Utorak, 28.07.2009.

07:00

LA Times: Neotkrivena Evropa

Izvor: B92

LA Times: Neotkrivena Evropa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

oleg grubac

pre 14 godina

Prosto sam morao da dam komentar, nikada to ne radim ali sad je bilo jace od mene... Studirao sam u Bg i tamo sam bar jedanput sedmicno, u Zg sam bio takodje veoma cesto... Beograd je za ZG metropola i uvijek ce to biti, na tvoju zalost Febo... kao sto ce to biti i za mnogo uredjenije i lijepse gradove od Zg, npr Cirih u kome takodje sam boravio vise puta... Slicno zg i on konkurise za najdosadniji grad na svijetu...A Beograd da bude i jos ruzniji, prljaviji opet ce te vase estradne zvijezdice da dolaze da zive i rade u Bg... u suprotnom pravcu nece krenuti niko moj dragi Febo... A i ta vasa kazalista i bioskopi, hm... Nikad ali NIKAD necete imati ni glumce, ni predstave ni filmove kakvi se prave u tom, po tebi, jadnom Bg... da igraju i pod vedrim nebom od vasih bi bili bolji 1000000 puta... nije sve u zgradama moj Febcicu... a imamo i cuvenu bolnicu nazvanu po jos cuvenjem umjetniku i ljekaru, Laza K Lazarevic, pa tu i stranci mogu da se lijece od raznih bolesti, kompleksa na primjer... a i sportski objekti nam nisu nesto, ali vidis tu se radjaju Djokovici, Djordjevici, Zimonjici... i razne Ane, Jelene... A na Kalisu imaju prilicno jadni kosarkaski tereni, mozda si cuo za njih, tamo je vrijeme provodio Andric (da to je onaj nobelovac) i gledao klince kako igraju basket... mogao bih da nabrajam jos KST, SKC, BITEF, FEST, pa jedna rupa koja je dala prvake iz Barija, pa jedan zatvoreni muzej sa dijelima najvecih umjetnika svijeta, pa jedan sruseni gril na Dorcolu (vratite nam Lokija!!!!!!!!), pa jednu ljepoticu Dusicu koja sad uci na Zvezdari i jos mnogo toga iz tog cudesnog BEOGRADA, ali necu... pametnom dosta govorili su mudri latini... Drzite se vi svog Zagreba, ako vam je lijep eto vam ga, a svi znamo ko je metropola... lijep pozdrav...

Aleksandar Hercog

pre 14 godina

Molim vas sve da procitate tekst LA Times-a sa linka

http://www.latimes.com/travel/printedition/la-tr-belgrade23sep23,0,3965848.story

bojan

pre 14 godina

Recimo u Srbiji kada je o ljepoti gradova rijeć padaju mi na pamet jedino Subotica i Novi Sad...koji su prekrasni Europski gradovi koji nemaju apsolutno nikakve veze s ostatkom Srbije

FeboZg

pre 14 godina

Zagreb milijunski grad? U kojj godini 21 veka zivimo sada, ili mozda 22.veka?
(marko, 31. jul 2009 10:26)

Živimo u 2009 godini Markić..Laj ti je čudno..pa kaj ti misliš koliko ZG ima stanovnika??? Zagreb city, znaći isključivo zagrebačke općine imaju cca 800 000 stanovnika....sa svojim satelitima Sesvetama,Velikom Goricom,Samoborom,Zaprešićem,Zelinom i ostalim mjestima tzv zagrebačkog prstena Zagreb ima 1,2 milijuna stanovnika...i ta je računica potpuno točna i ispravna..Nije Zagreb ko Beograd da pod svoje stanovnike gura građane Barajeva ili Mladenovca koji su od centra BG udaljeni cc 50 km pa i više,,,to je kao da Zagrebčani svojataju karlovac,Varaždin,Krapinu i ostale gradove..po vašoj logici Beograd ima 3 mil stanovnika..ali sa svim tim okolnim gradovima zajedno....ako ćemo pošteno ....vama i Inđija spada pod Beograd..Surčin također nije dio Beograda pa ga gurate pod BG..bez obzira kaj je Aerodrom na njemu..tako da Marko vidiš kako jedan Zagrebčan poput mene zna puno stvari o tvom "velegradu" a ti pojma nemaš ni koliko ZG ima stanovnika...opća kultura ti je ground zero.

mislav

pre 14 godina

Zagreb je sjajan grad ali da se poredi sa Bratislavom, Ljubljanom, Sarajevom, Novim Sadom...


e moj kizoki, ako ti stvarno uspoređuješ zagreb koji je milijunski grad s gore navedenim gradovima koji su za duplo ili više nego duplo manji od zagreba po broju stanovnika, onda si zaista slijep. to samo znači da ti nikada nisi bio niti zagrebu niti u ovim gradovima koje si spomenuo. također, taj 'mali' zagreb, kako ti kažeš je površinski najveći grad regije a regiju računam od poteza krakov- minhen pa sve do sofije, dakle, uključujući i beograd. ako ne vjeruješ, slobodno provjeri iz DOSLOVCE BILO KOJEG izvora kojeg želiš pa ćeš se uvjeriti kad vidiš crno na bijelo. ili jednostavno posjeti zagreb pa ga pređi cijelog. u regiju nisam računao atenu (atinu) zbog njene specifične administrativne podjele (iako je atena, naravno, veći grad). isto tako nisam računao istanbul koji je očigledno mrcina od grada, takozvani megagrad (prema kriterijima siemens megacity reporta). a da ne govorim o tome kako zagreb ima više nego dvostruko veći proračun od beograda (što je također činjenica koju možeš bilo gdje provjeriti).

drugim riječima, kada se ti iz perspektive beograda smiješ zagrebu kao 'veliki' 'malome', to je toliko smiješno da je zaista nevjerovatno! molim te, nemoj se uvrijediti na moj komentar, ja ne mislim ništa loše, ali stvarno se vidi da pričaš o nečemu o čemu ne znaš apsolutno ništa.

paul

pre 14 godina

Ja živim u Zg, a poslom sam svaki tjedan u Bg.
Beograd je u svemu osim uređenosti (Zagreb je vrlo čist) miljama ispred Zg (kao metropola).
Usluga u restoranima?
Muzeji?
Kazališta?
Koncerti?

Ništa to (na žalost) nije na strani Zagreba.

____________

evo, da stavim odgovor na ovo:

usluga u restoranima- zagreb vodi bez ikakve dvojbe. beograd ima više restorana i cijene su manje, no usluga u zagrebu je profesionalnija. o gastro i vinskoj ponudi neću niti pričati jer zagreb ima i restorane s tradicionalnim jelima i vinima koja su su u svijetu daleko, daleko,daleko cjenjenjija od srpskih (pogotovo kad se radi o vinima). realnost, na gastro i vinskoj karti svijeta- zagreb je ispred beograda isto kao što je hrvatska daleko ispred srbije. dakle, ne govorim o malim razlikama, nego velikim.

muzeji- od svih ovih stavki koje si naveo ova je najapsurdnija (uz koncerte). zagrebački muzeji su toliko ispred beogradskih da se ne zaslužuju spominjati u istoj rečenici. to znaju SVI koji su bili u oba grada i razmotrili ponudu muzeja. zagreb je tu tradicionalno i bitno jači od beograda.

kazališta- tu je razlika najmanja i tu kvaliteta ponude ovisi od sezone do sezone. solidna u oba grada, nema favorita.

koncerti- e, tu sam se počeo smijati i to poprilično jer se u ovo najviše razumijem budući sam diplomirao na akademiji. klasična beogradska scena je kržljava u odnosu na zagrebačku i ni u kojem segmentu se ne može uspoređivati sa zagrebačkom. identična situacija je i s jazz scenom koja je u zagrebu na sasvim solidnoj razini a što se nikako ne može reći za beogradsku. a poznam te prilike i u jednom i u drugom gradu...

marko

pre 14 godina

Kako da zaboravim kulturu. Znas da u Beogradu postoje znacajni kulturni dogadjaji na kojima gostuju svetski poznata imena, a sve te manifestacije imaju B na pocetku, Bemus, Belef, Bitef. Onda Fest na kom gostuju ponovo poznata imena. Pre nekog vremena je bio i festival autorskog filma a gost je bio i Jan Jack, muzicar koji je u ratu bio pomocnik snajperisti. Masa drugih festivala, kao kratkog filma, podvodnog filma, animiranog filma. Opera radi sve vreme, bili debeli, Andrea, svirao Pogorelic ...

marko

pre 14 godina

Febo, hvala na pozivu. Pre nekog vremena sam posetio Zagreb posle 19 godina. Moram da priznam da delovi koje sam ja video nisu na mene ostavili nikakav poseban utisak. Vidim da si prepun utisaka o vasem Zagrebu i to je ok. Priznajem i da bolje pratis stvari u Srbiji nego ja u Hrvatskoj. Evo imam jedan mali dogadjaj od juce. Zaustavi me strankinja sa kosi eyes i pitanjem do you... Odgovorim yes, i postavi pitanje, koja je ovo zgrada sa ovako lepim parkom i cvecem. Odgovorim to je zgrada skupstine Beograda i onda joj objasnim da je pored nje zgrada predsednika a nekad bila Kralja (malo nabacih bogate istorije, jer smo cak i Kralja imali). Pa onda Parlament (od Kralja neimara iz druge dinastije, hop, shic) sa sve spomenikom konja od brata Hrvata, pa pored nje muzej, pa posta, sve neke zgrade ciju arhitekturu oni nemaju. Da li je u parku najlepse cvece na svetu, nije. Da li su zgrade najlepse, nisu. Da li su spomenici najstariji, nisu. Ali, su nasi, i hvala strancima i svim komsijama dobre volje koji dolaze, jer ce uvek biti dobrodosli i lepo docekani. Razlicitosti su ono sto nam daje neku draz na ovoj planeti. Slicnosti se ne mogu izbrisati i pored svih nasih pokusaja i demagogija. Nismo ni blizu isti, ali slicni, tu neki pametniji od nas tvdre da jesmo.
Jedino sto cu uvek da priznam da imate, a mi nemamo je ta obala. Obala ko obala je uvek lepa ma kakva da je. Sve ostalo je stvar ukusa.

FeboZg

pre 14 godina

Moram da priznam da sam uvek postovao ljude koji brane svoje a ne napadaju tudje. Tako priznajem i da postujem Feba i njegov stav i sve sto je naveo za Zagreb je za respekt. Imao bih samo pitanje za Febu, zar stvarno misli da se Beogradjani i stranci loze na Acu Lukasa? Ako to mislis onda se bojim da pojma nemas o Beogradu i Beogradjanima. Beograd je veliki grad i naravno da imamo Pink sa sve Acom, Cecom itd. Ali, oni nikad, ali nikad, nece biti duh Beograda pa taman ih bilo 99%. Isto ko sto ce Tupson biti Zagreb. Barem se nadam, za vase dobro, nama je i onako svejedno.
(marko, 29. jul 2009 19:40)

Marko...ja upravo tvrdim da mi tvoji sunarodnjaci osim neke kvazi zabave na splavovima niti jednom rijećju nisu spomenuli one druge kvalitete Boegrada i Srbije...ja kad pomislim na Beograd pomislim na Fest,Boru Todorovića, pokojnog Nebojšu Đukelića,Sergeja Trifunofića,Streijino pozorište....ne na Acu Lukasa i ostalu fame whore ekupu sa Pinka..Kizoki tvrdi da je Beograd kulturni i ini centar Balkana..ali to jednostavni nije točno...Bez pretjerivanja..Zagreb je u ex Jugi slovio za kulturno i intelektualno središte...to je činjenica...a ponižavati Zagreb,sarajevo kjoi je bio kulturna.multietnička i kozmpolitska sredina je neprimjereno...govorimo o ljepoti i organiziranosti jednog grada..Zagreb je ispred Beograda u svakom smislu...Dovoljno je pogledati ulaz u Beograd pa da čovjek pomisli...majko moja ovi nisu mrdnuli s mjesta 20 godina..a kad dolaziš u Zagreb je druga priča....Od ulaza u Sloveniju se voziš autocestom...neboderi,između Zagrebačke avenije rastu karanfili i tulipani dragi moj komšija...dođi vlakom u Zagreb..pa kad izađeš sa Glavnog kolodvora na Tomislavov trg pogledaj sliku grada u kojem živim...mislim da će ti ona dati odgovore na sva pitanja.

Kizoki

pre 14 godina

FeboZG sve što si rekao za Zagreb stoji i drago mi je zbog toga. Međutim Beograd je jedan od tri najznačajnijih gradova na Balkanu, pored Atine i Istanbula. Kulturno, političko i ekonomsko središte Jugoistočne Evrope, i nekada glavni grad SFRJ. Od toga sve polazi. Dakle ti gradovi su njegova liga. Zagreb je grad koji nije siguran da li je na obodu Balkana ili Centralne Evrope i gde god da je svakako je u nekom zapećku. Zagreb se zadovoljava da bude na Zapadu pa makar tamo bio poslednji, a Beograd je centralna prestonica Balkana. Kada neko dođe u BG on to i oseti, vidi da je ovde tutnjala istorija i da su ovde ljudi koji su toga svesni. Tražio si objašnjenje i dobio si ga. Dakle siguran sam, Zagreb je sjajan grad ali da se poredi sa Bratislavom, Ljubljanom, Sarajevom, Novim Sadom...

FeboZg

pre 14 godina

@FeboZg
E moj Febo, sve dok budete ugrožavali bezbednost Srba koji dolaze u Hrvatsku, sve te Vaše lepote ne znače ništa. Za Novu Godinu, na exit, u Guču itd dolazi na hiljade Hrvata i Slovenaca i odlično se provode a po njihovim rečima ima šta i da vide, dok ja, na primer ne bih smeo autom sa BG tablicama da dođem na vikend u Zagreb, Zadar, Dubrovnik...
(VladaBg, 29. jul 2009 12:09)

Vlado..pričamo o ponudi Beograda i Zagreba...pa kakve veze ima Exit i guča sa Beogradom..pa to je kao da ja kažem...kod nas dođe 10 mil turista na moreno godišnje..da uživa u ljepotama Dubrovnika,Splita...nećemo se svađati ko mala djeca...odgovorno tvrdim da je Beogrd za Zagreb mala beba..po svemu..niste me uvjerili u suprotno...samo pričate o nekom provodu i "ludoj"zabavi..provod je individualna stvar pojedinca i njegovih interesa...provod na splavovima je najprimitivniji oblik zabave...vidim da je Srbima to plafon..ali nama nije..i kaj se ljutite...Uspoređivati ZG i BG je kao da uspoređujete Taška Načića(BG) sa Johnny Deppom(ZG)..Taško je simpatičan i zabavan ali nije lijep,šarmantan i dobar ko Johnny(ZG)...pa kjudi moji fasadu niste uspjeli urediti od 99-e...nemate za suhu kiflu a ljutite se...niste napravili 3 km obilaznice 17 godina...Gazela zjapi 15 godina ko zadnje ruglo..Arenu ste gradili 15 godina i napravili je bez građevinske dozvole..autobusi su vam firma Krstić a meni pričate o Zagrebu..tramvaji picikato..klima radi...glazba svira..autobusi na plin...kaj da vam pričam...ja sam za razliku od vas bio masu puta u Beogradu i znam kaj govorim...cartoon city na ulazu u grad Vam je također odličan primjer...cartoon naselja ispod Gazele ruglo grada....kod nas vas oći zabole od zelenila i čistoće..ne ljutite se nego prihvatite realnost...

marko

pre 14 godina

Moram da priznam da sam uvek postovao ljude koji brane svoje a ne napadaju tudje. Tako priznajem i da postujem Feba i njegov stav i sve sto je naveo za Zagreb je za respekt. Imao bih samo pitanje za Febu, zar stvarno misli da se Beogradjani i stranci loze na Acu Lukasa? Ako to mislis onda se bojim da pojma nemas o Beogradu i Beogradjanima. Beograd je veliki grad i naravno da imamo Pink sa sve Acom, Cecom itd. Ali, oni nikad, ali nikad, nece biti duh Beograda pa taman ih bilo 99%. Isto ko sto ce Tupson biti Zagreb. Barem se nadam, za vase dobro, nama je i onako svejedno.

Miki

pre 14 godina

Jos kad bi americki turisti umeli da prepoznaju da li su u Londonu, Becu ili Beogradu, cisto sumnjam - njima je to sve isto. Amerika je drugi svet. A tek sto ih interesuju muzeji i umetnost!? U cuvenom San Francisku je najpoznatiji muzej SF MOMA, ne moze ni prici Beobradskom Muzeju moderne umetnosti!
Amerikancima turizam znaci probati hranu i pice tamo gde putuju. I nikako ne vole da setaju!

ZG-BG

pre 14 godina

FeboZg, 28. jul 2009 17:40)

Ti naprosto ne poznaš činjenice.
Rekao si da nisi bio u BG i nemoj dalje nastavljati.
Odi, vidi, pa napiši komentar.
Ja živim u Zg, a poslom sam svaki tjedan u Bg.
Beograd je u svemu osim uređenosti (Zagreb je vrlo čist) miljama ispred Zg (kao metropola).
Usluga u restoranima?
Muzeji?
Kazališta?
Koncerti?

Ništa to (na žalost) nije na strani Zagreba.

VladaBg

pre 14 godina

@FeboZg
E moj Febo, sve dok budete ugrožavali bezbednost Srba koji dolaze u Hrvatsku, sve te Vaše lepote ne znače ništa. Za Novu Godinu, na exit, u Guču itd dolazi na hiljade Hrvata i Slovenaca i odlično se provode a po njihovim rečima ima šta i da vide, dok ja, na primer ne bih smeo autom sa BG tablicama da dođem na vikend u Zagreb, Zadar, Dubrovnik...

Milan NS

pre 14 godina

Kao sto se svoje dete uvek voli, bez obzira na to sto nije savrseno, tako bi trebalo i da se voli svoj glavni grad. Naravno, te ne znaci da i jedno i drugo ne treba menjati nabolje. Onaj ko kaze da Beograd nije lep, laze, kao i onaj koji kaze da nije ruzan. Jednostavno, on ima i lepih, meni cak fascinantnih, delova, ali i krajnje zapustenih i ruznih. Ali ima i ono nesto, specifican duh, koji je sada, naravno, manje vidljiv, ali jos uvek prisutan. Isto vazi i za moj Novi Sad. Ja radim s puno stranaca i oni su najvecim delom odusevljeni Beogradom, pre svega oni sa Zapada, tako da ce biti da tu ipak ima nesto.

hanz

pre 14 godina

Ono što Bgd razlikuje od ostalih gradova je ljubaznost, neposrednost i srdačnost njenih građana prema strancima. Grad je stvarno ružan i prljav, ali za boravak vrlo prijatan.

Pedja

pre 14 godina

Mislim da je besmisleno govoriti o tome koji je grad lepsi i otmeniji, buduci da je to pitanje subjektivnog dozivljaja i da tu ne postoji neka apsolutna istina koja vazi za sve.
Sa druge strane, sto se Beograda i Zagreba tice, ovo prepucavanje ovde sjajno je pokazalo da ni u jednoj od ove dve varosi zapravo ne zivi urbano stanovnistvo. Ponasanje ovih "gradjana" najcesce je takvo da Beograd lici na prljavu, razvaljenu orijentalnu kasabu, a Zagreb na provincijalnu ugarsku varosicu punu malogradjanstine. Nema tu nista ni europsko ni evropsko. Kultura je u ljudima, u nacinu na koji se ophode jedni prema drugima i u tome koliko su humani, a ne u fasadama i bulevarima. Po tom pitanju niko iz bivse Jugoslavije nema cime da se pohvali.

Srle

pre 14 godina

o gostovanju U2 nećemo.... rece tamo neki susjed. Pa ako je smarac Bono merilo velicine jednog grada, onda sta da ti kazem. Srecan sam sto taj i njegov bend nikad nije svirao u Beogradu. Po tvojoj logici, selo pored Sida je metropola za Split i Zagreb, jer tamo su svirali Pepersi.
Ajde skini se sa sajta i idi smaraj tamo svoje. Oni ce bar svi biti saglasni sa tobom da je Zg veci od Beograda.
A onom najpreporucenijem: Nisu srbi pisali clanak o Beogradu, vec ameri. I ako nas oni preporucuju, sto se ti tolko trudis da ih ubedis da je Beograd njesra. Ako ti se ne svidja, idi brate, idi zivi u Parizu, Londonu...

Marko-washingtonDC

pre 14 godina

Pozdrav svima za pocetak.
Uporedjivati neke gradove ili bilo sta je stvar licnih pritenzija. Ja sam rodjen u Cacku i volim svoj rodni grad mozda najvise. Bio sma na svim kontinentima i zivim trenutno u NYC. To je npr. najprljaviji grad na svetu. Ima subway , sto bi nasi rekli metro ali kada treba da udjes u njega molis Boga da ti Pacov neuskoci u torbu a misevi trckaraju Menhetnom kao vrabac kod nas. Na ulicama smrdi samo tako. Amsterdam nije pretrpeo nista za svoje postojanje a beograd je gazio ko je stigao . Zagreb je EUROPSKI .....pa kad je to cista Austrougarska ali se samo pitam od kog naroda Hrvati vode por.j.eklo?
Beograd svakako nije najlepsi grad na svetu ali daleko da je najneuredjeniji. Uporedjivati ga sa kairom je vise nego tuzno. A da Rim je dosta lep ali je toliko prljavo da u beogradu mozes da jedes sa ulice . Uredjenost u Italiji je losija nego u SRb. U Berlinu isto autoputevi prolaze kroz centralnije delove grada. Svaki grad ima neke svoje manjkavosti. Hrvati vole da pljunu po Srbiji a zivotbna zelja im je da vide bar na 3 minuta Beograd a nas narod kad i ode u neko uredjeno drustvo jedva ceka da se vrati u Srb.
Beograd je divan i lep grad i sasvim je nebitno ko je odakle jer je Srbija Srbija i svako ima puno pravo da odabere da li ce ziveti u prestonici ili gde.

FeboZg

pre 14 godina

Febo, svaka čast na restoranima na listi gumara ali Zagreb je kopijica Beča, a Beograd je Beograd. Tu je ta "mala" razlika.
(Kizoki, 28. jul 2009 21:43)

Kizoki...ok...Beograd je Beograd...ali daj mi definiraj taj pojam..ne kužim..Pa kaj ti misliš da se u Zagrebu događa???Za tvoju informaciju u Zagrebu ima godišnje 2 x više turista nego u Beogradu..kaj ti misliš da je ponuda koju BG ima što se tiče mladih i provoda jedina ponuda koja postoji???Zar postoje samo ljudi koje zanima urlikanje na splavovima do jutra i drmež uz turbo folk..pa pogledaj kazališnu ponudu recimo...kulturnu,festivalsku..pa nemojte se furati na Exit koji nema veze sa Beogradom...Zagreb ima T mobile In music festival koji su svrstali uz bok najboljim open air festivalima u europi,Zagreb ima Cest is the best festival ulične umjetnosti i performansa jedinstven u europi,Zagreb ima Svjetsku smotru folklora,Svjetski festival animiranog filma ANIMAFEST,Zagreb ima ZAGREB DOKs svjetski festival dokumentarnog filma,ima Queer festival,Zagreb ima 3 x više kino dvorana od Beograda i to kakvih dvorana,Zagreb ima Blackout lounge, hip hop scenu prvu na ovim prostorima,gostovanja najvećih zvijezda hip hop scene,Zagreb ima kontra punkt događanja u klubu Aquarius,Zagreb posjećuju već desetak godina najveći svjetski klupski DJ-i Bob Sinclair,Roger Sanchez,David Morales, gostuju na obali svake godine,Zagreb ima modnu scenu i fashion week..Zagreb ima vjeruj mi sve što ljudima treba za kvalitetan život..zar ti misliš da su dernek uz Acu Lukasa na splavovima jedini oblici zabave i da to nekom u Zagrebu fali da bi ga mjenjao za Beograd???Pa ljudi božiji Zagreb ima više caffe barova i restorana od Beograda(provjerite).I na kraju krajeva..ja ako želim totalno ludi provod sjednem u auto i zapalim na more ..tamo sam za sat vremena..popijem kavu,okupam se, odem u neki klub i vratim se u Zagreb...Zagreb sada u ovo doba zjapi poluprazan..ljudi su na morenu..uživaju...Beograđanima u ovo vrijeme ne preostaje ništa drugo nego da se kuhaju na vrućini...nemate izbora..zato se i vadite stalno na te splavove kad je to jedina specifičnost koju imate...pazi splavovi...vrlo prepoznatljivo

Milan

pre 14 godina

@ FeboZG

Vi izgleda imate svesnu amneziju kada zaboravljate da je Univerzijadu u Zagrebu 87. platila drzava Jugoslavija, i da su novac za izgradnju dale sve bivse republike.
Sam Mirko Novosel je nedavno rekao da je gledao tada kako sto vise novca izvuce iz jugoslovenske kase. To je bio jedini nacin da se nesto izgradi i sredi u malom provincijskom gradu koji nije imao nista od sportskih objekata, a fasade u centru su bile ruinirane.
E, zato je Univerzijada u velicanstvenom Beogradu najlepsa i najbolja od svih do sada, po oceni svih ucesnika i zvanicnika FISU.
To je ono sto su vam gore objasnili, to je lepota i velicina beogradskog duha.

jugoistocna azija

pre 14 godina

Predlog: Napraviti na Dorcolu red light zone kao u Amsterdamu sa damama u izlozima i dozvoljenim konzumiranjem lakih droga u kaficima ili walking street kao u Pataji i necemo znati sta sa hiljadama turista i milionima dolara, narocito vikendom! Bio, video, probao, kakve gradjevine , palate i muzeji.

stevo

pre 14 godina

najbolje mi je kad vidim ovde neke kako valjaju bisere kao :'zagreb ne može da se poredi s velikom metropolom, beogradom'. možda bi i poverovao da nisam bio u zagrebu. ja beograd volim više od svega ali ne treba da si umišljamo, i ne treba da si tepamo kako živimo u dvomilionskom gradu kad beograd nema toliko ni s okolicom (1.6 možda 1.7 po novijim procenama, ali to je zajedno s celom okolicom- metroom). na kraju krajeva, ko ne veruje, nek sedne u auto pa nek se uveri.

Kizoki

pre 14 godina

Beograd nije predivan, prelep grad, ali ima neki fazon koji može da prepozna samo osoba koja nije površna. Beograd je u Beograđankama i Beograđanima, ležernom zezanju, samopoštovanju, otvorenošću, pobuni, neukrotivosti. Haotična arhitektura koja je odraz istorije i neobaveznog mentaliteta. Video sam London, Pariz, Prag, Varšavu, Limu, Budimpeštu, Amsterdam, Brisel, Beč... i videću verovatno još mnoge gradove... Beograd može da se meri po mnogim stvarima (osim saobraćaju) sa njima pre svega zato što je DRUGAČIJI. Nije mali Beč, mala Pešta, mali Stanbol, već je Beograd, odrpani inteligentni šmeker koji voli da ponekad šmugne sa časova građanskog vaspitanja, ali širokog osmeha, iskren i sa stavom.

gorantsar

pre 14 godina

E pa hejteri, zivim u inostranstvu i Beograd je na veoma dobrom glasu kod mladezi kojoj nije ni vazna ponuda muzeja, bulevara i slicnog sto imaju kod kuce, ali zato je zeljna dobrog provoda... Amerikanci, Cesi, Nemci, Englezi, svi su culi za Bg kao mesto za dobru zuraju

Goxy

pre 14 godina

Moja prijateljica ima prijateljicu u Engleskoj, Engleskinju. Poslala svoje dete tamo i ono ostade par nedelja. Kada je doslo vreme za povratak ono dete skici, cmizdri, kuka, 'oce da ostane, nece za Beograd. Nekako je utrpase u avion, nema da nece.

Ove godine rese nasi da pozovu u goste nji'ovu cerku, da vrate gostoprimstvo i zblize decu. Klinci, tinejdzeri, ludo se zabavljali par nedelja, vukli po Adi, splavovima, centru ... ali dodje vakat za povratak. Ista scena! Place Engleskinja k'o kisa, nece u tu Englesku, nikako, kaze: Beograd lepsi, drustvo bolje.

Pa sad, ti vidi. U komsije uvek bolje, a i njihova mama uvek bolje kuva.

Diaspora

pre 14 godina

Daleko od toga da je Beograd najlepsi, najbolji, naj, naj grad u jugoistocnoj Evropi, a kamoli sire. Evo, recimo, Bukurest je daleko ispred (ko ne veruje, nek progugla i vidi kakve palate i bulevare imaju, da se smrznes!). Sto se lepote srpskih gradova tice, jedino par njih u Vojvodini mogu da budu pohvaljeni. Kao neko ko zivi u Italiji, znam o cemu govorim. Beograd je definitivno ruzan grad, ma koliko tu cinjenicu ponosni Beogradjani ne prihvatali. Beograd jeste milionska prestonica Srbije, ali nije kosmopolitan. Verona, u kojoj zivim, daleko je kosmopolitnija (a ima svega 250.000 stanovnika), ako uzmete u obzir razne narode koji u njoj veoma dobro zive (iako ovde nema ambasada), broj koncerata svetski poznatih izvodjaca tokom cele godine, itd. Doduse, nije ni Bukurest kosmopolitan, niti bilo koji drugi grad na jugoistoku Evrope. I to sto su se neki stranci odusevili Beogradom (kao mnogi koji su sa mnom dolazili), nista ne znaci. Znam Italijane koji su se u Tirani fantasticno proveli (kafici, zurke, super klopa, domoroci ljubazni, itd.), no to ne znaci da je Tirana lep grad.

Pa ipak i pored svega volimo Beograd.

jugoistocna azija

pre 14 godina

Posle toliko muzeja, trgova, katedrala koje sve lice jedna na drugu, metroa, istih bulevara, postalo mi je dosadno da putujem u zapadnu Evropu. U Frankfurtu posle 8 uvece nema ni zive duse, u francuskoj provinciji mozes umreti od gladi, uvece nista ne radi.I vise mi nije vazno da li je grad cist i lep i da li ima neku vrednu istorijsku gradjevinu. Interesuje me sarenilo boja, pijace, nesvakidasnji ljudi i prizori, neugledne kafane koje rade do ujutru. Najlepse sam se proveo u Dzakarti, Kambodzi i Tajlandu i verujem da je iz istog razloga Beograd vrlo zanimljiv ljudima sa zapada.

Petar Petrovic

pre 14 godina

@12 kao prvo nisam Crnogorac, nego cist Srbin. Iz Nisa sam a zivim sad u Nemackoj, ziveo sam u Beogradu i Nisu, a devojka mi je iz Zagreba, tako da idem svake godine za Zagreb i znam sta pricam. A ako je tebi Zagreb ili Beograd lep onda jednostavno jos nisi putovao iz bivse jugoslavije. Gradovi su nam krs, Split je jos lepsi grad, Novi Sad je cist i sredjen, ali lep? Idi ti sine za Barselonu, hamburg, Stockholm ili Atinu pa da vidis sta je lepota, tebi kao Hrvat bar ne treba viza.

Marko

pre 14 godina

Ma kakvi Beograd i Zagreb. Treba otici na ostrvo Lipari, a tamo do vidikovca Belvedere di Quattrocchi, i uzivati u predivnom pogledu uz ukus bruskete kupljene na obliznjoj tezgi. Ja sam imao srece da odem, vidim i probam, i mogu da kazem da je i pogled i ukus, nesto neuporedivo.

CG

pre 14 godina

Bio sam u Londonu,Parizu,Pragu,Berlinu i Minhenu...

Ako Beograd uporedim sa tim klasicnim starim metropolama zakljucujem da u sferi monumentalnih klasicnih gradnji BG ne nudi skoro nista osim stare i slabe odrzane tvrdjave i skupstine.To se moze pripisati Turcima zbog kojih smo vrijeme baroka i rokoka "prespavali".
Arhitektura je zagadjena ruznim soliterima,neuredjenim fasadama sa spoljasnjim klima uredjajima i ulicama pune prljavstine i otpada kao i slabom infrastrukturom(uopste ne postoji metro linije,austobusi gradskog prevoza su ocajnom stanju,autoput prolazi kroz grad,romsko naselje ispod mosta Gazele je prvi utisak na putnika itd.)
Cak i u uzem centru dominiraju ruzni soliteri,a o neuredjenosti i kaosu predgradja nezelim da govorim(Vozdovac,Zemun) ...
Muzeja i drugih kulturoloskih nasledja slabo imamo,sve sto privlaci turiste je jeftini provod u silikonskoj dolini i na splavovima i veome zgodne Beogradjanke.
Bilo bi lijepo da se na tome proradi ne samo u Beogradu nego u svim drugim mjestima.
Uzor po cistoci bi nam trebali biti njemacki gradovi...

FeboZg

pre 14 godina

Ne znam kako se moze porediti Zagreb sa Beogradom koji je velika metropola, i ima samo 4 hiljade restorana i 1500 nocnih klubova; tu je i veliki broj pozorista, galerija, muzeja, i gde se neprekidno odrzavaju svetski koncerti i najveci sportski dogadjaji.
Mnogo sam putovala, ali sa kosmopolitkim duhom Beogradjana, zivoscu i energijom grada koji pulsira 24h, kao i brojnim kulturinm desavanjima - ne moze se takmiciti niko u jugoistocnoj Evropi i mnogo sire.
(Ivana, 28. jul 2009 14:03)

Za Vašu informaciju gospodićna...Zagreb zaostaje za Beogradom samo po broju stanovnika....i to i nije neki nedostatak...s obzirom na kvalitetu života,standard, infrastrukturu...gradski prijevoz,urbanistićko uređenje,parkovi,zelenilo,broj muzeja je nadaleko na strani Zagreba,kulturna scena preko cijele godine razvijenija 300x više od Beogradske.Svjestke glazbene zvijezde poput Stonesa,Dire sraitsa su recimo gostovale u Zagrebu prije 30 godina..o gostovanju U2 nećemo....O broju restorana ne moramo raspravljati...nije bitna kvantiteta nego kvaliteta gastro ponude....Zagreb tj Hrvatska ako baš hoćete je miljama daleko od Srbije i Beograda na Wine i Gastro karti..Što dokazuje i Michellinova karta za 2010 godinu sa imenima hrvatskih restorana,maslinara i vinara..Sama arhitektura odaje pripadnost Zagreba europi odavno..Muzeji,gornji grad,Novi Muzej Moderne umjetnosti npr.Zagreb je organizacijom Univerzijade davne 1987 godine dobio ono što je Beograd propustio dobiti..na stotine novih sportskih objekata koji su promjenili sliku grada,kompletnu novu infrastrukturu..davne 87-e...U Zagrebu niču nova arhitektonska riješenja od kojih zastaje dah...obnavlja se i gradi sve u 16, na svakom koraku,U Zagrebu umirovljenici imaju besplatni gradski prijevoz,učenici besplatne udžbenike za školu,Zagreb ima veći proračun od Beograda 2 i pol puta..Zagreb je država u državi...

Što se tiče sportskih manifestacija zaista je deplasirano o njima razglabati..Zagreb je jedini miljunski grad koji ima utrku Svjetskog kupa za žene i muškarce u skijanju....na planini iznad milujunskog grada ljudi skijaju????!!!!!!!Nakon što se umore od skijanja mogu za 1 h biti u Opatiji na kupanju????!!!Govorimo o prometnoj povezanosti naravno..Beograd ima svojih čari,kaotičniji je,mnogoljudniji...ali je slabiji od Zagreba u večini parametara o kojima ste govrili komšinice

Hrvoje

pre 14 godina

Ovako moje je mišljenje da svaki grad pa tako i svaka država ima nešto za ponuditi turistima. Nisu mi jasni neki ovdje koji u komentarima uspoređuju ZG i BG!! Zagreb sigurno nije ružan i to će vam potvrditi svatko tko je bio u njemu. Naprotiv grad je ušminkaniji nego ikad do sada. U BG nisam bio pa neću lagat da nešto znam o njemu kad nemam pojma!! Za usporedbu proračun
ZG=7.9 milijardi kuna ili cca 100 milijardi dinara
BG=oko 550 milijardi dinara. Zašto spominjem pare pa zato jer se velik dio novca troši na uređenje grada i prometnica. Tko ne vjeruje neka ide provjerit !!

miki mikic

pre 14 godina

Amerima jedino moze da bude zanimljuvo jer dolaze brodovima preumorni na par sati,da se provozaju po krkljancu grada i zapustenom muzeju Tita,koji nije radio produzeno ni na dan nj, smrti-kad su jadni ex Yugovici dosli da vide grob i donesu cvece.Razmatra se dve decenije da li da se nesto od vrednih poklona prikaze javno i da li je svetski poduhvat da se popravi fontana-ispred!U nedostatku boljeg pokazuje se obliznja Cecina kuca!?Tacno godinu dana se farba i preprtljava ograda na Botanickoj basti,zakrcivsi sve okolne ulice=pa to malo stranaca i mladih sa Univerzijade ostade zapanjeno.E ali postoji cuvena boemska cetvrt(niko nezna da je to izraz za samo 1malu ulicu,u kojoj su kafancuge sa muzikom koju stranci bas i ne vole i mesine glavno jelo u vreme zdrave,organske,makro bioticke i druge hrane)Tu gradska vlast nije ni okrecila fasade -ali je uzela lovu za sirenje terasa i basti...jedino braca sa Alpa mogu da su srecna jer je pivo u 2litarskim flasama a i nema zakona da se posle ponoci nesme divljati.Tih par inn kafica u susednim ulicama nista nisu zabavniji od bilo kojih u drugim zemljama,a na kraju toliko hvaljeni splavovi sa arlaukanjem i tucama a bogme i pucanjem,jos manje su privlacni.Muzeji su mnogi zatvoreni a i galerija je malo.Imao sam cast da se pohvalim strancima sa 2 lepe ali neuredjene reke i jezerom-sto je jedino za prelaznu ocenu,ali i tu uspavano ministarstvo turizma treba da vidi npr Amsterdam ili cak-Kairo!!Mormo se uciti jos mnogo kulturi zivljenja,cistoci i redu pa sa novim rukovodstvom na mnogim mestima-eventualno porazmisliti o velikom prihodu koji odavno sve okolne metrople(bez reka i jezera,planina i banjskih izvora)ubiraju i fino od toga zive.........unadi da ce sve biti bolje,a u slavu osnivacu Despotu Stefanu*****

Sloba

pre 14 godina

@Petar
Sta mi vredi sto ce ukinuti vize kad nemam kintu da odem bilo gde ;)

Inace beograd ima jos nesto sto drugi gradovi nemaju.
Ima beogradjanke

natasa

pre 14 godina

Bas lepo!
Ps nama ne valja ni kad nas hvale ni kad nas kude
Kapiram da ekipa pljuvaca nista nikad nije uradila za svoj grad , vec samo sede i cekaju da nas neko za nesto pohvali i ond pljuj braco, pljuj.
DA li ste vi nesto uradili, petre da bgd ne bude ruzan ???

FeboZg

pre 14 godina

Beograd je mnogo ruzan grad, isto kao i Zagreb. Ko bio u drugoj zemlji zna o cemu pricam, samo jedan solunje vec 5 puta lepsi, kamoli hamburg , rim , stockholm.
(Petar Petrovic, 28. jul 2009 11:37)

Ne znam za Beograd ali kad jedan Crnogorac kaže za Zagreb da je ružan onda znamo koliko je sati...ne znam kad si zadnji put bio u Zagrebu...možda 68-e...ali je on i tada već bio prestolnica kulture i europskog štiha u ex Yugi...počevši od glazbe,umjetnosti općenito...Recimo u Srbiji kada je o ljepoti gradova rijeć padaju mi na pamet jedino Subotica i Novi Sad...koji su prekrasni Europski gradovi koji nemaju apsolutno nikakve veze s ostatkom Srbije(uskoro i službeno)Tako da Vlado..zadrži svoje komentare za sebe..kad napiše neko neki text u novinama o Podgorici a ne o Beogradu ili Zagrebu...onda se javi.....

Nenad

pre 14 godina

Sto vise putujem po svetu misljenje o Beogradu mi je sve bolje. Ma koliko to nama cudno zvucalo, Beograd je metropola u svakom smislu te reci i nudi mnogo vise od mnogih izvikanijih svetskih gradova. Da je ruzan, ruzan je, ali ocigledno nije sve u lepoti.

Ivana

pre 14 godina

Ne znam kako se moze porediti Zagreb sa Beogradom koji je velika metropola, i ima samo 4 hiljade restorana i 1500 nocnih klubova; tu je i veliki broj pozorista, galerija, muzeja, i gde se neprekidno odrzavaju svetski koncerti i najveci sportski dogadjaji.
Mnogo sam putovala, ali sa kosmopolitkim duhom Beogradjana, zivoscu i energijom grada koji pulsira 24h, kao i brojnim kulturinm desavanjima - ne moze se takmiciti niko u jugoistocnoj Evropi i mnogo sire.

Milos

pre 14 godina

Da se razumemo, sva ova opisana mesta su za one citaoce LA Timesa koji su videli London, Pariz, Rim, Marsej, Berlin, Minhen, Bec, Prag, Budimpestu, Stokholm, Oslo, Nicu, Monte Karlo, Barselonu, Madrid, Faro, Lisabon, Firencu, Sijenu, Istanbul... i mogu tako jos dosta, i to samo na nasem kontinentu. Najiskrenije, ako niste poreklom odavde ili nemate prijatelje u Beogradu koje zelite da posetite - jedini razlog za posetu bi bio cista znatizelja da se vidi taj egzoticni Balkan. Oni prvi ce doci kakva god turisticka ponuda bila, ovih drugih nema mnogo. Eventualno bi low cost kompanije privukle malo vise vikend-turista, i to onih avanturisticki nastrojenih. Ali mi im ne damo.

bavarska

pre 14 godina

Dobro je za nas Srbe sto uvek imamo neke medju nama koji ce da ubedjuju strance da to nije tako kao sto su oni videli, znaci drugim recima Beograd je dosadan i ruzan grad kao sto nam to zele reci neki ovde, pocet cu svoje prijatelje Nemce koje sam doveo u Beograd prethodnih godina da ubedjujem da je tako bez obzira sto se oni oduseve boravkom u nasem glavnom gradu..salu na stranu Beograd se prolepsava i sve je lepsi i lepsi, nocni zivot je jednostavno jedan od najboljih u Evropi, erecimo Rim i Pariz ti nude uvek isto, ali zato u Beogradu i Amsterdamu uvek nesto novo i zanimljvo..do skorog vidjenja Beograde grade moj, pozdrav iz Minhena

Kultura&Krkanluk

pre 14 godina

@Petar
Kada su u pitanju muzeji nisi u pravu. Narodni muzej ima prilicno dobre slikarske zbirke, i sjajne arheoloske kolekcije.
Zaista je steta sto je zatvoren, pa za sada ne mogu da te razuverim. Medjutim, kolekcije putuju na znacajne izlozbe sirom sveta gde predstavljaju kulturno bogatstvo Srbije.
Ali, zato je tu uvek zanimljivi Muzej savremene na Uscu i jos mnostvo manjih specijalizovanih galerija.
Dobro, ne mozemo da se podicimo kamencugom koju smo ukrali u Egiptu, odvalinama sa Partenona, ali kao sto rekoh imamo sta da pokazemo, pogotovo ljudima koji ne zele samo da kada se vrate kazu da - video sam fidijin friz, nego zele da saznaju vise o istoriji kraja koji posecuju. A, valjda se slazemo da je istorija nasih krajeva izuzetno bogata.
Uostalom, cak i da je najveci turisticki uzitak krkacenje po kafanama, to nije bas cesto moguce raditi pored cudesnih reka Dunava i Save.

Petar Petrovic

pre 14 godina

Beograd je mnogo ruzan grad, isto kao i Zagreb. Ko bio u drugoj zemlji zna o cemu pricam, samo jedan solunje vec 5 puta lepsi, kamoli hamburg , rim , stockholm.

Petar

pre 14 godina

Ko je bio makar i samo jednom u nekom od velikih gradova Evrope, zna da je ovo glupost kada je o Beogradu reč. Mimo toga da možeš da se obločeš i da obždereš (što možeš i u bilo kojoj seoskoj krčmi), Beograd ne nudi apsolutno ništa svojim posetiocima. Ne kažem da ne rade nešto dobro, već jednostavno nema se šta videti. Nit imaš neka bogatstva po muzejima, niti monumentalnih građevina, ulice i arhitektura su pretežno ruglo, saobraćaj očajan. Prosečna tvrđava sa parkom svakako nije dovoljna da bi grad mogao postati turistički atraktivan.
Ono zbog čega sada turisti dolaze (i to mahom regionalni) jeste upravo provod i to samo zbog (još uvek) niskih cena u odnosu na ostatak Evrope, a ne zato što su fascinirani bogatstvom kuhinje, raznovrsnošću restorana, šarmantnih barova i sl.
E zato jedva čekam da se ukinu vize da ljudi mogu otputovati i videti kako se to radi u Parizu, Barseloni, Berlinu i Londonu, pa da postanu svesni koliko je to daleko od onoga što Beograd danas nudi i izbiju sebi iz glave te nadmene ideje o Beogradu prestonici dobrog provoda i slične idiotarije.

Petar

pre 14 godina

Ko je bio makar i samo jednom u nekom od velikih gradova Evrope, zna da je ovo glupost kada je o Beogradu reč. Mimo toga da možeš da se obločeš i da obždereš (što možeš i u bilo kojoj seoskoj krčmi), Beograd ne nudi apsolutno ništa svojim posetiocima. Ne kažem da ne rade nešto dobro, već jednostavno nema se šta videti. Nit imaš neka bogatstva po muzejima, niti monumentalnih građevina, ulice i arhitektura su pretežno ruglo, saobraćaj očajan. Prosečna tvrđava sa parkom svakako nije dovoljna da bi grad mogao postati turistički atraktivan.
Ono zbog čega sada turisti dolaze (i to mahom regionalni) jeste upravo provod i to samo zbog (još uvek) niskih cena u odnosu na ostatak Evrope, a ne zato što su fascinirani bogatstvom kuhinje, raznovrsnošću restorana, šarmantnih barova i sl.
E zato jedva čekam da se ukinu vize da ljudi mogu otputovati i videti kako se to radi u Parizu, Barseloni, Berlinu i Londonu, pa da postanu svesni koliko je to daleko od onoga što Beograd danas nudi i izbiju sebi iz glave te nadmene ideje o Beogradu prestonici dobrog provoda i slične idiotarije.

Kultura&Krkanluk

pre 14 godina

@Petar
Kada su u pitanju muzeji nisi u pravu. Narodni muzej ima prilicno dobre slikarske zbirke, i sjajne arheoloske kolekcije.
Zaista je steta sto je zatvoren, pa za sada ne mogu da te razuverim. Medjutim, kolekcije putuju na znacajne izlozbe sirom sveta gde predstavljaju kulturno bogatstvo Srbije.
Ali, zato je tu uvek zanimljivi Muzej savremene na Uscu i jos mnostvo manjih specijalizovanih galerija.
Dobro, ne mozemo da se podicimo kamencugom koju smo ukrali u Egiptu, odvalinama sa Partenona, ali kao sto rekoh imamo sta da pokazemo, pogotovo ljudima koji ne zele samo da kada se vrate kazu da - video sam fidijin friz, nego zele da saznaju vise o istoriji kraja koji posecuju. A, valjda se slazemo da je istorija nasih krajeva izuzetno bogata.
Uostalom, cak i da je najveci turisticki uzitak krkacenje po kafanama, to nije bas cesto moguce raditi pored cudesnih reka Dunava i Save.

Goxy

pre 14 godina

Moja prijateljica ima prijateljicu u Engleskoj, Engleskinju. Poslala svoje dete tamo i ono ostade par nedelja. Kada je doslo vreme za povratak ono dete skici, cmizdri, kuka, 'oce da ostane, nece za Beograd. Nekako je utrpase u avion, nema da nece.

Ove godine rese nasi da pozovu u goste nji'ovu cerku, da vrate gostoprimstvo i zblize decu. Klinci, tinejdzeri, ludo se zabavljali par nedelja, vukli po Adi, splavovima, centru ... ali dodje vakat za povratak. Ista scena! Place Engleskinja k'o kisa, nece u tu Englesku, nikako, kaze: Beograd lepsi, drustvo bolje.

Pa sad, ti vidi. U komsije uvek bolje, a i njihova mama uvek bolje kuva.

Petar Petrovic

pre 14 godina

Beograd je mnogo ruzan grad, isto kao i Zagreb. Ko bio u drugoj zemlji zna o cemu pricam, samo jedan solunje vec 5 puta lepsi, kamoli hamburg , rim , stockholm.

Kizoki

pre 14 godina

Beograd nije predivan, prelep grad, ali ima neki fazon koji može da prepozna samo osoba koja nije površna. Beograd je u Beograđankama i Beograđanima, ležernom zezanju, samopoštovanju, otvorenošću, pobuni, neukrotivosti. Haotična arhitektura koja je odraz istorije i neobaveznog mentaliteta. Video sam London, Pariz, Prag, Varšavu, Limu, Budimpeštu, Amsterdam, Brisel, Beč... i videću verovatno još mnoge gradove... Beograd može da se meri po mnogim stvarima (osim saobraćaju) sa njima pre svega zato što je DRUGAČIJI. Nije mali Beč, mala Pešta, mali Stanbol, već je Beograd, odrpani inteligentni šmeker koji voli da ponekad šmugne sa časova građanskog vaspitanja, ali širokog osmeha, iskren i sa stavom.

Ivana

pre 14 godina

Ne znam kako se moze porediti Zagreb sa Beogradom koji je velika metropola, i ima samo 4 hiljade restorana i 1500 nocnih klubova; tu je i veliki broj pozorista, galerija, muzeja, i gde se neprekidno odrzavaju svetski koncerti i najveci sportski dogadjaji.
Mnogo sam putovala, ali sa kosmopolitkim duhom Beogradjana, zivoscu i energijom grada koji pulsira 24h, kao i brojnim kulturinm desavanjima - ne moze se takmiciti niko u jugoistocnoj Evropi i mnogo sire.

Nenad

pre 14 godina

Sto vise putujem po svetu misljenje o Beogradu mi je sve bolje. Ma koliko to nama cudno zvucalo, Beograd je metropola u svakom smislu te reci i nudi mnogo vise od mnogih izvikanijih svetskih gradova. Da je ruzan, ruzan je, ali ocigledno nije sve u lepoti.

Milos

pre 14 godina

Da se razumemo, sva ova opisana mesta su za one citaoce LA Timesa koji su videli London, Pariz, Rim, Marsej, Berlin, Minhen, Bec, Prag, Budimpestu, Stokholm, Oslo, Nicu, Monte Karlo, Barselonu, Madrid, Faro, Lisabon, Firencu, Sijenu, Istanbul... i mogu tako jos dosta, i to samo na nasem kontinentu. Najiskrenije, ako niste poreklom odavde ili nemate prijatelje u Beogradu koje zelite da posetite - jedini razlog za posetu bi bio cista znatizelja da se vidi taj egzoticni Balkan. Oni prvi ce doci kakva god turisticka ponuda bila, ovih drugih nema mnogo. Eventualno bi low cost kompanije privukle malo vise vikend-turista, i to onih avanturisticki nastrojenih. Ali mi im ne damo.

jugoistocna azija

pre 14 godina

Posle toliko muzeja, trgova, katedrala koje sve lice jedna na drugu, metroa, istih bulevara, postalo mi je dosadno da putujem u zapadnu Evropu. U Frankfurtu posle 8 uvece nema ni zive duse, u francuskoj provinciji mozes umreti od gladi, uvece nista ne radi.I vise mi nije vazno da li je grad cist i lep i da li ima neku vrednu istorijsku gradjevinu. Interesuje me sarenilo boja, pijace, nesvakidasnji ljudi i prizori, neugledne kafane koje rade do ujutru. Najlepse sam se proveo u Dzakarti, Kambodzi i Tajlandu i verujem da je iz istog razloga Beograd vrlo zanimljiv ljudima sa zapada.

Sloba

pre 14 godina

@Petar
Sta mi vredi sto ce ukinuti vize kad nemam kintu da odem bilo gde ;)

Inace beograd ima jos nesto sto drugi gradovi nemaju.
Ima beogradjanke

bavarska

pre 14 godina

Dobro je za nas Srbe sto uvek imamo neke medju nama koji ce da ubedjuju strance da to nije tako kao sto su oni videli, znaci drugim recima Beograd je dosadan i ruzan grad kao sto nam to zele reci neki ovde, pocet cu svoje prijatelje Nemce koje sam doveo u Beograd prethodnih godina da ubedjujem da je tako bez obzira sto se oni oduseve boravkom u nasem glavnom gradu..salu na stranu Beograd se prolepsava i sve je lepsi i lepsi, nocni zivot je jednostavno jedan od najboljih u Evropi, erecimo Rim i Pariz ti nude uvek isto, ali zato u Beogradu i Amsterdamu uvek nesto novo i zanimljvo..do skorog vidjenja Beograde grade moj, pozdrav iz Minhena

natasa

pre 14 godina

Bas lepo!
Ps nama ne valja ni kad nas hvale ni kad nas kude
Kapiram da ekipa pljuvaca nista nikad nije uradila za svoj grad , vec samo sede i cekaju da nas neko za nesto pohvali i ond pljuj braco, pljuj.
DA li ste vi nesto uradili, petre da bgd ne bude ruzan ???

ZG-BG

pre 14 godina

FeboZg, 28. jul 2009 17:40)

Ti naprosto ne poznaš činjenice.
Rekao si da nisi bio u BG i nemoj dalje nastavljati.
Odi, vidi, pa napiši komentar.
Ja živim u Zg, a poslom sam svaki tjedan u Bg.
Beograd je u svemu osim uređenosti (Zagreb je vrlo čist) miljama ispred Zg (kao metropola).
Usluga u restoranima?
Muzeji?
Kazališta?
Koncerti?

Ništa to (na žalost) nije na strani Zagreba.

FeboZg

pre 14 godina

Beograd je mnogo ruzan grad, isto kao i Zagreb. Ko bio u drugoj zemlji zna o cemu pricam, samo jedan solunje vec 5 puta lepsi, kamoli hamburg , rim , stockholm.
(Petar Petrovic, 28. jul 2009 11:37)

Ne znam za Beograd ali kad jedan Crnogorac kaže za Zagreb da je ružan onda znamo koliko je sati...ne znam kad si zadnji put bio u Zagrebu...možda 68-e...ali je on i tada već bio prestolnica kulture i europskog štiha u ex Yugi...počevši od glazbe,umjetnosti općenito...Recimo u Srbiji kada je o ljepoti gradova rijeć padaju mi na pamet jedino Subotica i Novi Sad...koji su prekrasni Europski gradovi koji nemaju apsolutno nikakve veze s ostatkom Srbije(uskoro i službeno)Tako da Vlado..zadrži svoje komentare za sebe..kad napiše neko neki text u novinama o Podgorici a ne o Beogradu ili Zagrebu...onda se javi.....

Petar Petrovic

pre 14 godina

@12 kao prvo nisam Crnogorac, nego cist Srbin. Iz Nisa sam a zivim sad u Nemackoj, ziveo sam u Beogradu i Nisu, a devojka mi je iz Zagreba, tako da idem svake godine za Zagreb i znam sta pricam. A ako je tebi Zagreb ili Beograd lep onda jednostavno jos nisi putovao iz bivse jugoslavije. Gradovi su nam krs, Split je jos lepsi grad, Novi Sad je cist i sredjen, ali lep? Idi ti sine za Barselonu, hamburg, Stockholm ili Atinu pa da vidis sta je lepota, tebi kao Hrvat bar ne treba viza.

Marko-washingtonDC

pre 14 godina

Pozdrav svima za pocetak.
Uporedjivati neke gradove ili bilo sta je stvar licnih pritenzija. Ja sam rodjen u Cacku i volim svoj rodni grad mozda najvise. Bio sma na svim kontinentima i zivim trenutno u NYC. To je npr. najprljaviji grad na svetu. Ima subway , sto bi nasi rekli metro ali kada treba da udjes u njega molis Boga da ti Pacov neuskoci u torbu a misevi trckaraju Menhetnom kao vrabac kod nas. Na ulicama smrdi samo tako. Amsterdam nije pretrpeo nista za svoje postojanje a beograd je gazio ko je stigao . Zagreb je EUROPSKI .....pa kad je to cista Austrougarska ali se samo pitam od kog naroda Hrvati vode por.j.eklo?
Beograd svakako nije najlepsi grad na svetu ali daleko da je najneuredjeniji. Uporedjivati ga sa kairom je vise nego tuzno. A da Rim je dosta lep ali je toliko prljavo da u beogradu mozes da jedes sa ulice . Uredjenost u Italiji je losija nego u SRb. U Berlinu isto autoputevi prolaze kroz centralnije delove grada. Svaki grad ima neke svoje manjkavosti. Hrvati vole da pljunu po Srbiji a zivotbna zelja im je da vide bar na 3 minuta Beograd a nas narod kad i ode u neko uredjeno drustvo jedva ceka da se vrati u Srb.
Beograd je divan i lep grad i sasvim je nebitno ko je odakle jer je Srbija Srbija i svako ima puno pravo da odabere da li ce ziveti u prestonici ili gde.

gorantsar

pre 14 godina

E pa hejteri, zivim u inostranstvu i Beograd je na veoma dobrom glasu kod mladezi kojoj nije ni vazna ponuda muzeja, bulevara i slicnog sto imaju kod kuce, ali zato je zeljna dobrog provoda... Amerikanci, Cesi, Nemci, Englezi, svi su culi za Bg kao mesto za dobru zuraju

miki mikic

pre 14 godina

Amerima jedino moze da bude zanimljuvo jer dolaze brodovima preumorni na par sati,da se provozaju po krkljancu grada i zapustenom muzeju Tita,koji nije radio produzeno ni na dan nj, smrti-kad su jadni ex Yugovici dosli da vide grob i donesu cvece.Razmatra se dve decenije da li da se nesto od vrednih poklona prikaze javno i da li je svetski poduhvat da se popravi fontana-ispred!U nedostatku boljeg pokazuje se obliznja Cecina kuca!?Tacno godinu dana se farba i preprtljava ograda na Botanickoj basti,zakrcivsi sve okolne ulice=pa to malo stranaca i mladih sa Univerzijade ostade zapanjeno.E ali postoji cuvena boemska cetvrt(niko nezna da je to izraz za samo 1malu ulicu,u kojoj su kafancuge sa muzikom koju stranci bas i ne vole i mesine glavno jelo u vreme zdrave,organske,makro bioticke i druge hrane)Tu gradska vlast nije ni okrecila fasade -ali je uzela lovu za sirenje terasa i basti...jedino braca sa Alpa mogu da su srecna jer je pivo u 2litarskim flasama a i nema zakona da se posle ponoci nesme divljati.Tih par inn kafica u susednim ulicama nista nisu zabavniji od bilo kojih u drugim zemljama,a na kraju toliko hvaljeni splavovi sa arlaukanjem i tucama a bogme i pucanjem,jos manje su privlacni.Muzeji su mnogi zatvoreni a i galerija je malo.Imao sam cast da se pohvalim strancima sa 2 lepe ali neuredjene reke i jezerom-sto je jedino za prelaznu ocenu,ali i tu uspavano ministarstvo turizma treba da vidi npr Amsterdam ili cak-Kairo!!Mormo se uciti jos mnogo kulturi zivljenja,cistoci i redu pa sa novim rukovodstvom na mnogim mestima-eventualno porazmisliti o velikom prihodu koji odavno sve okolne metrople(bez reka i jezera,planina i banjskih izvora)ubiraju i fino od toga zive.........unadi da ce sve biti bolje,a u slavu osnivacu Despotu Stefanu*****

Diaspora

pre 14 godina

Daleko od toga da je Beograd najlepsi, najbolji, naj, naj grad u jugoistocnoj Evropi, a kamoli sire. Evo, recimo, Bukurest je daleko ispred (ko ne veruje, nek progugla i vidi kakve palate i bulevare imaju, da se smrznes!). Sto se lepote srpskih gradova tice, jedino par njih u Vojvodini mogu da budu pohvaljeni. Kao neko ko zivi u Italiji, znam o cemu govorim. Beograd je definitivno ruzan grad, ma koliko tu cinjenicu ponosni Beogradjani ne prihvatali. Beograd jeste milionska prestonica Srbije, ali nije kosmopolitan. Verona, u kojoj zivim, daleko je kosmopolitnija (a ima svega 250.000 stanovnika), ako uzmete u obzir razne narode koji u njoj veoma dobro zive (iako ovde nema ambasada), broj koncerata svetski poznatih izvodjaca tokom cele godine, itd. Doduse, nije ni Bukurest kosmopolitan, niti bilo koji drugi grad na jugoistoku Evrope. I to sto su se neki stranci odusevili Beogradom (kao mnogi koji su sa mnom dolazili), nista ne znaci. Znam Italijane koji su se u Tirani fantasticno proveli (kafici, zurke, super klopa, domoroci ljubazni, itd.), no to ne znaci da je Tirana lep grad.

Pa ipak i pored svega volimo Beograd.

jugoistocna azija

pre 14 godina

Predlog: Napraviti na Dorcolu red light zone kao u Amsterdamu sa damama u izlozima i dozvoljenim konzumiranjem lakih droga u kaficima ili walking street kao u Pataji i necemo znati sta sa hiljadama turista i milionima dolara, narocito vikendom! Bio, video, probao, kakve gradjevine , palate i muzeji.

Kizoki

pre 14 godina

FeboZG sve što si rekao za Zagreb stoji i drago mi je zbog toga. Međutim Beograd je jedan od tri najznačajnijih gradova na Balkanu, pored Atine i Istanbula. Kulturno, političko i ekonomsko središte Jugoistočne Evrope, i nekada glavni grad SFRJ. Od toga sve polazi. Dakle ti gradovi su njegova liga. Zagreb je grad koji nije siguran da li je na obodu Balkana ili Centralne Evrope i gde god da je svakako je u nekom zapećku. Zagreb se zadovoljava da bude na Zapadu pa makar tamo bio poslednji, a Beograd je centralna prestonica Balkana. Kada neko dođe u BG on to i oseti, vidi da je ovde tutnjala istorija i da su ovde ljudi koji su toga svesni. Tražio si objašnjenje i dobio si ga. Dakle siguran sam, Zagreb je sjajan grad ali da se poredi sa Bratislavom, Ljubljanom, Sarajevom, Novim Sadom...

Pedja

pre 14 godina

Mislim da je besmisleno govoriti o tome koji je grad lepsi i otmeniji, buduci da je to pitanje subjektivnog dozivljaja i da tu ne postoji neka apsolutna istina koja vazi za sve.
Sa druge strane, sto se Beograda i Zagreba tice, ovo prepucavanje ovde sjajno je pokazalo da ni u jednoj od ove dve varosi zapravo ne zivi urbano stanovnistvo. Ponasanje ovih "gradjana" najcesce je takvo da Beograd lici na prljavu, razvaljenu orijentalnu kasabu, a Zagreb na provincijalnu ugarsku varosicu punu malogradjanstine. Nema tu nista ni europsko ni evropsko. Kultura je u ljudima, u nacinu na koji se ophode jedni prema drugima i u tome koliko su humani, a ne u fasadama i bulevarima. Po tom pitanju niko iz bivse Jugoslavije nema cime da se pohvali.

CG

pre 14 godina

Bio sam u Londonu,Parizu,Pragu,Berlinu i Minhenu...

Ako Beograd uporedim sa tim klasicnim starim metropolama zakljucujem da u sferi monumentalnih klasicnih gradnji BG ne nudi skoro nista osim stare i slabe odrzane tvrdjave i skupstine.To se moze pripisati Turcima zbog kojih smo vrijeme baroka i rokoka "prespavali".
Arhitektura je zagadjena ruznim soliterima,neuredjenim fasadama sa spoljasnjim klima uredjajima i ulicama pune prljavstine i otpada kao i slabom infrastrukturom(uopste ne postoji metro linije,austobusi gradskog prevoza su ocajnom stanju,autoput prolazi kroz grad,romsko naselje ispod mosta Gazele je prvi utisak na putnika itd.)
Cak i u uzem centru dominiraju ruzni soliteri,a o neuredjenosti i kaosu predgradja nezelim da govorim(Vozdovac,Zemun) ...
Muzeja i drugih kulturoloskih nasledja slabo imamo,sve sto privlaci turiste je jeftini provod u silikonskoj dolini i na splavovima i veome zgodne Beogradjanke.
Bilo bi lijepo da se na tome proradi ne samo u Beogradu nego u svim drugim mjestima.
Uzor po cistoci bi nam trebali biti njemacki gradovi...

Srle

pre 14 godina

o gostovanju U2 nećemo.... rece tamo neki susjed. Pa ako je smarac Bono merilo velicine jednog grada, onda sta da ti kazem. Srecan sam sto taj i njegov bend nikad nije svirao u Beogradu. Po tvojoj logici, selo pored Sida je metropola za Split i Zagreb, jer tamo su svirali Pepersi.
Ajde skini se sa sajta i idi smaraj tamo svoje. Oni ce bar svi biti saglasni sa tobom da je Zg veci od Beograda.
A onom najpreporucenijem: Nisu srbi pisali clanak o Beogradu, vec ameri. I ako nas oni preporucuju, sto se ti tolko trudis da ih ubedis da je Beograd njesra. Ako ti se ne svidja, idi brate, idi zivi u Parizu, Londonu...

marko

pre 14 godina

Febo, hvala na pozivu. Pre nekog vremena sam posetio Zagreb posle 19 godina. Moram da priznam da delovi koje sam ja video nisu na mene ostavili nikakav poseban utisak. Vidim da si prepun utisaka o vasem Zagrebu i to je ok. Priznajem i da bolje pratis stvari u Srbiji nego ja u Hrvatskoj. Evo imam jedan mali dogadjaj od juce. Zaustavi me strankinja sa kosi eyes i pitanjem do you... Odgovorim yes, i postavi pitanje, koja je ovo zgrada sa ovako lepim parkom i cvecem. Odgovorim to je zgrada skupstine Beograda i onda joj objasnim da je pored nje zgrada predsednika a nekad bila Kralja (malo nabacih bogate istorije, jer smo cak i Kralja imali). Pa onda Parlament (od Kralja neimara iz druge dinastije, hop, shic) sa sve spomenikom konja od brata Hrvata, pa pored nje muzej, pa posta, sve neke zgrade ciju arhitekturu oni nemaju. Da li je u parku najlepse cvece na svetu, nije. Da li su zgrade najlepse, nisu. Da li su spomenici najstariji, nisu. Ali, su nasi, i hvala strancima i svim komsijama dobre volje koji dolaze, jer ce uvek biti dobrodosli i lepo docekani. Razlicitosti su ono sto nam daje neku draz na ovoj planeti. Slicnosti se ne mogu izbrisati i pored svih nasih pokusaja i demagogija. Nismo ni blizu isti, ali slicni, tu neki pametniji od nas tvdre da jesmo.
Jedino sto cu uvek da priznam da imate, a mi nemamo je ta obala. Obala ko obala je uvek lepa ma kakva da je. Sve ostalo je stvar ukusa.

Hrvoje

pre 14 godina

Ovako moje je mišljenje da svaki grad pa tako i svaka država ima nešto za ponuditi turistima. Nisu mi jasni neki ovdje koji u komentarima uspoređuju ZG i BG!! Zagreb sigurno nije ružan i to će vam potvrditi svatko tko je bio u njemu. Naprotiv grad je ušminkaniji nego ikad do sada. U BG nisam bio pa neću lagat da nešto znam o njemu kad nemam pojma!! Za usporedbu proračun
ZG=7.9 milijardi kuna ili cca 100 milijardi dinara
BG=oko 550 milijardi dinara. Zašto spominjem pare pa zato jer se velik dio novca troši na uređenje grada i prometnica. Tko ne vjeruje neka ide provjerit !!

