Montreal, francuski šarm u Kanadi

Francuski ili engleski? Jedna od sjajnih stvari u Montrealu je ta što nikad ne znate na kom jeziku će vas neko pozdraviti, piše New York Times

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.08.2010.

22:00

Default images

To sa sobom nosi još jednu dobru stvar: Možda je u pitanju dobra hrana, vedro nebo, ili slobodoumni studenti koji ovaj grad zovu svojim kampusom, ali ljudi iz Montreala su definitivno srdačni. Uđite u Métro, deo ogromnog podzemnog grada koji zimi ostaje topao, i pitajte nekoga kako da stignete do svog odredišta - lako vam se može desiti da nekoliko minuta kasnije s tom osobom pravite planove za večernje piće. Što uopšte nije tako loše, bien sûr. S obzirom da grad vrvi od mesta sa živom muzikom, šik restorana i post-industrijske renesanse, dobro je da imate lokalca za vodiča.

Sedite na bicikl

Javni bicikli su preplavili Evropu, a Montreal - "drugi Pariz" - počeo je da popularizuje taj koncept u Severnoj Americi. U proleće 2009, grad je dobio oko 5.000 crveno-sivih Bixi bicikala i oni su odmah postali hit. Provucite svoju kreditnu karticu kroz jednu od 400 Bixi stanica i krenite u obilazak grada - za detalje idite na sajt bixi.com. Bicikl je jedan od najbržih načina da se krećete po gradu, ali i među najjeftinijima, jer 24 sata korišćenja bicikla košta samo 5 kanadskih dolara. Da biste našli najbližu Bixi stanicu, uključujući i najveću u ulici Rue McGill, daunlodujte jednu od mnogih aplikacija za iPhone uz pomoć koje ćete dobijati redovne apdejtove gde ima slobodnih bicikala - preporučujemo besplatnu Bixou Lite.

Obiđite grad na dva točka

Bicikl je dobar samo ako u gradu za njega postoji dobra i razgranata infrastruktura. A Montreal ima 310 milja biciklističkih staza, od kojih je polovina i fizički odvojena od automobila. Da biste shvatili zbog čega je UNESCO proglasio Montreal za grad dizajna 2006, idite do nekadašnjeg industrijskog keja po imenu Lachine Canal, koji je danas pretvoren ogromnu zelenu površinu. Biciklistička staza vrvi od arhitektonskih dragulja kao što je Habitat 67 (2600, avenue Pierre-Dupuy; habitat67.com), eksperiment u stilu brutalizma, koji je projektovao Moshe Safdie. Ili vozite duž ulice Boulevard de Maisonneuve, koja prolazi kroz sam centar Montreala.

Kuhinja Kvebeka

Možda je još uvek fancy, ali nekada hvaljen od strane kritičara, restoran Toqué! je danas pre svega preskup: večera za dvoje će vas lako koštati 200 kanadskih dolara, bez vina. Srećom, Normand Laprise koji je prvi počeo da koristi sveže lokalne sastojke u restoranu Toqué!, otvorio je 2010. jeftiniju varijantu pod imenom Brasserie t! (1425, rue Jeanne Mance; 514-282-0808; brasserie-t.com). Nalazi se u podnožju muzeja savremene umetnosti (Contemporary Art Museum), i spolja izgleda kao neki renovirani kargo-kontejner. Na jelovniku su relativno uobičajena, savremena francuska jela poput šnicle od buta sa roštilja i brandade (srp. brandad) od usoljenog bakalara. Večera za dvoje u proseku izađe oko 60 kanadskih dolara, bez vina.

Muzička milja

Multikulturni distrikt Mile End i danas je sinonim za dobru muziku i bendove poput Arcade Fire koji su ovde počinjali svoju karijeru. Među mnogima omiljeni Green Room nedavno je zatvoren nakon što je izbio požar, ali demo bendove i dalje možete čuti u mestu Divan Orange (4234, boulevard St.-Laurent; 514-840-9090; divanorange.org). Dalje ka istoku nalazi se Il Motore (179, rue Jean-Talon Ouest; ilmotore.ca), sa većom binom i boljim zvukom. Da biste imali uvid u to ko gde nastupa, nabavite primerak jednog od dva nedeljnika nedeljnika za kulturu - Hour ili Mirror.

Kupovina

Iako je Mile End i dalje mesto gde ćete doći da čujete nove bendove, šoping u tom distriktu nije više toliko popularan. Središte kupovine danas je Old Montreal, koji vrvi od indie butika smeštenih u kaldrmisanim ulicama istorijskog centra. Za lokalne kreatore kao što su Denis Gagnon i Arielle de Pinto, svratite u Reborn (231, rue St.-Paul Ouest; 514-499-8549; reborn.ws). U blizini je i À Table Tout Le Monde (361, rue St.-Paul Ouest; 514-750-0311; atabletoutlemonde.com), elegantna prodavnica sa ekskluzivnom keramikom i posuđem. A dok tumarate po istorijskom kvartu, ne propustite DHC Art (451, rue St.-Jean; 514-849-3742; dhc-art.org), jednu od vodećih galerija za savremenu umetnost.

Prevod: Uroš Veličković

U nastavku: Montreal, francuski šarm u Kanadi (2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: