Utorak, 18.01.2011.

07:05

Top 10 skijališta u Evropi

Izvor: B92

Top 10 skijališta u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

ledenjak

pre 11 godina

Ko je sastavljao ovu listu, grupa skijasa ili turisticka agencija? Rako bi ovo drugo jer su svi pomenuti ski centri iz ponude srpskih i hrvatskih agencija, mislim da svi ovi centri zasluzuju respekt ali u drugoj desetini.

Novosadjanin

pre 13 godina

A gde su vam Tri doline. Svetsko cudo, broj 1. u Evropi. Bar ga navedite, nemojte gurati neka srpsko-hrvatska komercijalna skijalista zbog EPPa.
Kursavel, Meribet i Val Toran su evropska perjanaica skijanja, od ekskluzive do skijanja za svakog. To niko nema.

Pantagruel

pre 13 godina

Duboko se izvinjavam aitorima članka što sam naivno verovao da ovaj Garmiš-Partenkirhen u kome se trenutno nalazim (i od prekjuče u njemu traje Svetsko prvenstvo u alpskim disciplinama) zapravo nešto predstavlja u evropskom skijanju, ali sam pogrešio.

U njemu su se održale samo Olimpijske igre 1936, a u toku su pripreme za još jedne. Ona turneja "Četiri skakaonice" i inače je beznačajen događaj.

A Cugšpic (Zugspitze)na kome sam bio prošlog vikenda (glečer i najviši vrh nemačkog dela Alpa, od 2.962 metra nadmorske visine), zapravo je jedno beznačajno brdašce i pojma nemam šta je trebalo besposlenim Nemcima i Austrijancima da svako od njih sa svoje strane (jedni iz Bavarske, a drugi iz Tirola) do gore izgrade planinsku prugu uskog koloseka koja skijaše dovozi na samu stazu.

stanx

pre 13 godina

Tignes na prvom mestu zatim tri prazna mesta pa onda opet Tignes.
Totalni raj za off pistu, sto bi neki rekli "meka" free ride-a.

Munja

pre 13 godina

Ne postoje dve osobe koje bi se isprva slozile oko spiska 10 najboljih skijalista. Clanak su pisali u Hrvatskoj sa naglaskom na destinacije do kojih oni lako stizu kolima, dakle Austrija i Italija.
Za one kojima udaljenost nije preveliki problem, a zaista zele skijanje za pamcenje, Francuska skijalista su fenomenalna. Doduse, smestaj ce uvek biti kvalitetniji u Austriji ili Svajcarskoj, ali ukupan utisak je sjajan. Napomenuo bih da su Francuzi otisli u krajnjost po svom sistemu funkcionalnosti sto podrazumeva da se iz svega izvlaci maksimum. Zato je normalno da apartman za 4 osobe stane u 30m2 jer se gleda i kubikaza a ne samo kvadratura! Onima kojima je komfor/cena najvazniji faktor preporucujem da se drze Austrije ili recimo Bugarske. Naravno da ima odlicnog smestaja ali naravno da kosta vise. Medjutim, ako ste neko ko ce u apartmanu uglavnom da prespava, obavi licnu higijenu, skuva spagete i odigra partiju karata sa porodicom pre spavanja; ako ste reseni da ustajete u 7:45 kako bi uzeli vruc baget i kroasane pa bili na stazi najkasnije u 9:00 jer ste (zaboga) prevalili 1300km od Beograda i svi u grupi su ski-entuzijasti, onda bar jednom u zivotu morate da iskusite grandioznost francuskih Alpi.
Sa porodicom sam se ustalio na skijaliste La Plagne (La Planj) vise sela po imenu Aime. Ovo skijaliste u kombinaciji sa susednim Les Arc cine jedinstvenu celinu "Paradiski". Jos uvek nisam obisao Les Arc jer je La Plagne toliko veliko skijaliste. Nalazi se blizu granica sa Italijom i Svajcarskom i Mont Blana. Najvisi vrh je 3.450m i osnovni podaci su:

