Četvrtak, 03.03.2011.

10:20

Arheološko blago Kosova 11 godina u Srbiji

Izvor: B92

Arheološko blago Kosova 11 godina u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

bgd

pre 13 godina

A kosovski Albanci su poznati po bavljenju arheologjom, i akademski i praktično na terenu, po otvarajnu muzeja i galerija, čuvanju kulturno istorijskog nasleđa drugih zajednica...

Mislim da najbolje kapiraju termin "blago".

Ah, da, ja sam nekorektan i opterećen stereotipima.

Branko

pre 13 godina

Kako se radi o političkom pamfletu, bez naučne i stručne podloge, pojavljivanje ovog teksta unosi zabunu kod svakog dobronamernog građanina u Srbiji i u Evropi. Ako se neko a priori poziva na međunarodnu javnost i priziva međunarodne institucije u pomoć, to ga obavezuje na poznavanje međunarodnih konvencija iz domena zaštite kulturnog nasleđa.
Muzej u Prištini, do juna meseca 1999. godine bio je po sastavu zaposlenih multietnička i multikonfesionalna ustanova. Moj odnos, i odnos mojih saradnika koji su proterani i sada se nalaze u Beogradu, uvek su bili korektni i profesionalni u komunikaciji sa pripadnicima albanske nacionalnosti. Nadam se da će vam ovu činjenicu potvrditi i pripadnici albanske zajednice koji su bili zaposleni u Muzeju. Kao primer, navodim činjenicu da je komesar često pominjane izložbe Arheološko blago Kosova i Metohije u Galeriji SANU bio arheolog Kemalj Ljuci, po nacionalnosti Albanac. Kustosima Muzeja, bez obzira na nacionalnost, vrata svih institucija u Beogradu i Srbiji bila su, a i dalje su, otvorena. To kolege iz Prištine dobro znaju.
Korektno bi bilo, izvorno preneti kakav je danas status srpskih stručnjaka na Kosovu i Metohiji, odnosno prognanih stručnjaka i njihovih porodica. Šta je sa njihovom imovinom-nekretninama, pokućstvom, bibliotekama, umetničkim delima i sl.
Neprimereno je savremenom društvu, danas posebno, da bilo ko nastupa sa pozicije da mu sve a priori pripada, da kulturnu i političku istoriju vidi isključivo kroz svoju prizmu, da sveukupno kulturno nasleđe svojata bez ikakvih stručnih i ljudskih kriterijuma i to, bez obzira da li se radi o srpskom, otomanskom ili bilo čijem drugom nasleđu. Albanizacija kulturnog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije je anahrona pojava koju civilizovana Evropa ne može da prihvati jer se takav odnos kosi sa elementarnim poimanjem ljudskih prava i prava na zaštitu i očuvanje vlastitog kulturnog identiteta.
Za nas nikada nije bio sporan kulturni identitet bilo koje etničke zajednice na Koosvu i Metohiji, pa ni albanske. Uvereni smo da na nekom prostoru može egzistirati više kulturnih identiteta ukoliko se međusobno priznaju i uvažavaju. Za gosopodu koja nisu upućena u pozitivnu evropsku praksu i zakonodavstvo, predlažem da pre javnog nastupa prouče dokumenta i preporuke Saveta Evrope iz domena zaštite kulturnog nasleđa. To važi za sve, bili oni iz Prištine ili Beograda.

Branko

Nemanja

pre 13 godina

Ne razumem ove koji su iznenađeni ovakvim tekstom na B92.Pa valjda je svima jasno čiji je B92 i kako pokušavaju da promene svest u Srbiji, da bi se pristalo na samoubistvo naše otadžbine.
Ono što je najgore je da oni nisu jedini...

Konspirator

pre 13 godina

To blago je vec 1000 godina u Srbiji i tu ce i da ostane. Dal su nalazi 5000 ili 50 godina stari nije bitno, to je Srbija. Tamo ne treba ostaviti nista. Steta sto nismo moglii i manastire kamen po kamen da odnesemo, ovako ce i njih da posvoje. Ali ne zaboravite da je to sve nase i da ste u tudjum poljima selima i varoshima. Vraticemo se!

Katarza

pre 13 godina

B92!

Cak ni novinarska sloboda ne bi trebalo da vama dozvoljava da se opredeljujete za bilo koju opciju nego da budete neutralni.

Tekstom, a pogotovo naslovom, ste tendeciozno priznali nezavisnost Kosova.

Ja kao obican gradjanin koji bloguje, mogu da izrazim svoje misljenje i da kazem da je Kosovo busna prica koja gusi gradjane Srbije a mnogi od njih nisu ni svesni toga... ali ja sam gradjanin, vi ste javno sredstvo informisanja i ne smete, ponavljam, NE SMETE, da ucestvujete u kreiranju misljenja vec da izvestavate objektivno. Mozda sam ja sanjar i idealista, ali imam prava na svoje misljenje.

