele priče za koji znate, bilo bi lepo da i sa nama podelite to.

Vlada

pre 11 godina

Raduje me što sve više i više stranaca odlučuje da živi u Beogradu, koliko je Beograd poseban grad često ni sami Beogradjani nemaju pojma. Ja koji inače i nisam iz Beograda imam utisak da više volim ovaj grad od onih koji su ovde što bi rekli već 200 godina unazad. Najviše razočara kad se sa omalovažavanjem i nekom sortom zavisti govori o njemu!

Snezana

pre 11 godina

O ovom Holanđaninu i njegovom svakom pokretu u Beogradu pisano je više u medijima nego što je ikada napisano o udurženjima biciklista koja su organizovala razne akcije a među kojima je bilo i hvelikih umanitarnih. Nikada u novinama nije izašao tekst o Jonetu, ocu cikloturizma u Srbiji, bez koga naše parče EuroVelo rute ne bi ni do dans imalo oznake i koji vodi silne turiste na ture bicklima po Srbiji; nikada ovolikim tekstom nije bilo ispraćeno šta radi Freebiking, Ciklosvet Srbije, Ciklonaut... Kad je HOlanđaninu bio ukraden bicikl, grad mu je sutradan poklonio novi. Mene ni nakon 20 meseci na putu oko sveta biciklom niko nije donirao biciklom već vozim krš koji mi je dao drugar. Lepo je što pišu o njemu, ali nije lepo što nikada ne pišu o našim ljudima koji ulažu silne i još i veće napore za iste stvari. I kojima nisu sva vrata otvorena kao njemu, samo zato što su domaći a ne stranci. Toliko se ulizujemo strancima da je to bruka. To sam osetila i na svojoj koži. Kad sam bila sa partnerom, Amemerikancem, svi mediji su mi preko noći odgovarali i zvali me (nas) da damo intervjue i da gostujemo u emisijama, a otkad vozim sama niko mi nije odgovorio ni na jedan dopis.

Ana

pre 11 godina

@Dimitrije, 24. mart 2013 18:40

Isto kao ja, posle dve godine preko shvatila šta ustvari imam ovde :) i vratila se naravno, ustvari obožavam Bg oduvek ali sada čini mi se još više a manje mi smetaju loše stvari tj. gledam na njih kao na greške ljudi koje se mogu ispraviti. U svakom slučaju, ta sreća zbog ponovnog života u Beogradu je bila neopisiva i još uvek je :)

Laki

pre 11 godina

Covek je car. Sve najbolje mu zelim u zivotu i u poslu.

Zamislite kako bi nam tek bilo kada bi ova praznoglava ekipa od politicara koja ume samo da rasprodaje i trosi umesto nesto da proizvodi i stvara usvojila legalizaciju marihuane?

Pa procvetali bi kao drzava a o prilivu novca od turizma, mladih, festivala, poljoprivrede na godisnjem nivou necu ni da pricam.

Mislite o tome...

Ljuba

pre 11 godina

Setim se jedne istinite price pre par godina u novinama jednog deke iz okoline Novoga Sada od 70 i kusur godina koji je bolovao od dijabetesa povisenog secera u krvi imao je rane na nogama koje kod dijabetiraca jako sporo zarastaju u medjuvremenu se otvori rana i noga podloze gangreni i daljoj amputaciji.Dan pre nego je trebalo amputirati mu nogu je samovoljno izasao iz bolnice i poceo voziti bicikl par dana.Deka je sacuvao nogu.Automatski je smanjio nivo secera u krvi i rane su se pocele povlaciti.Lekari su bili u cudu kako to jedan bicikl moze sacuvati starijoj osobi nogu zahvacenom gangrenom.Nije sala.

Mira.Nl

pre 11 godina

Kad sam juce procitala ovaj tekst,moj suprug (hOLANDJANIN),smo se odusevili! I on meni kaze,eto jos jedan,nisam sam!! I danas ,kad sam procitala komentare,od kojih bar 90% je pakosnih,puni mrznje,netolerantni,a povrh svega glupih,srce me je zabolelo! Zar je stvarno moguce,da toliko nevolite ni sebe,a samim tim ni druge?? Netreba uporedjivati politiku jedne zemlje,sa obicnim ljudima te zemlje!!
Ali uz to jos reci da oni nemaju bicikle sa brzinama...to stvarno prelazi sve granice gluposti! Umesto da budete zadovoljni,sto je neko to uradio iz ljubavi(dosao da zivi u vasem gradu),ne on je spijun,on ima lose navike...E dragi moji,zasto se jedan od vas,tako pametnih nije setio da uradi tako nesto,za sebe a i za svoj grad? Ne,ne,to nemoze!! jer mi smo rodjeni pljuvaci i zavidnici,pakosni i ljubomorni!! Hvala Bogu,da je ovaj preduzemljiv momak presao preko toga i video i dobre strane Beograda i Srbije..

Maki

pre 11 godina

Sa jedne strane razumem odusevljenje, jer nazalost uvek u svetu cujemo negativne stvari o Srbiji. Zivim u inostranstvu i imam par prijatelja koji obozavaju nasu hranu (sacuvaj Boze da nema slanine i pasulja u kuci) i naucili su srpski jezik. Ali tu je i druga strana "medalje": cim pocnemo u Srbiji da govorimo moj maternji jezik, misle ko su ovi, dosli iz inostranstva i misle da su nesto bolje, pa budemo tretirani kao zadnja stoka. Izvinjavam se na izrazu, ali dusa me zaboli kada se zazelim svoje domovine i sa suzama pozdravljam rodni grad,a posle dva dana zelim samo da pobegnem zbog neljubaznosti i nepostovanja.

tragikomično

pre 11 godina

Zamisli gde bi završio jedan Pariz, Rim, Amsterdam, Venecija, Dubrovnik itd. kada bi o svakoj osobi koja je zaljubljena u njihov grad pisali u novinama?!

Ajte molim vas

pre 11 godina

Svako ko dodje i nesto lepo kaze o BG-u,odmah mu se pridaje nepotrebna paznja.Idite u Holandiju,pa vidite da l' ce vam oni pridavati toliku paznju.Notorna glupost zaludelih Srba.

ЈоГ

pre 11 godina

" ... Došao je jer je tako izabrao, pa poželeo da ostane, a mogao je da ode baš bilo gde i da živi dobro. Zato je sjajan momak, koji nije pljuvač i evropski "aristokrata". To je lepo videti. Ako postoji neki drugi podtekst cele priče za koji znate, bilo bi lepo da i sa nama podelite to."
(bezmozga, 24. mart 2013 19:56)

И не само то него обогаћује туристичку понуду Београда и сигурно плаћа гомилу такси и граду и држави. Камо среће да се ови дежурни пљувачи и критизери мало угледају на његов пример и сами почну нешто корисно да привређују уместо да чекају да им нека крушка сама падне у крило.

Holandjanka

pre 11 godina

Wow, cudo! Holandjanin u Srbiji. Tu sam skoro 10 godina, jer realno u Holandiji su svi zaboravili kako treba da se zivi. Ima "nas" holandjane ovde koliko hoces. I te koji ja poznajem ne bi se nikad vratili tamo. Svi smo naucili ili ucimo jezik, i na najbolje nacin i naboljem namerom se uklapama u sredini. Ne biramo posao, nego radimo sto nam se nadje na putu. Toga nema da se cita. Nego samo prikazuje te Holandjane koje se uvlace nekome da ne kazem gde. Sto nisu pisali o nama, kako se trudimo da se uklapamo u sredini. Ne, nego samo bogatasi i zmije se spominje po novinama. Jedan veliki pozdrav svim Srbima od jedne iskrene Holandjanke.

jad i beda

pre 11 godina

Znaci da odem u Amsterdam i kazem da ne umem da objasnim, ali da se osecam kao kod svoje kuce... Dobijem boravisnu i radnu dozvolu, intervjuisu me za novine i onda samo da smislim neku budalastinu koju Amsterdam nema, pa pokrenem posao... Jadan je i Beograd i Srbija kad svaka protuva koja im uputi par lepih reci postaje "sjajan momak".

jabbo

pre 11 godina

Za hejtere kojima smeta činjenica što se "poklanja medijska pažnja strancu koji kaže par lepih reči o Beogradu": Očigledno niste pažljivo pročitali tekst. Dečko je u Beogradu POKRENUO BIZNIS, a koji nije pečenjara ili menjačnica ili autoplac. Imao je originalnu ideju koja je potpuno strana domaćem preduzetničkom mozgu i mnogo više radi na promociji Beograda i Srbije nego neke organizacije kojima je to posao i koje plaćamo mi, poreski obveznici. Koliko vas hejtera je uradilo nešto slično? Koliko vas makar poznaje nekog koji je uradio nešto slično, bez obzira da li dolazi iz Haga ili Lajkovca?

Veliki pozdrav za sve koji nešto rade.

Arhitekta

pre 11 godina

I? Ja sam zaljubljen u Kopenhagen, ali nesto ne vidim izliv svojih osecanja ni na jednom danskom medijskom sajtu. Je li treba da budemo ponosni sto se jednom Holandjaninu dopada Beograd? Beograd je divan grad i toga treba da budemo svesni i bez ovakvih vesti. Jedina losa stvar je ta sto mi koristimo jako malo potencijala koje Beograd zapravo ima...i to na jedan, nedovoljno dobar nacin.

Lala na kvadrat

pre 11 godina

@Milan
Holanđani nisu najbolji biciklisti, kod njih je sve ravno tako da bicikli čak nemaju ni brzine. Imam kolegu Holanđanina koji se doselio u Švajcarsku, ne može se čovek uz brdo uspeti.

Milane, ima moj komsa vola Spasu, a ja imam bicikli. Fali nam brdo, ali cemo se snaci. Kontam da Spasu naucimo da vozi bicikli, a posto je jak(logicno kao vo) on ce se strahovitom brzinom popeti na brdo. Da li ce on onda biti najbolji biciklista ili je to samo u tvom kraju uslov da neko zna da vozi bicikli?

AD

pre 11 godina

(Holandjanka, 25. mart 2013 17:04)

Pogresno ste razumeli iako dobro govorite i pisete srpski. Niko nije rekao da se Holandjani uvlace nekome negde. To je receno za srpske medije da se uvlace strancima. Zelim svim Holandjanima i ostalim strancima dobar i lep zivot u Srbiji i verujem da vecina Srba isto to moze pozeleti svima vama. Lep pozdrav.

PATRIOTA

pre 11 godina

@ Dusan
Ma slazem se sa time sto kazes, ali veruj mi nije bitno koliko para imas vecina njih su vece stipse 100puta od Srba. Samo vidim po ovim sajtovima za strance u BG, pa traze najeftinije pijace a d ne pricam za druge stvari.
Imam jednu dobru drugaricu koja je sa jos 5 kolega/koleginica bas saradjivala sa Holandjanima na nekom projektu preko 2godine. Kaze kad dodju Holandjani u BG mole da im se nadje naj naj jeftini hotel, iznenade se kako je hrana jeftina i samo jedu sendvice kad su njihove pare u pitranju ali kad je placala firma onda su bili rapolozeni za izlazak i restorane. Drugarica mi prica kako su bili presrecni sto su toliko ustedeli od dnevnica jer su ukupno dali E5 Eura za sendvice i vodu tog dana. A sa druge strane moja drugarica i kolege odu u Holandiju, svi se upicane sa novom garderobom, Holandjani se cude kako ona sa mnogo manjom platom od njih moze sebi da prijusti cizme od E400. kaze drugarica svako vece su isli po restoranima, potrosili sve dnevnice na raznorazne krpe i krpice i vratili se sa NULOM u dzepu.
Mentalitet je CUDO, kod nas UVEK mogu da se oslone na mame i tate, bake i deke ili po nekog strica...tamo nemas na koga da se naslonosi nego na samog sebe......:)Ja garantujem da ovaj gospodin nije platio jedan obork od kako je dosao u srbiju? Ali neka takav smo mi narod, nek se zivi, jede, pije i veseli!

jabbo

pre 11 godina

@Ja: Veruj mi da Ralf dobro zna kakva je naša birokratija, čovek je ovde otvorio firmu, što je mnogo veći podvig za stranca nego za nas domoroce (možeš li zamisliti kako naše šalteruše govore engleski?). I ne samo u vezi firme: dečko npr. mora da vadi boravišnu vizu i da je obnavlja na svakih 6 meseci ili godinu dana. Zaista mu nije lako i stvarno svaka mu čast na trudu. Ralf je jedan od retkih ljudi zbog kojih sam ponosan što živim u Beogradu.

Lale Gastos

pre 11 godina

@(AD, 25. mart 2013 12:24)

1. Prosecna plata u Holandiji nije bas 3-5000, vec mnogo niza. Drasticno niza, zapravo: 1200-2000 je realniji opseg.

2. Ljubav ka skupocenoj garderobi je socioloski fenomen koji nije samo svojstven za Srbe i Srbiju. Veoma slicnu pricu cete naci i u zemljama bivseg SSSR, Bugarskoj, Rumuniji ... A da li ste ikada videli ljude u bilo kom siromasnijem i zapustenijem delu velikih americkih gradova? Sta prvo primetite na njima? Nove trenerke, jos novije patike kao da su iz kutije tek izvadjene, sve to zacinjeno debelim zlatnim kajlama, firmiranim naocarima za sunce, najskupljim kacketima, najnovjim modelima mobilnih telefona ... Ono sto je za prosecnog tamnoputog Amera par najnovijih dzordanki ili makserica, to je za nasu prosecnu sponzorusu par italijanskih cizama od 400 evra. Po mogucstvu crnih, sa stiklom od 12 cm i visinom do pola butina. Takve cizme u Holandiji nose samo prostitutke i stiptizete, i to samo kao radnu uniformu. Kad izadju iz svojih crveno osvetljenih sobicaka i upute se na spavanje navlace na sebe farmerke i patike i stapaju se s masom. Ali objasni ti to srpskim i ruskim devojkama. Nema sanse.

Luminor

pre 11 godina

Bio u Amsterdamu, i zaista ne shvatam sta ovaj lik nalazi lijepo u BGD-u, osim malog broja zaista zanimljivih ljudi nasuprot mase zombija. Naravno tu su i zaista kvalitetne kafane i hrana. PS: u Amsterdamu postoje biciklisticke staze kroz citav grad + semafori za bicikliste, isto kao u BGD-u... Biciklista je bog u saobracaju, odmah posle pjesaka, isto kao u BGD-u... Ljudi su nevjerovatno ljubazni i neposredni, isto kao u BGD-u... Grad je cist kao apoteka, iako ima milion turista uokolo, isto kao... -_- ...

budi iskren

pre 11 godina

(Dimitrije, 24. mart 2013 18:40)
Nisi ti "uočio lepote koje nudi život u Beogradu i Srbiji" nego si propao u inostranstvu pa se vrnuo.

Petar

pre 11 godina

Lik je ovde po zadatku, dosao je da skuplja obavestajne podatke i da rovari u pozadini. Zvanicno je turisticki vodic a nezvanicno ko zna sta je. Nadam se da ga nase sluzbe imaju u vidu.

Dragan Todorovic-Pikljon

pre 11 godina

Ova vest mi je ulepsala da u Holandiji.
Konacno se ostvario moj san da se uvede biciklizam u Beogradu kao svakodnevna potreba svakog velegrada!A to sto je pre mene uradio Holandjanin jako mi je drago jer oni su u ovoj oblasti broj jedan u svetu a i imaju najbolje i svuda prisutne staze,doduse kod njih je ravno kao tepsija pa je i lakse!!!
Kada ponovo dodjem u Beograd sigurno cu koristiti usluge gospodina Holandjanina!!!

AD

pre 11 godina

@Snezana, to je to, lepo si to rekla, uvlacenje strancima i nista vise, nazalost. Naravno i onima od kojih se moze ocekivati neka korist a kad postanu svesni da to sto ocekuju nece dobiti vise im nisi potreban, nazalost. Sem malog broja onih iskrenih prijatelja, naravno. Uvek sam imala iskrenije prijatelje u drugim zemljama jer se u Srbiji uglavnom bazira sve na racunici za sta ti ko treba, oduvek bilo i bice.

@Patriota, u zapadnim zemljama mladi se osamostaljuju vec sa 18-20 godina, zive samostalno i odvojeno od roditelja, sami placaju sve zivotne i rezijske troskove, stan, roditelji im ne pomazu a ako su kreditno sposobni kupuju i sebi stanove pa otplacuju kredite za stan a onda i plate od 3-5000 eura budu kratke i malo ostaje za snobovstinu i skockacavanje i napucavanje preko garderobe. Mnogi smatraju i da je to protiv njihove casti da izgledaju tako napucano kao sto izgledaju neki iz Srbije. Nikad necu zaboraviti koji sam ja sok dozivela kad sam videla jednu poznanicu kako je bila obucena a zivi u 20 kvadrata. U Srbiji vecina zivi sa roditeljima od kojih i novac traze za garderobu i to bez trunke grize savesti samo da bi se sepurili pred drustvom dok jedan Zapadnjak to sebi nece dozvoliti ako mu roditelji nisu neki bogatasi jer smatraju da i njihovi roditelji imaju pravo na zivot. U Srbiji vlada nesto sto je meni neshvatljivo, neka sebicnost, samo ja pa ja....Uzas!

Mirko

pre 11 godina

Drago mi je zbog "našeg" Holanđanina, čestitam mu i zahvaljujem se na lepim rečima i radu na promociji našeg glavnog grada i Srbije. Nema ništa bolje nego kad te razumeju "stranci". Bravo i hvala!

Lale Gastos

pre 11 godina

@(PATRIOTA, 25. mart 2013 00:29)

U Holandiji dnevnice kao pojam ne postoje. Kad ides na sluzbeni put sve troskove placas sam od svoje plate, a po povratku podnosis svaki racun, priznanicu, voznu kartu itd kako bi dobio refundaciju troskova. Ako izgubis ili bacis racun neces ni dobiti pare nazad. Ako ti plata nije dovoljna da ti pokrije troskove puta firma ti daje avans. Nepotrosene pare od avansa mozes komotno da trosis do kraja meseca, ali ce ti sledeca koverta biti nesto tanja. Ako se upitas kako, objasnice ti: dobio si avans prethodnog meseca, uplatili su ti refundaciju troskova, ostatak ti se oduzima od sledece plate. Neke firme daju zaposlenima biznis kreditne kartice, ali i tu je princip isti: svaki trosak na toj kartici za koji nemas racun ti se skida od plate.

U ovoj zemlji ako ti banka, posta, osiguranje ili bilo ko vec ... greskom uplati vece pare (desava se), pa tu gresku kasnije otkriju - ne samo sto ce ti traziti pare nazad, vec ce ti zaracunati i zateznu kamatu. Iako su ti dali te pare njihovom, a ne tvojom greskom! Ali ako ti oni greskom skinu s racuna greskom vece pare, ima da se nacekas da ti te pare vrate. I kada ti ih vrate kamatu neces dobiti.

U Holandiji su ti novcana kazna i novcani dug mnogo gori od robije. Sa robije mozes i da pobegnes. Od duga ne mozes, ne zastareva.

Tako da su ti Holandjani iz price bili mozda samo odusevljeni sto je u Srbiji (za njih) sve jevtino, jer su oni patoloske cicije. Ali nisu profitirali od toga, ne boj se ...

adam

pre 11 godina

drago mi je za coveka i svaka mu cast na odvaznosti. medjutim, ja bih zeleo da njegova zemlja ima slicne propise kao i nasa i da je dovoljno otvoriti firmu i aplicirati na osnovu toga za privremenu dozvolu boravka i jednostavno se doseliti i prijaviti boravak kao sto je to on ucinio. u holandiji (ako niste iz eu ili eec) to moze malo sutra i sa ispunjenih milion i 600.000 papira i uslova, i to ide u njihovu policiju posle na odobrenje (boravisna dozvola). firmu svaki srbin sutra moze da otvori ali kao non-resident ali da na osnovu firme dobije resident permit je druga prica.

u tome se zapravo i ogleda sustina eu: nasi resursi i trziste ce biti na izvolte a nasa gladus da zapljuskuje njihove zidine ce moci tek nakon maximalnih 7 godina od oficijelnog ulaska. a do tad ko ziv ko mrtav.

Nataeos

pre 11 godina

Na sta smo mi spali kad nam stranci promovisu glavni grad i drzavu...nismo ni svesni sta svega kod nas ima samo buljimo u EU...to "mi" je i za narod a pogotovo za drzavnike koji nemaju pojma kako se vodi, promovise i gradi drzava... Jedino sto znaju je da rasturaju, a narod ko ga sisa!!!

Dusan

pre 11 godina

"Ma slazem se sa time sto kazes, ali veruj mi nije bitno koliko para imas vecina njih su vece stipse 100puta od Srba...(PATRIOTA, 25. mart 2013 00:29)"

Ja ne mislim tako, nisu oni stipse vec su racionalni, zato i imaju. Nesmemo se rasipati novcem, od kucnog pa do drzavnog budzeta, i ondacemo valjda imati. Kazu ljudi, para imas onoliko koliko umes da ih cenis, a zapadnjaci umeju da ih cene.

jad i beda

pre 11 godina

Znaci da odem u Amsterdam i kazem da ne umem da objasnim, ali da se osecam kao kod svoje kuce... Dobijem boravisnu i radnu dozvolu, intervjuisu me za novine i onda samo da smislim neku budalastinu koju Amsterdam nema, pa pokrenem posao... Jadan je i Beograd i Srbija kad svaka protuva koja im uputi par lepih reci postaje "sjajan momak".

Dule

pre 11 godina

Hvala Ralfe,

znas drago nam je da ti se sviidja BG

ali da ti pokrenes posao i uzmes kintu

bojim se neces dugo, a i nisi se izjasnio za koga si ?

Bog ti pomogao

blagomeni

pre 11 godina

Veoma lep i afirmativan tekst. Jedino mi se tokom čitanja stalno nametalo pitanje, kako neki stranac može samo da odluči da se preseli u Beograd. Da bi to isto učinio neko ko nije građanin EU, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, San Marina, Andore i još nekoliko izabranih zemalja, u obrnutom smeru, u njegov rodni Hag, morao bi kao prvi uslov da pre podnošenja zahteva za privremeni boravak položi holandski jezik, unapred dobije ponudu i garanciju zaposlenja. I pored svega toga, ne bi bilo garantovano da će mu imigracion služba (IND) odobri boravišnu dozvolu. Izgleda da je u Srbiji to daleko jednostavnije učiniti.

Ja

pre 11 godina

Brate svaka tebi cast na lepim recima, al nisi ti Beograd jos upoznao kako treba. Kad krenes sa administracijom, ima da trcis nazad u Holandiju. Beograd jeste lep i prijatan za druzenje, ali kad ti dodje vreme da odradis neke papire, naje.o si.

budi iskren

pre 11 godina

(Dimitrije, 24. mart 2013 18:40)
Nisi ti "uočio lepote koje nudi život u Beogradu i Srbiji" nego si propao u inostranstvu pa se vrnuo.

Ajte molim vas

pre 11 godina

Svako ko dodje i nesto lepo kaze o BG-u,odmah mu se pridaje nepotrebna paznja.Idite u Holandiju,pa vidite da l' ce vam oni pridavati toliku paznju.Notorna glupost zaludelih Srba.

tragikomično

pre 11 godina

Zamisli gde bi završio jedan Pariz, Rim, Amsterdam, Venecija, Dubrovnik itd. kada bi o svakoj osobi koja je zaljubljena u njihov grad pisali u novinama?!

PATRIOTA

pre 11 godina

Najveca ironija sto svi VISE vole Beograd i Srbiju, OSIM sami Srba.
Zivim dugo godina u USA i nikad mi nece biti jasno kako vecina u Srbiji samo pricaju o zapadu, kako jedva cekaju da odu i zive negde gde je multikulturno drustvo, da jedu egzoticnu hranu, da budu dobro placeni, da zapad ceni njihovo "znajenje" koje su pazite stekli u Srbiji.....
......ALI kad stignu na zapad nakon nekog vremena i shvatanja da nije multikulturno drustvo bas ono sto su zamisljali kad vecina zivi u svom getu, onda pocne potragas da nadju kafanu sa domacom sarmom jer to je sad u tudjini egzotika, shvate da i nisu toliko placeni za standard te zemlje u kojoj se nalaze pa kao i svi ostali tapkaju u mesto i cute jer ako se zalis izbacen si na ulici jer svakodnevno stize jos jeftinija radna snaga jos vis puni sebe i nebesko misljenje o svojim sposobnostima, shvate na njihovo znanje mozes ocaciti macki znas gde jer svi imaju znanje i jos 20godina iskustva i ti postanes mali saraf na velikog masini...........

Petar

pre 11 godina

Lik je ovde po zadatku, dosao je da skuplja obavestajne podatke i da rovari u pozadini. Zvanicno je turisticki vodic a nezvanicno ko zna sta je. Nadam se da ga nase sluzbe imaju u vidu.

Milan

pre 11 godina

Holanđani nisu najbolji biciklisti, kod njih je sve ravno tako da bicikli čak nemaju ni brzine. Imam kolegu Holanđanina koji se doselio u Švajcarsku, ne može se čovek uz brdo uspeti.

Inače jako lep članak, pokazuje da kod tih naroda nema nikakve zle krvi prema nama, samo mi tripujemo da su nas bombardovali zato što nas ne vole, ili zato što smo druge vera, a ne zbog naših nesposobnih, priučenih, korumpiranih političara koji decenijama vode politiku od danas do sutra, nemajući pojma gde treba da idemo ili odakle dolazimo.

Danas je Rusija i Kina, juče je EU, sutra Turska, a prekosutra ko zna. Meni ne smeta ni jedna strategija za koju se odlučimo, ali odlučimo se već jednom ko su nam saveznici i prema kojem bloku ćemo se prikloniti. Tadićeva teorija koju i ovi danas nastavljaju o sedenju na tri stolice je nebuloza, Rusija, Kina i zapad jednostavno nisu kompatibilni.

Luminor

pre 11 godina

Bio u Amsterdamu, i zaista ne shvatam sta ovaj lik nalazi lijepo u BGD-u, osim malog broja zaista zanimljivih ljudi nasuprot mase zombija. Naravno tu su i zaista kvalitetne kafane i hrana. PS: u Amsterdamu postoje biciklisticke staze kroz citav grad + semafori za bicikliste, isto kao u BGD-u... Biciklista je bog u saobracaju, odmah posle pjesaka, isto kao u BGD-u... Ljudi su nevjerovatno ljubazni i neposredni, isto kao u BGD-u... Grad je cist kao apoteka, iako ima milion turista uokolo, isto kao... -_- ...

CityWatch

pre 11 godina

Eto jednog pozitivnog rolmodela za mlade a i nesto straije Beogradjane koji umesto komentara na razne vesti tipa "Joj Srbijo jadna li si" ili "Odoh ja, poslednji nek ugasi svetlo", mogu malo da razmisle i uzmu stvar u svoje ruke. Nego brate, dovedi ti te strance malo na Lido, da vide zupla i kakvu mi neku zivinu sa hijerarhijom imamo al' ne moras bas biciklom, jbg. Tvrdim da je Beograd jedan od najsjajnijih gradova na svetu koji i dalje ima nesto sto su mnogi davno izgubili. Preporucujem medijima da ovom coveku podare bar 50% prostora koji nesebicno i besplatno dele fejsbuku i kojekakvim ambasadorima. Moj grad je Beograd, najjaci i najlepsi sa svim svojim manama. Jedino sto bih ovde menjao jeste ponasanje ljudi koji pristizu ili su druga generacija na asfaltu. Brate, zbog zivine i hijerarhije.

petar

pre 11 godina

Pa naravno za ovakve ideje nema ni jednog komentara , ni mišljenja, ni sugestije, ni predloga od vajnih Beograđana. Čak ni obično hvala ovom čoveku.Njemu je , očigledno, više stalo da poboljša ovaj grad nego nama.A Beograđani koje voli, su uglavnom potrošili juče na kucanje 500 miliona komentara o jednom prejadnom treneru i besmislenoj fudbalskoj reprezentaciji.E pa eto... od mene jedno hvala, za momka iz Holandije.

Aljona

pre 11 godina

Odusevila sam se momkom i pricom! Ne desava se bas cesto da je zapadnjaku Beograd kao drugi dom. Pogotovo ne Holandjaninu. Bas lep tekst. Provetravaj se Srbijo, provetravaj se!! :)

Dimitrije

pre 11 godina

Bravo Ralph, samo napred. Totalno se slažem sa tvojim mišljenjem i delim tvoj pogled na Beograd i Srbiju. Ja isto živim ovde i lepo mi je, tako je i mom krugu ljudi sa kojima se družim a ljude koji mrače izbegavam u širokom krugu. Ali da budem iskren, dve godine sam proveo i inostranstvu i tek sam tada uočio lepote koje nudi život u Beogradu i Srbiji, pa sam se svakako vratio ovde.

Arhitekta

pre 11 godina

I? Ja sam zaljubljen u Kopenhagen, ali nesto ne vidim izliv svojih osecanja ni na jednom danskom medijskom sajtu. Je li treba da budemo ponosni sto se jednom Holandjaninu dopada Beograd? Beograd je divan grad i toga treba da budemo svesni i bez ovakvih vesti. Jedina losa stvar je ta sto mi koristimo jako malo potencijala koje Beograd zapravo ima...i to na jedan, nedovoljno dobar nacin.

U Srbiji ste doborodosli

pre 11 godina

Kada sam otisao u Holandiju i poceo da upoznajem ljude jedna stvar mi je bila jako upadljiva,a to je da me ti ljudi podsecaju na najbolje i najfinije ljude koje znam u Srbiji,ko da su preslikani.Takvih je u Holandiji 95 posto.Stalozeni ljudi,pametni, operisani od agresije itd.Jednostavno nije normalno kolko su normalni.

Vlada

pre 11 godina

Raduje me što sve više i više stranaca odlučuje da živi u Beogradu, koliko je Beograd poseban grad često ni sami Beogradjani nemaju pojma. Ja koji inače i nisam iz Beograda imam utisak da više volim ovaj grad od onih koji su ovde što bi rekli već 200 godina unazad. Najviše razočara kad se sa omalovažavanjem i nekom sortom zavisti govori o njemu!

PATRIOTA

pre 11 godina

@ Dusan
Ma slazem se sa time sto kazes, ali veruj mi nije bitno koliko para imas vecina njih su vece stipse 100puta od Srba. Samo vidim po ovim sajtovima za strance u BG, pa traze najeftinije pijace a d ne pricam za druge stvari.
Imam jednu dobru drugaricu koja je sa jos 5 kolega/koleginica bas saradjivala sa Holandjanima na nekom projektu preko 2godine. Kaze kad dodju Holandjani u BG mole da im se nadje naj naj jeftini hotel, iznenade se kako je hrana jeftina i samo jedu sendvice kad su njihove pare u pitranju ali kad je placala firma onda su bili rapolozeni za izlazak i restorane. Drugarica mi prica kako su bili presrecni sto su toliko ustedeli od dnevnica jer su ukupno dali E5 Eura za sendvice i vodu tog dana. A sa druge strane moja drugarica i kolege odu u Holandiju, svi se upicane sa novom garderobom, Holandjani se cude kako ona sa mnogo manjom platom od njih moze sebi da prijusti cizme od E400. kaze drugarica svako vece su isli po restoranima, potrosili sve dnevnice na raznorazne krpe i krpice i vratili se sa NULOM u dzepu.
Mentalitet je CUDO, kod nas UVEK mogu da se oslone na mame i tate, bake i deke ili po nekog strica...tamo nemas na koga da se naslonosi nego na samog sebe......:)Ja garantujem da ovaj gospodin nije platio jedan obork od kako je dosao u srbiju? Ali neka takav smo mi narod, nek se zivi, jede, pije i veseli!

bezmozga

pre 11 godina

Bravo druže! Pametan i jednostavan momak, otvorenog srca. Svi vi koji želite da budete prijatelji i delite sadašnjost sa nama ste uvek dobrodošli. Možda bismo s vama dobili ono malo što nam nedostaje da budemo bolji. Zbog ovakvih ljudi se setim zašto volim zapad, iako se često lako pokolebam.

Snezana

pre 11 godina

O ovom Holanđaninu i njegovom svakom pokretu u Beogradu pisano je više u medijima nego što je ikada napisano o udurženjima biciklista koja su organizovala razne akcije a među kojima je bilo i hvelikih umanitarnih. Nikada u novinama nije izašao tekst o Jonetu, ocu cikloturizma u Srbiji, bez koga naše parče EuroVelo rute ne bi ni do dans imalo oznake i koji vodi silne turiste na ture bicklima po Srbiji; nikada ovolikim tekstom nije bilo ispraćeno šta radi Freebiking, Ciklosvet Srbije, Ciklonaut... Kad je HOlanđaninu bio ukraden bicikl, grad mu je sutradan poklonio novi. Mene ni nakon 20 meseci na putu oko sveta biciklom niko nije donirao biciklom već vozim krš koji mi je dao drugar. Lepo je što pišu o njemu, ali nije lepo što nikada ne pišu o našim ljudima koji ulažu silne i još i veće napore za iste stvari. I kojima nisu sva vrata otvorena kao njemu, samo zato što su domaći a ne stranci. Toliko se ulizujemo strancima da je to bruka. To sam osetila i na svojoj koži. Kad sam bila sa partnerom, Amemerikancem, svi mediji su mi preko noći odgovarali i zvali me (nas) da damo intervjue i da gostujemo u emisijama, a otkad vozim sama niko mi nije odgovorio ni na jedan dopis.

adam

pre 11 godina

drago mi je za coveka i svaka mu cast na odvaznosti. medjutim, ja bih zeleo da njegova zemlja ima slicne propise kao i nasa i da je dovoljno otvoriti firmu i aplicirati na osnovu toga za privremenu dozvolu boravka i jednostavno se doseliti i prijaviti boravak kao sto je to on ucinio. u holandiji (ako niste iz eu ili eec) to moze malo sutra i sa ispunjenih milion i 600.000 papira i uslova, i to ide u njihovu policiju posle na odobrenje (boravisna dozvola). firmu svaki srbin sutra moze da otvori ali kao non-resident ali da na osnovu firme dobije resident permit je druga prica.

u tome se zapravo i ogleda sustina eu: nasi resursi i trziste ce biti na izvolte a nasa gladus da zapljuskuje njihove zidine ce moci tek nakon maximalnih 7 godina od oficijelnog ulaska. a do tad ko ziv ko mrtav.

AD

pre 11 godina

@Snezana, to je to, lepo si to rekla, uvlacenje strancima i nista vise, nazalost. Naravno i onima od kojih se moze ocekivati neka korist a kad postanu svesni da to sto ocekuju nece dobiti vise im nisi potreban, nazalost. Sem malog broja onih iskrenih prijatelja, naravno. Uvek sam imala iskrenije prijatelje u drugim zemljama jer se u Srbiji uglavnom bazira sve na racunici za sta ti ko treba, oduvek bilo i bice.

@Patriota, u zapadnim zemljama mladi se osamostaljuju vec sa 18-20 godina, zive samostalno i odvojeno od roditelja, sami placaju sve zivotne i rezijske troskove, stan, roditelji im ne pomazu a ako su kreditno sposobni kupuju i sebi stanove pa otplacuju kredite za stan a onda i plate od 3-5000 eura budu kratke i malo ostaje za snobovstinu i skockacavanje i napucavanje preko garderobe. Mnogi smatraju i da je to protiv njihove casti da izgledaju tako napucano kao sto izgledaju neki iz Srbije. Nikad necu zaboraviti koji sam ja sok dozivela kad sam videla jednu poznanicu kako je bila obucena a zivi u 20 kvadrata. U Srbiji vecina zivi sa roditeljima od kojih i novac traze za garderobu i to bez trunke grize savesti samo da bi se sepurili pred drustvom dok jedan Zapadnjak to sebi nece dozvoliti ako mu roditelji nisu neki bogatasi jer smatraju da i njihovi roditelji imaju pravo na zivot. U Srbiji vlada nesto sto je meni neshvatljivo, neka sebicnost, samo ja pa ja....Uzas!

nema deda mraza

pre 11 godina

obicno sam cinican.
podrska turistickoj ponudi ovoga coveka.
najvise zato sto zna sta turistu interesuje.

nije palamud kao ministarstvo turizma nego mora raditi da bi preziveo.

Djoka

pre 11 godina

Rodio sam se i odrastao u Beogradu, ziveo sam na raznim mestima i za mene je Beograd najbolji grad u kome sam bio pod dva uslova:

1) Da ne moras da radis u njemu i imas poslovne interakcije (da si penzioner ili da ti lova stize odnekud drugde).
2) Da ne moras da imas nista sa administracijom (da su ti sredjeni svi papiri).

Ako su ta 2 uslova zadovoljena Beograd je broj 1 za mene.

Nataeos

pre 11 godina

Na sta smo mi spali kad nam stranci promovisu glavni grad i drzavu...nismo ni svesni sta svega kod nas ima samo buljimo u EU...to "mi" je i za narod a pogotovo za drzavnike koji nemaju pojma kako se vodi, promovise i gradi drzava... Jedino sto znaju je da rasturaju, a narod ko ga sisa!!!

a.s.

pre 11 godina

Moram da dodam sta je u celoj ovoj stvari o bike turuzimi u Beogradu fascinantno. Od skoro 2 miliona Beogradjana, dosao jedan Holandjanin i sve sam pokrenuo!?

Bg

pre 11 godina

Super priča, hvala za ovako lepu promociju Beograda! Znam za njega još dok sam živela u USA pa sam u momentima nostalgije naletela na njegov sajt :), sećam se i Amerikanke iz Vašingtona koja je živela ovde godinu dana i pisala divan blog o Beogradu i Srbiji, i kad se vratla kući tražila recepte za ajvar :). Super je ovo što naš sugrađanin Holanđanin radi, to je nedostajalo Beogradu i odlična je ideja, eto za one koji su bez posla da razmisle šta još nedostaje možda bi mogli i sami da pokrenu nešto, nikad se ne zna... Beograd je divan grad i ljudi su super osim onog bahatog dela koji će nadam se vremenom da se kultiviše :). Za one kojima je tuđa trava uvek zelenija preporuka da malo putuju i da ne obilaze samo centralne ulice glavnih gradova nego da zađu malo dublje, okolo i druže se sa domaćima, upoznaju njihov stil života, da upoznaju neke delove grada koje bi upoznali tek kada bi živeli tu, da zamisle da li bi mogli da žive tu, gde bi se kretali, šta bi radili, jedino tada možda mogu da prave neke paralele u odnosu na Beograd. Generalno, ako niste živeli još negde ili putovali, utisci su vam subjektivni a u Srbiji često i zatrpani opštom letargijom i pesimizmom, tek kad se malo upozna svet skida se taj nerealni pogled na sve oko sebe i na sebe samog i to u svim pravcima.

Laki

pre 11 godina

Covek je car. Sve najbolje mu zelim u zivotu i u poslu.

Zamislite kako bi nam tek bilo kada bi ova praznoglava ekipa od politicara koja ume samo da rasprodaje i trosi umesto nesto da proizvodi i stvara usvojila legalizaciju marihuane?

Pa procvetali bi kao drzava a o prilivu novca od turizma, mladih, festivala, poljoprivrede na godisnjem nivou necu ni da pricam.

Mislite o tome...

bezmozga

pre 11 godina

@jad i beda
Možda bih se, pri napadu besa, i složio sa vama. Ne volim koliko smo servilni, a novi evropski nacizam ne podnosim. Međutim, nije to ključna stvar. On nije došao ovde zato što je Srbija obećana zemlja u kojoj se ponižava lokalno stanovništvo i dele evri šakom i kapom. Došao je jer je tako izabrao, pa poželeo da ostane, a mogao je da ode baš bilo gde i da živi dobro. Zato je sjajan momak, koji nije pljuvač i evropski "aristokrata". To je lepo videti. Ako postoji neki drugi podtekst cele priče za koji znate, bilo bi lepo da i sa nama podelite to.

Lala na kvadrat

pre 11 godina

@Milan
Holanđani nisu najbolji biciklisti, kod njih je sve ravno tako da bicikli čak nemaju ni brzine. Imam kolegu Holanđanina koji se doselio u Švajcarsku, ne može se čovek uz brdo uspeti.

Milane, ima moj komsa vola Spasu, a ja imam bicikli. Fali nam brdo, ali cemo se snaci. Kontam da Spasu naucimo da vozi bicikli, a posto je jak(logicno kao vo) on ce se strahovitom brzinom popeti na brdo. Da li ce on onda biti najbolji biciklista ili je to samo u tvom kraju uslov da neko zna da vozi bicikli?

A.Semjonov

pre 11 godina

Jedan od najuticajnijih holandskih online vodica kroz gradove Evrope objavio je intervju sa Ralf van der Zijdenom. Treba napomenuti sa kakvom umesnoscu je ovaj Holandjanin predstavio najlepse strane Beograda istovremeno praveci od nedostataka u nasem gradu privlacno i ljupko mesto za svakog turistu. Preporucen link http://www.cityzapper.nl/Belgrado/City%20Reporters/city-report-ralph-van-der-zijden

Ana

pre 11 godina

@Dimitrije, 24. mart 2013 18:40

Isto kao ja, posle dve godine preko shvatila šta ustvari imam ovde :) i vratila se naravno, ustvari obožavam Bg oduvek ali sada čini mi se još više a manje mi smetaju loše stvari tj. gledam na njih kao na greške ljudi koje se mogu ispraviti. U svakom slučaju, ta sreća zbog ponovnog života u Beogradu je bila neopisiva i još uvek je :)

ЈоГ

pre 11 godina

" ... Došao je jer je tako izabrao, pa poželeo da ostane, a mogao je da ode baš bilo gde i da živi dobro. Zato je sjajan momak, koji nije pljuvač i evropski "aristokrata". To je lepo videti. Ako postoji neki drugi podtekst cele priče za koji znate, bilo bi lepo da i sa nama podelite to."
(bezmozga, 24. mart 2013 19:56)

И не само то него обогаћује туристичку понуду Београда и сигурно плаћа гомилу такси и граду и држави. Камо среће да се ови дежурни пљувачи и критизери мало угледају на његов пример и сами почну нешто корисно да привређују уместо да чекају да им нека крушка сама падне у крило.

Maki

pre 11 godina

Sa jedne strane razumem odusevljenje, jer nazalost uvek u svetu cujemo negativne stvari o Srbiji. Zivim u inostranstvu i imam par prijatelja koji obozavaju nasu hranu (sacuvaj Boze da nema slanine i pasulja u kuci) i naucili su srpski jezik. Ali tu je i druga strana "medalje": cim pocnemo u Srbiji da govorimo moj maternji jezik, misle ko su ovi, dosli iz inostranstva i misle da su nesto bolje, pa budemo tretirani kao zadnja stoka. Izvinjavam se na izrazu, ali dusa me zaboli kada se zazelim svoje domovine i sa suzama pozdravljam rodni grad,a posle dva dana zelim samo da pobegnem zbog neljubaznosti i nepostovanja.

Mira.Nl

pre 11 godina

Kad sam juce procitala ovaj tekst,moj suprug (hOLANDJANIN),smo se odusevili! I on meni kaze,eto jos jedan,nisam sam!! I danas ,kad sam procitala komentare,od kojih bar 90% je pakosnih,puni mrznje,netolerantni,a povrh svega glupih,srce me je zabolelo! Zar je stvarno moguce,da toliko nevolite ni sebe,a samim tim ni druge?? Netreba uporedjivati politiku jedne zemlje,sa obicnim ljudima te zemlje!!
Ali uz to jos reci da oni nemaju bicikle sa brzinama...to stvarno prelazi sve granice gluposti! Umesto da budete zadovoljni,sto je neko to uradio iz ljubavi(dosao da zivi u vasem gradu),ne on je spijun,on ima lose navike...E dragi moji,zasto se jedan od vas,tako pametnih nije setio da uradi tako nesto,za sebe a i za svoj grad? Ne,ne,to nemoze!! jer mi smo rodjeni pljuvaci i zavidnici,pakosni i ljubomorni!! Hvala Bogu,da je ovaj preduzemljiv momak presao preko toga i video i dobre strane Beograda i Srbije..

Holandjanka

pre 11 godina

Wow, cudo! Holandjanin u Srbiji. Tu sam skoro 10 godina, jer realno u Holandiji su svi zaboravili kako treba da se zivi. Ima "nas" holandjane ovde koliko hoces. I te koji ja poznajem ne bi se nikad vratili tamo. Svi smo naucili ili ucimo jezik, i na najbolje nacin i naboljem namerom se uklapama u sredini. Ne biramo posao, nego radimo sto nam se nadje na putu. Toga nema da se cita. Nego samo prikazuje te Holandjane koje se uvlace nekome da ne kazem gde. Sto nisu pisali o nama, kako se trudimo da se uklapamo u sredini. Ne, nego samo bogatasi i zmije se spominje po novinama. Jedan veliki pozdrav svim Srbima od jedne iskrene Holandjanke.

zmau

pre 11 godina

Da ne bude zabune : kada Ralf pomene "biciklizam", on apsolutno ne misli na biciklističku atletiku, kao što se obično misli u srpskom jeziku, nego na biciklistički saobraćaj.

Dusan

pre 11 godina

@(PATRIOTA, 24. mart 2013 13:11)

Mnogi kad dodju ovde iznenade se kako ljudi sede po kaficima ceo dan, za njih je to luksuz (ne zbog novca, nego zbog vremena). Tamo mladi ljudi prihvataju bilo kakve poslove, kod nas se posao bira, tacno svi biraju pa i ja, priznajem. Recimo niko nece ovde da pere prozore po lokalima ili farba ograde pored puta, a to ce isto raditi recimo u Parizu, gde uz dodatne troskove zivota ostace im isto para.

Podunavac

pre 11 godina

Pricaju Holanjdanin i Srbin, i pita Srbin Holanjdanina. Koliko ti zaradis mesecno? Pa oko 2000 evra, kaze Holanjdanin. I koliko potrosis mesecno za zivot? Pa oko 1000 evra. A sta radis sa ostatkom? Eh, pa to se kod nas ne pita - kaze Holandjanin.
Zatim pita Holandjanin Srbina, koliko ti zaradjujes? Pa oko 500 evra. A koliko ti potrosis za zivot? Pa oko 1000 evra. Pa kako, a gde nadjes ostatak? Eh pa to se kod nas ne pita - kaze Srbin. ;)

jabbo

pre 11 godina

@Ja: Veruj mi da Ralf dobro zna kakva je naša birokratija, čovek je ovde otvorio firmu, što je mnogo veći podvig za stranca nego za nas domoroce (možeš li zamisliti kako naše šalteruše govore engleski?). I ne samo u vezi firme: dečko npr. mora da vadi boravišnu vizu i da je obnavlja na svakih 6 meseci ili godinu dana. Zaista mu nije lako i stvarno svaka mu čast na trudu. Ralf je jedan od retkih ljudi zbog kojih sam ponosan što živim u Beogradu.

jabbo

pre 11 godina

Za hejtere kojima smeta činjenica što se "poklanja medijska pažnja strancu koji kaže par lepih reči o Beogradu": Očigledno niste pažljivo pročitali tekst. Dečko je u Beogradu POKRENUO BIZNIS, a koji nije pečenjara ili menjačnica ili autoplac. Imao je originalnu ideju koja je potpuno strana domaćem preduzetničkom mozgu i mnogo više radi na promociji Beograda i Srbije nego neke organizacije kojima je to posao i koje plaćamo mi, poreski obveznici. Koliko vas hejtera je uradilo nešto slično? Koliko vas makar poznaje nekog koji je uradio nešto slično, bez obzira da li dolazi iz Haga ili Lajkovca?