- Sezona do kraja aprila;
- Smestaj u selima na stazama (ski in/out) na nad.visini od 1800-2050m. Nema hodanja - samo skijanje!
- Staze/skijanje je od 1250m do 3250m nad.vis. [jednom sam iz inata obavio celo penjanje i spustanje ova 2km. treba vremena];
- 225km uredjenih pista. Ima ih 18 crnih, 33 crvenih, 69 plavih i 10 zelenih, dakle ukupno 130.
- 359 topova (132ha) iako snega ima uvek. Koriste se svake noci kada ne pada sneg da bi nakon njih tokom cele noci gusenicari sredjivali staze za naredni dan!
- ogromna mreza svih vrsta tanjiraca, sidrasa, zicara, uspinjaca, gondola i helikoptera (!) sa kapacitetom od preko 120.000 skijasa na sat. Nikad nisam stajao u redu duze od 10 minuta i to samo na jednoj izuzetno popularnoj posle rucka (spica). Obicno je cekanje do 2 minuta ili ga nema;
- preko 50.000 lezajeva;
- Odlicne ski skole za sve uzraste i sposobnosti.
CENE:
Studio/apartman za 4 osobe (2 zvezdice) pocetkom marta oko €600-€750. 3 zvezdice oko €750-€950. 2 zvezdice su sasvim OK. U mnogima nema posteljine, pa se ona iznajmljuje u vesernicama unutar kompleksa i duzni ste da ocistite apartman pred odlazak. Mozete da unajmite ekipu za to (toplo preporucujem).
SkiPass 6-dnevni za odrasle €209 / deca (6-13) i penzioneri (65+) placaju €157.
Iznajmljivanje opreme je izuzetno profesionalno organizovano. Sve moze preko interneta da se zavrsi unapred pa i sa velikim popustima preko raznih agencija u saradnji sa lokalnim radnjama i ski centrima. U direktnom aranzmanu sa radnjama cene za 6 dana su: skije za odrasle €48-78 / decije €24-39. Pancerice za odrasle €27-35 / decije €15. Ozbiljni skijasi verovatno imaju svoje pancerice koje im traju godinama, dok skije i ako imate mozete da ostavite kod kuce te da se castite sa onima od €78. To su obicno vrhunske karving skije koje su se pojavile na trzistu tokom prethodne sezone i koje su prakticno nove. Jednom sam cak bio prvi skijas na svom paru. Mnogo je dobar osecaj kada uvece zakljucite da skijate bolje nego prethodnih sezona, a u stvari su u pitanju mnogo dobre skije...
- Apre-ski je uglavnom po restoranima i picerijama, a ima i po neki bar. Jednostavno, ovde ljudi dolaze da skijaju od otvaranja do zatvaranja ski lifta. Vrlo malo ima 'blejanja' tokom dana, mada ko voli moze i to.]

Snabdevenost je odlicna (minimarketi, pijace sa sirevima i vinima, radnje, butici...).
Zdravstvene i spasilacke ekipe sa helikopterima, ambulante - obavezno uzmite neko osiguranje pred put koje ce da vazi u Francuskoj!
La Plagne ima i niz drugih propratnih sadrzaja (free style, half pipe (za snoubordere), klizalista, skijasko trcanje, saune, otvoreni vruci bazeni, let balonom....

Ako ste jako dobri u istrazivanju, saznajte kada su skolski raspusti u Francuskoj i Engleskoj. Probajte da izbegnete boravak tim nedeljama i definitivno katolicki Uskrs kada se najveca navala. Iako ni tada nema guzve na ski liftu, neke plave staze popodne umeju da budu pune. Posto uvek ima i onih koji se zalete a ne znaju da skrenu ili stanu, tad moze da dodje do sudaranja i povreda. Dete moze da vam iskida ligamente kao od sale, a da ne govorim sta bi vam se desilo da imate bliski susret sa nekom punijom Engleskinjom poput Bridzet Dzouns.

Za kraj, evo ga link skijalista pa sami malo razgledajte:
http://www.la-plagne.com/en/winter/introduction.html

Uz najvecu zelju, ne mogu u par reci da opisem osecaj kada se popnete na neki od vrhova La Plagne-a. 'Krov sveta' mozda nije, ali se pogled prostire na oko 150km kroz malo redji vazduh ispod tamno plavog neba. Dobro se pocrni. Nikad se ne bih bavio alpinizmom, ali razumem sta te ljude privlaci tom sportu.

MIlan

pre 13 godina

Svima fali najbolje skijaliste a to je ISCHGL, o onda redom:
Soelden,
Ski Amade ( Wagrein , Flachau, Schladiming, Zauchen See, BAd hofgastain)
Lech Zurs, Sent Anton,
Three Valey Francuska
Val d' Isere

penzioner

pre 13 godina

@Sestra Brom
U principu se slazemo, mada bi ja ipak preporucio Sella Rondu svakome uz pojasnjenje da je njena glavna atrakcija lepota prirode i osecaj putovanja oko planinskog masiva, a ne izazovne staze. Ja nisam pocetnik, volim brzu i agresivnu voznju, tako da sam tamo vozio uglavnom spust da bi mi bilo dovoljno zanimljivo ... i bilo je ok (taman da se covek malo opusti posle zaledjenog Saslonga :-) Jedino sto su staze relativno kratke zbog malog pada. Ali cak i ako vam Sella Ronda nije cilj sam po sebi, koristicete je kao sredstvo da relativno efikasno stignete od Val Gardene do terena iznad Arabbe, a da ne morate da se vracate istim putem nego obrnete pun krug kad vec moze. Btw, moja licna, skroz subjektivna top 5 lista bi bila:
1) Zermat
2) Val d'Izer/Tinj
3) Verbije
4) St. Anton
5) Selva Val Gardena

ski manijak

pre 13 godina

Lista je dobra ali obuhvata samo deo dobrih skijalista. Austrija je dobro pokrivena, u Italiji fale Cortina, Madona i Sestriere...Francuska sta reci...nema ni 10% skijalista.
Takodje ova lista ne pokriva skandinavska skijalista kao sto su Lilehamer, Bjorli, Svarstad, Björklidens Fjällanläggningar, Funäsdalen, Hemavan, Tänndalen / Ramundberger, Vemdalen....

Takodje ruska skijalista nisu pokrivena (narocito ona koja se grade za OI napr. Krasnaja Poiana).

Mislite o tome...

toma miletic

pre 13 godina

lista je promasaj, i to veliki, i to iz vise razloga....
zoelden, ischgl, livigno, hintertux, laax, zermat....nisu ni spomenuti, a iz ovog spiska valjaju samo francuska skijalista i sankt anton.....