Ali naravno, kao i mnogo puta, ovaj komentar nece biti objavljen.

ovchinec

pre 13 godina

Hmmm.Koliko ljubavi prema b92 u srbiji?I to na clanku o kulturi???Da ste vi meni zivo i zdravo novinari sa b92 al kad procita covek ove komentare zabrinut sam za sve vas iz vase medijske kuce.Opet bi bagra da vas pali i da vam sudi.A sto se eksponata tice naravno da ostaju u Beogradu bar do neka lepsa vremena.

Побијате сами себе оваквим изјавама

pre 13 godina

Српско наслеђе је тамо где и припада, у Србији. Видели смо како чувате вековима старе цркве.

Student arheologije

pre 13 godina

Apsolutno ne postoje adekvatni argumenti koji bi opravdali vraćanje ,,privremeno izmeštenih" eksponata u matičan muzej u Prištini iz prostog razloga što Srbija ne priznaje samoproklamovanu državu Kosovo. Međutim, istina je takođe da po važećem zakonu određeni arheološki nalaz uvek formalno ostaje vlasništvo muzeja u koga je prvi put smešten, tako da bi se u tom kontekstu moglo tumačiti da eksponati koji se trenutno nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu pripadaju Muzeju Kosova i da treba da budu vraćeni. Međutim budući da Srbija nije priznala Kosovo i smatra ga svojom teritorijom ovakav zakon se ne može primeniti u ovom konkretnom slučaju!!!
Formulacija vašeg naslova je krajnje ne profesionalna i tendenciozna. Ovom prilikom ne želim da ulazim u subjektivne stavove autora ovog teksta , već da skrenem pažnju na lošu konstrukciju i neispravnost samog naslova. Ne može postojati nikakvo arheološko blago Kosova (Budući da Kosovo nikada nije postojalo kao nezavisni istorijski politički entitet), već se samo može govoriti o arheološkom blagu sa teritorije (ili oblasti) Kosova. Jako je neprofesionalno sa Vaše strane da prenosite jedan ovakav politički tendenciozan tekst. Ovom prilikom neću ni da pominjem krajnje destruktivan odnos Kosovskih vlasti prema kulturnom nasleđu, kao ni njihovu pseudoistorijsku i fiktivnu interpretaciju arheoloških nalaza iz neolita, eneolita, itd. koji se predstavljaju kao nacionalna baština Albanaca (pri čemu se oni krajnje neosnovano predstavljaju kao direktni naslednici Dardanaca) a sve u svojstvu imaginarnog prava na teritoriju i slično,...

Darko

pre 13 godina

Gospodo sa B92, po vazaecem pravopisu srpskog jezika strana imena se pisu onako kako se citaju. Kada ste pre naucili albanski nije mi jasno pa koristite njihov alfabet......
SRAMOTA!

Zox

pre 13 godina

Kada Luvr, Britanski muzej i Metropolitan vrate arheolosko blago svih svetskih kultura koje su opljackali, onda cemo i mi vratiti "njihovo" blago.
Nista nije cudno, ni sporno.

Milos

pre 13 godina

Artefakti koji su proizvod srpske kulture, a poticu sa Kosova mogu da ostanu u Beogradu. Ali sve ono sto potice iz ranijih perioda treba da se vrati tamo gde i pripada. U suprotnom je to pljacka.

Milos

pre 13 godina

Tekst nije autorsko delo redakcije B92, nego je preuzet sa RFE, sto lepo pise odmah ispod naslova. Mozda se nekome ne dopada ton ili kontekst clanka, ali ja mislim da je mnogo bolje da vidimo i znamo sta se u Evropi i svetu pise o ovom nasem problemu, nego da zabijamo glavu u pesak. Kako se mozete boriti sa necime sto ne znate ni sta je, ni koliko je? Upoznajte se sa argumentima druge strane, vidite kako razmisljaju, saznajte ko su im saveznici i zasto, i onda razmislite o nekoj borbi. Naravno, govorim o institucionalnoj i politickoj borbi, ne onoj sa oruzjem.

Dragan

pre 13 godina

Wow... WOW... Ostah bez reci. Kosovsko blago je u Srbiji mnogo duze od 11 godina, a vi gospodo sa b92 samo kopate rupu dublje i dublje... Ovde Ameri imaju poslovicu "when you're deep in a hole, stop digging" (kad se zakopas duboko u rupu, prestani da kopas).

somna

pre 13 godina

vest piše albanski novinar ili novinarka (koji kaže da se vrati iz Srbije na KosovU), a prenosi agancija-
pa gde su bili albanski arheolozi kad su palili crkvu Bogorodice Ljeviške ili napadali srednjevekovne manastire- gde su ti apeli javnosti da se čuva nepolitizovano kulturno nasleđe...koje. je l' pripada samo prostoru (a ne i tradicijama?)
znaju i oni verovatno da nema ništa od toga...samo pišu u prazno

goran

pre 13 godina

A i da zamislimo da je to tako, da taj narod dole koji sebe naziva Kosovari ima pravo na to "blago", dobice da istog trena kada i svi ostali narodi na svetu dobiju svoja nacionalna blaga od strane recimo jedne Engleske ;)
Pitajte Egipat sta misli o tome...

karl marks

pre 13 godina

pa ja sam i pretpostavljao da ovo nije intervju vec vise izvestaj sa kosova
vise bih komentarisao Amru pa vidi se da devojka ni andrica nije citala a kamoli neko drugo stivo ja koliko vidim ovde od njenog rada "Misli"ne vidim nista nego te direktor je reko ovo te direktor je reko on a Amra sta je rekla ne vidi se ,predstaviti ovako Hladnu sliku jedne institucije to je zalosno za jednog novinara u stvari eh da je novinar videlo bi se sta je muzej bio "ta amra ne znam ni da li i bila u muzeju da vidi kakvo je sada trenutno stanje"
ja se nadam da ovaj komentar cita amra i da svaka pozitivna kritika njegog rada ce vredeti da bi postala pravi i dobar novinar vrednog zvanja
a za eksponate muzej i ostalo pa "Celo Kosovo je jedan veliki muzej "Matija Beckovic o tome je izdao jednu zbirku 1989 citaj amra...

uf

pre 13 godina

Ne mogu da verujem koliko ste cinicni vi sa B92 i ocigledno radite protiv Srbije! Treba vas ukinuti i prognati! Za vasu informaciju Kosmet je deo Srbije!!!!

Miško

pre 13 godina

Slažem se - naslov je krajnje neprimeren - a gde bi trebalo da se nalazi arheolosko blago Kosova ako ne u Srbiji? Ovaj naslov me podseća na ono "Jevrejsko blago u Nemačkoj"..na žalost b92 mi nismo nemci a ni albanci nisu jevreji a nešto što je naše nemamo kome ni da vratimo..

Marko DANON

pre 13 godina

Arheološko blago sa Kosova pripada republici Srbiji, kao i arheološko blago Srbije sa svih drugih teritorija naše republike. Jednostavno.

dobicete

pre 13 godina

Pa vi se šalite. Recite da se šalite?

Sve što je ostalo ste opljačkali, uništili i spalili. I sad tražite arheološko nasleđe sa teritorije koju ste okupirali? Smešno i žalosno istovremeno.

Bruka

pre 13 godina

Od naslova i cele vesti.... Kosmet je u Srbiji vekovima, sve što je sa Kosova pripada Srbiji. Ne shvatam koje drugo blago sa Kosmeta postoji, a da nije srpsko. Gde će da bude nego u Beogradu? Da ostavimo Albancima da ga unište ili da na osnovu njega pričaju o belim medvedima na Šar planini?

P.S. Jedva čekam da na vlast dođe neko normalan, pa da vas zabrani zakonom, a odgovorne pohapsi i otera na robiju. Umesto da (mada je i to nenormalno) budete makar neutralni kada je u pitanju Srbija, vi ste otvoreno na strani neprijatelja ove države i ovog naroda. Sram vas bilo.

Шумадинац

pre 13 godina

"Arheološko blago Kosova 11 godina u Srbiji", цинично-безобразан наслов!!! Косово и Метохија је саставни део Србије, тако ће и остати! За кога ви радите на Б92, кад објављујете овакве и сличне циичне вести и апростофирате "Косово" као некакву неовисну дрзавицу! Срамота!

Шумадинац

pre 13 godina

"Arheološko blago Kosova 11 godina u Srbiji", цинично-безобразан наслов!!! Косово и Метохија је саставни део Србије, тако ће и остати! За кога ви радите на Б92, кад објављујете овакве и сличне циичне вести и апростофирате "Косово" као некакву неовисну дрзавицу! Срамота!

Marko DANON

pre 13 godina

Arheološko blago sa Kosova pripada republici Srbiji, kao i arheološko blago Srbije sa svih drugih teritorija naše republike. Jednostavno.

dobicete

pre 13 godina

Pa vi se šalite. Recite da se šalite?

Sve što je ostalo ste opljačkali, uništili i spalili. I sad tražite arheološko nasleđe sa teritorije koju ste okupirali? Smešno i žalosno istovremeno.

uf

pre 13 godina

Ne mogu da verujem koliko ste cinicni vi sa B92 i ocigledno radite protiv Srbije! Treba vas ukinuti i prognati! Za vasu informaciju Kosmet je deo Srbije!!!!

Bruka

pre 13 godina

Od naslova i cele vesti.... Kosmet je u Srbiji vekovima, sve što je sa Kosova pripada Srbiji. Ne shvatam koje drugo blago sa Kosmeta postoji, a da nije srpsko. Gde će da bude nego u Beogradu? Da ostavimo Albancima da ga unište ili da na osnovu njega pričaju o belim medvedima na Šar planini?

P.S. Jedva čekam da na vlast dođe neko normalan, pa da vas zabrani zakonom, a odgovorne pohapsi i otera na robiju. Umesto da (mada je i to nenormalno) budete makar neutralni kada je u pitanju Srbija, vi ste otvoreno na strani neprijatelja ove države i ovog naroda. Sram vas bilo.

somna

pre 13 godina

vest piše albanski novinar ili novinarka (koji kaže da se vrati iz Srbije na KosovU), a prenosi agancija-
pa gde su bili albanski arheolozi kad su palili crkvu Bogorodice Ljeviške ili napadali srednjevekovne manastire- gde su ti apeli javnosti da se čuva nepolitizovano kulturno nasleđe...koje. je l' pripada samo prostoru (a ne i tradicijama?)
znaju i oni verovatno da nema ništa od toga...samo pišu u prazno

Darko

pre 13 godina

Gospodo sa B92, po vazaecem pravopisu srpskog jezika strana imena se pisu onako kako se citaju. Kada ste pre naucili albanski nije mi jasno pa koristite njihov alfabet......
SRAMOTA!

goran

pre 13 godina

A i da zamislimo da je to tako, da taj narod dole koji sebe naziva Kosovari ima pravo na to "blago", dobice da istog trena kada i svi ostali narodi na svetu dobiju svoja nacionalna blaga od strane recimo jedne Engleske ;)
Pitajte Egipat sta misli o tome...

Miško

pre 13 godina

Slažem se - naslov je krajnje neprimeren - a gde bi trebalo da se nalazi arheolosko blago Kosova ako ne u Srbiji? Ovaj naslov me podseća na ono "Jevrejsko blago u Nemačkoj"..na žalost b92 mi nismo nemci a ni albanci nisu jevreji a nešto što je naše nemamo kome ni da vratimo..

Zox

pre 13 godina

Kada Luvr, Britanski muzej i Metropolitan vrate arheolosko blago svih svetskih kultura koje su opljackali, onda cemo i mi vratiti "njihovo" blago.
Nista nije cudno, ni sporno.

Student arheologije

pre 13 godina

Apsolutno ne postoje adekvatni argumenti koji bi opravdali vraćanje ,,privremeno izmeštenih" eksponata u matičan muzej u Prištini iz prostog razloga što Srbija ne priznaje samoproklamovanu državu Kosovo. Međutim, istina je takođe da po važećem zakonu određeni arheološki nalaz uvek formalno ostaje vlasništvo muzeja u koga je prvi put smešten, tako da bi se u tom kontekstu moglo tumačiti da eksponati koji se trenutno nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu pripadaju Muzeju Kosova i da treba da budu vraćeni. Međutim budući da Srbija nije priznala Kosovo i smatra ga svojom teritorijom ovakav zakon se ne može primeniti u ovom konkretnom slučaju!!!
Formulacija vašeg naslova je krajnje ne profesionalna i tendenciozna. Ovom prilikom ne želim da ulazim u subjektivne stavove autora ovog teksta , već da skrenem pažnju na lošu konstrukciju i neispravnost samog naslova. Ne može postojati nikakvo arheološko blago Kosova (Budući da Kosovo nikada nije postojalo kao nezavisni istorijski politički entitet), već se samo može govoriti o arheološkom blagu sa teritorije (ili oblasti) Kosova. Jako je neprofesionalno sa Vaše strane da prenosite jedan ovakav politički tendenciozan tekst. Ovom prilikom neću ni da pominjem krajnje destruktivan odnos Kosovskih vlasti prema kulturnom nasleđu, kao ni njihovu pseudoistorijsku i fiktivnu interpretaciju arheoloških nalaza iz neolita, eneolita, itd. koji se predstavljaju kao nacionalna baština Albanaca (pri čemu se oni krajnje neosnovano predstavljaju kao direktni naslednici Dardanaca) a sve u svojstvu imaginarnog prava na teritoriju i slično,...

Dragan

pre 13 godina

Wow... WOW... Ostah bez reci. Kosovsko blago je u Srbiji mnogo duze od 11 godina, a vi gospodo sa b92 samo kopate rupu dublje i dublje... Ovde Ameri imaju poslovicu "when you're deep in a hole, stop digging" (kad se zakopas duboko u rupu, prestani da kopas).

Milos

pre 13 godina

Tekst nije autorsko delo redakcije B92, nego je preuzet sa RFE, sto lepo pise odmah ispod naslova. Mozda se nekome ne dopada ton ili kontekst clanka, ali ja mislim da je mnogo bolje da vidimo i znamo sta se u Evropi i svetu pise o ovom nasem problemu, nego da zabijamo glavu u pesak. Kako se mozete boriti sa necime sto ne znate ni sta je, ni koliko je? Upoznajte se sa argumentima druge strane, vidite kako razmisljaju, saznajte ko su im saveznici i zasto, i onda razmislite o nekoj borbi. Naravno, govorim o institucionalnoj i politickoj borbi, ne onoj sa oruzjem.

Milos

pre 13 godina

Artefakti koji su proizvod srpske kulture, a poticu sa Kosova mogu da ostanu u Beogradu. Ali sve ono sto potice iz ranijih perioda treba da se vrati tamo gde i pripada. U suprotnom je to pljacka.

karl marks

pre 13 godina

pa ja sam i pretpostavljao da ovo nije intervju vec vise izvestaj sa kosova
vise bih komentarisao Amru pa vidi se da devojka ni andrica nije citala a kamoli neko drugo stivo ja koliko vidim ovde od njenog rada "Misli"ne vidim nista nego te direktor je reko ovo te direktor je reko on a Amra sta je rekla ne vidi se ,predstaviti ovako Hladnu sliku jedne institucije to je zalosno za jednog novinara u stvari eh da je novinar videlo bi se sta je muzej bio "ta amra ne znam ni da li i bila u muzeju da vidi kakvo je sada trenutno stanje"
ja se nadam da ovaj komentar cita amra i da svaka pozitivna kritika njegog rada ce vredeti da bi postala pravi i dobar novinar vrednog zvanja
a za eksponate muzej i ostalo pa "Celo Kosovo je jedan veliki muzej "Matija Beckovic o tome je izdao jednu zbirku 1989 citaj amra...

Katarza

pre 13 godina

B92!

Cak ni novinarska sloboda ne bi trebalo da vama dozvoljava da se opredeljujete za bilo koju opciju nego da budete neutralni.

Tekstom, a pogotovo naslovom, ste tendeciozno priznali nezavisnost Kosova.

Ja kao obican gradjanin koji bloguje, mogu da izrazim svoje misljenje i da kazem da je Kosovo busna prica koja gusi gradjane Srbije a mnogi od njih nisu ni svesni toga... ali ja sam gradjanin, vi ste javno sredstvo informisanja i ne smete, ponavljam, NE SMETE, da ucestvujete u kreiranju misljenja vec da izvestavate objektivno. Mozda sam ja sanjar i idealista, ali imam prava na svoje misljenje.

Ali naravno, kao i mnogo puta, ovaj komentar nece biti objavljen.

Branko

pre 13 godina

Kako se radi o političkom pamfletu, bez naučne i stručne podloge, pojavljivanje ovog teksta unosi zabunu kod svakog dobronamernog građanina u Srbiji i u Evropi. Ako se neko a priori poziva na međunarodnu javnost i priziva međunarodne institucije u pomoć, to ga obavezuje na poznavanje međunarodnih konvencija iz domena zaštite kulturnog nasleđa.
Muzej u Prištini, do juna meseca 1999. godine bio je po sastavu zaposlenih multietnička i multikonfesionalna ustanova. Moj odnos, i odnos mojih saradnika koji su proterani i sada se nalaze u Beogradu, uvek su bili korektni i profesionalni u komunikaciji sa pripadnicima albanske nacionalnosti. Nadam se da će vam ovu činjenicu potvrditi i pripadnici albanske zajednice koji su bili zaposleni u Muzeju. Kao primer, navodim činjenicu da je komesar često pominjane izložbe Arheološko blago Kosova i Metohije u Galeriji SANU bio arheolog Kemalj Ljuci, po nacionalnosti Albanac. Kustosima Muzeja, bez obzira na nacionalnost, vrata svih institucija u Beogradu i Srbiji bila su, a i dalje su, otvorena. To kolege iz Prištine dobro znaju.
Korektno bi bilo, izvorno preneti kakav je danas status srpskih stručnjaka na Kosovu i Metohiji, odnosno prognanih stručnjaka i njihovih porodica. Šta je sa njihovom imovinom-nekretninama, pokućstvom, bibliotekama, umetničkim delima i sl.
Neprimereno je savremenom društvu, danas posebno, da bilo ko nastupa sa pozicije da mu sve a priori pripada, da kulturnu i političku istoriju vidi isključivo kroz svoju prizmu, da sveukupno kulturno nasleđe svojata bez ikakvih stručnih i ljudskih kriterijuma i to, bez obzira da li se radi o srpskom, otomanskom ili bilo čijem drugom nasleđu. Albanizacija kulturnog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije je anahrona pojava koju civilizovana Evropa ne može da prihvati jer se takav odnos kosi sa elementarnim poimanjem ljudskih prava i prava na zaštitu i očuvanje vlastitog kulturnog identiteta.
Za nas nikada nije bio sporan kulturni identitet bilo koje etničke zajednice na Koosvu i Metohiji, pa ni albanske. Uvereni smo da na nekom prostoru može egzistirati više kulturnih identiteta ukoliko se međusobno priznaju i uvažavaju. Za gosopodu koja nisu upućena u pozitivnu evropsku praksu i zakonodavstvo, predlažem da pre javnog nastupa prouče dokumenta i preporuke Saveta Evrope iz domena zaštite kulturnog nasleđa. To važi za sve, bili oni iz Prištine ili Beograda.

Branko

Побијате сами себе оваквим изјавама

pre 13 godina

Српско наслеђе је тамо где и припада, у Србији. Видели смо како чувате вековима старе цркве.

Nemanja

pre 13 godina

Ne razumem ove koji su iznenađeni ovakvim tekstom na B92.Pa valjda je svima jasno čiji je B92 i kako pokušavaju da promene svest u Srbiji, da bi se pristalo na samoubistvo naše otadžbine.
Ono što je najgore je da oni nisu jedini...

Konspirator

pre 13 godina

To blago je vec 1000 godina u Srbiji i tu ce i da ostane. Dal su nalazi 5000 ili 50 godina stari nije bitno, to je Srbija. Tamo ne treba ostaviti nista. Steta sto nismo moglii i manastire kamen po kamen da odnesemo, ovako ce i njih da posvoje. Ali ne zaboravite da je to sve nase i da ste u tudjum poljima selima i varoshima. Vraticemo se!

bgd

pre 13 godina

A kosovski Albanci su poznati po bavljenju arheologjom, i akademski i praktično na terenu, po otvarajnu muzeja i galerija, čuvanju kulturno istorijskog nasleđa drugih zajednica...

Mislim da najbolje kapiraju termin "blago".

Ah, da, ja sam nekorektan i opterećen stereotipima.

ovchinec

pre 13 godina

Hmmm.Koliko ljubavi prema b92 u srbiji?I to na clanku o kulturi???Da ste vi meni zivo i zdravo novinari sa b92 al kad procita covek ove komentare zabrinut sam za sve vas iz vase medijske kuce.Opet bi bagra da vas pali i da vam sudi.A sto se eksponata tice naravno da ostaju u Beogradu bar do neka lepsa vremena.

Milos

pre 13 godina

Artefakti koji su proizvod srpske kulture, a poticu sa Kosova mogu da ostanu u Beogradu. Ali sve ono sto potice iz ranijih perioda treba da se vrati tamo gde i pripada. U suprotnom je to pljacka.

Шумадинац

pre 13 godina

"Arheološko blago Kosova 11 godina u Srbiji", цинично-безобразан наслов!!! Косово и Метохија је саставни део Србије, тако ће и остати! За кога ви радите на Б92, кад објављујете овакве и сличне циичне вести и апростофирате "Косово" као некакву неовисну дрзавицу! Срамота!

uf

pre 13 godina

Ne mogu da verujem koliko ste cinicni vi sa B92 i ocigledno radite protiv Srbije! Treba vas ukinuti i prognati! Za vasu informaciju Kosmet je deo Srbije!!!!

Milos

pre 13 godina

Tekst nije autorsko delo redakcije B92, nego je preuzet sa RFE, sto lepo pise odmah ispod naslova. Mozda se nekome ne dopada ton ili kontekst clanka, ali ja mislim da je mnogo bolje da vidimo i znamo sta se u Evropi i svetu pise o ovom nasem problemu, nego da zabijamo glavu u pesak. Kako se mozete boriti sa necime sto ne znate ni sta je, ni koliko je? Upoznajte se sa argumentima druge strane, vidite kako razmisljaju, saznajte ko su im saveznici i zasto, i onda razmislite o nekoj borbi. Naravno, govorim o institucionalnoj i politickoj borbi, ne onoj sa oruzjem.

Bruka

pre 13 godina

Od naslova i cele vesti.... Kosmet je u Srbiji vekovima, sve što je sa Kosova pripada Srbiji. Ne shvatam koje drugo blago sa Kosmeta postoji, a da nije srpsko. Gde će da bude nego u Beogradu? Da ostavimo Albancima da ga unište ili da na osnovu njega pričaju o belim medvedima na Šar planini?

P.S. Jedva čekam da na vlast dođe neko normalan, pa da vas zabrani zakonom, a odgovorne pohapsi i otera na robiju. Umesto da (mada je i to nenormalno) budete makar neutralni kada je u pitanju Srbija, vi ste otvoreno na strani neprijatelja ove države i ovog naroda. Sram vas bilo.

dobicete

pre 13 godina

Pa vi se šalite. Recite da se šalite?

Sve što je ostalo ste opljačkali, uništili i spalili. I sad tražite arheološko nasleđe sa teritorije koju ste okupirali? Smešno i žalosno istovremeno.

Marko DANON

pre 13 godina

Arheološko blago sa Kosova pripada republici Srbiji, kao i arheološko blago Srbije sa svih drugih teritorija naše republike. Jednostavno.