Veliki pozdrav za sve koji nešto rade.

Lale Gastos

pre 11 godina

@(PATRIOTA, 25. mart 2013 00:29)

U Holandiji dnevnice kao pojam ne postoje. Kad ides na sluzbeni put sve troskove placas sam od svoje plate, a po povratku podnosis svaki racun, priznanicu, voznu kartu itd kako bi dobio refundaciju troskova. Ako izgubis ili bacis racun neces ni dobiti pare nazad. Ako ti plata nije dovoljna da ti pokrije troskove puta firma ti daje avans. Nepotrosene pare od avansa mozes komotno da trosis do kraja meseca, ali ce ti sledeca koverta biti nesto tanja. Ako se upitas kako, objasnice ti: dobio si avans prethodnog meseca, uplatili su ti refundaciju troskova, ostatak ti se oduzima od sledece plate. Neke firme daju zaposlenima biznis kreditne kartice, ali i tu je princip isti: svaki trosak na toj kartici za koji nemas racun ti se skida od plate.

U ovoj zemlji ako ti banka, posta, osiguranje ili bilo ko vec ... greskom uplati vece pare (desava se), pa tu gresku kasnije otkriju - ne samo sto ce ti traziti pare nazad, vec ce ti zaracunati i zateznu kamatu. Iako su ti dali te pare njihovom, a ne tvojom greskom! Ali ako ti oni greskom skinu s racuna greskom vece pare, ima da se nacekas da ti te pare vrate. I kada ti ih vrate kamatu neces dobiti.

U Holandiji su ti novcana kazna i novcani dug mnogo gori od robije. Sa robije mozes i da pobegnes. Od duga ne mozes, ne zastareva.

Tako da su ti Holandjani iz price bili mozda samo odusevljeni sto je u Srbiji (za njih) sve jevtino, jer su oni patoloske cicije. Ali nisu profitirali od toga, ne boj se ...

Ljuba

pre 11 godina

Setim se jedne istinite price pre par godina u novinama jednog deke iz okoline Novoga Sada od 70 i kusur godina koji je bolovao od dijabetesa povisenog secera u krvi imao je rane na nogama koje kod dijabetiraca jako sporo zarastaju u medjuvremenu se otvori rana i noga podloze gangreni i daljoj amputaciji.Dan pre nego je trebalo amputirati mu nogu je samovoljno izasao iz bolnice i poceo voziti bicikl par dana.Deka je sacuvao nogu.Automatski je smanjio nivo secera u krvi i rane su se pocele povlaciti.Lekari su bili u cudu kako to jedan bicikl moze sacuvati starijoj osobi nogu zahvacenom gangrenom.Nije sala.

Dragan Todorovic-Pikljon

pre 11 godina

Ova vest mi je ulepsala da u Holandiji.
Konacno se ostvario moj san da se uvede biciklizam u Beogradu kao svakodnevna potreba svakog velegrada!A to sto je pre mene uradio Holandjanin jako mi je drago jer oni su u ovoj oblasti broj jedan u svetu a i imaju najbolje i svuda prisutne staze,doduse kod njih je ravno kao tepsija pa je i lakse!!!
Kada ponovo dodjem u Beograd sigurno cu koristiti usluge gospodina Holandjanina!!!

AD

pre 11 godina

(Holandjanka, 25. mart 2013 17:04)

Pogresno ste razumeli iako dobro govorite i pisete srpski. Niko nije rekao da se Holandjani uvlace nekome negde. To je receno za srpske medije da se uvlace strancima. Zelim svim Holandjanima i ostalim strancima dobar i lep zivot u Srbiji i verujem da vecina Srba isto to moze pozeleti svima vama. Lep pozdrav.

Lale Gastos

pre 11 godina

@(AD, 25. mart 2013 12:24)

1. Prosecna plata u Holandiji nije bas 3-5000, vec mnogo niza. Drasticno niza, zapravo: 1200-2000 je realniji opseg.

2. Ljubav ka skupocenoj garderobi je socioloski fenomen koji nije samo svojstven za Srbe i Srbiju. Veoma slicnu pricu cete naci i u zemljama bivseg SSSR, Bugarskoj, Rumuniji ... A da li ste ikada videli ljude u bilo kom siromasnijem i zapustenijem delu velikih americkih gradova? Sta prvo primetite na njima? Nove trenerke, jos novije patike kao da su iz kutije tek izvadjene, sve to zacinjeno debelim zlatnim kajlama, firmiranim naocarima za sunce, najskupljim kacketima, najnovjim modelima mobilnih telefona ... Ono sto je za prosecnog tamnoputog Amera par najnovijih dzordanki ili makserica, to je za nasu prosecnu sponzorusu par italijanskih cizama od 400 evra. Po mogucstvu crnih, sa stiklom od 12 cm i visinom do pola butina. Takve cizme u Holandiji nose samo prostitutke i stiptizete, i to samo kao radnu uniformu. Kad izadju iz svojih crveno osvetljenih sobicaka i upute se na spavanje navlace na sebe farmerke i patike i stapaju se s masom. Ali objasni ti to srpskim i ruskim devojkama. Nema sanse.

Dusan

pre 11 godina

"Ma slazem se sa time sto kazes, ali veruj mi nije bitno koliko para imas vecina njih su vece stipse 100puta od Srba...(PATRIOTA, 25. mart 2013 00:29)"

Ja ne mislim tako, nisu oni stipse vec su racionalni, zato i imaju. Nesmemo se rasipati novcem, od kucnog pa do drzavnog budzeta, i ondacemo valjda imati. Kazu ljudi, para imas onoliko koliko umes da ih cenis, a zapadnjaci umeju da ih cene.

Mirko

pre 11 godina

Drago mi je zbog "našeg" Holanđanina, čestitam mu i zahvaljujem se na lepim rečima i radu na promociji našeg glavnog grada i Srbije. Nema ništa bolje nego kad te razumeju "stranci". Bravo i hvala!