Lol

pre 13 godina

Vratio se juče iz Les Menuires. Ovo su moji utisci pa da se uporedi. Cena 345 EUR po osobi sa autobuskim prevozom i uključenim ski pasom. Bez prevoza 290 EVRA. Smeštaj apartmani, OK, ništa posebno, malo prljaviji ali se sredi. Cene 12 EVRA litra crvenog, 9 evra pizza, 4 evra piće na stazi... Staze fantastične, široke, punoo kilometara. Apartmani na 1850 metara, staze od 2800 do 1800 metara. Otprilike ispod 2300 metara veštački sneg, lošije staze, ali samo kad se uporede sa gornjim delom gde su fantastične, prirodni sneg, široke, bez leda... Gužvi na žicama nema. Skijao 6 dana nisam obišao sve staze. Odlično obeležene, povezane. Ove cene su za prošlu i ovu nedelju kada im nije puna sezona. Čuo sam da su posle duplo skuplji, ne znam. Udaljenost 1350 km. Ja sam putovao kolima, drumarine, tuneli... oko 350-400 evra kada se doda i benzin (1,4 -1,5 EUR/lit) put košta oko 700-750 EVRA po kolima (tamo/nazad). Znači sa autobusom 345 evra/osobi sa ski pasom, sa kolima 475 EVRA/osobi sa ski pasom. Ski pas oko 150 evra. Instruktori 1 sat 30-40 evra u grupi, 2 i po sata posle podne 140 EVRA za 2 osobe, individualno. Ovo su znači cene i utisci pa svako neka odluči šta će.

Sestra Brom

pre 13 godina

@penzioner

Nisam kritikovao Val Gardenu, koja je fenomenalna, nego sam pomenuo bitan podatak da je konkretno i SAMO Sella RONDA (a NE cela Sella GROUP) penzionerski raj, što u tekstu nije navedeno, već samo podatak da se Sella Ronda "preporučuje". Ja bih je preporučio samo početnicima. Nisam pomenuo ni jednu drugu stazu niti neki drugi deo centra Val Gardene ili Alta Badie, koji su, naravno fantastični i pogodni za sve vrste skijaša.

Milojko

pre 13 godina

Prilicno smesna lista. Nema ni jednog skijalista iz Svajcarske (a lista vrhunskih skijalista je zaista poduza - Zermat, Verbije, Vengen, Davos...), u Francuskoj nije pomenut jedan Samoni (doduse Val d'Izer/Tinj i Le duz Alps su zaista sjajni), a od italijanskih skijalista sa izuzetkom Val Gardene samo penzionerska mesta nabrojana (nema npr. Madone di Kampiljo, nema Sestrijerea). Jedino je Austrija manje vise dobro pokrivena.

penzioner

pre 13 godina

@Sestra Brom
pa care, ako ti je dosadnjikavo da vozis oko Sella Gruppe uvek mozes da se spustis sa vrha iste ako smes. Gondola te digne pravo na vrh "tvrdjave", Passo Pordoi 2950m, a jedini put na dole je vrlooo uzan i vrlooooo strm, sto bi rekli - extreme off piste skiing. Btw, za naprednije skijase su i staze iznad Arabbe i naravno cuveni Saslong u Val Gardeni, ali generalno Dolomiti obiluju crvenim i plavim stazama, dok su crne retke. Takodje, redje cete naci staze sa vise od 500m vertikalnog pada, spust sa vrha Marmolade (3100m) je jedan od cuvenijih izuzetaka. Ali je zato priroda fenomenalna i definitivno kompenzuje nedostatak zahtevnijih staza.

Milojko

pre 13 godina

Prilicno smesna lista. Nema ni jednog skijalista iz Svajcarske (a lista vrhunskih skijalista je zaista poduza - Zermat, Verbije, Vengen, Davos...), u Francuskoj nije pomenut jedan Samoni (doduse Val d'Izer/Tinj i Le duz Alps su zaista sjajni), a od italijanskih skijalista sa izuzetkom Val Gardene samo penzionerska mesta nabrojana (nema npr. Madone di Kampiljo, nema Sestrijerea). Jedino je Austrija manje vise dobro pokrivena.

Munja

pre 13 godina

Ne postoje dve osobe koje bi se isprva slozile oko spiska 10 najboljih skijalista. Clanak su pisali u Hrvatskoj sa naglaskom na destinacije do kojih oni lako stizu kolima, dakle Austrija i Italija.
Za one kojima udaljenost nije preveliki problem, a zaista zele skijanje za pamcenje, Francuska skijalista su fenomenalna. Doduse, smestaj ce uvek biti kvalitetniji u Austriji ili Svajcarskoj, ali ukupan utisak je sjajan. Napomenuo bih da su Francuzi otisli u krajnjost po svom sistemu funkcionalnosti sto podrazumeva da se iz svega izvlaci maksimum. Zato je normalno da apartman za 4 osobe stane u 30m2 jer se gleda i kubikaza a ne samo kvadratura! Onima kojima je komfor/cena najvazniji faktor preporucujem da se drze Austrije ili recimo Bugarske. Naravno da ima odlicnog smestaja ali naravno da kosta vise. Medjutim, ako ste neko ko ce u apartmanu uglavnom da prespava, obavi licnu higijenu, skuva spagete i odigra partiju karata sa porodicom pre spavanja; ako ste reseni da ustajete u 7:45 kako bi uzeli vruc baget i kroasane pa bili na stazi najkasnije u 9:00 jer ste (zaboga) prevalili 1300km od Beograda i svi u grupi su ski-entuzijasti, onda bar jednom u zivotu morate da iskusite grandioznost francuskih Alpi.
Sa porodicom sam se ustalio na skijaliste La Plagne (La Planj) vise sela po imenu Aime. Ovo skijaliste u kombinaciji sa susednim Les Arc cine jedinstvenu celinu "Paradiski". Jos uvek nisam obisao Les Arc jer je La Plagne toliko veliko skijaliste. Nalazi se blizu granica sa Italijom i Svajcarskom i Mont Blana. Najvisi vrh je 3.450m i osnovni podaci su:

- Sezona do kraja aprila;
- Smestaj u selima na stazama (ski in/out) na nad.visini od 1800-2050m. Nema hodanja - samo skijanje!
- Staze/skijanje je od 1250m do 3250m nad.vis. [jednom sam iz inata obavio celo penjanje i spustanje ova 2km. treba vremena];
- 225km uredjenih pista. Ima ih 18 crnih, 33 crvenih, 69 plavih i 10 zelenih, dakle ukupno 130.
- 359 topova (132ha) iako snega ima uvek. Koriste se svake noci kada ne pada sneg da bi nakon njih tokom cele noci gusenicari sredjivali staze za naredni dan!
- ogromna mreza svih vrsta tanjiraca, sidrasa, zicara, uspinjaca, gondola i helikoptera (!) sa kapacitetom od preko 120.000 skijasa na sat. Nikad nisam stajao u redu duze od 10 minuta i to samo na jednoj izuzetno popularnoj posle rucka (spica). Obicno je cekanje do 2 minuta ili ga nema;
- preko 50.000 lezajeva;
- Odlicne ski skole za sve uzraste i sposobnosti.
CENE:
Studio/apartman za 4 osobe (2 zvezdice) pocetkom marta oko €600-€750. 3 zvezdice oko €750-€950. 2 zvezdice su sasvim OK. U mnogima nema posteljine, pa se ona iznajmljuje u vesernicama unutar kompleksa i duzni ste da ocistite apartman pred odlazak. Mozete da unajmite ekipu za to (toplo preporucujem).
SkiPass 6-dnevni za odrasle €209 / deca (6-13) i penzioneri (65+) placaju €157.
Iznajmljivanje opreme je izuzetno profesionalno organizovano. Sve moze preko interneta da se zavrsi unapred pa i sa velikim popustima preko raznih agencija u saradnji sa lokalnim radnjama i ski centrima. U direktnom aranzmanu sa radnjama cene za 6 dana su: skije za odrasle €48-78 / decije €24-39. Pancerice za odrasle €27-35 / decije €15. Ozbiljni skijasi verovatno imaju svoje pancerice koje im traju godinama, dok skije i ako imate mozete da ostavite kod kuce te da se castite sa onima od €78. To su obicno vrhunske karving skije koje su se pojavile na trzistu tokom prethodne sezone i koje su prakticno nove. Jednom sam cak bio prvi skijas na svom paru. Mnogo je dobar osecaj kada uvece zakljucite da skijate bolje nego prethodnih sezona, a u stvari su u pitanju mnogo dobre skije...
- Apre-ski je uglavnom po restoranima i picerijama, a ima i po neki bar. Jednostavno, ovde ljudi dolaze da skijaju od otvaranja do zatvaranja ski lifta. Vrlo malo ima 'blejanja' tokom dana, mada ko voli moze i to.]

Snabdevenost je odlicna (minimarketi, pijace sa sirevima i vinima, radnje, butici...).
Zdravstvene i spasilacke ekipe sa helikopterima, ambulante - obavezno uzmite neko osiguranje pred put koje ce da vazi u Francuskoj!
La Plagne ima i niz drugih propratnih sadrzaja (free style, half pipe (za snoubordere), klizalista, skijasko trcanje, saune, otvoreni vruci bazeni, let balonom....

Ako ste jako dobri u istrazivanju, saznajte kada su skolski raspusti u Francuskoj i Engleskoj. Probajte da izbegnete boravak tim nedeljama i definitivno katolicki Uskrs kada se najveca navala. Iako ni tada nema guzve na ski liftu, neke plave staze popodne umeju da budu pune. Posto uvek ima i onih koji se zalete a ne znaju da skrenu ili stanu, tad moze da dodje do sudaranja i povreda. Dete moze da vam iskida ligamente kao od sale, a da ne govorim sta bi vam se desilo da imate bliski susret sa nekom punijom Engleskinjom poput Bridzet Dzouns.

Za kraj, evo ga link skijalista pa sami malo razgledajte:
http://www.la-plagne.com/en/winter/introduction.html

Uz najvecu zelju, ne mogu u par reci da opisem osecaj kada se popnete na neki od vrhova La Plagne-a. 'Krov sveta' mozda nije, ali se pogled prostire na oko 150km kroz malo redji vazduh ispod tamno plavog neba. Dobro se pocrni. Nikad se ne bih bavio alpinizmom, ali razumem sta te ljude privlaci tom sportu.

penzioner

pre 13 godina

@Sestra Brom
pa care, ako ti je dosadnjikavo da vozis oko Sella Gruppe uvek mozes da se spustis sa vrha iste ako smes. Gondola te digne pravo na vrh "tvrdjave", Passo Pordoi 2950m, a jedini put na dole je vrlooo uzan i vrlooooo strm, sto bi rekli - extreme off piste skiing. Btw, za naprednije skijase su i staze iznad Arabbe i naravno cuveni Saslong u Val Gardeni, ali generalno Dolomiti obiluju crvenim i plavim stazama, dok su crne retke. Takodje, redje cete naci staze sa vise od 500m vertikalnog pada, spust sa vrha Marmolade (3100m) je jedan od cuvenijih izuzetaka. Ali je zato priroda fenomenalna i definitivno kompenzuje nedostatak zahtevnijih staza.

Lol

pre 13 godina

Vratio se juče iz Les Menuires. Ovo su moji utisci pa da se uporedi. Cena 345 EUR po osobi sa autobuskim prevozom i uključenim ski pasom. Bez prevoza 290 EVRA. Smeštaj apartmani, OK, ništa posebno, malo prljaviji ali se sredi. Cene 12 EVRA litra crvenog, 9 evra pizza, 4 evra piće na stazi... Staze fantastične, široke, punoo kilometara. Apartmani na 1850 metara, staze od 2800 do 1800 metara. Otprilike ispod 2300 metara veštački sneg, lošije staze, ali samo kad se uporede sa gornjim delom gde su fantastične, prirodni sneg, široke, bez leda... Gužvi na žicama nema. Skijao 6 dana nisam obišao sve staze. Odlično obeležene, povezane. Ove cene su za prošlu i ovu nedelju kada im nije puna sezona. Čuo sam da su posle duplo skuplji, ne znam. Udaljenost 1350 km. Ja sam putovao kolima, drumarine, tuneli... oko 350-400 evra kada se doda i benzin (1,4 -1,5 EUR/lit) put košta oko 700-750 EVRA po kolima (tamo/nazad). Znači sa autobusom 345 evra/osobi sa ski pasom, sa kolima 475 EVRA/osobi sa ski pasom. Ski pas oko 150 evra. Instruktori 1 sat 30-40 evra u grupi, 2 i po sata posle podne 140 EVRA za 2 osobe, individualno. Ovo su znači cene i utisci pa svako neka odluči šta će.

Novosadjanin

pre 13 godina

A gde su vam Tri doline. Svetsko cudo, broj 1. u Evropi. Bar ga navedite, nemojte gurati neka srpsko-hrvatska komercijalna skijalista zbog EPPa.
Kursavel, Meribet i Val Toran su evropska perjanaica skijanja, od ekskluzive do skijanja za svakog. To niko nema.

toma miletic

pre 13 godina

lista je promasaj, i to veliki, i to iz vise razloga....
zoelden, ischgl, livigno, hintertux, laax, zermat....nisu ni spomenuti, a iz ovog spiska valjaju samo francuska skijalista i sankt anton.....

penzioner

pre 13 godina

@Sestra Brom
U principu se slazemo, mada bi ja ipak preporucio Sella Rondu svakome uz pojasnjenje da je njena glavna atrakcija lepota prirode i osecaj putovanja oko planinskog masiva, a ne izazovne staze. Ja nisam pocetnik, volim brzu i agresivnu voznju, tako da sam tamo vozio uglavnom spust da bi mi bilo dovoljno zanimljivo ... i bilo je ok (taman da se covek malo opusti posle zaledjenog Saslonga :-) Jedino sto su staze relativno kratke zbog malog pada. Ali cak i ako vam Sella Ronda nije cilj sam po sebi, koristicete je kao sredstvo da relativno efikasno stignete od Val Gardene do terena iznad Arabbe, a da ne morate da se vracate istim putem nego obrnete pun krug kad vec moze. Btw, moja licna, skroz subjektivna top 5 lista bi bila:
1) Zermat
2) Val d'Izer/Tinj
3) Verbije
4) St. Anton
5) Selva Val Gardena

MIlan

pre 13 godina

Svima fali najbolje skijaliste a to je ISCHGL, o onda redom:
Soelden,
Ski Amade ( Wagrein , Flachau, Schladiming, Zauchen See, BAd hofgastain)
Lech Zurs, Sent Anton,
Three Valey Francuska
Val d' Isere

Sestra Brom

pre 13 godina

@penzioner

Nisam kritikovao Val Gardenu, koja je fenomenalna, nego sam pomenuo bitan podatak da je konkretno i SAMO Sella RONDA (a NE cela Sella GROUP) penzionerski raj, što u tekstu nije navedeno, već samo podatak da se Sella Ronda "preporučuje". Ja bih je preporučio samo početnicima. Nisam pomenuo ni jednu drugu stazu niti neki drugi deo centra Val Gardene ili Alta Badie, koji su, naravno fantastični i pogodni za sve vrste skijaša.

ledenjak

pre 11 godina

Ko je sastavljao ovu listu, grupa skijasa ili turisticka agencija? Rako bi ovo drugo jer su svi pomenuti ski centri iz ponude srpskih i hrvatskih agencija, mislim da svi ovi centri zasluzuju respekt ali u drugoj desetini.

ski manijak

pre 13 godina

Lista je dobra ali obuhvata samo deo dobrih skijalista. Austrija je dobro pokrivena, u Italiji fale Cortina, Madona i Sestriere...Francuska sta reci...nema ni 10% skijalista.
Takodje ova lista ne pokriva skandinavska skijalista kao sto su Lilehamer, Bjorli, Svarstad, Björklidens Fjällanläggningar, Funäsdalen, Hemavan, Tänndalen / Ramundberger, Vemdalen....

