Kamperom kroz neukroćenu Kanadu

Jukon, teritorija na krajnjem severozapadu Kanade broji samo 32 hiljade stanovnika, ali i gomilu irvasa, losova i medveda. Ukoliko ste raspoloženi za istraživanje Jukona, kamper je odlična opcija.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

14:41

Default images

Prilična je gužva u sektoru za iznajmljivanje kampera u Vajthorsu. Nakon popunjavanja hrpe papira i kratkog infa o ovoj kući na točkovima, dobijate ključeve i avantura može da počne.

Ruta je jednostavna, gotovo je nemoguće da zalutate. Put je uglavnom prazan i miran, s vremena na vreme mimoiđete se sa pokojim automobilom.

Zlatna groznica

Prvi znak života sreće se tek na 600. kilometru, kad se pred vama otvori Dawson - grad koji je uznapredovao za vreme zlatne groznice krajem 18. veka. Kopači zlata bili su jedinstveni ljudi, pa i danas deluje kao da svaki lokalac nosi u sebi nešto posebno.

Justine je, na primer, poreklom sa istoka Kanade, odlučila je da dođe u ove krajeve i radi kao vodič. Od svoje skromne plate ne može sebi da priušti čak ni kuću sa pristojnim grejanjem, a zima ovde traje 8 meseci i srozavanje temperature na minus 40 prečesta je pojava.
Photo: Arthur Chapman / Flickr
Druželjubivi lokalci

I čini se da je Jukon na kraju sveta, nedokučiv ali voljen od strane onih koji su za izazove i off destinacije.

Simpatični Dawson preplavljen je drvenim kućama duginih boja, oslikanim tablama, privlačnim građevinama koje su ostale nepromenjene još iz doba zlatne groznice.

Tu je i par restorana sa prijatnom atmosferom Klondike Kate's i La Table on 5th, sa ukusnim jelima uz koje ide iznenađujuće dobar kanadski šardone: Grey Monk.

I gde god da dođete čekaju vas nasmejani lokalci željni priče i druženja, spremni da vam ispričaju sve o šarolikoj prošlosti grada.

Bill redovno odvodi turiste do sela Bonanza Creek u kojem je pronađen prvi komad zlata.

Pozamašni muškarci stoje tako po 13-14 satu u hladnoj vodi. drže sito u rukama i nadaju se da će pronaći bar minijaturni grumen, bilo kakvu trunku zlata. Onaj kome se sreća bude osmehnula, postaće multimilioner.

Novac se najviše rasipa na plesačice (dolar po plesu), ali i na tepihe, kristalne lustere i sličan luksuz.

Sledeće odredište je Dempster Highway, najlepši put u čitavom Jukonu, naročito pred kraj leta kada lišće postane zlatno žuto, a sitno rastinje na zemlji poprimi vatreno crvenu nijansu.
Photo: Rick McCharles / Flickr
Park

Tombstone Park nalazi se na oko 70 km od grada Dawson i predstavlja odličnu destinaciju za izlet. Put nije asfaltiran, pa u kamperu se sve trese, tiganji zveče i sve što visi klati se levo desno. Sledeći put selotejp sa sobom, sve prelepiti i učvrstiti.

U parku pejzaž od drveća prelazi u oblast tundri i patuljastih žbunova. Čovek dobija svoju porciju: jak, hladan vetar i kišu. I onda se sunce opet probije ispod oblaka, rodi se duga i sve izgleda nestvarno.
Photo: iwona_kellie / Flickr
Bizarno selo

I zaista, nakon prelaska granice Kanade i Amerike, rađa se sunce. I evo ga najbizarnije selo Aljaske: Chicken.

Slika je sledeća: benzinska pumpa, kafeterija, diskont pića, barovi i jedna prodavnica sa kojekakvom bofl robom koja za temu ima kokošku, plus nekoliko lokalaca. Dobro mesto za pauzu za ručak.

Jedan od dvojice policajaca ovog sela sedi tu na benzinskoj stanici, a na stolu ispred njega desetine bingo listića, koncentrisano sluša radio sa koga se jedan za drugim u tačno određenim vremenskim intervalima ređaju izvučeni brojevi.

Nekoliko metara dalje nalazi se restoran Buckshot Betty. Beti ne samo što je vlasnica restorana, već je poznata pevačica. Njen CD možete kupiti na licu mesta. Totalni hit je pesma Dream your dream on Yukon time i samo posle nekoliko dana provedenih u Jukonu biće vam jasno šta je ovom pesmom htela da poruči.
Photo: Paul Mannix / Flickr
Grizliji

Ukoliko ugledate medvede, što je vrlo moguće, imajte na umu samo jednu stvar: ne izlazite iz auta!, upozoravaju lokalni vodiči. Što i ima smisla, jer ko još izlazi pred grizlija od 2 metra i 150 kg koji stoji pored kampera?

Svi, logično, jer u pitanju nije jedan grizli već dva, i nisu tik uz kamper nego tamo malo dalje na odstojanju od oko 10 metara. Toliko su zauzeti glodanjem korenja biljaka da neočekivane prolaznike čak ni ne primećuju. Ubrzo, desetak automobila, kampera i kamiona, stoji u mestu i svi su izašli iz vozila.

Tačno je da bi se svima srce sjurilo u pete ukoliko bi medvedi počeli da jure ka njima. U stanju su da bez ikakvih problema trče i po 65 km na sat.

Sudeći po rečima jednog od prisutnih, medvedi su stari oko 2 godine, i verovatno su braće i sestre koji su tek odbačeni od majke.
Photo: alaskanent / Flickr
I ponovo je Vajthors na vidiku, a vreme je za poslednju avanturu. U Haines Junction sa piste uzleće jarko žuti mini avion u kojem vas čeka turbulentna vožnja iznad fantastičnih glečera Kaskawulsh i South Arms.

Dve trećine nacionalnog parka Kluane čine glečeri zbog kojih je ovo najveća ledena oblast na svetu, koja pritom nije na nekom od polova.

I vrlo brzo pred vama se otvaraju ledene mase. I deluje kako da krila ovog sićušnog aviona gotovo dodiruju planinske rubove. I samo ponekad vrhovi planina misteriozno provire iz oblaka koji ih gutaju, i tad sunce stupa na scenu i boje postaju intenzivnije.

Info o rentiranju kampera u Vajthorsu:
www.fraserway.com
www.canadream.com
www.cruisecanada.com

Mini avioni Sifton Air uzleću sa malog aerodroma u blizini Haines Junction. Jedan sat košta 150 kanadskih dolara što je oko 100€. www.yukonairtours.com

Kamp mesto sa tuševima, strujom i prodavnicom košta od 10-35 dolara po noći.
http://travelyukon.com

Postoje i prirodni kampovi bez pomoćnih elemenata i objekata, gde je prenoćište 12 kanadskih dolara. http://environmentyukon.gov.yk.ca

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: