Ponedeljak, 31.08.2015.

11:18

Stjuardese otkrile šta im najviše smeta kod putnika

Izvor: vecernji.hr

Stjuardese otkrile šta im najviše smeta kod putnika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

andjelija

pre 8 godina

Stavim otpatke u mrezu sedista ispred zato sto nisam jos pojela dok one skupljaju. Posle se ne pojave, a meni djubre smeta. A kad valjaju parfeme, onda nece da odnesu. Umesto da ja budem intervjuisana oko smetnji, slusam neke neobrazovane posluziteljke...

Kennedy

pre 8 godina

@Washington: za neke stvari se slažem sa tobom, ali nekada se izbor (u istom cenovnom rangu) svodi na sat vremena za presedanje ili 9 sati čekanja na sledeći let. Osim naravno, ako si voljan da platiš osetno više ili ako letiš između dva mega aerodroma, tipa Frankfurt/London/Nju Jork

Kiza

pre 8 godina

Na letovima izmedju Amerike i Evrope jos nijednom nisam vecerao/doruckovao,
ali sam se razbijao od paradajz sokova. Pre dve godine na letu
Njujork-Minhen stjuardesa mi je donela dva pakovanja i uz osmeh rekla:
"uzivajte". I jesam.

Petar

pre 8 godina

@Mara
Ako kupiš vodu posle check point ne treba ti nikakva kesa da bi je unela u avion. Kesa ti treba ukoliko menjaš letove pa postoji mogućnost da ponovo prolaziš checking tečnost mora biti u određenoj kesi zajedno sa računom.

Filmofil

pre 8 godina

Ovo je jedna od onih vesti sa potencijalom da se covek zabavi komentarima :). Imam i ja par zapazanja. Ovog drugara sa WC problemom razumem. Jedna od vecih mora mi je da se nadjem u unutrasnjem sedistu, a neka bucmasta osoba da mi zatvori prolaz do toaleta. Inace ne dao Bog Balkancu da se nadje na kineskom lokalnom letu. Dakle kolena idu pod bradu. Kao igracke su iznutra.
Jedan od smesnijih dogadjaja mi je bio let Austrian Airways iz Beca za Beograd pre sedam osam godina u njemu mlada stjuardesa kao Barbika cvrkuce sve vreme. Sleteo avion i da se parkira trebalo mu malo vremena da nacentrira ulaz u onu "harmoniku" i naravno treba da se sedi. Hoces djavola nase naterati da sede skocili da vade rucni prtljag pa da uhvate mesto na izlazu. Minut im je milion dolara. Lutkica pokusa prvo fino, ne tretiraju je dva posto i samo cujes da se prolomi SIT DOWN!!! Kao Helga u "Alo, alo", a teleci pogledi u neverci, pa povlacenje na sediste.
Mnogo letova imam zadnjih godina i ja kabinsko osoblje ne gledam kao konobare. Kakvi putnici znaju da budu, oni su uglavnom vise nego OK.

iskače mi dijafragma od smeha

pre 8 godina

Konobarenje u avionu se ne razlikuje od konobarenja u kaficu, cak i manje rade.

Ps voda se unosi u avion tako da flasu napunite u wcu posle kontrole
(nido, 31. avgust 2015 20:28)

Ti što puniš flašu vodom u WCu komentarišeš nečiju profesiju?

makibl

pre 8 godina

Srpska kultura u avionu ..ok Balkanska ..Ukrcavam se u avion iz Dubaia za Bec ..Austrian ari.."nas" lik se ukrcava , sjeda u biznis klasu .i dok ostali sjedaju oko njega , jer biznis prva ide ..lik sjeda i rignu na sav glas, uhvati se za stomak uz komentar " neko me pominje " ..ja koma , ostali putnici zbunjeno se parave kao da nista nije bilo . mislim da stjuardese imaju , bar malo pravo da budu ljute :)

Nikola

pre 8 godina

Hajde da prvo pojasnim nešto. Stjuardese u avionu postoje da bi brinule o bezbednosti! Putnika i vazduhoplova.Da nije tako, davno bi avio kompanije ugradile automate u avione- pa pij brate do mile volje! I ne zaboravite takođe da ne ulazite u kafanu, već u avion! Tamo nema konobarica! To im je, kao i prodaja duty free robe dodatn(nametnut) posao. Znači od tačke A do tačke B ne letite kafanom! pošto većina naših putnika leti 1-2 puta godišnje, očekuje nezaboravno iskustvo! A te devojke, Vaše komšinice , devojke, sestre, ćerke,lete skoro svaki dan. Razlika u samom pogledu na taj Vaš let je enormna, njoj rutina-Vama iskušenje.Ona je pre Vašeg leta, spavala samo 6 sati, posle predhodnog leta i došla na novi,a Vi ste čekali godinu dana da ponovo uđete u avion. Razmislite o tome, pre nego ponovo uđete u avion!
Što se toaleta tiče, pre 4 godine sam leteo JAT-om za Dubai, boingom 737. 2X po 4 sata-322 puta su otišli putnici u zadnje toalete za to vreme, a nije bio pun avion! Ne znam za napred, sedeo sam pozadi i nikako nisam uspeo da zaspim od stalnog zatvaranja i otvaranja vrata. Da smo leteli Rayan Air-om to bi bilo 322 £ za kompaniju.
I za kraj, oni koji su frekventni putnici, oni niti prave, niti imaju problema, ovi drugi ih imaju, prvenstveno zbog sebe.
Ne stvarajte sopstvenu sliku o kabinskom osoblju na osnovu filmova i serija, nekada je to bio cenjen i poštovan posao, danas 3,4 godine, dok te ne iscede i zdravo!

V

pre 8 godina

Sve ok, razumem kabinsko osoblje...samo jedna stvar...naravno da se u avion može uneti 1l vode...može i 5.
Poenta je da se ista kupi nakon "security" kontrole...

Druga stvar, na svim dugim letovima putnici se mogu sami služiti vodom i sokovima...

Molim vas...dovoljno sve deluje tužno pa je skroz nepotrebno komentarisanje od strane osoba koje godišnje imaju dva leta...i do to Tivta verovatno..uz dužno poštovanje, ali i vi ga iskažite drugima koji eto imaju nešto malo više iskustva.

nido

pre 8 godina

Umislile si da su bitne pa ih smeta. Imamo mi jednu u drustvu, para nosom oblake odkako je pocela da radi ko kabin krev, kako se to moderno zove.
Konobarenje u avionu se ne razlikuje od konobarenja u kaficu, cak i manje rade.

Ps voda se unosi u avion tako da flasu napunite u wcu posle kontrole

bivsa stjuardesa

pre 8 godina

Letovi gde je vecina nasih putnika su najgori, prosto misle da ako su kupili kartu, da su kupili i stjuardesu i avion, ponasaju se kao u filmu "Ko to tamo peva"... Prvo i osnovno zaduzenje stjuardese je BEZBEDNOST! I umesto sto putnici ovde kukaju na ovo ili ono, nek plate kartu ozbiljnije kompanije pa ce dobiti i kvalitetniju uslugu. Ne razumem recimo let Bg-Tv traje 40min od poletanja do sletanja, 20min max za posluzenje 120 putnika... Pa se putnici misle sta ce da piju, imala sam zelju na glavu da im sipam... Dodju na aerodrom dva sata ranije zbog cekiranja, a onda za tih 20min leta bi da popiju i sok i kafu i pojedu sendvic i dva put da odu u toalet. Ma nemojte?! Sta ste radili na a/p dva sata? Nego se stekate za 200-300din za kafu i sok a onda kukate na stjuardese i kompanije. Ne svidja Vam se? Nemojte da letite!

Chongva

pre 8 godina

Ako kupis vodu na gejtu nema ko da ti je uzme tako da moze da se unese, pre dvadeset dana sam to uradio u Pekingu. Ima prodavnica na gejtu, mozes sto litara vode da uneses, dakle, problem je ako se ne zna koja je tecnost u pitanju.

Pan Am

pre 8 godina

A i vi sve znate. Rekli ste Zigotu, da ne kažem šta ste mu uradili i potpuno se ispalili. Vodu MOŽETE uneti u avion, jer na svim normalnim aerodromima skener je daleko pre gejtova za razliku od Tesle, i imate širok prostor da kupite šta god. Lično uvek imam bar pola litre. Nije tečnost nuklearna bomba pa da vam je zabranjuju.

Milosav

pre 8 godina

(putnica, 31. avgust 2015 17:18)

Da to uzmu na sigurnosnoj kontroli, medjutim kada nju prodjes mozes da kupis sta god hoces u prodavnicama, restoranima, kafeima i free shopovima.
Sta me licno nervira kod putnika? Kada unesu rucni prtljag velicine mog srednjeg kofera i onda probaju da ga uguraju pogotovu na manjem avionu.
Takodje ne mogu da smislim ljude koji sto puta ustaju da bi nesto uzeli iz svog rucnog prtljaga.
Vecina ljudi stjuardese vidi kao konobarice i zaboravlja da je njihova najvaznija uloga sigurnost putnika u slucaju neceg neplaniranog. Ne zaboravite to i nasmesite se stjuardesim jer ce vam mozda bas od nje zavisiti zivot.

Evo sta ja mislim...

pre 8 godina

E pa moguce je uneti ne litar vode nego i vise od toga. Kako? Kada se prodje sigurnosna kontrola obicno se mogu kupiti razne osvezavajuce tecnosti pa znaci i voda te uneti bez problema u avion.

letač

pre 8 godina

@zigot
a kako prodjes sa litrom vode do aviona? mozda ako se vozis u lokalu negde u aziji, ili africi
(qwak, 31. avgust 2015 17:22)

Kupi vodu u duty free-ju, na primer...

zigot

pre 8 godina

ne znam sto vam je litar vode cudna stvar... kad prodjes obezbedjenje mozes da kupis boga oca i uneses u avion

jednom mi je neki svaba u frankfurtu oduzeo "swiss army knife" na skeneru, poklon koji mi je bio drag... posle 20 metara sam prosao pored duty free shop-a i video citav set nekakvog alata sa duplo vecim nozicem... kupio set, i odneo mu ga, te ovim recima rekao "evo ti da popunis kolekciju idiote"

Nije teško biti fin

pre 8 godina

Znači da platimo avionsku kartu i ostanemo kod kuće, da se gospođice stjuardese ne bi zamarale?!
(ATR, 31. avgust 2015 17:07)

Ne, nego da budeš malo brži i organizovaniji i obzirniji prema osoblju i drugim putnicima.

letenje

pre 8 godina

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara nije nista lakši ni lepši ni na zemlji.
(puff, 31. avgust 2015 15:46)

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara na zemlji je daleko lakši u odnosu na posao kabinskog osoblja aviokompanija, jer na zemlji mogu u svakom trenutku računati na policiju, hitnu pomoć i vatrogasce dok kabinsko osoblje u avionu mora da obavlja funkcije ovih službi obzirom da avionu pod optimalnim uslovima treba bar 30 minuta da sleti što je za većinu incidentnih situacija (tipa požara u kabini ili infarkta) isuviše dug period.

bruno

pre 8 godina

Ljudi, da li ste culi da postoje free shop prodavnice u medju zoni za letove. Tu moze da se kupi voda, a i mnoge druge stvari. Posude sa tecnoscu oduzima obezbedjenje pre nego sto prodjete pasosku kontrolu. Nemojte napadati coveka bezveze

u prolazu

pre 8 godina

Nije mi jasno što iznapadaste čoveka onoliko. Moguće je uneti vodu u avion, na vrlo jednostavan i sasvim legitiman način - samo je treba kupiti POSLE poslednje sigurnosne provere. To je, naravno, moguće na velikim svetskim aerodromima, ali trenutno nije moguće na Nikoli Tesli. Ali kako sa Tesle i nema dugolinijskih letova, sve što je čovek rekao u potpunosti odgovara istini.

zg man

pre 8 godina

U avion mozete unesti i hektolitre vode, sve ovisi o tome gdje je security check. Po Americi cesto nema kontrola prije ulaska u avion (jer ste vec jednu prosli), pa nije problem vidjeti nekog kao naseg zigota sa povecom bocom H2O.

balkanac

pre 8 godina

@Eeejjjj Sto letis najgorim kompanijama. plati malo vise pa ce i usluga biti bolja. Npr Emirates pij kolko hoces (nema alkohola)
(bivsi balkanac, 31. avgust 2015 15:31)

Alkohola u ekonomskoj klasia Emirates-a ima koliko god hoćeš, osim na pojedinim relacijama (Saudijska Arabija npr).

malograđanin

pre 8 godina

super je ovaj sto "cesto leti duge linije i vise od 10sati i nosi litar vode sa sobom" :) :) :)
(botnakvadrat, 31. avgust 2015 17:35)

Ne znam čemu se toliko čudite, kao da nikada niste bili na aerodromu u životu. Čovek kupi lepo, ne jednu, nego tri flaše vode u Duty Free Shop-u i unese ih u kabinu bez frke...

Mika

pre 8 godina

Sad me streslo, stvarno im je uzas. Ne smetaju im smrdljivci, prljavci, tipovi kojima viri du.e dok se saginju da podignu kartu, oni sto kaslju, kijaju, pljuju, dernjaju se, stoje i bleje da im neko ne ukrade zenu od 65 godina dok ide u wc, oni sto naguravaju 3 torbe i 4 paketa kao cabin luggage, pa blago njima ako im je najveci problem sto neko razmislja 3 sekunde oko pica. A ovo za djubre je baronisanje na kvadrat, dignu nos kao da hoces da im uvalis medicinski otpad a ne plasticnu casu.

realno

pre 8 godina

U avionima sve zavisi od toga kojom kompanijom putujete - po sistemu - koliko para toliko muzike. Na prekokeanskom letu Delta kompanijom, usluga je bil slaba - sendvic kao u starom JATu na prekokeanskom letu, sa druge strane, u povratku AirFrance - vrhunska usluga, biftek u sosu od pecuraka i uz njega vino (neograniceno) posle toga konjak, pored toaleta stoje mali mini barovi gde moze covek sam da uzme vodu/sokove/kafu itd. Sve je do kompanije.

sta nama smeta deo prvi

pre 8 godina

1.)Ljubazne su samo dok ulazite u avion,dok je tu pilot.Posle toga se vrlo brzo namrgode,narocito ako rade sa nekom koleginicom koja ih ne gotivi.
2.) Kad pocnu da objasnjavaju kako da se ponasamo u raznim slucajevima,nedaj Boze da ne gledam u nju,iako sam to video milion puta,gleda svaki moj pokret(putnicka paranoja ali sta ces),osecam se kao u skoli pred uciteljicom:)
3.)Broje nas ko ovce,ko da ne mogu da nas vec izbroje na ulasku u avion na diskretniji nacin.
4.)AKo si slucajno pri poletanjustavio jaknu na sediste,retko gde ce da te zamoli LJUBAZNO da je stavis gore iako ti zapravo ne znas sta da radis jer je napolju toplo,u avionu ti se cini da duva sa svih strana(dal je klima ili sta je,vazno hladno je) a ona ti vec ubacila jaknu gore dok se usput namrgodila jedno 3 puta po jakni.
5.) Nedaj Boze da imas dugacke noge i da zazelis da promenis mesto i sednes u sredinu,gnjavice te dali znas Engleski(moram da se pravim da ga znam).
6.) Prilikom poletanja moze da ti se ide u wc koliko hoces=nema,ne moze i gotovo.
7.) Nedaj Boze da uz to jos i zaboravis da se vezes,gledace te kao da vec hoce da te izbaci iz aviona.
8.) Stavio si telefon na "avion mode" ali dzaba,moras i telefon da sakrijes,nedaj Boze da slusas neku muziku pri poletanju,gde i kako ces da je ubedis da upravo ne razgovaras sa nekim(iako cutis)?Nema sanse,ne smes nista pri poletanju,moras da se pretvoris u statuu i da pazis i kako dises.
NAstavak sledi ako mi objave komentar:

thug

pre 8 godina

One su pravu, trebaju obaviti posao svoj na brzinu u slucaju kratkih letova i onda im neko otezava posao, kad vidis da guraju kolica imas vremena razmisliti hoces gazirani sok ili obican i koji, to je uredjeno da bude brz servis a ne kao u restoranu, a ovi sto pricaju da ih nervira sto pola sata guraju kolica pa ne mogu do wc-a, e to je vec problem ljudi koji ih usporavaju, a i vi imate besike kao neke babe pa bi u wc svaki minut jer NAVODNO KO JOS MOZE IZDRZATI BEZ WC-A 20 MIN KOLIkO TRAJE SERVIS. Nemojte biti razmazeni zato sto ste skupo platili kartu pa sad ocekujete da posedujete osoblje, olaksajte im sto vise mozete.

Intruder

pre 8 godina

za sve ove koji ne znaju kako se unosi litar vode - sve sto se kupi posle predaje prtljaga tj u free shop zoni, moze da se unese. ne znam kako je na tesli, ali u americi ljudi unose opusteno i hranu i pice koje nisu popili na vreme pre boardinga

Mara

pre 8 godina

Ja sam nedavno unela pola litra vode u avion tako sto sam je kupila na aerodromu posle pasoske kontrole i trazila da mi je zapakuju u tamper-evident kesu (kao sto bi uradili da sam, na primer, kupila parfem). Tu kesu sam najnormalnije unela u avion i otvorila kad sam ozednela.

bare

pre 8 godina

@botnakvadrat
Svako ko leti avionom zna da se voda i tečnost može uneti u avion ako je kupiš u zoni nakon check in-a. Jer tad su sigurni da he voda, a ne da si mozda uneo tečni eksploziv. Pa ponekad se od check in-a do ulaza u avion i posluženja čeka baš dugo, zar mislite stvarno da je ljudima zabranjeno da piju vodu? Takođe možeš uneti u avion bilo koji alkohol i parfem koji si kupio u duty free shop-u nakon check in-a.

porticco

pre 8 godina

2) prostor izmedju sedista se smanjuje 2cm godisnje, k'o venecija... mislim da, ovim tempom, uskoro opusteno mozemo ocekivati stajanje u avionima
(zigot, 31. avgust 2015 15:59)

Care, bas me nasmeja))

putnica

pre 8 godina

@zigot

mozda litar vode u autobusu, u avion je NEmoguce uneti tecnost, oduzimaju sve sto je vece zapremine od 100ml na kotroli

meni su pastu za zube bacili zato sto je 110ml :D

Eeejjjj... Al' eeeejjjj... Eeejjj...

pre 8 godina

@bivsi balkanac: Pa ne znam bas da KLM spada u red najgorih kompanija, iako, da budem iskren nisam bas nesto bio impresioniran. To je bilo pre koju godinu, a iz privatnih razloga morao sam leteti u sred leta (7 mesec). I tada nije bilo povoljnijih letova sa kompanijom Emirates niti bilo kojom drugom kompanijom iz Evrope za Severnu Ameriku... Da si ikada letio iz Evrope za Ameriku znao bi da su najpovoljniji letovi od Air France-a, British-a, KLM-a i, tu i tamo, od Lufthanse. Normalne cene su od 600 do 800 USD, ali po leti cene se doslovno udvostruce (a meni plata uvek ista!). Ali ti si samo cuo da je leteti Emiratima luksuz, a verovatno nisi nikada nigde letio, jer da jesi znao bi neke stvari i ja ti to ne bi trebao objasnjavati...

Pera

pre 8 godina

Nema goreg posla nego raditi sa ljudima, to je definitivno..A danas je avio saobracaj relativno dostupan mnogima i sada raznorazni likovi lete i svasta rade po kabini..Ali nevidjena stvar mi je da, kada se dostigne visina leta i isljuci se znak za obavezno vezivanje pojaseva u momentu cujes jedno 20 snala na pojasevima kako se otkacinju brzinom munje i kako gomila naroda hrli ka toaletima..Ok, razumem da nekoga potera zbog frke od leta, ali ne vidim u cemu je gust ici u toalet u avionu, a da to sve nije moglo biti obavljeno na aerodromu polaska..

баш ме брига шта им смета

pre 8 godina

Не волим да летим авионом ако не морам. У авиону се осећам опуштено и комотно ми је као у тунелу за магнетну резонанцу. Посао кабинског особља је да олакша путницима лет а не да их презире и да им ваља неку робу!

B.M

pre 8 godina

@putnica
U svaki avion mozete da unesete kolko zelite vode ili bilo kog drugog pica ukoliko ste kupili u zoni sa prodavnicama nakon provere prtljaga.

Tokyo

pre 8 godina

Imperija (putnik) uzvraća udarac:
- čaše za piće na letovima su od 1,5dl, čak nisu ni od 2dl, valjda kalkulišu da će manje potrošiti na putnike (plus što sipaju 2/3 pomenute čaše), pa kako da se utoli žeđ!
- kada tražite da vam doliju još tečnosti pogledaju vas kao da vam daju iz vlastitog džepa, retko gde su bili ljubazni (možda Lufthansa)
- sedišta su preuska za sve one preko 190cm (poput mene), pa ponekad kada isturite nogu perseri vas beskrupulozno zgaze, vljda da vam stave do znanja ko je gazda (ne postoji izvini!)
- ambalažu od hrane ne sklanjaju ni 45min. nakon posluženja iste (živa istina!)
- veće su šanse da vam se sruši avion kojim letite, nego da vam dođe stjuardesa kada pritisnete taster za poziv
-

bivsi balkanac

pre 8 godina

@Eeejjjj Sto letis najgorim kompanijama. plati malo vise pa ce i usluga biti bolja. Npr Emirates pij kolko hoces (nema alkohola) telefon ispred tebe zovi koga hoces ( a ne kosta mnogo), entertainment system, kompjuterske igre filmovi izbora da ti nikad ne dosadi i sve to u ekonomskoj klasi

sijana

pre 8 godina

Netko iz potrebe a netko zbog zdravstenog stanja...ne kupuje se tiket sa lecnickim uverenjem...nije njima lose,pogotovu na nocnim letovima...

zigot

pre 8 godina

ovo za ciscenje smeca jednostavno nije istina, ako prodju svakih par sati super, bukvalno treba da ih se vija... vrlo cesto putujem duge relacije od po 10 sati sa raznim avio kompanijama, neke su lose neke sasvim ok... ja kao putnik nemam zamerki sem dve stvari:

1) obicno vrlo retko sluze pice odnosno vodu, sto zna biti problem kada je put dug (zato u principu uvek nosim litar vode sa sobom)

2) prostor izmedju sedista se smanjuje 2cm godisnje, k'o venecija... mislim da, ovim tempom, uskoro opusteno mozemo ocekivati stajanje u avionima

Djordje

pre 8 godina

Problem je sto za kratko vreme mora da se posluzi 300 ljudi (zavisi koji avion), i svi su platili isto tako da svi ocekuju mnogo. Ako 300 ljudi razmislja po 5min sta ce da pije ili jede, servis nije moguce zavrsiti. A i ljudi misle da je avion restoran pa pocnu da gledaju meni i razmisljaju sto godina. Sve je to zamrznuto par meseci pred let i odmrznuto, puno konzervansa, tako da bilo sta da uzmes isto je :D

Washington

pre 8 godina

Očigledna je tendencija aviokompanija i njihovog osoblja da se putnicima što je moguće više oteža pristup toaletu, a neke su već najavile smanjivanje broja toaleta u avionu kao i naplaćivanje njihove upotrebe. Čim avion poleti pojave se sa kolicima da služe obrok, to bogami potraje. Zatim pre nego što iko uspe da ugrabi šansu, evo ih opet da služe kafu i čaj. Vi se taman ponadate, al kolica su opet tu, sada prikupljaju otpad. A dotle se već uveliko spremate za sletanje i svima je zabranjeno ustajanje sa sedišta. Bez obzira da li je obrok uključen u cenu karte ili ne, kolica su tu. A ako ne služe obrok, onda pokušavaju da vam prodaju parfeme u kojekakvim Sky Shop-ovima.
Možda kad bi kompanije shvatile da su putnici ljudi, a ne roboti, situacija bi bila bolja i svi zadovoljniji.
(Kako do WC-a?, 31. avgust 2015 13:21)

Znaci cim avion poleti ti moras u WC. Pa imam ideju, idi na WC pre nego sto udjes u avion? Ako bas svaki put trci s na konekciji, onda pazi kad kupujes kartu sledeci put a ne da imas samo sat vremena za konekciju.

Druga stvar, stvarno nikad nemam problema sa WCom na avionu, odem po 4-5 puta na prekookeanskom letu. Ne vidim te prepreke o kojim svi pricati.

A ako mislis na let od 2 sata iz Beograda do Amsterdama pa druze nije lako ni njima stici sve da posluze u tako malo vremena, i kafa i sok i hrana.

Naplacivanje toaleta? Prvi put cujem i zvuci mi ilegalno i izmisljeno.

Broj pluseva na tvoj komentar govori samo o srpskoj kulturi u avionu.

puff

pre 8 godina

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara nije nista lakši ni lepši ni na zemlji. Prosto takav je to posao, baviš se ljudima na nivou njihovih osnovnih potreba.. to ne može da bude mnogo ugodno.

marko

pre 8 godina

@kako do wc-a

Jeste, svaki cas se setkaju na kratkim relacijama, ali meni jos vise nije jasno zasto toliko ljudi pohrli u wc i maltretira ljude oko sebe na relacijama koje traju sat, do sat i po vremena, a na aerodromima imate wc na svakom koraku.

Eeejjjj... Al' eeeejjjj... Eeejjj...

pre 8 godina

A mene smeta kad platim kartu 1,200 USD za let preko bare pa dobijem limenku juice-a (soka od narance) od citavih 1,5 decilitara!!! Pa da li ste vi bre normalni???

A kad zatrazim jos jednu dodatnu limenku odmah dobijem prekoran pogled od ove iste stjuardes kojoj sve smeta!!!

Neverovatno...

Ramplstilckin

pre 8 godina

A meni kod njih smeta sto nijedna nije htela da pristane na sex samnom! Toliko sam se trudio i bio ljubazan i nista! Dodirivao se po kosi i hvalio kako su velika sedista i da mi je dosadno. A sve sam to gledao u porno filmovima i pokupio sve fore i nista! Tamo to uvek upali... Cudno.

Kako do WC-a?

pre 8 godina

Očigledna je tendencija aviokompanija i njihovog osoblja da se putnicima što je moguće više oteža pristup toaletu, a neke su već najavile smanjivanje broja toaleta u avionu kao i naplaćivanje njihove upotrebe. Čim avion poleti pojave se sa kolicima da služe obrok, to bogami potraje. Zatim pre nego što iko uspe da ugrabi šansu, evo ih opet da služe kafu i čaj. Vi se taman ponadate, al kolica su opet tu, sada prikupljaju otpad. A dotle se već uveliko spremate za sletanje i svima je zabranjeno ustajanje sa sedišta. Bez obzira da li je obrok uključen u cenu karte ili ne, kolica su tu. A ako ne služe obrok, onda pokušavaju da vam prodaju parfeme u kojekakvim Sky Shop-ovima.
Možda kad bi kompanije shvatile da su putnici ljudi, a ne roboti, situacija bi bila bolja i svi zadovoljniji. I još kada bi neko uzeo u obzir da mnogi putnici zbog kašnjenja letova moraju bukvalno da trče da bi uhvatili konekciju, i nemaju vremena da to obave na aerodromu. ...

Ramplstilckin

pre 8 godina

A meni kod njih smeta sto nijedna nije htela da pristane na sex samnom! Toliko sam se trudio i bio ljubazan i nista! Dodirivao se po kosi i hvalio kako su velika sedista i da mi je dosadno. A sve sam to gledao u porno filmovima i pokupio sve fore i nista! Tamo to uvek upali... Cudno.

Kako do WC-a?

pre 8 godina

Očigledna je tendencija aviokompanija i njihovog osoblja da se putnicima što je moguće više oteža pristup toaletu, a neke su već najavile smanjivanje broja toaleta u avionu kao i naplaćivanje njihove upotrebe. Čim avion poleti pojave se sa kolicima da služe obrok, to bogami potraje. Zatim pre nego što iko uspe da ugrabi šansu, evo ih opet da služe kafu i čaj. Vi se taman ponadate, al kolica su opet tu, sada prikupljaju otpad. A dotle se već uveliko spremate za sletanje i svima je zabranjeno ustajanje sa sedišta. Bez obzira da li je obrok uključen u cenu karte ili ne, kolica su tu. A ako ne služe obrok, onda pokušavaju da vam prodaju parfeme u kojekakvim Sky Shop-ovima.
Možda kad bi kompanije shvatile da su putnici ljudi, a ne roboti, situacija bi bila bolja i svi zadovoljniji. I još kada bi neko uzeo u obzir da mnogi putnici zbog kašnjenja letova moraju bukvalno da trče da bi uhvatili konekciju, i nemaju vremena da to obave na aerodromu. ...

Eeejjjj... Al' eeeejjjj... Eeejjj...

pre 8 godina

A mene smeta kad platim kartu 1,200 USD za let preko bare pa dobijem limenku juice-a (soka od narance) od citavih 1,5 decilitara!!! Pa da li ste vi bre normalni???

A kad zatrazim jos jednu dodatnu limenku odmah dobijem prekoran pogled od ove iste stjuardes kojoj sve smeta!!!

Neverovatno...

marko

pre 8 godina

@kako do wc-a

Jeste, svaki cas se setkaju na kratkim relacijama, ali meni jos vise nije jasno zasto toliko ljudi pohrli u wc i maltretira ljude oko sebe na relacijama koje traju sat, do sat i po vremena, a na aerodromima imate wc na svakom koraku.

Djordje

pre 8 godina

Problem je sto za kratko vreme mora da se posluzi 300 ljudi (zavisi koji avion), i svi su platili isto tako da svi ocekuju mnogo. Ako 300 ljudi razmislja po 5min sta ce da pije ili jede, servis nije moguce zavrsiti. A i ljudi misle da je avion restoran pa pocnu da gledaju meni i razmisljaju sto godina. Sve je to zamrznuto par meseci pred let i odmrznuto, puno konzervansa, tako da bilo sta da uzmes isto je :D

puff

pre 8 godina

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara nije nista lakši ni lepši ni na zemlji. Prosto takav je to posao, baviš se ljudima na nivou njihovih osnovnih potreba.. to ne može da bude mnogo ugodno.

Washington

pre 8 godina

Očigledna je tendencija aviokompanija i njihovog osoblja da se putnicima što je moguće više oteža pristup toaletu, a neke su već najavile smanjivanje broja toaleta u avionu kao i naplaćivanje njihove upotrebe. Čim avion poleti pojave se sa kolicima da služe obrok, to bogami potraje. Zatim pre nego što iko uspe da ugrabi šansu, evo ih opet da služe kafu i čaj. Vi se taman ponadate, al kolica su opet tu, sada prikupljaju otpad. A dotle se već uveliko spremate za sletanje i svima je zabranjeno ustajanje sa sedišta. Bez obzira da li je obrok uključen u cenu karte ili ne, kolica su tu. A ako ne služe obrok, onda pokušavaju da vam prodaju parfeme u kojekakvim Sky Shop-ovima.
Možda kad bi kompanije shvatile da su putnici ljudi, a ne roboti, situacija bi bila bolja i svi zadovoljniji.
(Kako do WC-a?, 31. avgust 2015 13:21)

Znaci cim avion poleti ti moras u WC. Pa imam ideju, idi na WC pre nego sto udjes u avion? Ako bas svaki put trci s na konekciji, onda pazi kad kupujes kartu sledeci put a ne da imas samo sat vremena za konekciju.

Druga stvar, stvarno nikad nemam problema sa WCom na avionu, odem po 4-5 puta na prekookeanskom letu. Ne vidim te prepreke o kojim svi pricati.

A ako mislis na let od 2 sata iz Beograda do Amsterdama pa druze nije lako ni njima stici sve da posluze u tako malo vremena, i kafa i sok i hrana.

Naplacivanje toaleta? Prvi put cujem i zvuci mi ilegalno i izmisljeno.

Broj pluseva na tvoj komentar govori samo o srpskoj kulturi u avionu.

zigot

pre 8 godina

ovo za ciscenje smeca jednostavno nije istina, ako prodju svakih par sati super, bukvalno treba da ih se vija... vrlo cesto putujem duge relacije od po 10 sati sa raznim avio kompanijama, neke su lose neke sasvim ok... ja kao putnik nemam zamerki sem dve stvari:

1) obicno vrlo retko sluze pice odnosno vodu, sto zna biti problem kada je put dug (zato u principu uvek nosim litar vode sa sobom)

2) prostor izmedju sedista se smanjuje 2cm godisnje, k'o venecija... mislim da, ovim tempom, uskoro opusteno mozemo ocekivati stajanje u avionima

bivsi balkanac

pre 8 godina

@Eeejjjj Sto letis najgorim kompanijama. plati malo vise pa ce i usluga biti bolja. Npr Emirates pij kolko hoces (nema alkohola) telefon ispred tebe zovi koga hoces ( a ne kosta mnogo), entertainment system, kompjuterske igre filmovi izbora da ti nikad ne dosadi i sve to u ekonomskoj klasi

баш ме брига шта им смета

pre 8 godina

Не волим да летим авионом ако не морам. У авиону се осећам опуштено и комотно ми је као у тунелу за магнетну резонанцу. Посао кабинског особља је да олакша путницима лет а не да их презире и да им ваља неку робу!

bivsa stjuardesa

pre 8 godina

Letovi gde je vecina nasih putnika su najgori, prosto misle da ako su kupili kartu, da su kupili i stjuardesu i avion, ponasaju se kao u filmu "Ko to tamo peva"... Prvo i osnovno zaduzenje stjuardese je BEZBEDNOST! I umesto sto putnici ovde kukaju na ovo ili ono, nek plate kartu ozbiljnije kompanije pa ce dobiti i kvalitetniju uslugu. Ne razumem recimo let Bg-Tv traje 40min od poletanja do sletanja, 20min max za posluzenje 120 putnika... Pa se putnici misle sta ce da piju, imala sam zelju na glavu da im sipam... Dodju na aerodrom dva sata ranije zbog cekiranja, a onda za tih 20min leta bi da popiju i sok i kafu i pojedu sendvic i dva put da odu u toalet. Ma nemojte?! Sta ste radili na a/p dva sata? Nego se stekate za 200-300din za kafu i sok a onda kukate na stjuardese i kompanije. Ne svidja Vam se? Nemojte da letite!

putnica

pre 8 godina

@zigot

mozda litar vode u autobusu, u avion je NEmoguce uneti tecnost, oduzimaju sve sto je vece zapremine od 100ml na kotroli

meni su pastu za zube bacili zato sto je 110ml :D

Tokyo

pre 8 godina

Imperija (putnik) uzvraća udarac:
- čaše za piće na letovima su od 1,5dl, čak nisu ni od 2dl, valjda kalkulišu da će manje potrošiti na putnike (plus što sipaju 2/3 pomenute čaše), pa kako da se utoli žeđ!
- kada tražite da vam doliju još tečnosti pogledaju vas kao da vam daju iz vlastitog džepa, retko gde su bili ljubazni (možda Lufthansa)
- sedišta su preuska za sve one preko 190cm (poput mene), pa ponekad kada isturite nogu perseri vas beskrupulozno zgaze, vljda da vam stave do znanja ko je gazda (ne postoji izvini!)
- ambalažu od hrane ne sklanjaju ni 45min. nakon posluženja iste (živa istina!)
- veće su šanse da vam se sruši avion kojim letite, nego da vam dođe stjuardesa kada pritisnete taster za poziv
-

sijana

pre 8 godina

Netko iz potrebe a netko zbog zdravstenog stanja...ne kupuje se tiket sa lecnickim uverenjem...nije njima lose,pogotovu na nocnim letovima...

Nije teško biti fin

pre 8 godina

Znači da platimo avionsku kartu i ostanemo kod kuće, da se gospođice stjuardese ne bi zamarale?!
(ATR, 31. avgust 2015 17:07)

Ne, nego da budeš malo brži i organizovaniji i obzirniji prema osoblju i drugim putnicima.

Eeejjjj... Al' eeeejjjj... Eeejjj...

pre 8 godina

@bivsi balkanac: Pa ne znam bas da KLM spada u red najgorih kompanija, iako, da budem iskren nisam bas nesto bio impresioniran. To je bilo pre koju godinu, a iz privatnih razloga morao sam leteti u sred leta (7 mesec). I tada nije bilo povoljnijih letova sa kompanijom Emirates niti bilo kojom drugom kompanijom iz Evrope za Severnu Ameriku... Da si ikada letio iz Evrope za Ameriku znao bi da su najpovoljniji letovi od Air France-a, British-a, KLM-a i, tu i tamo, od Lufthanse. Normalne cene su od 600 do 800 USD, ali po leti cene se doslovno udvostruce (a meni plata uvek ista!). Ali ti si samo cuo da je leteti Emiratima luksuz, a verovatno nisi nikada nigde letio, jer da jesi znao bi neke stvari i ja ti to ne bi trebao objasnjavati...

zigot

pre 8 godina

ne znam sto vam je litar vode cudna stvar... kad prodjes obezbedjenje mozes da kupis boga oca i uneses u avion

jednom mi je neki svaba u frankfurtu oduzeo "swiss army knife" na skeneru, poklon koji mi je bio drag... posle 20 metara sam prosao pored duty free shop-a i video citav set nekakvog alata sa duplo vecim nozicem... kupio set, i odneo mu ga, te ovim recima rekao "evo ti da popunis kolekciju idiote"

malograđanin

pre 8 godina

super je ovaj sto "cesto leti duge linije i vise od 10sati i nosi litar vode sa sobom" :) :) :)
(botnakvadrat, 31. avgust 2015 17:35)

Ne znam čemu se toliko čudite, kao da nikada niste bili na aerodromu u životu. Čovek kupi lepo, ne jednu, nego tri flaše vode u Duty Free Shop-u i unese ih u kabinu bez frke...

u prolazu

pre 8 godina

Nije mi jasno što iznapadaste čoveka onoliko. Moguće je uneti vodu u avion, na vrlo jednostavan i sasvim legitiman način - samo je treba kupiti POSLE poslednje sigurnosne provere. To je, naravno, moguće na velikim svetskim aerodromima, ali trenutno nije moguće na Nikoli Tesli. Ali kako sa Tesle i nema dugolinijskih letova, sve što je čovek rekao u potpunosti odgovara istini.

Milosav

pre 8 godina

(putnica, 31. avgust 2015 17:18)

Da to uzmu na sigurnosnoj kontroli, medjutim kada nju prodjes mozes da kupis sta god hoces u prodavnicama, restoranima, kafeima i free shopovima.
Sta me licno nervira kod putnika? Kada unesu rucni prtljag velicine mog srednjeg kofera i onda probaju da ga uguraju pogotovu na manjem avionu.
Takodje ne mogu da smislim ljude koji sto puta ustaju da bi nesto uzeli iz svog rucnog prtljaga.
Vecina ljudi stjuardese vidi kao konobarice i zaboravlja da je njihova najvaznija uloga sigurnost putnika u slucaju neceg neplaniranog. Ne zaboravite to i nasmesite se stjuardesim jer ce vam mozda bas od nje zavisiti zivot.

porticco

pre 8 godina

2) prostor izmedju sedista se smanjuje 2cm godisnje, k'o venecija... mislim da, ovim tempom, uskoro opusteno mozemo ocekivati stajanje u avionima
(zigot, 31. avgust 2015 15:59)

Care, bas me nasmeja))

realno

pre 8 godina

U avionima sve zavisi od toga kojom kompanijom putujete - po sistemu - koliko para toliko muzike. Na prekokeanskom letu Delta kompanijom, usluga je bil slaba - sendvic kao u starom JATu na prekokeanskom letu, sa druge strane, u povratku AirFrance - vrhunska usluga, biftek u sosu od pecuraka i uz njega vino (neograniceno) posle toga konjak, pored toaleta stoje mali mini barovi gde moze covek sam da uzme vodu/sokove/kafu itd. Sve je do kompanije.

Pera

pre 8 godina

Nema goreg posla nego raditi sa ljudima, to je definitivno..A danas je avio saobracaj relativno dostupan mnogima i sada raznorazni likovi lete i svasta rade po kabini..Ali nevidjena stvar mi je da, kada se dostigne visina leta i isljuci se znak za obavezno vezivanje pojaseva u momentu cujes jedno 20 snala na pojasevima kako se otkacinju brzinom munje i kako gomila naroda hrli ka toaletima..Ok, razumem da nekoga potera zbog frke od leta, ali ne vidim u cemu je gust ici u toalet u avionu, a da to sve nije moglo biti obavljeno na aerodromu polaska..