VladaBg

pre 14 godina

@FeboZg
E moj Febo, sve dok budete ugrožavali bezbednost Srba koji dolaze u Hrvatsku, sve te Vaše lepote ne znače ništa. Za Novu Godinu, na exit, u Guču itd dolazi na hiljade Hrvata i Slovenaca i odlično se provode a po njihovim rečima ima šta i da vide, dok ja, na primer ne bih smeo autom sa BG tablicama da dođem na vikend u Zagreb, Zadar, Dubrovnik...

Miki

pre 14 godina

Jos kad bi americki turisti umeli da prepoznaju da li su u Londonu, Becu ili Beogradu, cisto sumnjam - njima je to sve isto. Amerika je drugi svet. A tek sto ih interesuju muzeji i umetnost!? U cuvenom San Francisku je najpoznatiji muzej SF MOMA, ne moze ni prici Beobradskom Muzeju moderne umetnosti!
Amerikancima turizam znaci probati hranu i pice tamo gde putuju. I nikako ne vole da setaju!

Milan

pre 14 godina

@ FeboZG

Vi izgleda imate svesnu amneziju kada zaboravljate da je Univerzijadu u Zagrebu 87. platila drzava Jugoslavija, i da su novac za izgradnju dale sve bivse republike.
Sam Mirko Novosel je nedavno rekao da je gledao tada kako sto vise novca izvuce iz jugoslovenske kase. To je bio jedini nacin da se nesto izgradi i sredi u malom provincijskom gradu koji nije imao nista od sportskih objekata, a fasade u centru su bile ruinirane.
E, zato je Univerzijada u velicanstvenom Beogradu najlepsa i najbolja od svih do sada, po oceni svih ucesnika i zvanicnika FISU.
To je ono sto su vam gore objasnili, to je lepota i velicina beogradskog duha.

Milan NS

pre 14 godina

Kao sto se svoje dete uvek voli, bez obzira na to sto nije savrseno, tako bi trebalo i da se voli svoj glavni grad. Naravno, te ne znaci da i jedno i drugo ne treba menjati nabolje. Onaj ko kaze da Beograd nije lep, laze, kao i onaj koji kaze da nije ruzan. Jednostavno, on ima i lepih, meni cak fascinantnih, delova, ali i krajnje zapustenih i ruznih. Ali ima i ono nesto, specifican duh, koji je sada, naravno, manje vidljiv, ali jos uvek prisutan. Isto vazi i za moj Novi Sad. Ja radim s puno stranaca i oni su najvecim delom odusevljeni Beogradom, pre svega oni sa Zapada, tako da ce biti da tu ipak ima nesto.

stevo

pre 14 godina

najbolje mi je kad vidim ovde neke kako valjaju bisere kao :'zagreb ne može da se poredi s velikom metropolom, beogradom'. možda bi i poverovao da nisam bio u zagrebu. ja beograd volim više od svega ali ne treba da si umišljamo, i ne treba da si tepamo kako živimo u dvomilionskom gradu kad beograd nema toliko ni s okolicom (1.6 možda 1.7 po novijim procenama, ali to je zajedno s celom okolicom- metroom). na kraju krajeva, ko ne veruje, nek sedne u auto pa nek se uveri.

FeboZg

pre 14 godina

Ne znam kako se moze porediti Zagreb sa Beogradom koji je velika metropola, i ima samo 4 hiljade restorana i 1500 nocnih klubova; tu je i veliki broj pozorista, galerija, muzeja, i gde se neprekidno odrzavaju svetski koncerti i najveci sportski dogadjaji.
Mnogo sam putovala, ali sa kosmopolitkim duhom Beogradjana, zivoscu i energijom grada koji pulsira 24h, kao i brojnim kulturinm desavanjima - ne moze se takmiciti niko u jugoistocnoj Evropi i mnogo sire.
(Ivana, 28. jul 2009 14:03)

Za Vašu informaciju gospodićna...Zagreb zaostaje za Beogradom samo po broju stanovnika....i to i nije neki nedostatak...s obzirom na kvalitetu života,standard, infrastrukturu...gradski prijevoz,urbanistićko uređenje,parkovi,zelenilo,broj muzeja je nadaleko na strani Zagreba,kulturna scena preko cijele godine razvijenija 300x više od Beogradske.Svjestke glazbene zvijezde poput Stonesa,Dire sraitsa su recimo gostovale u Zagrebu prije 30 godina..o gostovanju U2 nećemo....O broju restorana ne moramo raspravljati...nije bitna kvantiteta nego kvaliteta gastro ponude....Zagreb tj Hrvatska ako baš hoćete je miljama daleko od Srbije i Beograda na Wine i Gastro karti..Što dokazuje i Michellinova karta za 2010 godinu sa imenima hrvatskih restorana,maslinara i vinara..Sama arhitektura odaje pripadnost Zagreba europi odavno..Muzeji,gornji grad,Novi Muzej Moderne umjetnosti npr.Zagreb je organizacijom Univerzijade davne 1987 godine dobio ono što je Beograd propustio dobiti..na stotine novih sportskih objekata koji su promjenili sliku grada,kompletnu novu infrastrukturu..davne 87-e...U Zagrebu niču nova arhitektonska riješenja od kojih zastaje dah...obnavlja se i gradi sve u 16, na svakom koraku,U Zagrebu umirovljenici imaju besplatni gradski prijevoz,učenici besplatne udžbenike za školu,Zagreb ima veći proračun od Beograda 2 i pol puta..Zagreb je država u državi...

Što se tiče sportskih manifestacija zaista je deplasirano o njima razglabati..Zagreb je jedini miljunski grad koji ima utrku Svjetskog kupa za žene i muškarce u skijanju....na planini iznad milujunskog grada ljudi skijaju????!!!!!!!Nakon što se umore od skijanja mogu za 1 h biti u Opatiji na kupanju????!!!Govorimo o prometnoj povezanosti naravno..Beograd ima svojih čari,kaotičniji je,mnogoljudniji...ali je slabiji od Zagreba u večini parametara o kojima ste govrili komšinice

Marko

pre 14 godina

Ma kakvi Beograd i Zagreb. Treba otici na ostrvo Lipari, a tamo do vidikovca Belvedere di Quattrocchi, i uzivati u predivnom pogledu uz ukus bruskete kupljene na obliznjoj tezgi. Ja sam imao srece da odem, vidim i probam, i mogu da kazem da je i pogled i ukus, nesto neuporedivo.

hanz

pre 14 godina

Ono što Bgd razlikuje od ostalih gradova je ljubaznost, neposrednost i srdačnost njenih građana prema strancima. Grad je stvarno ružan i prljav, ali za boravak vrlo prijatan.

marko

pre 14 godina

Moram da priznam da sam uvek postovao ljude koji brane svoje a ne napadaju tudje. Tako priznajem i da postujem Feba i njegov stav i sve sto je naveo za Zagreb je za respekt. Imao bih samo pitanje za Febu, zar stvarno misli da se Beogradjani i stranci loze na Acu Lukasa? Ako to mislis onda se bojim da pojma nemas o Beogradu i Beogradjanima. Beograd je veliki grad i naravno da imamo Pink sa sve Acom, Cecom itd. Ali, oni nikad, ali nikad, nece biti duh Beograda pa taman ih bilo 99%. Isto ko sto ce Tupson biti Zagreb. Barem se nadam, za vase dobro, nama je i onako svejedno.

FeboZg

pre 14 godina

@FeboZg
E moj Febo, sve dok budete ugrožavali bezbednost Srba koji dolaze u Hrvatsku, sve te Vaše lepote ne znače ništa. Za Novu Godinu, na exit, u Guču itd dolazi na hiljade Hrvata i Slovenaca i odlično se provode a po njihovim rečima ima šta i da vide, dok ja, na primer ne bih smeo autom sa BG tablicama da dođem na vikend u Zagreb, Zadar, Dubrovnik...
(VladaBg, 29. jul 2009 12:09)

Vlado..pričamo o ponudi Beograda i Zagreba...pa kakve veze ima Exit i guča sa Beogradom..pa to je kao da ja kažem...kod nas dođe 10 mil turista na moreno godišnje..da uživa u ljepotama Dubrovnika,Splita...nećemo se svađati ko mala djeca...odgovorno tvrdim da je Beogrd za Zagreb mala beba..po svemu..niste me uvjerili u suprotno...samo pričate o nekom provodu i "ludoj"zabavi..provod je individualna stvar pojedinca i njegovih interesa...provod na splavovima je najprimitivniji oblik zabave...vidim da je Srbima to plafon..ali nama nije..i kaj se ljutite...Uspoređivati ZG i BG je kao da uspoređujete Taška Načića(BG) sa Johnny Deppom(ZG)..Taško je simpatičan i zabavan ali nije lijep,šarmantan i dobar ko Johnny(ZG)...pa kjudi moji fasadu niste uspjeli urediti od 99-e...nemate za suhu kiflu a ljutite se...niste napravili 3 km obilaznice 17 godina...Gazela zjapi 15 godina ko zadnje ruglo..Arenu ste gradili 15 godina i napravili je bez građevinske dozvole..autobusi su vam firma Krstić a meni pričate o Zagrebu..tramvaji picikato..klima radi...glazba svira..autobusi na plin...kaj da vam pričam...ja sam za razliku od vas bio masu puta u Beogradu i znam kaj govorim...cartoon city na ulazu u grad Vam je također odličan primjer...cartoon naselja ispod Gazele ruglo grada....kod nas vas oći zabole od zelenila i čistoće..ne ljutite se nego prihvatite realnost...

marko

pre 14 godina

Kako da zaboravim kulturu. Znas da u Beogradu postoje znacajni kulturni dogadjaji na kojima gostuju svetski poznata imena, a sve te manifestacije imaju B na pocetku, Bemus, Belef, Bitef. Onda Fest na kom gostuju ponovo poznata imena. Pre nekog vremena je bio i festival autorskog filma a gost je bio i Jan Jack, muzicar koji je u ratu bio pomocnik snajperisti. Masa drugih festivala, kao kratkog filma, podvodnog filma, animiranog filma. Opera radi sve vreme, bili debeli, Andrea, svirao Pogorelic ...

paul

pre 14 godina

Ja živim u Zg, a poslom sam svaki tjedan u Bg.
Beograd je u svemu osim uređenosti (Zagreb je vrlo čist) miljama ispred Zg (kao metropola).
Usluga u restoranima?
Muzeji?
Kazališta?
Koncerti?

Ništa to (na žalost) nije na strani Zagreba.

____________

evo, da stavim odgovor na ovo:

usluga u restoranima- zagreb vodi bez ikakve dvojbe. beograd ima više restorana i cijene su manje, no usluga u zagrebu je profesionalnija. o gastro i vinskoj ponudi neću niti pričati jer zagreb ima i restorane s tradicionalnim jelima i vinima koja su su u svijetu daleko, daleko,daleko cjenjenjija od srpskih (pogotovo kad se radi o vinima). realnost, na gastro i vinskoj karti svijeta- zagreb je ispred beograda isto kao što je hrvatska daleko ispred srbije. dakle, ne govorim o malim razlikama, nego velikim.

muzeji- od svih ovih stavki koje si naveo ova je najapsurdnija (uz koncerte). zagrebački muzeji su toliko ispred beogradskih da se ne zaslužuju spominjati u istoj rečenici. to znaju SVI koji su bili u oba grada i razmotrili ponudu muzeja. zagreb je tu tradicionalno i bitno jači od beograda.

kazališta- tu je razlika najmanja i tu kvaliteta ponude ovisi od sezone do sezone. solidna u oba grada, nema favorita.

koncerti- e, tu sam se počeo smijati i to poprilično jer se u ovo najviše razumijem budući sam diplomirao na akademiji. klasična beogradska scena je kržljava u odnosu na zagrebačku i ni u kojem segmentu se ne može uspoređivati sa zagrebačkom. identična situacija je i s jazz scenom koja je u zagrebu na sasvim solidnoj razini a što se nikako ne može reći za beogradsku. a poznam te prilike i u jednom i u drugom gradu...

FeboZg

pre 14 godina

Zagreb milijunski grad? U kojj godini 21 veka zivimo sada, ili mozda 22.veka?
(marko, 31. jul 2009 10:26)

Živimo u 2009 godini Markić..Laj ti je čudno..pa kaj ti misliš koliko ZG ima stanovnika??? Zagreb city, znaći isključivo zagrebačke općine imaju cca 800 000 stanovnika....sa svojim satelitima Sesvetama,Velikom Goricom,Samoborom,Zaprešićem,Zelinom i ostalim mjestima tzv zagrebačkog prstena Zagreb ima 1,2 milijuna stanovnika...i ta je računica potpuno točna i ispravna..Nije Zagreb ko Beograd da pod svoje stanovnike gura građane Barajeva ili Mladenovca koji su od centra BG udaljeni cc 50 km pa i više,,,to je kao da Zagrebčani svojataju karlovac,Varaždin,Krapinu i ostale gradove..po vašoj logici Beograd ima 3 mil stanovnika..ali sa svim tim okolnim gradovima zajedno....ako ćemo pošteno ....vama i Inđija spada pod Beograd..Surčin također nije dio Beograda pa ga gurate pod BG..bez obzira kaj je Aerodrom na njemu..tako da Marko vidiš kako jedan Zagrebčan poput mene zna puno stvari o tvom "velegradu" a ti pojma nemaš ni koliko ZG ima stanovnika...opća kultura ti je ground zero.

bojan

pre 14 godina

Recimo u Srbiji kada je o ljepoti gradova rijeć padaju mi na pamet jedino Subotica i Novi Sad...koji su prekrasni Europski gradovi koji nemaju apsolutno nikakve veze s ostatkom Srbije

oleg grubac

pre 14 godina

Prosto sam morao da dam komentar, nikada to ne radim ali sad je bilo jace od mene... Studirao sam u Bg i tamo sam bar jedanput sedmicno, u Zg sam bio takodje veoma cesto... Beograd je za ZG metropola i uvijek ce to biti, na tvoju zalost Febo... kao sto ce to biti i za mnogo uredjenije i lijepse gradove od Zg, npr Cirih u kome takodje sam boravio vise puta... Slicno zg i on konkurise za najdosadniji grad na svijetu...A Beograd da bude i jos ruzniji, prljaviji opet ce te vase estradne zvijezdice da dolaze da zive i rade u Bg... u suprotnom pravcu nece krenuti niko moj dragi Febo... A i ta vasa kazalista i bioskopi, hm... Nikad ali NIKAD necete imati ni glumce, ni predstave ni filmove kakvi se prave u tom, po tebi, jadnom Bg... da igraju i pod vedrim nebom od vasih bi bili bolji 1000000 puta... nije sve u zgradama moj Febcicu... a imamo i cuvenu bolnicu nazvanu po jos cuvenjem umjetniku i ljekaru, Laza K Lazarevic, pa tu i stranci mogu da se lijece od raznih bolesti, kompleksa na primjer... a i sportski objekti nam nisu nesto, ali vidis tu se radjaju Djokovici, Djordjevici, Zimonjici... i razne Ane, Jelene... A na Kalisu imaju prilicno jadni kosarkaski tereni, mozda si cuo za njih, tamo je vrijeme provodio Andric (da to je onaj nobelovac) i gledao klince kako igraju basket... mogao bih da nabrajam jos KST, SKC, BITEF, FEST, pa jedna rupa koja je dala prvake iz Barija, pa jedan zatvoreni muzej sa dijelima najvecih umjetnika svijeta, pa jedan sruseni gril na Dorcolu (vratite nam Lokija!!!!!!!!), pa jednu ljepoticu Dusicu koja sad uci na Zvezdari i jos mnogo toga iz tog cudesnog BEOGRADA, ali necu... pametnom dosta govorili su mudri latini... Drzite se vi svog Zagreba, ako vam je lijep eto vam ga, a svi znamo ko je metropola... lijep pozdrav...