Takodje ruska skijalista nisu pokrivena (narocito ona koja se grade za OI napr. Krasnaja Poiana).

Mislite o tome...

Pantagruel

pre 13 godina

Duboko se izvinjavam aitorima članka što sam naivno verovao da ovaj Garmiš-Partenkirhen u kome se trenutno nalazim (i od prekjuče u njemu traje Svetsko prvenstvo u alpskim disciplinama) zapravo nešto predstavlja u evropskom skijanju, ali sam pogrešio.

U njemu su se održale samo Olimpijske igre 1936, a u toku su pripreme za još jedne. Ona turneja "Četiri skakaonice" i inače je beznačajen događaj.

A Cugšpic (Zugspitze)na kome sam bio prošlog vikenda (glečer i najviši vrh nemačkog dela Alpa, od 2.962 metra nadmorske visine), zapravo je jedno beznačajno brdašce i pojma nemam šta je trebalo besposlenim Nemcima i Austrijancima da svako od njih sa svoje strane (jedni iz Bavarske, a drugi iz Tirola) do gore izgrade planinsku prugu uskog koloseka koja skijaše dovozi na samu stazu.

stanx

pre 13 godina

Tignes na prvom mestu zatim tri prazna mesta pa onda opet Tignes.
Totalni raj za off pistu, sto bi neki rekli "meka" free ride-a.

ski manijak

pre 13 godina

Lista je dobra ali obuhvata samo deo dobrih skijalista. Austrija je dobro pokrivena, u Italiji fale Cortina, Madona i Sestriere...Francuska sta reci...nema ni 10% skijalista.
Takodje ova lista ne pokriva skandinavska skijalista kao sto su Lilehamer, Bjorli, Svarstad, Björklidens Fjällanläggningar, Funäsdalen, Hemavan, Tänndalen / Ramundberger, Vemdalen....

Takodje ruska skijalista nisu pokrivena (narocito ona koja se grade za OI napr. Krasnaja Poiana).

Mislite o tome...

stanx

pre 13 godina

Tignes na prvom mestu zatim tri prazna mesta pa onda opet Tignes.
Totalni raj za off pistu, sto bi neki rekli "meka" free ride-a.

Pantagruel

pre 13 godina

Duboko se izvinjavam aitorima članka što sam naivno verovao da ovaj Garmiš-Partenkirhen u kome se trenutno nalazim (i od prekjuče u njemu traje Svetsko prvenstvo u alpskim disciplinama) zapravo nešto predstavlja u evropskom skijanju, ali sam pogrešio.

U njemu su se održale samo Olimpijske igre 1936, a u toku su pripreme za još jedne. Ona turneja "Četiri skakaonice" i inače je beznačajen događaj.

A Cugšpic (Zugspitze)na kome sam bio prošlog vikenda (glečer i najviši vrh nemačkog dela Alpa, od 2.962 metra nadmorske visine), zapravo je jedno beznačajno brdašce i pojma nemam šta je trebalo besposlenim Nemcima i Austrijancima da svako od njih sa svoje strane (jedni iz Bavarske, a drugi iz Tirola) do gore izgrade planinsku prugu uskog koloseka koja skijaše dovozi na samu stazu.

toma miletic

pre 13 godina

lista je promasaj, i to veliki, i to iz vise razloga....
zoelden, ischgl, livigno, hintertux, laax, zermat....nisu ni spomenuti, a iz ovog spiska valjaju samo francuska skijalista i sankt anton.....

penzioner

pre 13 godina

@Sestra Brom
pa care, ako ti je dosadnjikavo da vozis oko Sella Gruppe uvek mozes da se spustis sa vrha iste ako smes. Gondola te digne pravo na vrh "tvrdjave", Passo Pordoi 2950m, a jedini put na dole je vrlooo uzan i vrlooooo strm, sto bi rekli - extreme off piste skiing. Btw, za naprednije skijase su i staze iznad Arabbe i naravno cuveni Saslong u Val Gardeni, ali generalno Dolomiti obiluju crvenim i plavim stazama, dok su crne retke. Takodje, redje cete naci staze sa vise od 500m vertikalnog pada, spust sa vrha Marmolade (3100m) je jedan od cuvenijih izuzetaka. Ali je zato priroda fenomenalna i definitivno kompenzuje nedostatak zahtevnijih staza.

Novosadjanin

pre 13 godina

A gde su vam Tri doline. Svetsko cudo, broj 1. u Evropi. Bar ga navedite, nemojte gurati neka srpsko-hrvatska komercijalna skijalista zbog EPPa.
Kursavel, Meribet i Val Toran su evropska perjanaica skijanja, od ekskluzive do skijanja za svakog. To niko nema.