Chongva

pre 8 godina

Ako kupis vodu na gejtu nema ko da ti je uzme tako da moze da se unese, pre dvadeset dana sam to uradio u Pekingu. Ima prodavnica na gejtu, mozes sto litara vode da uneses, dakle, problem je ako se ne zna koja je tecnost u pitanju.

letenje

pre 8 godina

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara nije nista lakši ni lepši ni na zemlji.
(puff, 31. avgust 2015 15:46)

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara na zemlji je daleko lakši u odnosu na posao kabinskog osoblja aviokompanija, jer na zemlji mogu u svakom trenutku računati na policiju, hitnu pomoć i vatrogasce dok kabinsko osoblje u avionu mora da obavlja funkcije ovih službi obzirom da avionu pod optimalnim uslovima treba bar 30 minuta da sleti što je za većinu incidentnih situacija (tipa požara u kabini ili infarkta) isuviše dug period.

zg man

pre 8 godina

U avion mozete unesti i hektolitre vode, sve ovisi o tome gdje je security check. Po Americi cesto nema kontrola prije ulaska u avion (jer ste vec jednu prosli), pa nije problem vidjeti nekog kao naseg zigota sa povecom bocom H2O.

nido

pre 8 godina

Umislile si da su bitne pa ih smeta. Imamo mi jednu u drustvu, para nosom oblake odkako je pocela da radi ko kabin krev, kako se to moderno zove.
Konobarenje u avionu se ne razlikuje od konobarenja u kaficu, cak i manje rade.

Ps voda se unosi u avion tako da flasu napunite u wcu posle kontrole

Filmofil

pre 8 godina

Ovo je jedna od onih vesti sa potencijalom da se covek zabavi komentarima :). Imam i ja par zapazanja. Ovog drugara sa WC problemom razumem. Jedna od vecih mora mi je da se nadjem u unutrasnjem sedistu, a neka bucmasta osoba da mi zatvori prolaz do toaleta. Inace ne dao Bog Balkancu da se nadje na kineskom lokalnom letu. Dakle kolena idu pod bradu. Kao igracke su iznutra.
Jedan od smesnijih dogadjaja mi je bio let Austrian Airways iz Beca za Beograd pre sedam osam godina u njemu mlada stjuardesa kao Barbika cvrkuce sve vreme. Sleteo avion i da se parkira trebalo mu malo vremena da nacentrira ulaz u onu "harmoniku" i naravno treba da se sedi. Hoces djavola nase naterati da sede skocili da vade rucni prtljag pa da uhvate mesto na izlazu. Minut im je milion dolara. Lutkica pokusa prvo fino, ne tretiraju je dva posto i samo cujes da se prolomi SIT DOWN!!! Kao Helga u "Alo, alo", a teleci pogledi u neverci, pa povlacenje na sediste.
Mnogo letova imam zadnjih godina i ja kabinsko osoblje ne gledam kao konobare. Kakvi putnici znaju da budu, oni su uglavnom vise nego OK.

B.M

pre 8 godina

@putnica
U svaki avion mozete da unesete kolko zelite vode ili bilo kog drugog pica ukoliko ste kupili u zoni sa prodavnicama nakon provere prtljaga.

letač

pre 8 godina

@zigot
a kako prodjes sa litrom vode do aviona? mozda ako se vozis u lokalu negde u aziji, ili africi
(qwak, 31. avgust 2015 17:22)

Kupi vodu u duty free-ju, na primer...

bruno

pre 8 godina

Ljudi, da li ste culi da postoje free shop prodavnice u medju zoni za letove. Tu moze da se kupi voda, a i mnoge druge stvari. Posude sa tecnoscu oduzima obezbedjenje pre nego sto prodjete pasosku kontrolu. Nemojte napadati coveka bezveze

V

pre 8 godina

Sve ok, razumem kabinsko osoblje...samo jedna stvar...naravno da se u avion može uneti 1l vode...može i 5.
Poenta je da se ista kupi nakon "security" kontrole...

Druga stvar, na svim dugim letovima putnici se mogu sami služiti vodom i sokovima...

Molim vas...dovoljno sve deluje tužno pa je skroz nepotrebno komentarisanje od strane osoba koje godišnje imaju dva leta...i do to Tivta verovatno..uz dužno poštovanje, ali i vi ga iskažite drugima koji eto imaju nešto malo više iskustva.

Mika

pre 8 godina

Sad me streslo, stvarno im je uzas. Ne smetaju im smrdljivci, prljavci, tipovi kojima viri du.e dok se saginju da podignu kartu, oni sto kaslju, kijaju, pljuju, dernjaju se, stoje i bleje da im neko ne ukrade zenu od 65 godina dok ide u wc, oni sto naguravaju 3 torbe i 4 paketa kao cabin luggage, pa blago njima ako im je najveci problem sto neko razmislja 3 sekunde oko pica. A ovo za djubre je baronisanje na kvadrat, dignu nos kao da hoces da im uvalis medicinski otpad a ne plasticnu casu.

iskače mi dijafragma od smeha

pre 8 godina

Konobarenje u avionu se ne razlikuje od konobarenja u kaficu, cak i manje rade.

Ps voda se unosi u avion tako da flasu napunite u wcu posle kontrole
(nido, 31. avgust 2015 20:28)

Ti što puniš flašu vodom u WCu komentarišeš nečiju profesiju?

bare

pre 8 godina

@botnakvadrat
Svako ko leti avionom zna da se voda i tečnost može uneti u avion ako je kupiš u zoni nakon check in-a. Jer tad su sigurni da he voda, a ne da si mozda uneo tečni eksploziv. Pa ponekad se od check in-a do ulaza u avion i posluženja čeka baš dugo, zar mislite stvarno da je ljudima zabranjeno da piju vodu? Takođe možeš uneti u avion bilo koji alkohol i parfem koji si kupio u duty free shop-u nakon check in-a.

Intruder

pre 8 godina

za sve ove koji ne znaju kako se unosi litar vode - sve sto se kupi posle predaje prtljaga tj u free shop zoni, moze da se unese. ne znam kako je na tesli, ali u americi ljudi unose opusteno i hranu i pice koje nisu popili na vreme pre boardinga

balkanac

pre 8 godina

@Eeejjjj Sto letis najgorim kompanijama. plati malo vise pa ce i usluga biti bolja. Npr Emirates pij kolko hoces (nema alkohola)
(bivsi balkanac, 31. avgust 2015 15:31)

Alkohola u ekonomskoj klasia Emirates-a ima koliko god hoćeš, osim na pojedinim relacijama (Saudijska Arabija npr).

Evo sta ja mislim...

pre 8 godina

E pa moguce je uneti ne litar vode nego i vise od toga. Kako? Kada se prodje sigurnosna kontrola obicno se mogu kupiti razne osvezavajuce tecnosti pa znaci i voda te uneti bez problema u avion.

Nikola

pre 8 godina

Hajde da prvo pojasnim nešto. Stjuardese u avionu postoje da bi brinule o bezbednosti! Putnika i vazduhoplova.Da nije tako, davno bi avio kompanije ugradile automate u avione- pa pij brate do mile volje! I ne zaboravite takođe da ne ulazite u kafanu, već u avion! Tamo nema konobarica! To im je, kao i prodaja duty free robe dodatn(nametnut) posao. Znači od tačke A do tačke B ne letite kafanom! pošto većina naših putnika leti 1-2 puta godišnje, očekuje nezaboravno iskustvo! A te devojke, Vaše komšinice , devojke, sestre, ćerke,lete skoro svaki dan. Razlika u samom pogledu na taj Vaš let je enormna, njoj rutina-Vama iskušenje.Ona je pre Vašeg leta, spavala samo 6 sati, posle predhodnog leta i došla na novi,a Vi ste čekali godinu dana da ponovo uđete u avion. Razmislite o tome, pre nego ponovo uđete u avion!
Što se toaleta tiče, pre 4 godine sam leteo JAT-om za Dubai, boingom 737. 2X po 4 sata-322 puta su otišli putnici u zadnje toalete za to vreme, a nije bio pun avion! Ne znam za napred, sedeo sam pozadi i nikako nisam uspeo da zaspim od stalnog zatvaranja i otvaranja vrata. Da smo leteli Rayan Air-om to bi bilo 322 £ za kompaniju.
I za kraj, oni koji su frekventni putnici, oni niti prave, niti imaju problema, ovi drugi ih imaju, prvenstveno zbog sebe.
Ne stvarajte sopstvenu sliku o kabinskom osoblju na osnovu filmova i serija, nekada je to bio cenjen i poštovan posao, danas 3,4 godine, dok te ne iscede i zdravo!

thug

pre 8 godina

One su pravu, trebaju obaviti posao svoj na brzinu u slucaju kratkih letova i onda im neko otezava posao, kad vidis da guraju kolica imas vremena razmisliti hoces gazirani sok ili obican i koji, to je uredjeno da bude brz servis a ne kao u restoranu, a ovi sto pricaju da ih nervira sto pola sata guraju kolica pa ne mogu do wc-a, e to je vec problem ljudi koji ih usporavaju, a i vi imate besike kao neke babe pa bi u wc svaki minut jer NAVODNO KO JOS MOZE IZDRZATI BEZ WC-A 20 MIN KOLIkO TRAJE SERVIS. Nemojte biti razmazeni zato sto ste skupo platili kartu pa sad ocekujete da posedujete osoblje, olaksajte im sto vise mozete.