FeboZg

pre 14 godina

Febo, svaka čast na restoranima na listi gumara ali Zagreb je kopijica Beča, a Beograd je Beograd. Tu je ta "mala" razlika.
(Kizoki, 28. jul 2009 21:43)

Kizoki...ok...Beograd je Beograd...ali daj mi definiraj taj pojam..ne kužim..Pa kaj ti misliš da se u Zagrebu događa???Za tvoju informaciju u Zagrebu ima godišnje 2 x više turista nego u Beogradu..kaj ti misliš da je ponuda koju BG ima što se tiče mladih i provoda jedina ponuda koja postoji???Zar postoje samo ljudi koje zanima urlikanje na splavovima do jutra i drmež uz turbo folk..pa pogledaj kazališnu ponudu recimo...kulturnu,festivalsku..pa nemojte se furati na Exit koji nema veze sa Beogradom...Zagreb ima T mobile In music festival koji su svrstali uz bok najboljim open air festivalima u europi,Zagreb ima Cest is the best festival ulične umjetnosti i performansa jedinstven u europi,Zagreb ima Svjetsku smotru folklora,Svjetski festival animiranog filma ANIMAFEST,Zagreb ima ZAGREB DOKs svjetski festival dokumentarnog filma,ima Queer festival,Zagreb ima 3 x više kino dvorana od Beograda i to kakvih dvorana,Zagreb ima Blackout lounge, hip hop scenu prvu na ovim prostorima,gostovanja najvećih zvijezda hip hop scene,Zagreb ima kontra punkt događanja u klubu Aquarius,Zagreb posjećuju već desetak godina najveći svjetski klupski DJ-i Bob Sinclair,Roger Sanchez,David Morales, gostuju na obali svake godine,Zagreb ima modnu scenu i fashion week..Zagreb ima vjeruj mi sve što ljudima treba za kvalitetan život..zar ti misliš da su dernek uz Acu Lukasa na splavovima jedini oblici zabave i da to nekom u Zagrebu fali da bi ga mjenjao za Beograd???Pa ljudi božiji Zagreb ima više caffe barova i restorana od Beograda(provjerite).I na kraju krajeva..ja ako želim totalno ludi provod sjednem u auto i zapalim na more ..tamo sam za sat vremena..popijem kavu,okupam se, odem u neki klub i vratim se u Zagreb...Zagreb sada u ovo doba zjapi poluprazan..ljudi su na morenu..uživaju...Beograđanima u ovo vrijeme ne preostaje ništa drugo nego da se kuhaju na vrućini...nemate izbora..zato se i vadite stalno na te splavove kad je to jedina specifičnost koju imate...pazi splavovi...vrlo prepoznatljivo

FeboZg

pre 14 godina

Moram da priznam da sam uvek postovao ljude koji brane svoje a ne napadaju tudje. Tako priznajem i da postujem Feba i njegov stav i sve sto je naveo za Zagreb je za respekt. Imao bih samo pitanje za Febu, zar stvarno misli da se Beogradjani i stranci loze na Acu Lukasa? Ako to mislis onda se bojim da pojma nemas o Beogradu i Beogradjanima. Beograd je veliki grad i naravno da imamo Pink sa sve Acom, Cecom itd. Ali, oni nikad, ali nikad, nece biti duh Beograda pa taman ih bilo 99%. Isto ko sto ce Tupson biti Zagreb. Barem se nadam, za vase dobro, nama je i onako svejedno.
(marko, 29. jul 2009 19:40)

Marko...ja upravo tvrdim da mi tvoji sunarodnjaci osim neke kvazi zabave na splavovima niti jednom rijećju nisu spomenuli one druge kvalitete Boegrada i Srbije...ja kad pomislim na Beograd pomislim na Fest,Boru Todorovića, pokojnog Nebojšu Đukelića,Sergeja Trifunofića,Streijino pozorište....ne na Acu Lukasa i ostalu fame whore ekupu sa Pinka..Kizoki tvrdi da je Beograd kulturni i ini centar Balkana..ali to jednostavni nije točno...Bez pretjerivanja..Zagreb je u ex Jugi slovio za kulturno i intelektualno središte...to je činjenica...a ponižavati Zagreb,sarajevo kjoi je bio kulturna.multietnička i kozmpolitska sredina je neprimjereno...govorimo o ljepoti i organiziranosti jednog grada..Zagreb je ispred Beograda u svakom smislu...Dovoljno je pogledati ulaz u Beograd pa da čovjek pomisli...majko moja ovi nisu mrdnuli s mjesta 20 godina..a kad dolaziš u Zagreb je druga priča....Od ulaza u Sloveniju se voziš autocestom...neboderi,između Zagrebačke avenije rastu karanfili i tulipani dragi moj komšija...dođi vlakom u Zagreb..pa kad izađeš sa Glavnog kolodvora na Tomislavov trg pogledaj sliku grada u kojem živim...mislim da će ti ona dati odgovore na sva pitanja.

mislav

pre 14 godina

Zagreb je sjajan grad ali da se poredi sa Bratislavom, Ljubljanom, Sarajevom, Novim Sadom...


e moj kizoki, ako ti stvarno uspoređuješ zagreb koji je milijunski grad s gore navedenim gradovima koji su za duplo ili više nego duplo manji od zagreba po broju stanovnika, onda si zaista slijep. to samo znači da ti nikada nisi bio niti zagrebu niti u ovim gradovima koje si spomenuo. također, taj 'mali' zagreb, kako ti kažeš je površinski najveći grad regije a regiju računam od poteza krakov- minhen pa sve do sofije, dakle, uključujući i beograd. ako ne vjeruješ, slobodno provjeri iz DOSLOVCE BILO KOJEG izvora kojeg želiš pa ćeš se uvjeriti kad vidiš crno na bijelo. ili jednostavno posjeti zagreb pa ga pređi cijelog. u regiju nisam računao atenu (atinu) zbog njene specifične administrativne podjele (iako je atena, naravno, veći grad). isto tako nisam računao istanbul koji je očigledno mrcina od grada, takozvani megagrad (prema kriterijima siemens megacity reporta). a da ne govorim o tome kako zagreb ima više nego dvostruko veći proračun od beograda (što je također činjenica koju možeš bilo gdje provjeriti).

drugim riječima, kada se ti iz perspektive beograda smiješ zagrebu kao 'veliki' 'malome', to je toliko smiješno da je zaista nevjerovatno! molim te, nemoj se uvrijediti na moj komentar, ja ne mislim ništa loše, ali stvarno se vidi da pričaš o nečemu o čemu ne znaš apsolutno ništa.

Aleksandar Hercog

pre 14 godina

Molim vas sve da procitate tekst LA Times-a sa linka

http://www.latimes.com/travel/printedition/la-tr-belgrade23sep23,0,3965848.story

FeboZg

pre 14 godina

Beograd je mnogo ruzan grad, isto kao i Zagreb. Ko bio u drugoj zemlji zna o cemu pricam, samo jedan solunje vec 5 puta lepsi, kamoli hamburg , rim , stockholm.
(Petar Petrovic, 28. jul 2009 11:37)

Ne znam za Beograd ali kad jedan Crnogorac kaže za Zagreb da je ružan onda znamo koliko je sati...ne znam kad si zadnji put bio u Zagrebu...možda 68-e...ali je on i tada već bio prestolnica kulture i europskog štiha u ex Yugi...počevši od glazbe,umjetnosti općenito...Recimo u Srbiji kada je o ljepoti gradova rijeć padaju mi na pamet jedino Subotica i Novi Sad...koji su prekrasni Europski gradovi koji nemaju apsolutno nikakve veze s ostatkom Srbije(uskoro i službeno)Tako da Vlado..zadrži svoje komentare za sebe..kad napiše neko neki text u novinama o Podgorici a ne o Beogradu ili Zagrebu...onda se javi.....

Petar

pre 14 godina

Ko je bio makar i samo jednom u nekom od velikih gradova Evrope, zna da je ovo glupost kada je o Beogradu reč. Mimo toga da možeš da se obločeš i da obždereš (što možeš i u bilo kojoj seoskoj krčmi), Beograd ne nudi apsolutno ništa svojim posetiocima. Ne kažem da ne rade nešto dobro, već jednostavno nema se šta videti. Nit imaš neka bogatstva po muzejima, niti monumentalnih građevina, ulice i arhitektura su pretežno ruglo, saobraćaj očajan. Prosečna tvrđava sa parkom svakako nije dovoljna da bi grad mogao postati turistički atraktivan.
Ono zbog čega sada turisti dolaze (i to mahom regionalni) jeste upravo provod i to samo zbog (još uvek) niskih cena u odnosu na ostatak Evrope, a ne zato što su fascinirani bogatstvom kuhinje, raznovrsnošću restorana, šarmantnih barova i sl.
E zato jedva čekam da se ukinu vize da ljudi mogu otputovati i videti kako se to radi u Parizu, Barseloni, Berlinu i Londonu, pa da postanu svesni koliko je to daleko od onoga što Beograd danas nudi i izbiju sebi iz glave te nadmene ideje o Beogradu prestonici dobrog provoda i slične idiotarije.

Petar Petrovic

pre 14 godina

Beograd je mnogo ruzan grad, isto kao i Zagreb. Ko bio u drugoj zemlji zna o cemu pricam, samo jedan solunje vec 5 puta lepsi, kamoli hamburg , rim , stockholm.

FeboZg

pre 14 godina

Ne znam kako se moze porediti Zagreb sa Beogradom koji je velika metropola, i ima samo 4 hiljade restorana i 1500 nocnih klubova; tu je i veliki broj pozorista, galerija, muzeja, i gde se neprekidno odrzavaju svetski koncerti i najveci sportski dogadjaji.
Mnogo sam putovala, ali sa kosmopolitkim duhom Beogradjana, zivoscu i energijom grada koji pulsira 24h, kao i brojnim kulturinm desavanjima - ne moze se takmiciti niko u jugoistocnoj Evropi i mnogo sire.
(Ivana, 28. jul 2009 14:03)

Za Vašu informaciju gospodićna...Zagreb zaostaje za Beogradom samo po broju stanovnika....i to i nije neki nedostatak...s obzirom na kvalitetu života,standard, infrastrukturu...gradski prijevoz,urbanistićko uređenje,parkovi,zelenilo,broj muzeja je nadaleko na strani Zagreba,kulturna scena preko cijele godine razvijenija 300x više od Beogradske.Svjestke glazbene zvijezde poput Stonesa,Dire sraitsa su recimo gostovale u Zagrebu prije 30 godina..o gostovanju U2 nećemo....O broju restorana ne moramo raspravljati...nije bitna kvantiteta nego kvaliteta gastro ponude....Zagreb tj Hrvatska ako baš hoćete je miljama daleko od Srbije i Beograda na Wine i Gastro karti..Što dokazuje i Michellinova karta za 2010 godinu sa imenima hrvatskih restorana,maslinara i vinara..Sama arhitektura odaje pripadnost Zagreba europi odavno..Muzeji,gornji grad,Novi Muzej Moderne umjetnosti npr.Zagreb je organizacijom Univerzijade davne 1987 godine dobio ono što je Beograd propustio dobiti..na stotine novih sportskih objekata koji su promjenili sliku grada,kompletnu novu infrastrukturu..davne 87-e...U Zagrebu niču nova arhitektonska riješenja od kojih zastaje dah...obnavlja se i gradi sve u 16, na svakom koraku,U Zagrebu umirovljenici imaju besplatni gradski prijevoz,učenici besplatne udžbenike za školu,Zagreb ima veći proračun od Beograda 2 i pol puta..Zagreb je država u državi...

Što se tiče sportskih manifestacija zaista je deplasirano o njima razglabati..Zagreb je jedini miljunski grad koji ima utrku Svjetskog kupa za žene i muškarce u skijanju....na planini iznad milujunskog grada ljudi skijaju????!!!!!!!Nakon što se umore od skijanja mogu za 1 h biti u Opatiji na kupanju????!!!Govorimo o prometnoj povezanosti naravno..Beograd ima svojih čari,kaotičniji je,mnogoljudniji...ali je slabiji od Zagreba u večini parametara o kojima ste govrili komšinice

Ivana

pre 14 godina

Ne znam kako se moze porediti Zagreb sa Beogradom koji je velika metropola, i ima samo 4 hiljade restorana i 1500 nocnih klubova; tu je i veliki broj pozorista, galerija, muzeja, i gde se neprekidno odrzavaju svetski koncerti i najveci sportski dogadjaji.
Mnogo sam putovala, ali sa kosmopolitkim duhom Beogradjana, zivoscu i energijom grada koji pulsira 24h, kao i brojnim kulturinm desavanjima - ne moze se takmiciti niko u jugoistocnoj Evropi i mnogo sire.

FeboZg

pre 14 godina

Febo, svaka čast na restoranima na listi gumara ali Zagreb je kopijica Beča, a Beograd je Beograd. Tu je ta "mala" razlika.
(Kizoki, 28. jul 2009 21:43)

Kizoki...ok...Beograd je Beograd...ali daj mi definiraj taj pojam..ne kužim..Pa kaj ti misliš da se u Zagrebu događa???Za tvoju informaciju u Zagrebu ima godišnje 2 x više turista nego u Beogradu..kaj ti misliš da je ponuda koju BG ima što se tiče mladih i provoda jedina ponuda koja postoji???Zar postoje samo ljudi koje zanima urlikanje na splavovima do jutra i drmež uz turbo folk..pa pogledaj kazališnu ponudu recimo...kulturnu,festivalsku..pa nemojte se furati na Exit koji nema veze sa Beogradom...Zagreb ima T mobile In music festival koji su svrstali uz bok najboljim open air festivalima u europi,Zagreb ima Cest is the best festival ulične umjetnosti i performansa jedinstven u europi,Zagreb ima Svjetsku smotru folklora,Svjetski festival animiranog filma ANIMAFEST,Zagreb ima ZAGREB DOKs svjetski festival dokumentarnog filma,ima Queer festival,Zagreb ima 3 x više kino dvorana od Beograda i to kakvih dvorana,Zagreb ima Blackout lounge, hip hop scenu prvu na ovim prostorima,gostovanja najvećih zvijezda hip hop scene,Zagreb ima kontra punkt događanja u klubu Aquarius,Zagreb posjećuju već desetak godina najveći svjetski klupski DJ-i Bob Sinclair,Roger Sanchez,David Morales, gostuju na obali svake godine,Zagreb ima modnu scenu i fashion week..Zagreb ima vjeruj mi sve što ljudima treba za kvalitetan život..zar ti misliš da su dernek uz Acu Lukasa na splavovima jedini oblici zabave i da to nekom u Zagrebu fali da bi ga mjenjao za Beograd???Pa ljudi božiji Zagreb ima više caffe barova i restorana od Beograda(provjerite).I na kraju krajeva..ja ako želim totalno ludi provod sjednem u auto i zapalim na more ..tamo sam za sat vremena..popijem kavu,okupam se, odem u neki klub i vratim se u Zagreb...Zagreb sada u ovo doba zjapi poluprazan..ljudi su na morenu..uživaju...Beograđanima u ovo vrijeme ne preostaje ništa drugo nego da se kuhaju na vrućini...nemate izbora..zato se i vadite stalno na te splavove kad je to jedina specifičnost koju imate...pazi splavovi...vrlo prepoznatljivo

bojan

pre 14 godina

Recimo u Srbiji kada je o ljepoti gradova rijeć padaju mi na pamet jedino Subotica i Novi Sad...koji su prekrasni Europski gradovi koji nemaju apsolutno nikakve veze s ostatkom Srbije

Kultura&Krkanluk

pre 14 godina

@Petar
Kada su u pitanju muzeji nisi u pravu. Narodni muzej ima prilicno dobre slikarske zbirke, i sjajne arheoloske kolekcije.
Zaista je steta sto je zatvoren, pa za sada ne mogu da te razuverim. Medjutim, kolekcije putuju na znacajne izlozbe sirom sveta gde predstavljaju kulturno bogatstvo Srbije.
Ali, zato je tu uvek zanimljivi Muzej savremene na Uscu i jos mnostvo manjih specijalizovanih galerija.
Dobro, ne mozemo da se podicimo kamencugom koju smo ukrali u Egiptu, odvalinama sa Partenona, ali kao sto rekoh imamo sta da pokazemo, pogotovo ljudima koji ne zele samo da kada se vrate kazu da - video sam fidijin friz, nego zele da saznaju vise o istoriji kraja koji posecuju. A, valjda se slazemo da je istorija nasih krajeva izuzetno bogata.
Uostalom, cak i da je najveci turisticki uzitak krkacenje po kafanama, to nije bas cesto moguce raditi pored cudesnih reka Dunava i Save.

paul

pre 14 godina

Ja živim u Zg, a poslom sam svaki tjedan u Bg.
Beograd je u svemu osim uređenosti (Zagreb je vrlo čist) miljama ispred Zg (kao metropola).
Usluga u restoranima?
Muzeji?
Kazališta?
Koncerti?

Ništa to (na žalost) nije na strani Zagreba.