Milojko

pre 13 godina

Prilicno smesna lista. Nema ni jednog skijalista iz Svajcarske (a lista vrhunskih skijalista je zaista poduza - Zermat, Verbije, Vengen, Davos...), u Francuskoj nije pomenut jedan Samoni (doduse Val d'Izer/Tinj i Le duz Alps su zaista sjajni), a od italijanskih skijalista sa izuzetkom Val Gardene samo penzionerska mesta nabrojana (nema npr. Madone di Kampiljo, nema Sestrijerea). Jedino je Austrija manje vise dobro pokrivena.

Sestra Brom

pre 13 godina

@penzioner

Nisam kritikovao Val Gardenu, koja je fenomenalna, nego sam pomenuo bitan podatak da je konkretno i SAMO Sella RONDA (a NE cela Sella GROUP) penzionerski raj, što u tekstu nije navedeno, već samo podatak da se Sella Ronda "preporučuje". Ja bih je preporučio samo početnicima. Nisam pomenuo ni jednu drugu stazu niti neki drugi deo centra Val Gardene ili Alta Badie, koji su, naravno fantastični i pogodni za sve vrste skijaša.

Lol

pre 13 godina

Vratio se juče iz Les Menuires. Ovo su moji utisci pa da se uporedi. Cena 345 EUR po osobi sa autobuskim prevozom i uključenim ski pasom. Bez prevoza 290 EVRA. Smeštaj apartmani, OK, ništa posebno, malo prljaviji ali se sredi. Cene 12 EVRA litra crvenog, 9 evra pizza, 4 evra piće na stazi... Staze fantastične, široke, punoo kilometara. Apartmani na 1850 metara, staze od 2800 do 1800 metara. Otprilike ispod 2300 metara veštački sneg, lošije staze, ali samo kad se uporede sa gornjim delom gde su fantastične, prirodni sneg, široke, bez leda... Gužvi na žicama nema. Skijao 6 dana nisam obišao sve staze. Odlično obeležene, povezane. Ove cene su za prošlu i ovu nedelju kada im nije puna sezona. Čuo sam da su posle duplo skuplji, ne znam. Udaljenost 1350 km. Ja sam putovao kolima, drumarine, tuneli... oko 350-400 evra kada se doda i benzin (1,4 -1,5 EUR/lit) put košta oko 700-750 EVRA po kolima (tamo/nazad). Znači sa autobusom 345 evra/osobi sa ski pasom, sa kolima 475 EVRA/osobi sa ski pasom. Ski pas oko 150 evra. Instruktori 1 sat 30-40 evra u grupi, 2 i po sata posle podne 140 EVRA za 2 osobe, individualno. Ovo su znači cene i utisci pa svako neka odluči šta će.

penzioner

pre 13 godina

@Sestra Brom
U principu se slazemo, mada bi ja ipak preporucio Sella Rondu svakome uz pojasnjenje da je njena glavna atrakcija lepota prirode i osecaj putovanja oko planinskog masiva, a ne izazovne staze. Ja nisam pocetnik, volim brzu i agresivnu voznju, tako da sam tamo vozio uglavnom spust da bi mi bilo dovoljno zanimljivo ... i bilo je ok (taman da se covek malo opusti posle zaledjenog Saslonga :-) Jedino sto su staze relativno kratke zbog malog pada. Ali cak i ako vam Sella Ronda nije cilj sam po sebi, koristicete je kao sredstvo da relativno efikasno stignete od Val Gardene do terena iznad Arabbe, a da ne morate da se vracate istim putem nego obrnete pun krug kad vec moze. Btw, moja licna, skroz subjektivna top 5 lista bi bila:
1) Zermat
2) Val d'Izer/Tinj
3) Verbije
4) St. Anton
5) Selva Val Gardena

MIlan

pre 13 godina

Svima fali najbolje skijaliste a to je ISCHGL, o onda redom:
Soelden,
Ski Amade ( Wagrein , Flachau, Schladiming, Zauchen See, BAd hofgastain)
Lech Zurs, Sent Anton,
Three Valey Francuska
Val d' Isere

Munja

pre 13 godina

Ne postoje dve osobe koje bi se isprva slozile oko spiska 10 najboljih skijalista. Clanak su pisali u Hrvatskoj sa naglaskom na destinacije do kojih oni lako stizu kolima, dakle Austrija i Italija.
Za one kojima udaljenost nije preveliki problem, a zaista zele skijanje za pamcenje, Francuska skijalista su fenomenalna. Doduse, smestaj ce uvek biti kvalitetniji u Austriji ili Svajcarskoj, ali ukupan utisak je sjajan. Napomenuo bih da su Francuzi otisli u krajnjost po svom sistemu funkcionalnosti sto podrazumeva da se iz svega izvlaci maksimum. Zato je normalno da apartman za 4 osobe stane u 30m2 jer se gleda i kubikaza a ne samo kvadratura! Onima kojima je komfor/cena najvazniji faktor preporucujem da se drze Austrije ili recimo Bugarske. Naravno da ima odlicnog smestaja ali naravno da kosta vise. Medjutim, ako ste neko ko ce u apartmanu uglavnom da prespava, obavi licnu higijenu, skuva spagete i odigra partiju karata sa porodicom pre spavanja; ako ste reseni da ustajete u 7:45 kako bi uzeli vruc baget i kroasane pa bili na stazi najkasnije u 9:00 jer ste (zaboga) prevalili 1300km od Beograda i svi u grupi su ski-entuzijasti, onda bar jednom u zivotu morate da iskusite grandioznost francuskih Alpi.
Sa porodicom sam se ustalio na skijaliste La Plagne (La Planj) vise sela po imenu Aime. Ovo skijaliste u kombinaciji sa susednim Les Arc cine jedinstvenu celinu "Paradiski". Jos uvek nisam obisao Les Arc jer je La Plagne toliko veliko skijaliste. Nalazi se blizu granica sa Italijom i Svajcarskom i Mont Blana. Najvisi vrh je 3.450m i osnovni podaci su:

