Izvor: B92

U BiH postoji stalna pretnja od terorističkih napada, navodi se na sajtovima pojedinih stranih ministarstava spoljnih poslova u delu koji se odnosi na bezbednost putovanja u BiH, a neki čak upozoravaju da treba paziti zbog "stila vožnje" u bivšoj jugoslovenskoj republici.

Tako na sajtu britanskog MIP-a, prema pisanju banjalučkih Nezavisnih novina, navodi se da postoji stalno prisutna opasnost od terorizma u BiH.

"Napadi mogu biti neočekivani, uključujući i mesta kojima prolaze strani državljani i strani turisti", navodi se na tom sajtu.

Britansko ministarstvo te ocene potkrepljuje navodeći primer napada iz 2008. godine, kada je u Vitezu eksplodirala bomba u tržnom centru "Fis Vitez", kao i napada od prošle godine na policijsku stanicu u Bugojnu, kada je od eksplozije bombe stradao jedan policacajac.

Treba naglasiti da, iako sajtovi stranih ministarstava pominju opasnost od terorizma, neki je vezuju samo za širi evropski kontekst, a ne kao specifičnost BiH a svoje građane uglavnom upozoravaju na neraščišćena minska polja. Tako američki Stejt department informiše na svom sajtu da u BiH postoji oko 11.000 minskih polja na 1.460 kvadratnih kilometara koja ugrožavaju život 921.513 ljudi, a upozorava i na opasnost od obračuna kriminalnih bandi.

"Kriminalci BiH koriste vatreno oružje i eksploziv u razračunavanju međusobnih ličnih, poslovnih i političkih nesuglasica. Stranci su retko meta takvih napada, ali uvek postoji opasnost da se nađete na pogrešnom mestu u pogrešno vreme", navode Amerikanci.

Austrijancima, na sajtu njihovog ministarstva spoljnih poslova, pored minskih polja i nekvalitetne zdravstvene usluge u BiH, najviše zabrinutosti stvaraju loši putevi i stil vožnje.

Upozoravaju i na opasnost od kradljivaca automobila, kojima su često meta vozila sa stranim registarskim oznakama.

"Stalno se dešava i da u RS vozači sa stranim vozačkim dozvolama budu kažnjeni jer ne nose međunarodnu vozačku dozvolu", navode i dodaju da se takvi incidenti ne dešavaju u Federaciji BiH.

I Nemci, osim na gore pomenute probleme, na svom sajtu, koji je aktuelizovan 11. jula, upozoravaju na nedovoljno kvalitetnu zdravstvenu
uslugu u BiH.

U Banja Luci je, navodno, prisutan meningitis, Foto: David Bailey/Flickr

Primedbe na zdravstveni sektor imaju i Austrijanci, uz napomenu da se u okolini Prijedora i Banjaluke izveštava o pojavi meningitisa, zbog čega preporučuju oprez.

Švajcarci, na sajtu aktuelizovanom nedavno, ističu i povremene napetosti izazvane političkim, verskim i etnički motivisanim nasiljem.

"Izbegavajte razgovor o političkim temama i mitinge bilo kakve vrste. Budite na oprezu u okolini stadiona tokom održavanja utakmica, jer može
doći do nereda", ističe se na švajcarskom sajtu.

Slično savetuju i Australijanci, koji ističu da postoji opasnost od oružanih incidenata. "Ozbiljne etničke i verske tenzije su i dalje prisutne u BiH i
povremeno prerastu u demontracije i sukobe. Povećava se učestalost nasilnih krivičnih dela, uključujući pucnjavu i napade eksplozivom, često povezane sa kriminalnim grupama.

Ručno vatreno oružje i eksplozivi se lako mogu nabaviti", navodi se na sajtu australijskog MIP-a.

Komentarišući informacije na sajtovima stranih ministarstava, portparol Ministarstva bezbednosti BiH Neira Oručević u izjavi istom listu tvrdi da je BiH sigurna zemlja.

"To potvrđuje i Informacija o stanju sigurnosti, koju Ministarstvo bezbednosti BiH svake godine izrađuje na osnovu statističkih podataka policijskih agencija u BiH. Zaključak Informacije o stanju sigurnosti za prošlu godinu je da je bezbednosna situacija u BiH zadovoljavajuća",
kaže ona.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.