Mara

pre 8 godina

Ja sam nedavno unela pola litra vode u avion tako sto sam je kupila na aerodromu posle pasoske kontrole i trazila da mi je zapakuju u tamper-evident kesu (kao sto bi uradili da sam, na primer, kupila parfem). Tu kesu sam najnormalnije unela u avion i otvorila kad sam ozednela.

sta nama smeta deo prvi

pre 8 godina

1.)Ljubazne su samo dok ulazite u avion,dok je tu pilot.Posle toga se vrlo brzo namrgode,narocito ako rade sa nekom koleginicom koja ih ne gotivi.
2.) Kad pocnu da objasnjavaju kako da se ponasamo u raznim slucajevima,nedaj Boze da ne gledam u nju,iako sam to video milion puta,gleda svaki moj pokret(putnicka paranoja ali sta ces),osecam se kao u skoli pred uciteljicom:)
3.)Broje nas ko ovce,ko da ne mogu da nas vec izbroje na ulasku u avion na diskretniji nacin.
4.)AKo si slucajno pri poletanjustavio jaknu na sediste,retko gde ce da te zamoli LJUBAZNO da je stavis gore iako ti zapravo ne znas sta da radis jer je napolju toplo,u avionu ti se cini da duva sa svih strana(dal je klima ili sta je,vazno hladno je) a ona ti vec ubacila jaknu gore dok se usput namrgodila jedno 3 puta po jakni.
5.) Nedaj Boze da imas dugacke noge i da zazelis da promenis mesto i sednes u sredinu,gnjavice te dali znas Engleski(moram da se pravim da ga znam).
6.) Prilikom poletanja moze da ti se ide u wc koliko hoces=nema,ne moze i gotovo.
7.) Nedaj Boze da uz to jos i zaboravis da se vezes,gledace te kao da vec hoce da te izbaci iz aviona.
8.) Stavio si telefon na "avion mode" ali dzaba,moras i telefon da sakrijes,nedaj Boze da slusas neku muziku pri poletanju,gde i kako ces da je ubedis da upravo ne razgovaras sa nekim(iako cutis)?Nema sanse,ne smes nista pri poletanju,moras da se pretvoris u statuu i da pazis i kako dises.
NAstavak sledi ako mi objave komentar:

andjelija

pre 8 godina

Stavim otpatke u mrezu sedista ispred zato sto nisam jos pojela dok one skupljaju. Posle se ne pojave, a meni djubre smeta. A kad valjaju parfeme, onda nece da odnesu. Umesto da ja budem intervjuisana oko smetnji, slusam neke neobrazovane posluziteljke...

makibl

pre 8 godina

Srpska kultura u avionu ..ok Balkanska ..Ukrcavam se u avion iz Dubaia za Bec ..Austrian ari.."nas" lik se ukrcava , sjeda u biznis klasu .i dok ostali sjedaju oko njega , jer biznis prva ide ..lik sjeda i rignu na sav glas, uhvati se za stomak uz komentar " neko me pominje " ..ja koma , ostali putnici zbunjeno se parave kao da nista nije bilo . mislim da stjuardese imaju , bar malo pravo da budu ljute :)

Kiza

pre 8 godina

Na letovima izmedju Amerike i Evrope jos nijednom nisam vecerao/doruckovao,
ali sam se razbijao od paradajz sokova. Pre dve godine na letu
Njujork-Minhen stjuardesa mi je donela dva pakovanja i uz osmeh rekla:
"uzivajte". I jesam.

Petar

pre 8 godina

@Mara
Ako kupiš vodu posle check point ne treba ti nikakva kesa da bi je unela u avion. Kesa ti treba ukoliko menjaš letove pa postoji mogućnost da ponovo prolaziš checking tečnost mora biti u određenoj kesi zajedno sa računom.

Pan Am

pre 8 godina

A i vi sve znate. Rekli ste Zigotu, da ne kažem šta ste mu uradili i potpuno se ispalili. Vodu MOŽETE uneti u avion, jer na svim normalnim aerodromima skener je daleko pre gejtova za razliku od Tesle, i imate širok prostor da kupite šta god. Lično uvek imam bar pola litre. Nije tečnost nuklearna bomba pa da vam je zabranjuju.

Kennedy

pre 8 godina

@Washington: za neke stvari se slažem sa tobom, ali nekada se izbor (u istom cenovnom rangu) svodi na sat vremena za presedanje ili 9 sati čekanja na sledeći let. Osim naravno, ako si voljan da platiš osetno više ili ako letiš između dva mega aerodroma, tipa Frankfurt/London/Nju Jork

Kako do WC-a?

pre 8 godina

Očigledna je tendencija aviokompanija i njihovog osoblja da se putnicima što je moguće više oteža pristup toaletu, a neke su već najavile smanjivanje broja toaleta u avionu kao i naplaćivanje njihove upotrebe. Čim avion poleti pojave se sa kolicima da služe obrok, to bogami potraje. Zatim pre nego što iko uspe da ugrabi šansu, evo ih opet da služe kafu i čaj. Vi se taman ponadate, al kolica su opet tu, sada prikupljaju otpad. A dotle se već uveliko spremate za sletanje i svima je zabranjeno ustajanje sa sedišta. Bez obzira da li je obrok uključen u cenu karte ili ne, kolica su tu. A ako ne služe obrok, onda pokušavaju da vam prodaju parfeme u kojekakvim Sky Shop-ovima.
Možda kad bi kompanije shvatile da su putnici ljudi, a ne roboti, situacija bi bila bolja i svi zadovoljniji. I još kada bi neko uzeo u obzir da mnogi putnici zbog kašnjenja letova moraju bukvalno da trče da bi uhvatili konekciju, i nemaju vremena da to obave na aerodromu. ...

Washington

pre 8 godina

Očigledna je tendencija aviokompanija i njihovog osoblja da se putnicima što je moguće više oteža pristup toaletu, a neke su već najavile smanjivanje broja toaleta u avionu kao i naplaćivanje njihove upotrebe. Čim avion poleti pojave se sa kolicima da služe obrok, to bogami potraje. Zatim pre nego što iko uspe da ugrabi šansu, evo ih opet da služe kafu i čaj. Vi se taman ponadate, al kolica su opet tu, sada prikupljaju otpad. A dotle se već uveliko spremate za sletanje i svima je zabranjeno ustajanje sa sedišta. Bez obzira da li je obrok uključen u cenu karte ili ne, kolica su tu. A ako ne služe obrok, onda pokušavaju da vam prodaju parfeme u kojekakvim Sky Shop-ovima.
Možda kad bi kompanije shvatile da su putnici ljudi, a ne roboti, situacija bi bila bolja i svi zadovoljniji.
(Kako do WC-a?, 31. avgust 2015 13:21)

Znaci cim avion poleti ti moras u WC. Pa imam ideju, idi na WC pre nego sto udjes u avion? Ako bas svaki put trci s na konekciji, onda pazi kad kupujes kartu sledeci put a ne da imas samo sat vremena za konekciju.

Druga stvar, stvarno nikad nemam problema sa WCom na avionu, odem po 4-5 puta na prekookeanskom letu. Ne vidim te prepreke o kojim svi pricati.

A ako mislis na let od 2 sata iz Beograda do Amsterdama pa druze nije lako ni njima stici sve da posluze u tako malo vremena, i kafa i sok i hrana.

Naplacivanje toaleta? Prvi put cujem i zvuci mi ilegalno i izmisljeno.

Broj pluseva na tvoj komentar govori samo o srpskoj kulturi u avionu.

nido

pre 8 godina

Umislile si da su bitne pa ih smeta. Imamo mi jednu u drustvu, para nosom oblake odkako je pocela da radi ko kabin krev, kako se to moderno zove.
Konobarenje u avionu se ne razlikuje od konobarenja u kaficu, cak i manje rade.

Ps voda se unosi u avion tako da flasu napunite u wcu posle kontrole

zigot

pre 8 godina

ovo za ciscenje smeca jednostavno nije istina, ako prodju svakih par sati super, bukvalno treba da ih se vija... vrlo cesto putujem duge relacije od po 10 sati sa raznim avio kompanijama, neke su lose neke sasvim ok... ja kao putnik nemam zamerki sem dve stvari:

1) obicno vrlo retko sluze pice odnosno vodu, sto zna biti problem kada je put dug (zato u principu uvek nosim litar vode sa sobom)

2) prostor izmedju sedista se smanjuje 2cm godisnje, k'o venecija... mislim da, ovim tempom, uskoro opusteno mozemo ocekivati stajanje u avionima

Ramplstilckin

pre 8 godina

A meni kod njih smeta sto nijedna nije htela da pristane na sex samnom! Toliko sam se trudio i bio ljubazan i nista! Dodirivao se po kosi i hvalio kako su velika sedista i da mi je dosadno. A sve sam to gledao u porno filmovima i pokupio sve fore i nista! Tamo to uvek upali... Cudno.

bivsi balkanac

pre 8 godina

@Eeejjjj Sto letis najgorim kompanijama. plati malo vise pa ce i usluga biti bolja. Npr Emirates pij kolko hoces (nema alkohola) telefon ispred tebe zovi koga hoces ( a ne kosta mnogo), entertainment system, kompjuterske igre filmovi izbora da ti nikad ne dosadi i sve to u ekonomskoj klasi

sta nama smeta deo prvi

pre 8 godina

1.)Ljubazne su samo dok ulazite u avion,dok je tu pilot.Posle toga se vrlo brzo namrgode,narocito ako rade sa nekom koleginicom koja ih ne gotivi.
2.) Kad pocnu da objasnjavaju kako da se ponasamo u raznim slucajevima,nedaj Boze da ne gledam u nju,iako sam to video milion puta,gleda svaki moj pokret(putnicka paranoja ali sta ces),osecam se kao u skoli pred uciteljicom:)
3.)Broje nas ko ovce,ko da ne mogu da nas vec izbroje na ulasku u avion na diskretniji nacin.
4.)AKo si slucajno pri poletanjustavio jaknu na sediste,retko gde ce da te zamoli LJUBAZNO da je stavis gore iako ti zapravo ne znas sta da radis jer je napolju toplo,u avionu ti se cini da duva sa svih strana(dal je klima ili sta je,vazno hladno je) a ona ti vec ubacila jaknu gore dok se usput namrgodila jedno 3 puta po jakni.
5.) Nedaj Boze da imas dugacke noge i da zazelis da promenis mesto i sednes u sredinu,gnjavice te dali znas Engleski(moram da se pravim da ga znam).
6.) Prilikom poletanja moze da ti se ide u wc koliko hoces=nema,ne moze i gotovo.
7.) Nedaj Boze da uz to jos i zaboravis da se vezes,gledace te kao da vec hoce da te izbaci iz aviona.
8.) Stavio si telefon na "avion mode" ali dzaba,moras i telefon da sakrijes,nedaj Boze da slusas neku muziku pri poletanju,gde i kako ces da je ubedis da upravo ne razgovaras sa nekim(iako cutis)?Nema sanse,ne smes nista pri poletanju,moras da se pretvoris u statuu i da pazis i kako dises.
NAstavak sledi ako mi objave komentar:

баш ме брига шта им смета

pre 8 godina

Не волим да летим авионом ако не морам. У авиону се осећам опуштено и комотно ми је као у тунелу за магнетну резонанцу. Посао кабинског особља је да олакша путницима лет а не да их презире и да им ваља неку робу!