- Sezona do kraja aprila;
- Smestaj u selima na stazama (ski in/out) na nad.visini od 1800-2050m. Nema hodanja - samo skijanje!
- Staze/skijanje je od 1250m do 3250m nad.vis. [jednom sam iz inata obavio celo penjanje i spustanje ova 2km. treba vremena];
- 225km uredjenih pista. Ima ih 18 crnih, 33 crvenih, 69 plavih i 10 zelenih, dakle ukupno 130.
- 359 topova (132ha) iako snega ima uvek. Koriste se svake noci kada ne pada sneg da bi nakon njih tokom cele noci gusenicari sredjivali staze za naredni dan!
- ogromna mreza svih vrsta tanjiraca, sidrasa, zicara, uspinjaca, gondola i helikoptera (!) sa kapacitetom od preko 120.000 skijasa na sat. Nikad nisam stajao u redu duze od 10 minuta i to samo na jednoj izuzetno popularnoj posle rucka (spica). Obicno je cekanje do 2 minuta ili ga nema;
- preko 50.000 lezajeva;
- Odlicne ski skole za sve uzraste i sposobnosti.
CENE:
Studio/apartman za 4 osobe (2 zvezdice) pocetkom marta oko €600-€750. 3 zvezdice oko €750-€950. 2 zvezdice su sasvim OK. U mnogima nema posteljine, pa se ona iznajmljuje u vesernicama unutar kompleksa i duzni ste da ocistite apartman pred odlazak. Mozete da unajmite ekipu za to (toplo preporucujem).
SkiPass 6-dnevni za odrasle €209 / deca (6-13) i penzioneri (65+) placaju €157.
Iznajmljivanje opreme je izuzetno profesionalno organizovano. Sve moze preko interneta da se zavrsi unapred pa i sa velikim popustima preko raznih agencija u saradnji sa lokalnim radnjama i ski centrima. U direktnom aranzmanu sa radnjama cene za 6 dana su: skije za odrasle €48-78 / decije €24-39. Pancerice za odrasle €27-35 / decije €15. Ozbiljni skijasi verovatno imaju svoje pancerice koje im traju godinama, dok skije i ako imate mozete da ostavite kod kuce te da se castite sa onima od €78. To su obicno vrhunske karving skije koje su se pojavile na trzistu tokom prethodne sezone i koje su prakticno nove. Jednom sam cak bio prvi skijas na svom paru. Mnogo je dobar osecaj kada uvece zakljucite da skijate bolje nego prethodnih sezona, a u stvari su u pitanju mnogo dobre skije...
- Apre-ski je uglavnom po restoranima i picerijama, a ima i po neki bar. Jednostavno, ovde ljudi dolaze da skijaju od otvaranja do zatvaranja ski lifta. Vrlo malo ima 'blejanja' tokom dana, mada ko voli moze i to.]

Snabdevenost je odlicna (minimarketi, pijace sa sirevima i vinima, radnje, butici...).
Zdravstvene i spasilacke ekipe sa helikopterima, ambulante - obavezno uzmite neko osiguranje pred put koje ce da vazi u Francuskoj!
La Plagne ima i niz drugih propratnih sadrzaja (free style, half pipe (za snoubordere), klizalista, skijasko trcanje, saune, otvoreni vruci bazeni, let balonom....

Ako ste jako dobri u istrazivanju, saznajte kada su skolski raspusti u Francuskoj i Engleskoj. Probajte da izbegnete boravak tim nedeljama i definitivno katolicki Uskrs kada se najveca navala. Iako ni tada nema guzve na ski liftu, neke plave staze popodne umeju da budu pune. Posto uvek ima i onih koji se zalete a ne znaju da skrenu ili stanu, tad moze da dodje do sudaranja i povreda. Dete moze da vam iskida ligamente kao od sale, a da ne govorim sta bi vam se desilo da imate bliski susret sa nekom punijom Engleskinjom poput Bridzet Dzouns.

Za kraj, evo ga link skijalista pa sami malo razgledajte:
http://www.la-plagne.com/en/winter/introduction.html

Uz najvecu zelju, ne mogu u par reci da opisem osecaj kada se popnete na neki od vrhova La Plagne-a. 'Krov sveta' mozda nije, ali se pogled prostire na oko 150km kroz malo redji vazduh ispod tamno plavog neba. Dobro se pocrni. Nikad se ne bih bavio alpinizmom, ali razumem sta te ljude privlaci tom sportu.

ledenjak

pre 11 godina

Ko je sastavljao ovu listu, grupa skijasa ili turisticka agencija? Rako bi ovo drugo jer su svi pomenuti ski centri iz ponude srpskih i hrvatskih agencija, mislim da svi ovi centri zasluzuju respekt ali u drugoj desetini.