____________

evo, da stavim odgovor na ovo:

usluga u restoranima- zagreb vodi bez ikakve dvojbe. beograd ima više restorana i cijene su manje, no usluga u zagrebu je profesionalnija. o gastro i vinskoj ponudi neću niti pričati jer zagreb ima i restorane s tradicionalnim jelima i vinima koja su su u svijetu daleko, daleko,daleko cjenjenjija od srpskih (pogotovo kad se radi o vinima). realnost, na gastro i vinskoj karti svijeta- zagreb je ispred beograda isto kao što je hrvatska daleko ispred srbije. dakle, ne govorim o malim razlikama, nego velikim.

muzeji- od svih ovih stavki koje si naveo ova je najapsurdnija (uz koncerte). zagrebački muzeji su toliko ispred beogradskih da se ne zaslužuju spominjati u istoj rečenici. to znaju SVI koji su bili u oba grada i razmotrili ponudu muzeja. zagreb je tu tradicionalno i bitno jači od beograda.

kazališta- tu je razlika najmanja i tu kvaliteta ponude ovisi od sezone do sezone. solidna u oba grada, nema favorita.

koncerti- e, tu sam se počeo smijati i to poprilično jer se u ovo najviše razumijem budući sam diplomirao na akademiji. klasična beogradska scena je kržljava u odnosu na zagrebačku i ni u kojem segmentu se ne može uspoređivati sa zagrebačkom. identična situacija je i s jazz scenom koja je u zagrebu na sasvim solidnoj razini a što se nikako ne može reći za beogradsku. a poznam te prilike i u jednom i u drugom gradu...

bavarska

pre 14 godina

Dobro je za nas Srbe sto uvek imamo neke medju nama koji ce da ubedjuju strance da to nije tako kao sto su oni videli, znaci drugim recima Beograd je dosadan i ruzan grad kao sto nam to zele reci neki ovde, pocet cu svoje prijatelje Nemce koje sam doveo u Beograd prethodnih godina da ubedjujem da je tako bez obzira sto se oni oduseve boravkom u nasem glavnom gradu..salu na stranu Beograd se prolepsava i sve je lepsi i lepsi, nocni zivot je jednostavno jedan od najboljih u Evropi, erecimo Rim i Pariz ti nude uvek isto, ali zato u Beogradu i Amsterdamu uvek nesto novo i zanimljvo..do skorog vidjenja Beograde grade moj, pozdrav iz Minhena

Nenad

pre 14 godina

Sto vise putujem po svetu misljenje o Beogradu mi je sve bolje. Ma koliko to nama cudno zvucalo, Beograd je metropola u svakom smislu te reci i nudi mnogo vise od mnogih izvikanijih svetskih gradova. Da je ruzan, ruzan je, ali ocigledno nije sve u lepoti.

stevo

pre 14 godina

najbolje mi je kad vidim ovde neke kako valjaju bisere kao :'zagreb ne može da se poredi s velikom metropolom, beogradom'. možda bi i poverovao da nisam bio u zagrebu. ja beograd volim više od svega ali ne treba da si umišljamo, i ne treba da si tepamo kako živimo u dvomilionskom gradu kad beograd nema toliko ni s okolicom (1.6 možda 1.7 po novijim procenama, ali to je zajedno s celom okolicom- metroom). na kraju krajeva, ko ne veruje, nek sedne u auto pa nek se uveri.

Sloba

pre 14 godina

@Petar
Sta mi vredi sto ce ukinuti vize kad nemam kintu da odem bilo gde ;)

Inace beograd ima jos nesto sto drugi gradovi nemaju.
Ima beogradjanke

CG

pre 14 godina

Bio sam u Londonu,Parizu,Pragu,Berlinu i Minhenu...

Ako Beograd uporedim sa tim klasicnim starim metropolama zakljucujem da u sferi monumentalnih klasicnih gradnji BG ne nudi skoro nista osim stare i slabe odrzane tvrdjave i skupstine.To se moze pripisati Turcima zbog kojih smo vrijeme baroka i rokoka "prespavali".
Arhitektura je zagadjena ruznim soliterima,neuredjenim fasadama sa spoljasnjim klima uredjajima i ulicama pune prljavstine i otpada kao i slabom infrastrukturom(uopste ne postoji metro linije,austobusi gradskog prevoza su ocajnom stanju,autoput prolazi kroz grad,romsko naselje ispod mosta Gazele je prvi utisak na putnika itd.)
Cak i u uzem centru dominiraju ruzni soliteri,a o neuredjenosti i kaosu predgradja nezelim da govorim(Vozdovac,Zemun) ...
Muzeja i drugih kulturoloskih nasledja slabo imamo,sve sto privlaci turiste je jeftini provod u silikonskoj dolini i na splavovima i veome zgodne Beogradjanke.
Bilo bi lijepo da se na tome proradi ne samo u Beogradu nego u svim drugim mjestima.
Uzor po cistoci bi nam trebali biti njemacki gradovi...

FeboZg

pre 14 godina

Zagreb milijunski grad? U kojj godini 21 veka zivimo sada, ili mozda 22.veka?
(marko, 31. jul 2009 10:26)

Živimo u 2009 godini Markić..Laj ti je čudno..pa kaj ti misliš koliko ZG ima stanovnika??? Zagreb city, znaći isključivo zagrebačke općine imaju cca 800 000 stanovnika....sa svojim satelitima Sesvetama,Velikom Goricom,Samoborom,Zaprešićem,Zelinom i ostalim mjestima tzv zagrebačkog prstena Zagreb ima 1,2 milijuna stanovnika...i ta je računica potpuno točna i ispravna..Nije Zagreb ko Beograd da pod svoje stanovnike gura građane Barajeva ili Mladenovca koji su od centra BG udaljeni cc 50 km pa i više,,,to je kao da Zagrebčani svojataju karlovac,Varaždin,Krapinu i ostale gradove..po vašoj logici Beograd ima 3 mil stanovnika..ali sa svim tim okolnim gradovima zajedno....ako ćemo pošteno ....vama i Inđija spada pod Beograd..Surčin također nije dio Beograda pa ga gurate pod BG..bez obzira kaj je Aerodrom na njemu..tako da Marko vidiš kako jedan Zagrebčan poput mene zna puno stvari o tvom "velegradu" a ti pojma nemaš ni koliko ZG ima stanovnika...opća kultura ti je ground zero.

FeboZg

pre 14 godina

@FeboZg
E moj Febo, sve dok budete ugrožavali bezbednost Srba koji dolaze u Hrvatsku, sve te Vaše lepote ne znače ništa. Za Novu Godinu, na exit, u Guču itd dolazi na hiljade Hrvata i Slovenaca i odlično se provode a po njihovim rečima ima šta i da vide, dok ja, na primer ne bih smeo autom sa BG tablicama da dođem na vikend u Zagreb, Zadar, Dubrovnik...
(VladaBg, 29. jul 2009 12:09)

Vlado..pričamo o ponudi Beograda i Zagreba...pa kakve veze ima Exit i guča sa Beogradom..pa to je kao da ja kažem...kod nas dođe 10 mil turista na moreno godišnje..da uživa u ljepotama Dubrovnika,Splita...nećemo se svađati ko mala djeca...odgovorno tvrdim da je Beogrd za Zagreb mala beba..po svemu..niste me uvjerili u suprotno...samo pričate o nekom provodu i "ludoj"zabavi..provod je individualna stvar pojedinca i njegovih interesa...provod na splavovima je najprimitivniji oblik zabave...vidim da je Srbima to plafon..ali nama nije..i kaj se ljutite...Uspoređivati ZG i BG je kao da uspoređujete Taška Načića(BG) sa Johnny Deppom(ZG)..Taško je simpatičan i zabavan ali nije lijep,šarmantan i dobar ko Johnny(ZG)...pa kjudi moji fasadu niste uspjeli urediti od 99-e...nemate za suhu kiflu a ljutite se...niste napravili 3 km obilaznice 17 godina...Gazela zjapi 15 godina ko zadnje ruglo..Arenu ste gradili 15 godina i napravili je bez građevinske dozvole..autobusi su vam firma Krstić a meni pričate o Zagrebu..tramvaji picikato..klima radi...glazba svira..autobusi na plin...kaj da vam pričam...ja sam za razliku od vas bio masu puta u Beogradu i znam kaj govorim...cartoon city na ulazu u grad Vam je također odličan primjer...cartoon naselja ispod Gazele ruglo grada....kod nas vas oći zabole od zelenila i čistoće..ne ljutite se nego prihvatite realnost...

mislav

pre 14 godina

Zagreb je sjajan grad ali da se poredi sa Bratislavom, Ljubljanom, Sarajevom, Novim Sadom...


e moj kizoki, ako ti stvarno uspoređuješ zagreb koji je milijunski grad s gore navedenim gradovima koji su za duplo ili više nego duplo manji od zagreba po broju stanovnika, onda si zaista slijep. to samo znači da ti nikada nisi bio niti zagrebu niti u ovim gradovima koje si spomenuo. također, taj 'mali' zagreb, kako ti kažeš je površinski najveći grad regije a regiju računam od poteza krakov- minhen pa sve do sofije, dakle, uključujući i beograd. ako ne vjeruješ, slobodno provjeri iz DOSLOVCE BILO KOJEG izvora kojeg želiš pa ćeš se uvjeriti kad vidiš crno na bijelo. ili jednostavno posjeti zagreb pa ga pređi cijelog. u regiju nisam računao atenu (atinu) zbog njene specifične administrativne podjele (iako je atena, naravno, veći grad). isto tako nisam računao istanbul koji je očigledno mrcina od grada, takozvani megagrad (prema kriterijima siemens megacity reporta). a da ne govorim o tome kako zagreb ima više nego dvostruko veći proračun od beograda (što je također činjenica koju možeš bilo gdje provjeriti).

drugim riječima, kada se ti iz perspektive beograda smiješ zagrebu kao 'veliki' 'malome', to je toliko smiješno da je zaista nevjerovatno! molim te, nemoj se uvrijediti na moj komentar, ja ne mislim ništa loše, ali stvarno se vidi da pričaš o nečemu o čemu ne znaš apsolutno ništa.

jugoistocna azija

pre 14 godina

Predlog: Napraviti na Dorcolu red light zone kao u Amsterdamu sa damama u izlozima i dozvoljenim konzumiranjem lakih droga u kaficima ili walking street kao u Pataji i necemo znati sta sa hiljadama turista i milionima dolara, narocito vikendom! Bio, video, probao, kakve gradjevine , palate i muzeji.

Marko-washingtonDC

pre 14 godina

Pozdrav svima za pocetak.
Uporedjivati neke gradove ili bilo sta je stvar licnih pritenzija. Ja sam rodjen u Cacku i volim svoj rodni grad mozda najvise. Bio sma na svim kontinentima i zivim trenutno u NYC. To je npr. najprljaviji grad na svetu. Ima subway , sto bi nasi rekli metro ali kada treba da udjes u njega molis Boga da ti Pacov neuskoci u torbu a misevi trckaraju Menhetnom kao vrabac kod nas. Na ulicama smrdi samo tako. Amsterdam nije pretrpeo nista za svoje postojanje a beograd je gazio ko je stigao . Zagreb je EUROPSKI .....pa kad je to cista Austrougarska ali se samo pitam od kog naroda Hrvati vode por.j.eklo?
Beograd svakako nije najlepsi grad na svetu ali daleko da je najneuredjeniji. Uporedjivati ga sa kairom je vise nego tuzno. A da Rim je dosta lep ali je toliko prljavo da u beogradu mozes da jedes sa ulice . Uredjenost u Italiji je losija nego u SRb. U Berlinu isto autoputevi prolaze kroz centralnije delove grada. Svaki grad ima neke svoje manjkavosti. Hrvati vole da pljunu po Srbiji a zivotbna zelja im je da vide bar na 3 minuta Beograd a nas narod kad i ode u neko uredjeno drustvo jedva ceka da se vrati u Srb.
Beograd je divan i lep grad i sasvim je nebitno ko je odakle jer je Srbija Srbija i svako ima puno pravo da odabere da li ce ziveti u prestonici ili gde.

natasa

pre 14 godina

Bas lepo!
Ps nama ne valja ni kad nas hvale ni kad nas kude
Kapiram da ekipa pljuvaca nista nikad nije uradila za svoj grad , vec samo sede i cekaju da nas neko za nesto pohvali i ond pljuj braco, pljuj.
DA li ste vi nesto uradili, petre da bgd ne bude ruzan ???

FeboZg

pre 14 godina

Moram da priznam da sam uvek postovao ljude koji brane svoje a ne napadaju tudje. Tako priznajem i da postujem Feba i njegov stav i sve sto je naveo za Zagreb je za respekt. Imao bih samo pitanje za Febu, zar stvarno misli da se Beogradjani i stranci loze na Acu Lukasa? Ako to mislis onda se bojim da pojma nemas o Beogradu i Beogradjanima. Beograd je veliki grad i naravno da imamo Pink sa sve Acom, Cecom itd. Ali, oni nikad, ali nikad, nece biti duh Beograda pa taman ih bilo 99%. Isto ko sto ce Tupson biti Zagreb. Barem se nadam, za vase dobro, nama je i onako svejedno.
(marko, 29. jul 2009 19:40)

Marko...ja upravo tvrdim da mi tvoji sunarodnjaci osim neke kvazi zabave na splavovima niti jednom rijećju nisu spomenuli one druge kvalitete Boegrada i Srbije...ja kad pomislim na Beograd pomislim na Fest,Boru Todorovića, pokojnog Nebojšu Đukelića,Sergeja Trifunofića,Streijino pozorište....ne na Acu Lukasa i ostalu fame whore ekupu sa Pinka..Kizoki tvrdi da je Beograd kulturni i ini centar Balkana..ali to jednostavni nije točno...Bez pretjerivanja..Zagreb je u ex Jugi slovio za kulturno i intelektualno središte...to je činjenica...a ponižavati Zagreb,sarajevo kjoi je bio kulturna.multietnička i kozmpolitska sredina je neprimjereno...govorimo o ljepoti i organiziranosti jednog grada..Zagreb je ispred Beograda u svakom smislu...Dovoljno je pogledati ulaz u Beograd pa da čovjek pomisli...majko moja ovi nisu mrdnuli s mjesta 20 godina..a kad dolaziš u Zagreb je druga priča....Od ulaza u Sloveniju se voziš autocestom...neboderi,između Zagrebačke avenije rastu karanfili i tulipani dragi moj komšija...dođi vlakom u Zagreb..pa kad izađeš sa Glavnog kolodvora na Tomislavov trg pogledaj sliku grada u kojem živim...mislim da će ti ona dati odgovore na sva pitanja.

Petar Petrovic

pre 14 godina

@12 kao prvo nisam Crnogorac, nego cist Srbin. Iz Nisa sam a zivim sad u Nemackoj, ziveo sam u Beogradu i Nisu, a devojka mi je iz Zagreba, tako da idem svake godine za Zagreb i znam sta pricam. A ako je tebi Zagreb ili Beograd lep onda jednostavno jos nisi putovao iz bivse jugoslavije. Gradovi su nam krs, Split je jos lepsi grad, Novi Sad je cist i sredjen, ali lep? Idi ti sine za Barselonu, hamburg, Stockholm ili Atinu pa da vidis sta je lepota, tebi kao Hrvat bar ne treba viza.

Diaspora

pre 14 godina

Daleko od toga da je Beograd najlepsi, najbolji, naj, naj grad u jugoistocnoj Evropi, a kamoli sire. Evo, recimo, Bukurest je daleko ispred (ko ne veruje, nek progugla i vidi kakve palate i bulevare imaju, da se smrznes!). Sto se lepote srpskih gradova tice, jedino par njih u Vojvodini mogu da budu pohvaljeni. Kao neko ko zivi u Italiji, znam o cemu govorim. Beograd je definitivno ruzan grad, ma koliko tu cinjenicu ponosni Beogradjani ne prihvatali. Beograd jeste milionska prestonica Srbije, ali nije kosmopolitan. Verona, u kojoj zivim, daleko je kosmopolitnija (a ima svega 250.000 stanovnika), ako uzmete u obzir razne narode koji u njoj veoma dobro zive (iako ovde nema ambasada), broj koncerata svetski poznatih izvodjaca tokom cele godine, itd. Doduse, nije ni Bukurest kosmopolitan, niti bilo koji drugi grad na jugoistoku Evrope. I to sto su se neki stranci odusevili Beogradom (kao mnogi koji su sa mnom dolazili), nista ne znaci. Znam Italijane koji su se u Tirani fantasticno proveli (kafici, zurke, super klopa, domoroci ljubazni, itd.), no to ne znaci da je Tirana lep grad.

Pa ipak i pored svega volimo Beograd.

Kizoki

pre 14 godina

Beograd nije predivan, prelep grad, ali ima neki fazon koji može da prepozna samo osoba koja nije površna. Beograd je u Beograđankama i Beograđanima, ležernom zezanju, samopoštovanju, otvorenošću, pobuni, neukrotivosti. Haotična arhitektura koja je odraz istorije i neobaveznog mentaliteta. Video sam London, Pariz, Prag, Varšavu, Limu, Budimpeštu, Amsterdam, Brisel, Beč... i videću verovatno još mnoge gradove... Beograd može da se meri po mnogim stvarima (osim saobraćaju) sa njima pre svega zato što je DRUGAČIJI. Nije mali Beč, mala Pešta, mali Stanbol, već je Beograd, odrpani inteligentni šmeker koji voli da ponekad šmugne sa časova građanskog vaspitanja, ali širokog osmeha, iskren i sa stavom.