bivsa stjuardesa

pre 8 godina

Letovi gde je vecina nasih putnika su najgori, prosto misle da ako su kupili kartu, da su kupili i stjuardesu i avion, ponasaju se kao u filmu "Ko to tamo peva"... Prvo i osnovno zaduzenje stjuardese je BEZBEDNOST! I umesto sto putnici ovde kukaju na ovo ili ono, nek plate kartu ozbiljnije kompanije pa ce dobiti i kvalitetniju uslugu. Ne razumem recimo let Bg-Tv traje 40min od poletanja do sletanja, 20min max za posluzenje 120 putnika... Pa se putnici misle sta ce da piju, imala sam zelju na glavu da im sipam... Dodju na aerodrom dva sata ranije zbog cekiranja, a onda za tih 20min leta bi da popiju i sok i kafu i pojedu sendvic i dva put da odu u toalet. Ma nemojte?! Sta ste radili na a/p dva sata? Nego se stekate za 200-300din za kafu i sok a onda kukate na stjuardese i kompanije. Ne svidja Vam se? Nemojte da letite!

marko

pre 8 godina

@kako do wc-a

Jeste, svaki cas se setkaju na kratkim relacijama, ali meni jos vise nije jasno zasto toliko ljudi pohrli u wc i maltretira ljude oko sebe na relacijama koje traju sat, do sat i po vremena, a na aerodromima imate wc na svakom koraku.

andjelija

pre 8 godina

Stavim otpatke u mrezu sedista ispred zato sto nisam jos pojela dok one skupljaju. Posle se ne pojave, a meni djubre smeta. A kad valjaju parfeme, onda nece da odnesu. Umesto da ja budem intervjuisana oko smetnji, slusam neke neobrazovane posluziteljke...

putnica

pre 8 godina

@zigot

mozda litar vode u autobusu, u avion je NEmoguce uneti tecnost, oduzimaju sve sto je vece zapremine od 100ml na kotroli

meni su pastu za zube bacili zato sto je 110ml :D

Eeejjjj... Al' eeeejjjj... Eeejjj...

pre 8 godina

A mene smeta kad platim kartu 1,200 USD za let preko bare pa dobijem limenku juice-a (soka od narance) od citavih 1,5 decilitara!!! Pa da li ste vi bre normalni???

A kad zatrazim jos jednu dodatnu limenku odmah dobijem prekoran pogled od ove iste stjuardes kojoj sve smeta!!!

Neverovatno...

Tokyo

pre 8 godina

Imperija (putnik) uzvraća udarac:
- čaše za piće na letovima su od 1,5dl, čak nisu ni od 2dl, valjda kalkulišu da će manje potrošiti na putnike (plus što sipaju 2/3 pomenute čaše), pa kako da se utoli žeđ!
- kada tražite da vam doliju još tečnosti pogledaju vas kao da vam daju iz vlastitog džepa, retko gde su bili ljubazni (možda Lufthansa)
- sedišta su preuska za sve one preko 190cm (poput mene), pa ponekad kada isturite nogu perseri vas beskrupulozno zgaze, vljda da vam stave do znanja ko je gazda (ne postoji izvini!)
- ambalažu od hrane ne sklanjaju ni 45min. nakon posluženja iste (živa istina!)
- veće su šanse da vam se sruši avion kojim letite, nego da vam dođe stjuardesa kada pritisnete taster za poziv
-

Djordje

pre 8 godina

Problem je sto za kratko vreme mora da se posluzi 300 ljudi (zavisi koji avion), i svi su platili isto tako da svi ocekuju mnogo. Ako 300 ljudi razmislja po 5min sta ce da pije ili jede, servis nije moguce zavrsiti. A i ljudi misle da je avion restoran pa pocnu da gledaju meni i razmisljaju sto godina. Sve je to zamrznuto par meseci pred let i odmrznuto, puno konzervansa, tako da bilo sta da uzmes isto je :D

zigot

pre 8 godina

ne znam sto vam je litar vode cudna stvar... kad prodjes obezbedjenje mozes da kupis boga oca i uneses u avion

jednom mi je neki svaba u frankfurtu oduzeo "swiss army knife" na skeneru, poklon koji mi je bio drag... posle 20 metara sam prosao pored duty free shop-a i video citav set nekakvog alata sa duplo vecim nozicem... kupio set, i odneo mu ga, te ovim recima rekao "evo ti da popunis kolekciju idiote"

Nije teško biti fin

pre 8 godina

Znači da platimo avionsku kartu i ostanemo kod kuće, da se gospođice stjuardese ne bi zamarale?!
(ATR, 31. avgust 2015 17:07)

Ne, nego da budeš malo brži i organizovaniji i obzirniji prema osoblju i drugim putnicima.

letenje

pre 8 godina

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara nije nista lakši ni lepši ni na zemlji.
(puff, 31. avgust 2015 15:46)

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara na zemlji je daleko lakši u odnosu na posao kabinskog osoblja aviokompanija, jer na zemlji mogu u svakom trenutku računati na policiju, hitnu pomoć i vatrogasce dok kabinsko osoblje u avionu mora da obavlja funkcije ovih službi obzirom da avionu pod optimalnim uslovima treba bar 30 minuta da sleti što je za većinu incidentnih situacija (tipa požara u kabini ili infarkta) isuviše dug period.

Eeejjjj... Al' eeeejjjj... Eeejjj...

pre 8 godina

@bivsi balkanac: Pa ne znam bas da KLM spada u red najgorih kompanija, iako, da budem iskren nisam bas nesto bio impresioniran. To je bilo pre koju godinu, a iz privatnih razloga morao sam leteti u sred leta (7 mesec). I tada nije bilo povoljnijih letova sa kompanijom Emirates niti bilo kojom drugom kompanijom iz Evrope za Severnu Ameriku... Da si ikada letio iz Evrope za Ameriku znao bi da su najpovoljniji letovi od Air France-a, British-a, KLM-a i, tu i tamo, od Lufthanse. Normalne cene su od 600 do 800 USD, ali po leti cene se doslovno udvostruce (a meni plata uvek ista!). Ali ti si samo cuo da je leteti Emiratima luksuz, a verovatno nisi nikada nigde letio, jer da jesi znao bi neke stvari i ja ti to ne bi trebao objasnjavati...

puff

pre 8 godina

Posao čistačice/čistača i/ili konobarice/konobara nije nista lakši ni lepši ni na zemlji. Prosto takav je to posao, baviš se ljudima na nivou njihovih osnovnih potreba.. to ne može da bude mnogo ugodno.

Pera

pre 8 godina

Nema goreg posla nego raditi sa ljudima, to je definitivno..A danas je avio saobracaj relativno dostupan mnogima i sada raznorazni likovi lete i svasta rade po kabini..Ali nevidjena stvar mi je da, kada se dostigne visina leta i isljuci se znak za obavezno vezivanje pojaseva u momentu cujes jedno 20 snala na pojasevima kako se otkacinju brzinom munje i kako gomila naroda hrli ka toaletima..Ok, razumem da nekoga potera zbog frke od leta, ali ne vidim u cemu je gust ici u toalet u avionu, a da to sve nije moglo biti obavljeno na aerodromu polaska..

sijana

pre 8 godina

Netko iz potrebe a netko zbog zdravstenog stanja...ne kupuje se tiket sa lecnickim uverenjem...nije njima lose,pogotovu na nocnim letovima...

Chongva

pre 8 godina

Ako kupis vodu na gejtu nema ko da ti je uzme tako da moze da se unese, pre dvadeset dana sam to uradio u Pekingu. Ima prodavnica na gejtu, mozes sto litara vode da uneses, dakle, problem je ako se ne zna koja je tecnost u pitanju.

thug

pre 8 godina

One su pravu, trebaju obaviti posao svoj na brzinu u slucaju kratkih letova i onda im neko otezava posao, kad vidis da guraju kolica imas vremena razmisliti hoces gazirani sok ili obican i koji, to je uredjeno da bude brz servis a ne kao u restoranu, a ovi sto pricaju da ih nervira sto pola sata guraju kolica pa ne mogu do wc-a, e to je vec problem ljudi koji ih usporavaju, a i vi imate besike kao neke babe pa bi u wc svaki minut jer NAVODNO KO JOS MOZE IZDRZATI BEZ WC-A 20 MIN KOLIkO TRAJE SERVIS. Nemojte biti razmazeni zato sto ste skupo platili kartu pa sad ocekujete da posedujete osoblje, olaksajte im sto vise mozete.

Milosav

pre 8 godina

(putnica, 31. avgust 2015 17:18)

Da to uzmu na sigurnosnoj kontroli, medjutim kada nju prodjes mozes da kupis sta god hoces u prodavnicama, restoranima, kafeima i free shopovima.
Sta me licno nervira kod putnika? Kada unesu rucni prtljag velicine mog srednjeg kofera i onda probaju da ga uguraju pogotovu na manjem avionu.
Takodje ne mogu da smislim ljude koji sto puta ustaju da bi nesto uzeli iz svog rucnog prtljaga.
Vecina ljudi stjuardese vidi kao konobarice i zaboravlja da je njihova najvaznija uloga sigurnost putnika u slucaju neceg neplaniranog. Ne zaboravite to i nasmesite se stjuardesim jer ce vam mozda bas od nje zavisiti zivot.

Mika

pre 8 godina

Sad me streslo, stvarno im je uzas. Ne smetaju im smrdljivci, prljavci, tipovi kojima viri du.e dok se saginju da podignu kartu, oni sto kaslju, kijaju, pljuju, dernjaju se, stoje i bleje da im neko ne ukrade zenu od 65 godina dok ide u wc, oni sto naguravaju 3 torbe i 4 paketa kao cabin luggage, pa blago njima ako im je najveci problem sto neko razmislja 3 sekunde oko pica. A ovo za djubre je baronisanje na kvadrat, dignu nos kao da hoces da im uvalis medicinski otpad a ne plasticnu casu.

V

pre 8 godina

Sve ok, razumem kabinsko osoblje...samo jedna stvar...naravno da se u avion može uneti 1l vode...može i 5.
Poenta je da se ista kupi nakon "security" kontrole...

Druga stvar, na svim dugim letovima putnici se mogu sami služiti vodom i sokovima...