Miško

pre 13 godina

Slažem se - naslov je krajnje neprimeren - a gde bi trebalo da se nalazi arheolosko blago Kosova ako ne u Srbiji? Ovaj naslov me podseća na ono "Jevrejsko blago u Nemačkoj"..na žalost b92 mi nismo nemci a ni albanci nisu jevreji a nešto što je naše nemamo kome ni da vratimo..

somna

pre 13 godina

vest piše albanski novinar ili novinarka (koji kaže da se vrati iz Srbije na KosovU), a prenosi agancija-
pa gde su bili albanski arheolozi kad su palili crkvu Bogorodice Ljeviške ili napadali srednjevekovne manastire- gde su ti apeli javnosti da se čuva nepolitizovano kulturno nasleđe...koje. je l' pripada samo prostoru (a ne i tradicijama?)
znaju i oni verovatno da nema ništa od toga...samo pišu u prazno

goran

pre 13 godina

A i da zamislimo da je to tako, da taj narod dole koji sebe naziva Kosovari ima pravo na to "blago", dobice da istog trena kada i svi ostali narodi na svetu dobiju svoja nacionalna blaga od strane recimo jedne Engleske ;)
Pitajte Egipat sta misli o tome...

Darko

pre 13 godina

Gospodo sa B92, po vazaecem pravopisu srpskog jezika strana imena se pisu onako kako se citaju. Kada ste pre naucili albanski nije mi jasno pa koristite njihov alfabet......
SRAMOTA!

karl marks

pre 13 godina

pa ja sam i pretpostavljao da ovo nije intervju vec vise izvestaj sa kosova
vise bih komentarisao Amru pa vidi se da devojka ni andrica nije citala a kamoli neko drugo stivo ja koliko vidim ovde od njenog rada "Misli"ne vidim nista nego te direktor je reko ovo te direktor je reko on a Amra sta je rekla ne vidi se ,predstaviti ovako Hladnu sliku jedne institucije to je zalosno za jednog novinara u stvari eh da je novinar videlo bi se sta je muzej bio "ta amra ne znam ni da li i bila u muzeju da vidi kakvo je sada trenutno stanje"
ja se nadam da ovaj komentar cita amra i da svaka pozitivna kritika njegog rada ce vredeti da bi postala pravi i dobar novinar vrednog zvanja
a za eksponate muzej i ostalo pa "Celo Kosovo je jedan veliki muzej "Matija Beckovic o tome je izdao jednu zbirku 1989 citaj amra...

Zox

pre 13 godina

Kada Luvr, Britanski muzej i Metropolitan vrate arheolosko blago svih svetskih kultura koje su opljackali, onda cemo i mi vratiti "njihovo" blago.
Nista nije cudno, ni sporno.

ovchinec

pre 13 godina

Hmmm.Koliko ljubavi prema b92 u srbiji?I to na clanku o kulturi???Da ste vi meni zivo i zdravo novinari sa b92 al kad procita covek ove komentare zabrinut sam za sve vas iz vase medijske kuce.Opet bi bagra da vas pali i da vam sudi.A sto se eksponata tice naravno da ostaju u Beogradu bar do neka lepsa vremena.

Konspirator

pre 13 godina

To blago je vec 1000 godina u Srbiji i tu ce i da ostane. Dal su nalazi 5000 ili 50 godina stari nije bitno, to je Srbija. Tamo ne treba ostaviti nista. Steta sto nismo moglii i manastire kamen po kamen da odnesemo, ovako ce i njih da posvoje. Ali ne zaboravite da je to sve nase i da ste u tudjum poljima selima i varoshima. Vraticemo se!

Dragan

pre 13 godina

Wow... WOW... Ostah bez reci. Kosovsko blago je u Srbiji mnogo duze od 11 godina, a vi gospodo sa b92 samo kopate rupu dublje i dublje... Ovde Ameri imaju poslovicu "when you're deep in a hole, stop digging" (kad se zakopas duboko u rupu, prestani da kopas).

Student arheologije

pre 13 godina

Apsolutno ne postoje adekvatni argumenti koji bi opravdali vraćanje ,,privremeno izmeštenih" eksponata u matičan muzej u Prištini iz prostog razloga što Srbija ne priznaje samoproklamovanu državu Kosovo. Međutim, istina je takođe da po važećem zakonu određeni arheološki nalaz uvek formalno ostaje vlasništvo muzeja u koga je prvi put smešten, tako da bi se u tom kontekstu moglo tumačiti da eksponati koji se trenutno nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu pripadaju Muzeju Kosova i da treba da budu vraćeni. Međutim budući da Srbija nije priznala Kosovo i smatra ga svojom teritorijom ovakav zakon se ne može primeniti u ovom konkretnom slučaju!!!
Formulacija vašeg naslova je krajnje ne profesionalna i tendenciozna. Ovom prilikom ne želim da ulazim u subjektivne stavove autora ovog teksta , već da skrenem pažnju na lošu konstrukciju i neispravnost samog naslova. Ne može postojati nikakvo arheološko blago Kosova (Budući da Kosovo nikada nije postojalo kao nezavisni istorijski politički entitet), već se samo može govoriti o arheološkom blagu sa teritorije (ili oblasti) Kosova. Jako je neprofesionalno sa Vaše strane da prenosite jedan ovakav politički tendenciozan tekst. Ovom prilikom neću ni da pominjem krajnje destruktivan odnos Kosovskih vlasti prema kulturnom nasleđu, kao ni njihovu pseudoistorijsku i fiktivnu interpretaciju arheoloških nalaza iz neolita, eneolita, itd. koji se predstavljaju kao nacionalna baština Albanaca (pri čemu se oni krajnje neosnovano predstavljaju kao direktni naslednici Dardanaca) a sve u svojstvu imaginarnog prava na teritoriju i slično,...

Nemanja

pre 13 godina

Ne razumem ove koji su iznenađeni ovakvim tekstom na B92.Pa valjda je svima jasno čiji je B92 i kako pokušavaju da promene svest u Srbiji, da bi se pristalo na samoubistvo naše otadžbine.
Ono što je najgore je da oni nisu jedini...

Побијате сами себе оваквим изјавама

pre 13 godina

Српско наслеђе је тамо где и припада, у Србији. Видели смо како чувате вековима старе цркве.

Katarza

pre 13 godina

B92!

Cak ni novinarska sloboda ne bi trebalo da vama dozvoljava da se opredeljujete za bilo koju opciju nego da budete neutralni.

Tekstom, a pogotovo naslovom, ste tendeciozno priznali nezavisnost Kosova.

Ja kao obican gradjanin koji bloguje, mogu da izrazim svoje misljenje i da kazem da je Kosovo busna prica koja gusi gradjane Srbije a mnogi od njih nisu ni svesni toga... ali ja sam gradjanin, vi ste javno sredstvo informisanja i ne smete, ponavljam, NE SMETE, da ucestvujete u kreiranju misljenja vec da izvestavate objektivno. Mozda sam ja sanjar i idealista, ali imam prava na svoje misljenje.

Ali naravno, kao i mnogo puta, ovaj komentar nece biti objavljen.

Branko

pre 13 godina

Kako se radi o političkom pamfletu, bez naučne i stručne podloge, pojavljivanje ovog teksta unosi zabunu kod svakog dobronamernog građanina u Srbiji i u Evropi. Ako se neko a priori poziva na međunarodnu javnost i priziva međunarodne institucije u pomoć, to ga obavezuje na poznavanje međunarodnih konvencija iz domena zaštite kulturnog nasleđa.
Muzej u Prištini, do juna meseca 1999. godine bio je po sastavu zaposlenih multietnička i multikonfesionalna ustanova. Moj odnos, i odnos mojih saradnika koji su proterani i sada se nalaze u Beogradu, uvek su bili korektni i profesionalni u komunikaciji sa pripadnicima albanske nacionalnosti. Nadam se da će vam ovu činjenicu potvrditi i pripadnici albanske zajednice koji su bili zaposleni u Muzeju. Kao primer, navodim činjenicu da je komesar često pominjane izložbe Arheološko blago Kosova i Metohije u Galeriji SANU bio arheolog Kemalj Ljuci, po nacionalnosti Albanac. Kustosima Muzeja, bez obzira na nacionalnost, vrata svih institucija u Beogradu i Srbiji bila su, a i dalje su, otvorena. To kolege iz Prištine dobro znaju.
Korektno bi bilo, izvorno preneti kakav je danas status srpskih stručnjaka na Kosovu i Metohiji, odnosno prognanih stručnjaka i njihovih porodica. Šta je sa njihovom imovinom-nekretninama, pokućstvom, bibliotekama, umetničkim delima i sl.
Neprimereno je savremenom društvu, danas posebno, da bilo ko nastupa sa pozicije da mu sve a priori pripada, da kulturnu i političku istoriju vidi isključivo kroz svoju prizmu, da sveukupno kulturno nasleđe svojata bez ikakvih stručnih i ljudskih kriterijuma i to, bez obzira da li se radi o srpskom, otomanskom ili bilo čijem drugom nasleđu. Albanizacija kulturnog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije je anahrona pojava koju civilizovana Evropa ne može da prihvati jer se takav odnos kosi sa elementarnim poimanjem ljudskih prava i prava na zaštitu i očuvanje vlastitog kulturnog identiteta.
Za nas nikada nije bio sporan kulturni identitet bilo koje etničke zajednice na Koosvu i Metohiji, pa ni albanske. Uvereni smo da na nekom prostoru može egzistirati više kulturnih identiteta ukoliko se međusobno priznaju i uvažavaju. Za gosopodu koja nisu upućena u pozitivnu evropsku praksu i zakonodavstvo, predlažem da pre javnog nastupa prouče dokumenta i preporuke Saveta Evrope iz domena zaštite kulturnog nasleđa. To važi za sve, bili oni iz Prištine ili Beograda.

Branko

bgd

pre 13 godina

A kosovski Albanci su poznati po bavljenju arheologjom, i akademski i praktično na terenu, po otvarajnu muzeja i galerija, čuvanju kulturno istorijskog nasleđa drugih zajednica...

Mislim da najbolje kapiraju termin "blago".

Ah, da, ja sam nekorektan i opterećen stereotipima.