Kizoki

pre 14 godina

FeboZG sve što si rekao za Zagreb stoji i drago mi je zbog toga. Međutim Beograd je jedan od tri najznačajnijih gradova na Balkanu, pored Atine i Istanbula. Kulturno, političko i ekonomsko središte Jugoistočne Evrope, i nekada glavni grad SFRJ. Od toga sve polazi. Dakle ti gradovi su njegova liga. Zagreb je grad koji nije siguran da li je na obodu Balkana ili Centralne Evrope i gde god da je svakako je u nekom zapećku. Zagreb se zadovoljava da bude na Zapadu pa makar tamo bio poslednji, a Beograd je centralna prestonica Balkana. Kada neko dođe u BG on to i oseti, vidi da je ovde tutnjala istorija i da su ovde ljudi koji su toga svesni. Tražio si objašnjenje i dobio si ga. Dakle siguran sam, Zagreb je sjajan grad ali da se poredi sa Bratislavom, Ljubljanom, Sarajevom, Novim Sadom...

hanz

pre 14 godina

Ono što Bgd razlikuje od ostalih gradova je ljubaznost, neposrednost i srdačnost njenih građana prema strancima. Grad je stvarno ružan i prljav, ali za boravak vrlo prijatan.

Miki

pre 14 godina

Jos kad bi americki turisti umeli da prepoznaju da li su u Londonu, Becu ili Beogradu, cisto sumnjam - njima je to sve isto. Amerika je drugi svet. A tek sto ih interesuju muzeji i umetnost!? U cuvenom San Francisku je najpoznatiji muzej SF MOMA, ne moze ni prici Beobradskom Muzeju moderne umetnosti!
Amerikancima turizam znaci probati hranu i pice tamo gde putuju. I nikako ne vole da setaju!

Milan

pre 14 godina

@ FeboZG

Vi izgleda imate svesnu amneziju kada zaboravljate da je Univerzijadu u Zagrebu 87. platila drzava Jugoslavija, i da su novac za izgradnju dale sve bivse republike.
Sam Mirko Novosel je nedavno rekao da je gledao tada kako sto vise novca izvuce iz jugoslovenske kase. To je bio jedini nacin da se nesto izgradi i sredi u malom provincijskom gradu koji nije imao nista od sportskih objekata, a fasade u centru su bile ruinirane.
E, zato je Univerzijada u velicanstvenom Beogradu najlepsa i najbolja od svih do sada, po oceni svih ucesnika i zvanicnika FISU.
To je ono sto su vam gore objasnili, to je lepota i velicina beogradskog duha.

miki mikic

pre 14 godina

Amerima jedino moze da bude zanimljuvo jer dolaze brodovima preumorni na par sati,da se provozaju po krkljancu grada i zapustenom muzeju Tita,koji nije radio produzeno ni na dan nj, smrti-kad su jadni ex Yugovici dosli da vide grob i donesu cvece.Razmatra se dve decenije da li da se nesto od vrednih poklona prikaze javno i da li je svetski poduhvat da se popravi fontana-ispred!U nedostatku boljeg pokazuje se obliznja Cecina kuca!?Tacno godinu dana se farba i preprtljava ograda na Botanickoj basti,zakrcivsi sve okolne ulice=pa to malo stranaca i mladih sa Univerzijade ostade zapanjeno.E ali postoji cuvena boemska cetvrt(niko nezna da je to izraz za samo 1malu ulicu,u kojoj su kafancuge sa muzikom koju stranci bas i ne vole i mesine glavno jelo u vreme zdrave,organske,makro bioticke i druge hrane)Tu gradska vlast nije ni okrecila fasade -ali je uzela lovu za sirenje terasa i basti...jedino braca sa Alpa mogu da su srecna jer je pivo u 2litarskim flasama a i nema zakona da se posle ponoci nesme divljati.Tih par inn kafica u susednim ulicama nista nisu zabavniji od bilo kojih u drugim zemljama,a na kraju toliko hvaljeni splavovi sa arlaukanjem i tucama a bogme i pucanjem,jos manje su privlacni.Muzeji su mnogi zatvoreni a i galerija je malo.Imao sam cast da se pohvalim strancima sa 2 lepe ali neuredjene reke i jezerom-sto je jedino za prelaznu ocenu,ali i tu uspavano ministarstvo turizma treba da vidi npr Amsterdam ili cak-Kairo!!Mormo se uciti jos mnogo kulturi zivljenja,cistoci i redu pa sa novim rukovodstvom na mnogim mestima-eventualno porazmisliti o velikom prihodu koji odavno sve okolne metrople(bez reka i jezera,planina i banjskih izvora)ubiraju i fino od toga zive.........unadi da ce sve biti bolje,a u slavu osnivacu Despotu Stefanu*****

oleg grubac

pre 14 godina

Prosto sam morao da dam komentar, nikada to ne radim ali sad je bilo jace od mene... Studirao sam u Bg i tamo sam bar jedanput sedmicno, u Zg sam bio takodje veoma cesto... Beograd je za ZG metropola i uvijek ce to biti, na tvoju zalost Febo... kao sto ce to biti i za mnogo uredjenije i lijepse gradove od Zg, npr Cirih u kome takodje sam boravio vise puta... Slicno zg i on konkurise za najdosadniji grad na svijetu...A Beograd da bude i jos ruzniji, prljaviji opet ce te vase estradne zvijezdice da dolaze da zive i rade u Bg... u suprotnom pravcu nece krenuti niko moj dragi Febo... A i ta vasa kazalista i bioskopi, hm... Nikad ali NIKAD necete imati ni glumce, ni predstave ni filmove kakvi se prave u tom, po tebi, jadnom Bg... da igraju i pod vedrim nebom od vasih bi bili bolji 1000000 puta... nije sve u zgradama moj Febcicu... a imamo i cuvenu bolnicu nazvanu po jos cuvenjem umjetniku i ljekaru, Laza K Lazarevic, pa tu i stranci mogu da se lijece od raznih bolesti, kompleksa na primjer... a i sportski objekti nam nisu nesto, ali vidis tu se radjaju Djokovici, Djordjevici, Zimonjici... i razne Ane, Jelene... A na Kalisu imaju prilicno jadni kosarkaski tereni, mozda si cuo za njih, tamo je vrijeme provodio Andric (da to je onaj nobelovac) i gledao klince kako igraju basket... mogao bih da nabrajam jos KST, SKC, BITEF, FEST, pa jedna rupa koja je dala prvake iz Barija, pa jedan zatvoreni muzej sa dijelima najvecih umjetnika svijeta, pa jedan sruseni gril na Dorcolu (vratite nam Lokija!!!!!!!!), pa jednu ljepoticu Dusicu koja sad uci na Zvezdari i jos mnogo toga iz tog cudesnog BEOGRADA, ali necu... pametnom dosta govorili su mudri latini... Drzite se vi svog Zagreba, ako vam je lijep eto vam ga, a svi znamo ko je metropola... lijep pozdrav...

jugoistocna azija

pre 14 godina

Posle toliko muzeja, trgova, katedrala koje sve lice jedna na drugu, metroa, istih bulevara, postalo mi je dosadno da putujem u zapadnu Evropu. U Frankfurtu posle 8 uvece nema ni zive duse, u francuskoj provinciji mozes umreti od gladi, uvece nista ne radi.I vise mi nije vazno da li je grad cist i lep i da li ima neku vrednu istorijsku gradjevinu. Interesuje me sarenilo boja, pijace, nesvakidasnji ljudi i prizori, neugledne kafane koje rade do ujutru. Najlepse sam se proveo u Dzakarti, Kambodzi i Tajlandu i verujem da je iz istog razloga Beograd vrlo zanimljiv ljudima sa zapada.

ZG-BG

pre 14 godina

FeboZg, 28. jul 2009 17:40)

Ti naprosto ne poznaš činjenice.
Rekao si da nisi bio u BG i nemoj dalje nastavljati.
Odi, vidi, pa napiši komentar.
Ja živim u Zg, a poslom sam svaki tjedan u Bg.
Beograd je u svemu osim uređenosti (Zagreb je vrlo čist) miljama ispred Zg (kao metropola).
Usluga u restoranima?
Muzeji?
Kazališta?
Koncerti?

Ništa to (na žalost) nije na strani Zagreba.

Goxy

pre 14 godina

Moja prijateljica ima prijateljicu u Engleskoj, Engleskinju. Poslala svoje dete tamo i ono ostade par nedelja. Kada je doslo vreme za povratak ono dete skici, cmizdri, kuka, 'oce da ostane, nece za Beograd. Nekako je utrpase u avion, nema da nece.

Ove godine rese nasi da pozovu u goste nji'ovu cerku, da vrate gostoprimstvo i zblize decu. Klinci, tinejdzeri, ludo se zabavljali par nedelja, vukli po Adi, splavovima, centru ... ali dodje vakat za povratak. Ista scena! Place Engleskinja k'o kisa, nece u tu Englesku, nikako, kaze: Beograd lepsi, drustvo bolje.

Pa sad, ti vidi. U komsije uvek bolje, a i njihova mama uvek bolje kuva.

marko

pre 14 godina

Febo, hvala na pozivu. Pre nekog vremena sam posetio Zagreb posle 19 godina. Moram da priznam da delovi koje sam ja video nisu na mene ostavili nikakav poseban utisak. Vidim da si prepun utisaka o vasem Zagrebu i to je ok. Priznajem i da bolje pratis stvari u Srbiji nego ja u Hrvatskoj. Evo imam jedan mali dogadjaj od juce. Zaustavi me strankinja sa kosi eyes i pitanjem do you... Odgovorim yes, i postavi pitanje, koja je ovo zgrada sa ovako lepim parkom i cvecem. Odgovorim to je zgrada skupstine Beograda i onda joj objasnim da je pored nje zgrada predsednika a nekad bila Kralja (malo nabacih bogate istorije, jer smo cak i Kralja imali). Pa onda Parlament (od Kralja neimara iz druge dinastije, hop, shic) sa sve spomenikom konja od brata Hrvata, pa pored nje muzej, pa posta, sve neke zgrade ciju arhitekturu oni nemaju. Da li je u parku najlepse cvece na svetu, nije. Da li su zgrade najlepse, nisu. Da li su spomenici najstariji, nisu. Ali, su nasi, i hvala strancima i svim komsijama dobre volje koji dolaze, jer ce uvek biti dobrodosli i lepo docekani. Razlicitosti su ono sto nam daje neku draz na ovoj planeti. Slicnosti se ne mogu izbrisati i pored svih nasih pokusaja i demagogija. Nismo ni blizu isti, ali slicni, tu neki pametniji od nas tvdre da jesmo.
Jedino sto cu uvek da priznam da imate, a mi nemamo je ta obala. Obala ko obala je uvek lepa ma kakva da je. Sve ostalo je stvar ukusa.

Milos

pre 14 godina

Da se razumemo, sva ova opisana mesta su za one citaoce LA Timesa koji su videli London, Pariz, Rim, Marsej, Berlin, Minhen, Bec, Prag, Budimpestu, Stokholm, Oslo, Nicu, Monte Karlo, Barselonu, Madrid, Faro, Lisabon, Firencu, Sijenu, Istanbul... i mogu tako jos dosta, i to samo na nasem kontinentu. Najiskrenije, ako niste poreklom odavde ili nemate prijatelje u Beogradu koje zelite da posetite - jedini razlog za posetu bi bio cista znatizelja da se vidi taj egzoticni Balkan. Oni prvi ce doci kakva god turisticka ponuda bila, ovih drugih nema mnogo. Eventualno bi low cost kompanije privukle malo vise vikend-turista, i to onih avanturisticki nastrojenih. Ali mi im ne damo.

Srle

pre 14 godina

o gostovanju U2 nećemo.... rece tamo neki susjed. Pa ako je smarac Bono merilo velicine jednog grada, onda sta da ti kazem. Srecan sam sto taj i njegov bend nikad nije svirao u Beogradu. Po tvojoj logici, selo pored Sida je metropola za Split i Zagreb, jer tamo su svirali Pepersi.
Ajde skini se sa sajta i idi smaraj tamo svoje. Oni ce bar svi biti saglasni sa tobom da je Zg veci od Beograda.
A onom najpreporucenijem: Nisu srbi pisali clanak o Beogradu, vec ameri. I ako nas oni preporucuju, sto se ti tolko trudis da ih ubedis da je Beograd njesra. Ako ti se ne svidja, idi brate, idi zivi u Parizu, Londonu...

Marko

pre 14 godina

Ma kakvi Beograd i Zagreb. Treba otici na ostrvo Lipari, a tamo do vidikovca Belvedere di Quattrocchi, i uzivati u predivnom pogledu uz ukus bruskete kupljene na obliznjoj tezgi. Ja sam imao srece da odem, vidim i probam, i mogu da kazem da je i pogled i ukus, nesto neuporedivo.

gorantsar

pre 14 godina

E pa hejteri, zivim u inostranstvu i Beograd je na veoma dobrom glasu kod mladezi kojoj nije ni vazna ponuda muzeja, bulevara i slicnog sto imaju kod kuce, ali zato je zeljna dobrog provoda... Amerikanci, Cesi, Nemci, Englezi, svi su culi za Bg kao mesto za dobru zuraju

VladaBg

pre 14 godina

@FeboZg
E moj Febo, sve dok budete ugrožavali bezbednost Srba koji dolaze u Hrvatsku, sve te Vaše lepote ne znače ništa. Za Novu Godinu, na exit, u Guču itd dolazi na hiljade Hrvata i Slovenaca i odlično se provode a po njihovim rečima ima šta i da vide, dok ja, na primer ne bih smeo autom sa BG tablicama da dođem na vikend u Zagreb, Zadar, Dubrovnik...

Hrvoje

pre 14 godina

Ovako moje je mišljenje da svaki grad pa tako i svaka država ima nešto za ponuditi turistima. Nisu mi jasni neki ovdje koji u komentarima uspoređuju ZG i BG!! Zagreb sigurno nije ružan i to će vam potvrditi svatko tko je bio u njemu. Naprotiv grad je ušminkaniji nego ikad do sada. U BG nisam bio pa neću lagat da nešto znam o njemu kad nemam pojma!! Za usporedbu proračun
ZG=7.9 milijardi kuna ili cca 100 milijardi dinara
BG=oko 550 milijardi dinara. Zašto spominjem pare pa zato jer se velik dio novca troši na uređenje grada i prometnica. Tko ne vjeruje neka ide provjerit !!

Pedja

pre 14 godina

Mislim da je besmisleno govoriti o tome koji je grad lepsi i otmeniji, buduci da je to pitanje subjektivnog dozivljaja i da tu ne postoji neka apsolutna istina koja vazi za sve.
Sa druge strane, sto se Beograda i Zagreba tice, ovo prepucavanje ovde sjajno je pokazalo da ni u jednoj od ove dve varosi zapravo ne zivi urbano stanovnistvo. Ponasanje ovih "gradjana" najcesce je takvo da Beograd lici na prljavu, razvaljenu orijentalnu kasabu, a Zagreb na provincijalnu ugarsku varosicu punu malogradjanstine. Nema tu nista ni europsko ni evropsko. Kultura je u ljudima, u nacinu na koji se ophode jedni prema drugima i u tome koliko su humani, a ne u fasadama i bulevarima. Po tom pitanju niko iz bivse Jugoslavije nema cime da se pohvali.

Milan NS

pre 14 godina

Kao sto se svoje dete uvek voli, bez obzira na to sto nije savrseno, tako bi trebalo i da se voli svoj glavni grad. Naravno, te ne znaci da i jedno i drugo ne treba menjati nabolje. Onaj ko kaze da Beograd nije lep, laze, kao i onaj koji kaze da nije ruzan. Jednostavno, on ima i lepih, meni cak fascinantnih, delova, ali i krajnje zapustenih i ruznih. Ali ima i ono nesto, specifican duh, koji je sada, naravno, manje vidljiv, ali jos uvek prisutan. Isto vazi i za moj Novi Sad. Ja radim s puno stranaca i oni su najvecim delom odusevljeni Beogradom, pre svega oni sa Zapada, tako da ce biti da tu ipak ima nesto.

marko

pre 14 godina

Kako da zaboravim kulturu. Znas da u Beogradu postoje znacajni kulturni dogadjaji na kojima gostuju svetski poznata imena, a sve te manifestacije imaju B na pocetku, Bemus, Belef, Bitef. Onda Fest na kom gostuju ponovo poznata imena. Pre nekog vremena je bio i festival autorskog filma a gost je bio i Jan Jack, muzicar koji je u ratu bio pomocnik snajperisti. Masa drugih festivala, kao kratkog filma, podvodnog filma, animiranog filma. Opera radi sve vreme, bili debeli, Andrea, svirao Pogorelic ...

marko

pre 14 godina

Moram da priznam da sam uvek postovao ljude koji brane svoje a ne napadaju tudje. Tako priznajem i da postujem Feba i njegov stav i sve sto je naveo za Zagreb je za respekt. Imao bih samo pitanje za Febu, zar stvarno misli da se Beogradjani i stranci loze na Acu Lukasa? Ako to mislis onda se bojim da pojma nemas o Beogradu i Beogradjanima. Beograd je veliki grad i naravno da imamo Pink sa sve Acom, Cecom itd. Ali, oni nikad, ali nikad, nece biti duh Beograda pa taman ih bilo 99%. Isto ko sto ce Tupson biti Zagreb. Barem se nadam, za vase dobro, nama je i onako svejedno.

Aleksandar Hercog

pre 14 godina

Molim vas sve da procitate tekst LA Times-a sa linka

http://www.latimes.com/travel/printedition/la-tr-belgrade23sep23,0,3965848.story