Molim vas...dovoljno sve deluje tužno pa je skroz nepotrebno komentarisanje od strane osoba koje godišnje imaju dva leta...i do to Tivta verovatno..uz dužno poštovanje, ali i vi ga iskažite drugima koji eto imaju nešto malo više iskustva.

letač

pre 8 godina

@zigot
a kako prodjes sa litrom vode do aviona? mozda ako se vozis u lokalu negde u aziji, ili africi
(qwak, 31. avgust 2015 17:22)

Kupi vodu u duty free-ju, na primer...

zg man

pre 8 godina

U avion mozete unesti i hektolitre vode, sve ovisi o tome gdje je security check. Po Americi cesto nema kontrola prije ulaska u avion (jer ste vec jednu prosli), pa nije problem vidjeti nekog kao naseg zigota sa povecom bocom H2O.

makibl

pre 8 godina

Srpska kultura u avionu ..ok Balkanska ..Ukrcavam se u avion iz Dubaia za Bec ..Austrian ari.."nas" lik se ukrcava , sjeda u biznis klasu .i dok ostali sjedaju oko njega , jer biznis prva ide ..lik sjeda i rignu na sav glas, uhvati se za stomak uz komentar " neko me pominje " ..ja koma , ostali putnici zbunjeno se parave kao da nista nije bilo . mislim da stjuardese imaju , bar malo pravo da budu ljute :)

malograđanin

pre 8 godina

super je ovaj sto "cesto leti duge linije i vise od 10sati i nosi litar vode sa sobom" :) :) :)
(botnakvadrat, 31. avgust 2015 17:35)

Ne znam čemu se toliko čudite, kao da nikada niste bili na aerodromu u životu. Čovek kupi lepo, ne jednu, nego tri flaše vode u Duty Free Shop-u i unese ih u kabinu bez frke...

Evo sta ja mislim...

pre 8 godina

E pa moguce je uneti ne litar vode nego i vise od toga. Kako? Kada se prodje sigurnosna kontrola obicno se mogu kupiti razne osvezavajuce tecnosti pa znaci i voda te uneti bez problema u avion.

Nikola

pre 8 godina

Hajde da prvo pojasnim nešto. Stjuardese u avionu postoje da bi brinule o bezbednosti! Putnika i vazduhoplova.Da nije tako, davno bi avio kompanije ugradile automate u avione- pa pij brate do mile volje! I ne zaboravite takođe da ne ulazite u kafanu, već u avion! Tamo nema konobarica! To im je, kao i prodaja duty free robe dodatn(nametnut) posao. Znači od tačke A do tačke B ne letite kafanom! pošto većina naših putnika leti 1-2 puta godišnje, očekuje nezaboravno iskustvo! A te devojke, Vaše komšinice , devojke, sestre, ćerke,lete skoro svaki dan. Razlika u samom pogledu na taj Vaš let je enormna, njoj rutina-Vama iskušenje.Ona je pre Vašeg leta, spavala samo 6 sati, posle predhodnog leta i došla na novi,a Vi ste čekali godinu dana da ponovo uđete u avion. Razmislite o tome, pre nego ponovo uđete u avion!
Što se toaleta tiče, pre 4 godine sam leteo JAT-om za Dubai, boingom 737. 2X po 4 sata-322 puta su otišli putnici u zadnje toalete za to vreme, a nije bio pun avion! Ne znam za napred, sedeo sam pozadi i nikako nisam uspeo da zaspim od stalnog zatvaranja i otvaranja vrata. Da smo leteli Rayan Air-om to bi bilo 322 £ za kompaniju.
I za kraj, oni koji su frekventni putnici, oni niti prave, niti imaju problema, ovi drugi ih imaju, prvenstveno zbog sebe.
Ne stvarajte sopstvenu sliku o kabinskom osoblju na osnovu filmova i serija, nekada je to bio cenjen i poštovan posao, danas 3,4 godine, dok te ne iscede i zdravo!

porticco

pre 8 godina

2) prostor izmedju sedista se smanjuje 2cm godisnje, k'o venecija... mislim da, ovim tempom, uskoro opusteno mozemo ocekivati stajanje u avionima
(zigot, 31. avgust 2015 15:59)

Care, bas me nasmeja))

bare

pre 8 godina

@botnakvadrat
Svako ko leti avionom zna da se voda i tečnost može uneti u avion ako je kupiš u zoni nakon check in-a. Jer tad su sigurni da he voda, a ne da si mozda uneo tečni eksploziv. Pa ponekad se od check in-a do ulaza u avion i posluženja čeka baš dugo, zar mislite stvarno da je ljudima zabranjeno da piju vodu? Takođe možeš uneti u avion bilo koji alkohol i parfem koji si kupio u duty free shop-u nakon check in-a.

B.M

pre 8 godina

@putnica
U svaki avion mozete da unesete kolko zelite vode ili bilo kog drugog pica ukoliko ste kupili u zoni sa prodavnicama nakon provere prtljaga.

Mara

pre 8 godina

Ja sam nedavno unela pola litra vode u avion tako sto sam je kupila na aerodromu posle pasoske kontrole i trazila da mi je zapakuju u tamper-evident kesu (kao sto bi uradili da sam, na primer, kupila parfem). Tu kesu sam najnormalnije unela u avion i otvorila kad sam ozednela.

Intruder

pre 8 godina

za sve ove koji ne znaju kako se unosi litar vode - sve sto se kupi posle predaje prtljaga tj u free shop zoni, moze da se unese. ne znam kako je na tesli, ali u americi ljudi unose opusteno i hranu i pice koje nisu popili na vreme pre boardinga

bruno

pre 8 godina

Ljudi, da li ste culi da postoje free shop prodavnice u medju zoni za letove. Tu moze da se kupi voda, a i mnoge druge stvari. Posude sa tecnoscu oduzima obezbedjenje pre nego sto prodjete pasosku kontrolu. Nemojte napadati coveka bezveze

u prolazu

pre 8 godina

Nije mi jasno što iznapadaste čoveka onoliko. Moguće je uneti vodu u avion, na vrlo jednostavan i sasvim legitiman način - samo je treba kupiti POSLE poslednje sigurnosne provere. To je, naravno, moguće na velikim svetskim aerodromima, ali trenutno nije moguće na Nikoli Tesli. Ali kako sa Tesle i nema dugolinijskih letova, sve što je čovek rekao u potpunosti odgovara istini.

Pan Am

pre 8 godina

A i vi sve znate. Rekli ste Zigotu, da ne kažem šta ste mu uradili i potpuno se ispalili. Vodu MOŽETE uneti u avion, jer na svim normalnim aerodromima skener je daleko pre gejtova za razliku od Tesle, i imate širok prostor da kupite šta god. Lično uvek imam bar pola litre. Nije tečnost nuklearna bomba pa da vam je zabranjuju.

iskače mi dijafragma od smeha

pre 8 godina

Konobarenje u avionu se ne razlikuje od konobarenja u kaficu, cak i manje rade.

Ps voda se unosi u avion tako da flasu napunite u wcu posle kontrole
(nido, 31. avgust 2015 20:28)

Ti što puniš flašu vodom u WCu komentarišeš nečiju profesiju?

Petar

pre 8 godina

@Mara
Ako kupiš vodu posle check point ne treba ti nikakva kesa da bi je unela u avion. Kesa ti treba ukoliko menjaš letove pa postoji mogućnost da ponovo prolaziš checking tečnost mora biti u određenoj kesi zajedno sa računom.

realno

pre 8 godina

U avionima sve zavisi od toga kojom kompanijom putujete - po sistemu - koliko para toliko muzike. Na prekokeanskom letu Delta kompanijom, usluga je bil slaba - sendvic kao u starom JATu na prekokeanskom letu, sa druge strane, u povratku AirFrance - vrhunska usluga, biftek u sosu od pecuraka i uz njega vino (neograniceno) posle toga konjak, pored toaleta stoje mali mini barovi gde moze covek sam da uzme vodu/sokove/kafu itd. Sve je do kompanije.

balkanac

pre 8 godina

@Eeejjjj Sto letis najgorim kompanijama. plati malo vise pa ce i usluga biti bolja. Npr Emirates pij kolko hoces (nema alkohola)
(bivsi balkanac, 31. avgust 2015 15:31)

Alkohola u ekonomskoj klasia Emirates-a ima koliko god hoćeš, osim na pojedinim relacijama (Saudijska Arabija npr).

Kiza

pre 8 godina

Na letovima izmedju Amerike i Evrope jos nijednom nisam vecerao/doruckovao,
ali sam se razbijao od paradajz sokova. Pre dve godine na letu
Njujork-Minhen stjuardesa mi je donela dva pakovanja i uz osmeh rekla:
"uzivajte". I jesam.

Filmofil

pre 8 godina

Ovo je jedna od onih vesti sa potencijalom da se covek zabavi komentarima :). Imam i ja par zapazanja. Ovog drugara sa WC problemom razumem. Jedna od vecih mora mi je da se nadjem u unutrasnjem sedistu, a neka bucmasta osoba da mi zatvori prolaz do toaleta. Inace ne dao Bog Balkancu da se nadje na kineskom lokalnom letu. Dakle kolena idu pod bradu. Kao igracke su iznutra.
Jedan od smesnijih dogadjaja mi je bio let Austrian Airways iz Beca za Beograd pre sedam osam godina u njemu mlada stjuardesa kao Barbika cvrkuce sve vreme. Sleteo avion i da se parkira trebalo mu malo vremena da nacentrira ulaz u onu "harmoniku" i naravno treba da se sedi. Hoces djavola nase naterati da sede skocili da vade rucni prtljag pa da uhvate mesto na izlazu. Minut im je milion dolara. Lutkica pokusa prvo fino, ne tretiraju je dva posto i samo cujes da se prolomi SIT DOWN!!! Kao Helga u "Alo, alo", a teleci pogledi u neverci, pa povlacenje na sediste.
Mnogo letova imam zadnjih godina i ja kabinsko osoblje ne gledam kao konobare. Kakvi putnici znaju da budu, oni su uglavnom vise nego OK.

Kennedy

pre 8 godina

@Washington: za neke stvari se slažem sa tobom, ali nekada se izbor (u istom cenovnom rangu) svodi na sat vremena za presedanje ili 9 sati čekanja na sledeći let. Osim naravno, ako si voljan da platiš osetno više ili ako letiš između dva mega aerodroma, tipa Frankfurt/London/Nju Jork